ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Στις 2 Μαΐου μεταβαίνει ο Πρόεδρος με την Ούρσουλα στον Λίβανο
Επίσημη επίσκεψη στον Λίβανο με τη Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, θα πραγματοποιήσει την Πέμπτη, 2 Μαΐου, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, όπως ανακοίνωσε κατά την άφιξη του στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες το απόγευμα της Τετάρτης. Κατά την πρώτη ημέρα ξεχωρίζουν στην ατζέντα το θέμα της κατάστασης στη Μέση Ανατολή, και η στρατηγική συζήτηση για τις ευρωτουρκικές σχέσεις.
Αναφορικά με τον Λίβανο, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ανέφερε πως η κατάσταση στη χώρα και η ανάγκη στήριξης της θα συζητηθεί στο πλαίσιο της κατάστασης στη Μέση Ανατολή, ενώ πρόσθεσε πως σε συνεννόηση με άλλα κράτη μέλη η Κύπρος θα θέσει το θέμα της ανάγκης επαναξιολόγησης συγκεκριμένων περιοχών της Συρίας ως ασφαλείας.
Σε σχέση με τις ευρωτουρκικές σχέσεις, ο ΠτΔ επεσήμανε πως η συζήτηση των σχέσεων ΕΕ – Τουρκίας ήταν κάτι που η Κύπρος επιδίωκε εδώ και καιρό, και πως η χρονική συγκυρία είναι σημαντική δεδομένων των προσπαθειών που γίνονται από τον ΓΓ του ΟΗΕ για επανέναρξη των συνομιλιών.
Τόνισε πως όλοι οι ηγέτες αντιλαμβάνονται τη σημασία της προόδου στο Κυπριακό για να προχωρήσουν οι ευρωτουρκικές σχέσεις, και υπογράμμισε πως ο στόχος είναι να σταλεί ένα θετικό μήνυμα στην Τουρκία, αλλά πως η πρόοδος εξαρτάται από τη συμπεριφορά της Τουρκίας στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Μέση Ανατολή και Λίβανος
Μιλώντας για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, ο ΠτΔ εξέφρασε την ελπίδα «να μην υπάρξει περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης, κάτι που επηρεάζει όχι μόνο τα γειτονικά κράτη, όχι μόνο την Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Σε αυτό το πλαίσιο, είπε, θα συζητηθεί και η ανάγκη στήριξης του Λιβάνου.
«Η Πρόεδρος της Επιτροπής μόλις με έχει ενημερώσει ότι θα επισκεφτούμε από κοινού τον Λίβανο στις 2 Μαΐου» πρόσθεσε.
Όπως είπε, «στο πλαίσιο της συζήτησης των επιπτώσεων της κατάστασης στη Μέση Ανατολή πρέπει να αγγίξουμε και το μεταναστευτικό».
Η Κύπρος, συνέχισε, «μαζί με άλλα κράτη μέλη που ήδη έχουμε συνεννοηθεί, θα θέσουμε το θέμα της επαναξιολόγησης, να αρχίσει η συζήτηση για επαναξιολόγηση συγκεκριμένων περιοχών ως ασφαλείς περιοχές εντός της Συρίας».
Αναφορικά με το κατά πόσο συζητείται ένα συγκροτημένο πακέτο στήριξης προς τον Λίβανο, ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε πως είναι κάτι το οποίο έχει συζητήσει με την κ. Φον ντερ Λάιεν κατά τη πρόσφατη συνάντησή τους στην Αθήνα, ενώ στη συνέχεια μετέβη στον Λίβανο όπου ενημέρωσε την κυβέρνηση της χώρας.
Πρόσθεσε ακόμα πως την Παρασκευή ο Γάλλος Πρόεδρος θα φιλοξενήσει στο Παρίσι τον Λιβάνιο πρωθυπουργό και τον αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων της χώρας, «σε μια προσπάθεια που γίνεται συνειδητά πλέον συγκεκριμένα από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης για να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις που ο Λίβανος αντιμετωπίζει και κατ’ επέκταση τα όποια προβλήματα, όπως για παράδειγμα το μεταναστευτικό, που έχει να αντιμετωπίσει η Κυπριακή Δημοκρατία».
Η συζήτηση αυτή, επανέλαβε, είναι σε «άμεση συνάρτηση» με «την ανάγκη να ξεκινήσουμε τη συζήτηση για καθορισμό κάποιων περιοχών στη Συρία, στη βάση πραγματικών δεδομένων, ως ασφαλείς περιοχές».
Σχολιάζοντας ευρύτερα τη συζήτηση που γίνεται για τη Μέση Ανατολή και την έκκληση της ΕΕ για αυτοσυγκράτηση από όλα τα μέρη, ο ΠτΔ τόνισε ότι «είναι ένα θέμα που δεν μπορούμε να έχουμε διαφορετικές προσεγγίσεις».
Ιδιαίτερα για το θέμα της Μέσης Ανατολής, πέρα από το Ιράν όπου η γραμμή είναι ενιαία, ο ΠτΔ τόνισε ότι «θα πρέπει να αποφευχθούν οποιεσδήποτε ενέργειες για περαιτέρω κλιμάκωση της κρίσης», αλλά την ίδια στιγμή να αναζητηθεί το πώς επαναρχίζει η διαπραγματευτική διαδικασία.
Όσον αφορά τέλος τις ανθρωπιστικές ανάγκες στη Λωρίδα της Γάζας, εξέφρασε την ελπίδα όπως «σύντομα, με την ολοκλήρωση των εργασιών από πλευράς της αμερικανικής κυβέρνησης στη Γάζα, να επαναρχίσει η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας μέσα από την πρωτοβουλία της Κυπριακής Δημοκρατίας».
Ευρωτουρκικές σχέσεις
Μιλώντας για τη συζήτηση των ευρωτουρκικών, ο κ. Χριστοδουλίδης σημείωσε πως θεωρεί «ιδιαίτερα σημαντικό» ότι στη σύνοδο «θα γίνει επιτέλους μια στρατηγική συζήτηση για τις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία».
«Ήταν κάτι που επιδιώκαμε εδώ και καιρό» επεσήμανε, προσθέτοντας ότι «η χρονική συγκυρία είναι σημαντική, λαμβάνοντας υπόψη και την προσπάθεια του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για επανέναρξη των συνομιλιών».
«Το Κυπριακό συνδέεται με την πρόοδο των ευρωτουρκικών σχέσεων» συνέχισε, εκφράζοντας την ελπίδα «μέσα από την συζήτηση να δοθεί η θετική διάθεση από πλευράς της Ευρωπαϊκής Ένωσης των κρατών μελών, συμπεριλαμβανομένης και της δικής μας θετικής διάθεσης».
«Μια θετική διάθεση, η εξέλιξη της οποίας θα εξαρτηθεί αποκλειστικά από την πρόοδο στο Κυπριακό και χαίρομαι που υπάρχει στο προσχέδιο συγκεκριμένη αναφορά στο θέμα της Κύπρου, στο θέμα της επανέναρξης των συνομιλιών» πρόσθεσε.
Ο ΠτΔ ανέφερε πως μετά τον διορισμό της προσωπικής απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ «υπάρχει κινητικότητα» και πως η Μαρία Άνχελα Ολγκίν θα επισκεφθεί κράτη της EE καθώς και τις Βρυξέλλες και στη συνέχεια θα βρίσκεται στην Κύπρο. «Ήδη έχουμε διευθετήσει δυο συναντήσεις με την κυρία Ολγκίν» πρόσθεσε.
Ερωτηθείς αν οι υπόλοιπες χώρες της ΕΕ συμφωνούν για την ανάγκη διασύνδεσης των ευρωτουρκικών με το Κυπριακό, ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε πως «από τη συζήτηση που έγινε όλοι αντιλαμβάνονται τη σημασία της προόδου στο Κυπριακό για να προχωρήσουν οι ευρωτουρκικές σχέσεις».
Ανέφερε πως οι συζητήσεις για τα συμπεράσματα βρίσκονται στο τρίτο με τέταρτο προσχέδιο «το οποίο θα έρθει ενώπιον των αρχηγών των κρατών μελών και εμείς θα πράξουμε ότι είναι δυνατόν να υπάρξει ένα θετικό αποτέλεσμα».
«Είτε το επιθυμεί η Τουρκία, είτε όχι, οι ευρωτουρκικές σχέσεις περνούν και μέσα από το Κυπριακό» τόνισε. «Είμαστε εδώ να δώσουμε, επαναλαμβάνω από την αρχή το έχω αναφέρει, ένα θετικό μήνυμα, η πρόοδος του οποίου εξαρτάται από τη συμπεριφορά της Τουρκίας στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».
Πηγή: Kathimerini
EKLOGES2026
EKLOGES2026 – Θέματα Επικαιρότητας | Δευτέρα 11/05 στις 7μμ
Λίγες ημέρες πριν από τις βουλευτικές εκλογές, τα κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν την κυπριακή κοινωνία βρέθηκαν στο επίκεντρο της εκπομπής «Εκλογές 2026», με παρουσιαστή τον Μίκη Κασάπη, ο οποίος συντόνισε μια πολιτική συζήτηση με έντονες τοποθετήσεις και διαφορετικές προσεγγίσεις από τους καλεσμένους.
Στο στούντιο βρέθηκαν υποψήφιοι βουλευτές από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους: Θεόδωρος Τσάτσου (ΔΗΣΥ, Λευκωσία), Αλέξανδρος Γεωργίου (ΕΛΑΜ, Λευκωσία), Λάκης Κωνσταντίνου (ΕΔΕΚ, Λεμεσός) και Μαρία Κολά (Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, Λευκωσία), καταθέτοντας τις θέσεις τους για ζητήματα που επηρεάζουν άμεσα την κυπριακή κοινωνία.
Συζήτησαν για:
• Το στεγαστικό πρόβλημα και την ανάγκη για πιο προσιτή στέγη, ιδιαίτερα για τα νέα ζευγάρια και τις νεαρές οικογένειες που δυσκολεύονται να αποκτήσουν κατοικία.
• Την πολιτική που πρέπει να ακολουθηθεί σε σχέση με την αγορά ακινήτων από ξένους επενδυτές και τις επιπτώσεις στην εγχώρια αγορά κατοικίας.
• Το μεταναστευτικό, τις ευθύνες των κομμάτων στη διαχείριση του ζητήματος και το κατά πόσο η παράνομη μετανάστευση αποτελεί απειλή για την ασφάλεια και τη συνοχή του κράτους.
• Το δημογραφικό πρόβλημα και τα μέτρα που μπορούν να δοθούν ως κίνητρα προς τους νέους για δημιουργία οικογένειας και απόκτηση παιδιών.
Η συζήτηση ανέδειξε τις διαφορετικές πολιτικές προσεγγίσεις γύρω από κρίσιμα κοινωνικά και οικονομικά ζητήματα που απασχολούν σήμερα τους πολίτες.
Ζωντανά στο Vouli TV και διαδικτυακά.
EKLOGES2026
EKLOGES2026 – Θέματα Επικαιρότητας | Τρίτη 05/05 στις 7μμ
Το παρόν και το μέλλον της κυπριακής κοινωνίας μέσα από το πρίσμα της επικαιρότητας και των κοινωνικών προκλήσεων βρέθηκαν στο επίκεντρο της εκπομπής Ekloges 2026, με παρουσιαστή τον Μίκη Κασάπη.
Στο στούντιο φιλοξενήθηκαν οι υποψήφιες βουλεύτριες:
• Δήμητρα Χατζηβασιλείου (Άμεση Δημοκρατία – Λεμεσός)
• Έλενα Λυμπούρη Κοζάκου (Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών – Λευκωσία)
• Νατάσα Ιωάννου (Volt – Κερύνεια)
• Ελένη Χρυσοστόμου (ΔΗΠΑ– Λευκωσία)
Συζητήσαμε για :
• Την ανάγκη στήριξης της οικογένειας και ειδικότερα το ζήτημα της άδειας μητρότητας
• Το επίπεδο εμπιστοσύνης των πολιτών προς τους θεσμούς και την πολιτεία
• Τη συμμετοχή και την εκπροσώπηση των γυναικών στην πολιτική ζωή
• Τις σύγχρονες κοινωνικές προκλήσεις και τις πολιτικές που απαιτούνται για την αντιμετώπισή τους
Μια ουσιαστική συζήτηση με διαφορετικές προσεγγίσεις και τοποθετήσεις, που ανέδειξε τις προτεραιότητες αλλά και τις προκλήσεις της σύγχρονης κυπριακής πραγματικότητας.
Ζωντανά στο Vouli TV και διαδικτυακά.
THE DUEL - VouliTV LIVE DEBATE
THE DUEL «ΕΛΑΜ vs ΑΛΜΑ», Σάββατο 02/05 στις 5μμ
-
Off the Record1 month agoΛάσπη στον πολιτικό ανεμιστήρα – και όποιον πάρει ο άνεμος
-
Off the Record1 month agoΝικητής των Δημοσκοπήσεων ο Χριστοδουλίδης
-
EKLOGES20261 month agoEKLOGES2026 – Αμμόχωστος 2026 – Η μάχη της έδρας | Δευτέρα 06/04 στις 7μμ
-
EKLOGES20262 weeks agoEKLOGES2026 – Αποτελέσματα Δημοσκοπήσεων | Τετάρτη 29/04 στις 7μμ
-
EKLOGES20261 month agoEKLOGES2026 – Λάρνακα 2026 – Η μάχη της έδρας | Δευτέρα 30/03 στις 7μμ
-
voulitv4 weeks agoEKLOGES2026 – Λεμεσός 2026 – Η μάχη της έδρας | Πέμπτη 16/04 στις 7μμ
-
THE DUEL - VouliTV LIVE DEBATE1 month agoTHE DUEL «ΑΛΜΑ VS ΑΚΕΛ», Τρίτη 31/03 στις 5μμ
-
EKLOGES20261 month agoEKLOGES2026 – Λευκωσία 2026 – Η μάχη της έδρας | Τρίτη 31/03 στις 7μμ
-
EKLOGES20261 month agoΟικολόγοι: Ολοκληρώθηκε η επικύρωση ψηφοδελτίου – Οι 56 υποψήφιοι
-
THE DUEL - VouliTV LIVE DEBATE1 month agoTHE DUEL «ΑΚΕΛ VS ΔΗΚΟ», Πέμπτη 09/04 στις 5μμ

