Προχωρούν οι διαδικασίες ώστε να επιδίδονται με άλλους τρόπους τα εξώδικα από τις κάμερες της Τροχαίας, τα οποία οι παραβάτες οδηγοί αρνούνται να παραλάβουν από τα ταχυδρομεία.

Η Αστυνομία προωθεί τη φωτοραντάρ-λιστ, δηλαδή τον κατάλογο με όσων δεν εντοπίζονται ή συνειδητά δεν παραλαμβάνουν τα εξώδικά τους, ο οποίος θα βρίσκεται σε βάσεις δεδομένων σε τρεις χώρους: Αεροδρόμια, οδοφράγματα και σε αστυνομικούς σταθμούς.

Όπως αναφέρουν πληροφορίες του «Φ», ετοιμάζονται δύο ειδών λίστες: Η μια θ’ αφορά αποκλειστικά Τουρκοκύπριους και θα κοινοποιηθεί στα οδοφράγματα ώστε να ελέγχονται όσοι μπαινοβγαίνουν κατά πόσον εκκρεμεί εναντίον τους εξώδικο από τις κάμερες και η άλλη που θ’ αφορά τον υπόλοιπο πληθυσμό.

Αυτή τη στιγμή εκκρεμούν αρκετές εκατοντάδες εξώδικα που αφορούν Τ/κ και δεν μπορεί να τους γίνει επίδοση αφού διαμένουν στα κατεχόμενα. Όπως μας αναφέρθηκε, έχει συσσωρευτεί ένας μεγάλος αριθμός εξωδίκων για Τ/κ και μόλις ο κατάλογος είναι έτοιμος θα αρχίσουν οι έλεγχοι. Όσον αφορά στη λίστα με τα υπόλοιπα πρόσωπα, αυτή ετοιμάζεται και ήδη η Αστυνομία έχει δώσει τη συγκατάθεσή της για να προωθηθούν οι αλλαγές επί του συμβολαίου με την ανάδοχο εταιρεία.

Για να τεθεί σε εφαρμογή το νέο μέτρο εντοπισμού των παραβατών θα πρέπει πρώτα οι αλλαγές να εγκριθούν από την Κεντρική Επιτροπή Αλλαγών και Απαιτήσεων αφού πρόκειται για κάτι που δεν προβλέπεται στο συμβόλαιο με τη διαχειρίστρια εταιρεία του συστήματος φωτοεπισήμανσης.

Αυτή τη στιγμή εκκρεμούν πάνω από 65.000 ανεπίδοτα εξώδικα από τις κάμερες στα δύο και πλέον χρόνια λειτουργίας του συστήματος και η Τροχαία αναζητεί τρόπους ώστε να φτάσουν στους παραβάτες οδηγούς. Ήδη έχει ετοιμαστεί από το Υπουργείο Μεταφορών νομοσχέδιο το οποίο προβλέπει αποστολή ειδοποίησης των οδηγών που καταγράφηκε η παράβασή τους από τις κάμερες μέσω μηνύματος στο κινητό ή στο ηλεκτρονικό τους ταχυδρομείο. Το νομοσχέδιο θα σταλεί τις επόμενες ημέρες στη Νομική Υπηρεσία για νομοτεχνική επεξεργασία.

Παράλληλα, προωθείται και η λύση με τη φωτοραντάρ λίστα ώστε όσοι θα ταξιδέψουν στο εξωτερικό να ελέγχεται στα αεροδρόμια κατά πόσον εκκρεμεί εναντίον τους εξώδικο πρόστιμο. Αν το σύστημα δείξει πως κάποιος είναι στον κατάλογο με τα ανεπίδοτα εξώδικα, θα του υποδεικνύεται να πηγαίνει σε διπλανό χώρο ώστε εκεί να του τυπώνεται το εξώδικο, να του επιδίδεται και στη συνέχεια θα αφήνεται να αναχωρεί.

Ο κατάλογος αυτός θα υπάρχει και σε όλα τα αστυνομικά γραφεία με τα οποία έρχεται σε επαφή ο πολίτης. Όταν κάποιος για οποιονδήποτε λόγο επισκεφθεί ένα αστυνομικό τμήμα θα ελέγχεται κατά πόσον εκκρεμεί εξώδικο στο όνομά του και αν ναι τότε θα του επιδίδεται πάραυτα. Εκτιμάται ότι με τους ελέγχους στα οδοφράγματα και τα αεροδρόμια, πολλά εξώδικα που εκκρεμούν θα επιδοθούν ώστε να μειωθεί ο όγκος τους.

Σημειώνεται ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των εξωδίκων από τις κάμερες έχει πληρωθεί από τους οδηγούς, ενώ ένα σημαντικό ποσοστό παραμένει αδιευκρίνιστο και αφορά σε εταιρείες καθ’ ότι όταν δεν υποδειχθεί ο οδηγός που οδηγούσε το όχημα την ώρα της παράβασης, δεν μπορεί να εκδοθεί εξώδικο. Γι’ αυτό και προωθείται αλλαγή της νομοθεσίας ώστε να καθοριστεί συγκεκριμένη διαδικασία για το πώς θα επιδίδονται τα εξώδικα σε εταιρείες.

Πηγή: Philenews

Vouli TV