Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Οι γεωργοί χρειάζονται καλύτερη υποστήριξη κατά την πράσινη μετάβαση.

Avatar photo

Published

on

Οι ανησυχίες των αγροτών πρέπει να αντιμετωπιστούν με ένα συγκεκριμένο σύνολο οργανωμένων δράσεων, δήλωσε το Πράσινο Κόμμα την Τρίτη.

Σε επιστολή προς την Υπουργό Γεωργίας Μαρία Παναγιώτου, ο βουλευτής Χαράλαμπος Θεοπέμπτου επεσήμανε τις πολιτικές που πρέπει να αναληφθούν από το κράτος προκειμένου να διασφαλιστεί η εισοδηματική ασφάλεια των παραγωγών τροφίμων χωρίς την ανάγκη για αυξημένες επιδοτήσεις ή παραχωρήσεις στο περιβάλλον και την βιωσιμότητα.

Υπογραμμίζοντας τη δυσαρέσκεια που εκφράζεται μέσω μαζικών εξεγέρσεων από αγρότες σε όλη την ΕΕ και επίσης στην Κύπρο για το τι αντιλαμβάνονται ως πνιγηρές οδηγίες στο πλαίσιο της κοινής γεωργικής πολιτικής (ΚΓΠ), ο Θεοπέμπτου επεσήμανε ότι ένας κύριος διακηρυγμένος στόχος της πράσινης συμφωνίας της ΕΕ φαίνεται να έχει ξεχαστεί – αυτός είναι ο δίκαιος διαμοιρασμός των εσόδων από τη γεωργία.

Ενώ περιβαλλοντολόγοι κατακρίνουν τους αγρότες για την αντίστασή τους σε προτεινόμενες μειώσεις στη χρήση των φυτοφαρμάκων, των τεχνητών λιπασμάτων και των αντιβιοτικών, οι αγρότες εκφράζουν νόμιμες ανησυχίες ότι αυτές οι πολιτικές, αν εφαρμοστούν ξαφνικά, θα μειώσουν δραματικά τις αποδόσεις μέχρι το σημείο όπου η επάγγελμά τους θα καταστεί αναποτελεσματικό.

Οι πολιτικές “Από το αγρόκτημα στο πιάτο”, που συζητούνται εκτενώς στο επίπεδο της ΕΕ, πρέπει να εφαρμοστούν στην Κύπρο ως μέσο αποζημίωσης των αγροτών για τις απώλειες στις αποδόσεις, είπε ο Θεοπέμπτου.

Αυτές οι πολιτικές, επιπλέον, θα παράσχουν παρεμφερή κίνητρα για την παραγωγή και την πώληση βιολογικών τροφίμων, βελτιωμένες συνθήκες διαβίωσης για τα ζώα, και μείωση των αερίων του θερμοκηπίου που παράγονται από τις συμβατικές γεωργικές πρακτικές, υποστήριξε.

Προς αυτόν τον σκοπό, η επιβίωση των αγροτών μ

πορεί να ενισχυθεί και να εξασφαλιστεί μέσω στρατηγικής ενθάρρυνσης και εξάπλωσης εύκολα προσβάσιμων και υψηλά ορατών τοπικών αγορών αγροτών, συμπεριλαμβανομένων εξειδικευμένων χειροτεχνικών και αρτιζαναλ προϊόντων, πρόσθεσε ο Θεοπέμπτου.

Ο βουλευτής επίσης σημείωσε ότι ενώ έχει εγκριθεί νομοθεσία για την άνιση ανταγωνιστικότητα από μεσάζοντες ή χονδρεμπόρους, δεν εφαρμόζεται, και δεν έχει γίνει καμία προσπάθεια από το μέρος του κράτους για την προώθηση μιας εταιρικής φιλοσοφίας “αγοράστε τοπικά”.

Οι βιολογικοί αγρότες του νησιού αντιμετωπίζουν επίσης ανταγωνισμό από το εξωτερικό και εντός της χώρας, μην μπορώντας να παρέχουν ως άτομα τις ποσότητες που ζητούνται από δημόσιους φορείς όπως νοσοκομεία, η εθνική φρουρά ή φυλακές, ενώ δεν έχει γίνει καμία προσπάθεια για τη δημιουργία συνεταιρισμών, παρά τη νομοθεσία που το επιτρέπει.

Άλλοι τρόποι υποστήριξης των αγροτών μπορούν να περιλαμβάνουν την επένδυση σε ένα σύστημα παροχής νερού από αποχέτευση και εκτροπή βροχής αντί για την εκφόρτωσή του στη θάλασσα, σημείωσε ο Θεοπέμπτου.

Το άνοιγμα των βοσκοτόπων για τη βοσκή ζώων κοντά σε δάση μπορεί να επιτρέψει τη δημιουργία πυροπροστατευτικών ζωνών και τη βελτίωση της πυρασφάλειας, καθώς και να ωφελήσει τους νομαδικούς, πρότεινε ο βουλευτής.

Τέλος, τα προγράμματα δια βίου μάθησης για τη βιώσιμη γεωργία πρέπει να βελτιωθούν. Πρέπει να αναζητηθεί η διευκόλυνση της εγχώριας βιομηχανίας, καθώς οι τρέχουσες κανόνες ασφάλειας τροφίμων είναι απαγορευτικοί, είπε ο βουλευτής.

Οικονομικά, πρέπει να παρέχονται κίνητρα αν αναμένεται από τους αγρότες να αναλάβουν τον κίνδυνο καινοτόμων πρακτικών. Αυτά περιλαμβάνουν πρόσβαση σε δάνεια με χαμηλά επιτόκια και μικρο-δάνεια, φθηνές εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών συστημάτων, θέσπιση ενεργειακών κοινοτήτων και δωρεάν κομποστοποίηση.

Πηγή: Cyprusmail

Continue Reading

THE DUEL - VouliTV LIVE DEBATE

THE DUEL «ΔΗΚΟ vs ΑΛΜΑ», Παρασκευή 24/04 στις 5μμ

Avatar photo

Published

on

Η πολιτική αντιπαράθεση συνεχίζεται μέσα από το δυναμικό format debate του Vouli.TV, The Duel, αναδεικνύοντας τα ζητήματα που απασχολούν άμεσα την κοινωνία.

Στο νέο επεισόδιο, φιλοξενούνται:
▪️ Αντωνία Φράγκου, υποψήφια Βουλευτής Λευκωσίας με το ΔΗΚΟ
▪️ Ανδρούλλα Καμιναρά, υποψήφια Βουλευτής Λευκωσίας με το ΑΛΜΑ

Οι δύο υποψήφιες διασταυρώνουν επιχειρήματα σε πέντε βασικές θεματικές ενότητες που αφορούν την καθημερινότητα των πολιτών:

🔹 Κοινωνική Δικαιοσύνη – Άμεσα εφαρμόσιμες πολιτικές και όχι θεωρητικές προσεγγίσεις
🔹 Ενέργεια & ΑΠΕ – Προκλήσεις και ευθύνες για τη μη πλήρη αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας
🔹 Στεγαστικό – Μέτρα για την αντιμετώπιση της αύξησης των ενοικίων και της δυσκολίας πρόσβασης σε κατοικία
🔹 Διαφθορά – Συγκεκριμένες προτάσεις για αποτελεσματική αντιμετώπιση και ενίσχυση της λογοδοσίας
🔹 Νέοι & Μέλλον – Πολιτικές που θα δώσουν κίνητρα στους νέους να παραμείνουν και να δημιουργήσουν στην Κύπρο

Με αυστηρό χρόνο, σαφείς κανόνες και εστίαση στην ουσία, το The Duel προωθεί έναν άμεσο και ουσιαστικό δημόσιο διάλογο.

⚔️ DUEL: ΔΗΚΟ vs ΑΛΜΑ

📺 Η εκπομπή προβάλλεται στο Vouli.TV.

 

Continue Reading

THE DUEL - VouliTV LIVE DEBATE

THE DUEL «ΑΚΕΛ vs ΔΗΣΥ», Πέμπτη 23/04 στις 5μμ

Avatar photo

Published

on

Η οικονομία δεν είναι αριθμοί. Είναι η καθημερινότητά μας.

Στο νέο επεισόδιο του The Duel, η πολιτική σύγκρουση περνά στο πιο κρίσιμο πεδίο:
ακρίβεια, μισθοί, φορολογία, εκποιήσεις και το μέλλον των νέων.

Στο στούντιο:
▪️ Μάριος Ηλία, υποψήφιος Βουλευτής Λευκωσίας με τον ΔΗΣΥ
▪️ Χάρης Πολυκάρπου, υποψήφιος Βουλευτής Λευκωσίας με το ΑΚΕΛ

Πέντε θεματικές.
Καθαρές ερωτήσεις.
Χωρίς υπεκφυγές.

👉 Η οικονομία πάει καλά ή όχι;
👉 Γιατί ο μισθός δεν φτάνει;
👉 Ποιος πληρώνει την ακρίβεια;
👉 Εκποιήσεις: τράπεζες ή κοινωνία;
👉 Υπάρχει μέλλον για τους νέους στην Κύπρο;

Δύο διαφορετικές προσεγγίσεις.
Μία πραγματικότητα που πιέζει.

⚔️ DUEL: ΑΚΕΛ vs ΔΗΣΥ

📺 Δείτε το στο Vouli.TV και ζήστε την πολιτική αντιπαράθεση όπως πρέπει να είναι: άμεση, ουσιαστική και χωρίς «ναι μεν αλλά».

Continue Reading

EKLOGES2026

EKLOGES2026 – Λευκωσία 2026 – Η μάχη της έδρας | Δευτέρα 20/04 στις 7μμ

Avatar photo

Published

on

Οι σύγχρονες προκλήσεις της Λευκωσίας και τα ζητήματα που επηρεάζουν άμεσα την καθημερινότητα των πολιτών τέθηκαν στο επίκεντρο της εκπομπής «Εκλογές 2026», με παρουσιαστή τον Χάρη Θεραπή, ο οποίος συντόνισε μια ουσιαστική και ζωντανή πολιτική συζήτηση για το παρόν και το μέλλον της πρωτεύουσας.
Στο στούντιο βρέθηκαν υποψήφιοι βουλευτές από την επαρχία Λευκωσίας, εκπροσωπώντας διαφορετικές πολιτικές δυνάμεις:
Θεόδωρος Τσάτσος (ΔΗΣΥ), Ελένη Ευαγόρου (ΑΚΕΛ), Κατερίνα Χατζηστυλλή (Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών) και Γιούλα Πιτσιάλη (ΑΛΜΑ).
• Η στεγαστική κρίση κυριάρχησε στη συζήτηση, με τους υποψηφίους να αναλύουν τις αιτίες της αύξησης των ενοικίων και της περιορισμένης διαθεσιμότητας κατοικιών, παρουσιάζοντας προτάσεις για ενίσχυση της προσιτής στέγασης και στήριξη των νέων ζευγαριών.
• Η εγκατάλειψη του κέντρου της πόλης αποτέλεσε βασικό σημείο προβληματισμού, με αναφορές στην εμπορική και κοινωνική υποβάθμιση συγκεκριμένων περιοχών, αλλά και εισηγήσεις για αναζωογόνηση του αστικού πυρήνα μέσα από επενδύσεις και πολεοδομικά κίνητρα.
• Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στα ζητήματα που αφορούν τα άτομα με αναπηρία (ΑΜΕΑ), με τη συζήτηση να επικεντρώνεται στις ελλείψεις σε υποδομές και στη δυσκολία πρόσβασης σε δημόσιους χώρους, αναδεικνύοντας την ανάγκη για μια πόλη πραγματικά συμπεριληπτική και λειτουργική για όλους.
Η συζήτηση ανέδειξε τη σύνθετη φύση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Λευκωσία, αλλά και την επιτακτική ανάγκη για ολοκληρωμένες λύσεις που θα βελτιώσουν ουσιαστικά την ποιότητα ζωής των πολιτών.
Ζωντανά στο Vouli TV και διαδικτυακά.

Continue Reading
Advertisement
ΠΟΛΙΤΙΚΗ4 hours ago

Αυτοδιαλύθηκε η Βουλή – Συγκινημένη η Αννίτα Δημητρίου στην αποχαιρετιστήρια ομιλία

ΠΟΛΙΤΙΚΗ9 hours ago

Όραμα για την Κύπρο, την πατρίδα μας: Συζήτηση για την επόμενη μέρα μετά τις βουλευτικές εκλογές

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ11 hours ago

Ξεκινά το Άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στην Αγία Νάπα

Off the Record20 hours ago

Το ΑΛΜΑ, η ΑΜΕΣΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ και η ψυχιατρική…

Off the Record21 hours ago

Τα κλεμμένα λεφτά της άμυνας και του Τ. Κοινωνικών ασφαλίσεων

ΠΟΛΙΤΙΚΗ1 day ago

Ψάχνουν ημερομηνία για το νέο τετ α τετ Χριστοδουλίδη με Ερχιουρμάν-Συνεχίζουν την προεργασία οι διαπραγματευτές

Off the Record2 days ago

Ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης βρέθηκε μεταξύ Σκύλλας και Χάρυβδης

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ2 days ago

Κόμπος: Η ασφάλεια της ΕΕ και η ασφάλεια της ευρύτερης περιοχής της Μέσης Ανατολής και του Κόλπου, είναι αλληλένδετες

ΠΟΛΙΤΙΚΗ3 days ago

Για αποκλιμάκωση της έντασης στη νεκρή ζώνη, μίλησε ο Ζαν-Πιερ Λακρουά

Off the Record3 days ago

Όταν η Νταϊάνα Κωνσταντινίδη δεν έκρυβε τη χαρά της για την «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου»

Viral

(c) 2017-26 | Vouli.TV. All Rights Reserved. Developed by UnitrustMedia