Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αναμένονται σύντομα ανακοινώσεις της Κυβέρνησης για την Οικονομία

Avatar photo

Published

on

Σύντομα η Κυβέρνηση θα προχωρήσει σε ανακοινώσεις για συγκεκριμένους τομείς της οικονομίας, λαμβάνοντας υπόψη και τον ρόλο των κυπριακών επιχειρήσεων, είπε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, προσερχόμενος στα Κεντρικά Γραφεία της ΟΕΒ, στη Λευκωσία, για συνάντηση με την Εκτελεστική Επιτροπή της ΟΕΒ, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι «βρίσκομαι σήμερα στην ΟΕΒ, θέλω να αναφέρω πρώτα και πάνω από όλα ότι τους προσεγγίζουμε ως συνεργάτες στην κοινή προσπάθεια για ενίσχυση της οικονομίας της χώρας μας.

Διαχρονικά όλες οι Κυβερνήσεις, περιλαμβανομένης και της δικής μας Κυβέρνησης, εργαζόμαστε ώστε να προσελκύσουμε ποιοτικές επενδύσεις στη χώρα μας.

Την ίδια στιγμή πρέπει να δούμε και τους Κύπριους επιχειρηματίες, πρέπει να δούμε πώς μέσα από συγκεκριμένα κίνητρα, μέσα από συγκεκριμένες δράσεις ενισχύουμε και στην Κύπρο τους Κύπριους επιχειρηματίες, αλλά και τις δραστηριότητες τους στο εξωτερικό. Και είναι ένας από τους λόγους που είμαι σήμερα εδώ, για να συζητήσουμε συγκεκριμένα.

Και σύντομα η Κυβέρνηση θα προχωρήσει σε κάποιες ανακοινώσεις που αφορούν συγκεκριμένους τομείς της οικονομίας, λαμβάνοντας υπόψη και τον ρόλο των κυπριακών επιχειρήσεων».

Φορολογική μεταρρύθμιση

Ο Πρόεδρος αναφέρθηκε και στη φορολογική μεταρρύθμιση. Ερωτηθείς αν στο πλαίσιο της φορολογικής μεταρρύθμισης θα υπάρξει και αύξηση του αφορολόγητου εισοδήματος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «αυτή τη στιγμή γίνεται μελέτη. Είχα ο ίδιος συνάντηση με τους τεχνοκράτες, για να δω πώς πηγαίνει η όλη προσπάθεια».

«Είναι ένα θέμα που τους απασχολεί μετά και από τις δικές μας κατευθυντήριες γραμμές, όπως και άλλα θέματα. Για παράδειγμα, δεν μπορώ να δεχτώ, και αναμένω τη συνεργασία όλων και είναι και ένας στόχος της φορολογικής μεταρρύθμισης, να έχουμε περίπου 30% παραοικονομία στη χώρα μας. Αντιλαμβάνεστε, αν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε μόνο αυτό το φαινόμενο, τα οφέλη που θα προκύψουν για την οικονομία», πρόσθεσε.

Την ίδια στιγμή, τόνισε ο Πρόερδος, «ναι, αγγίζουμε το θέμα που έχετε προαναφέρει που ήταν και προεκλογική μου αναφορά, με έμφαση στη μεσαία τάξη του τόπου μας και πώς μπορούμε να την ενισχύσουμε. Θέλουμε να δώσουμε κίνητρα, ειδικότερα όσον αφορά τις οικογένειες, τα παιδιά, τους μονογονείς, τους πολύτεκνους, όλα αυτά τα θέματα τα συζήτησα ο ίδιος προσωπικά. Θα έχω και νέα συνάντηση με την αρμόδια ομάδα».

«Θέλω περί τα τέλη του χρόνου που θα εφαρμόσουμε την πράσινη φορολογία, μαζί με την πράσινη φορολογία να ανακοινωθούν κάποια κομμάτια της φορολογικής μεταρρύθμισης που θα δείχνουν και την πρόθεση μας στο συνολικό πακέτο της φορολογικής μεταρρύθμισης», πρόσθεσε ο κ. Χριστοδουλίδης.

Ερωτηθείς αν αυτό που θα ανακοινωθεί θα αποτελεί αντίβαρο για την πράσινη φορολογία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «εκείνο θα είναι ξεχωριστό. Υπάρχουν αντισταθμιστικά που αφορούν αποκλειστικά το θέμα της πράσινης φορολογίας. Εγώ αναφέρομαι και σε κάποια άλλα μέτρα, έτσι ώστε να στηρίξουμε τη μεσαία τάξη του τόπου μας».

Πηγή: ReporterCY

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Παρουσίαση βιβλίου – Η απόρρητη έκθεση του Νιχάτ Ερίμ

Avatar photo

Published

on

Το 1956 υπήρξε έτος κορύφωσης του κυπριακού αγώνα για Ένωση με την Ελλάδα, με τους αποικιοκράτες Βρετανούς να προχωρούν στην εξορία του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’, σε απαγχονισμούς Ελληνοκυπρίων αγωνιστών και στη λήψη άλλων σοβαρών κατασταλτικών μέτρων. Την ίδια περίοδο, ύστερα από υποκίνηση της Μεγάλης Βρετανίας και συμμετοχή της, μαζί με την Ελλάδα, στην τριμερή διάσκεψη του Λονδίνου, τον Σεπτέμβριο του 1955, η Τουρκία ενεπλάκη άμεσα στο Κυπριακό ζήτημα.

Πρωθυπουργός της χώρας ήταν τότε ο ηγέτης του Δημοκρατικού κόμματος Αντνάν Μεντερές (1899-1961), ο οποίος, για να μπορέσει να διαμορφώσει μία ρεαλιστική πολιτική, κάλεσε τον διαπρεπή συνταγματολόγο και καθηγητή Πανεπιστημίου Νιχάτ Ερίμ (1912-1980), παρά το γεγονός ότι ο τελευταίος ήταν ηγετικό στέλεχος του αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού κόμματος, για να υποβάλει σχετικό υπόμνημα εισηγήσεων.

Στόχος της τουρκικής πολιτικής, όπως είχε καθοριστεί, ήταν η ανάκτηση της Κύπρου, την οποία, όπως είναι γνωστό, η Τουρκία είχε παραχωρήσει στη Μεγάλη Βρετανία το 1878, ύστερα από περίοδο τριακοσίων περίπου χρόνων κυριαρχίας.

Continue Reading

EKLOGES2026

Ekloges2026 – Καυτά Θέματα της Επικαιρότητας, Παρασκευή 13/03 στις 7μμ

Avatar photo

Published

on

Οι διεθνείς εξελίξεις, τα ζητήματα ασφάλειας, το ερώτημα για τη «σωστή πλευρά της ιστορίας» και το πολιτικό κλίμα ενόψει των επερχόμενων βουλευτικών εκλογών αποτέλεσαν βασικά θέματα συζήτησης στην εκπομπή Ekloges 2026, με παρουσιαστή τον Μίκη Κασάπη, όπου αναλύθηκαν οι διαφορετικές θέσεις των κομμάτων για τη γεωπολιτική πορεία της Κύπρου και την τρέχουσα πολιτική συγκυρία.
Στο στούντιο φιλοξενήθηκαν οι ακόλουθοι εκπρόσωποι κομμάτων:
Αναστασία Ανθούση (Πρώην Υφυπουργός Πρόνοιας – υποψήφια βουλευτής ΔΗΣΥ), Μαρίνα Σάββα (Μέλος της Κεντρικής Επιτροπής ΑΚΕΛ), Διομήδης Διομήδους (Επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας της ΕΔΕΚ) και Μάριος Πελεκάνος (Εκπρόσωπος τύπου ΕΛΑΜ – υποψήφιος βουλευτής).

• Η στρατηγική συμμαχία Κύπρου – Ελλάδας – Γαλλίας, όπως αποτυπώθηκε στη συνάντηση Χριστοδουλίδη, Μητσοτάκη και Μακρόν, ενισχύει την ασφάλεια και σταθερότητά στην περιοχή ή αυξάνει την ένταση εντείνοντας το αίσθημα ανασφάλειας.
• Βρίσκεται η Κύπρος στη «σωστή πλευρά της ιστορίας» μέσα στο σημερινό διεθνές περιβάλλον;
• Ποιοι πολιτικοί χώροι διαμόρφωσαν ιστορικά τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Κύπρου και οδήγησαν τη χώρα στην ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση;
• Πώς ορίζεται σήμερα ένα «αντισυστημικό» και ένα «συστημικό» κόμμα στο κυπριακό πολιτικό σκηνικό;
• Ποια είναι η διαφορά μεταξύ των όρων «εθνικόφρων» και «εθνικιστικό» κόμμα και πώς χρησιμοποιούνται στον πολιτικό λόγο;
• Ποια κόμματα μένουν στα λόγια και στις θεωρίες και ποια μπορούν να επιδείξουν απτό έργο και συγκεκριμένες πολιτικές πράξεις διαχρονικά;
• Πώς επηρεάζουν οι μετακινήσεις στελεχών από ένα κόμμα σε άλλο το πολιτικό σκηνικό και την προεκλογική περίοδο;
Ζωντανά στο Vouli TV και διαδικτυακά.

Continue Reading

#exAformis

#ExAformis – Πόλεμος στο Ιράν: Είναι πραγματικά σε κίνδυνο η Κύπρος; | Τετάρτη 11/03 στις 6μμ

Avatar photo

Published

on

Στην επόμενη εκπομπή “Εξ Αφορμής”, ο Χάρης Θεράπης συζητά με τον Ζήνωνα Τζιάρρα, Λέκτορα στο Τμήμα Τουρκικών και Μεσανατολικών Σπουδών, για τις τελευταίες εξελίξεις στον πόλεμο με το Ιράν και τη στρατηγική σημασία της Ανατολικής Μεσογείου. Αναλύουμε την επίθεση με drone στο Ακρωτήρι και τη δυνητική απειλή για την Κύπρο, καθώς η περιοχή βρίσκεται στο επίκεντρο των γεωπολιτικών εξελίξεων.

Μείνετε συντονισμένοι για μια βαθιά ανάλυση των κινδύνων και των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Κύπρος στην παρούσα συγκυρία.

Continue Reading
Advertisement

Viral

(c) 2017-26 | Vouli.TV. All Rights Reserved. Developed by UnitrustMedia