ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
«Αξιολογούνται διαρκώς μέτρα» – Τι έβγαλε η σύσκεψη στο Προεδρικό
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης προήδρευσε σήμερα το απόγευμα, στο Προεδρικό Μέγαρο, ευρείας σύσκεψης με τις Οργανώσεις ΠΕΟ, ΣΕΚ, ΠΑΣΥΔΥ, ΔΕΟΚ, ΟΕΛΜΕΚ, ΟΛΤΕΚ, ΠΟΕΔ, ΠΟΠ, ΠΟΠΟ, Κυπριακό Σύνδεσμο Καταναλωτών, Παγκύπρια Ένωση Καταναλωτών και Ποιότητας Ζωής, ΕΚΥΣΥ, ΠΑΣΥΣΣΕΚ, με θέμα τις προτάσεις μέτρων για στήριξη της κοινωνίας.
Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους μετά τη σύσκεψη, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης είπε ότι «ολοκληρώθηκε η διευρυμένη σύσκεψη με τις οργανώσεις που έχουν αποστείλει επιστολή με τις προτάσεις τους για τα ζητήματα που άπτονται της αντιμετώπισης της ακρίβειας για τα κυπριακά νοικοκυριά.

Θέλουμε να εκφράσουμε τις ευχαριστίες μας προς τις οργανώσεις για τον πολύ εποικοδομητικό, γόνιμο διάλογο που διεξήχθη.
Είναι γνωστό ότι η Κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή ανάληψης των καθηκόντων, έχει ιεραρχήσει πολύ ψηλά στις προτεραιότητες της την αντιμετώπιση των πληθωριστικών πιέσεων ως αποτέλεσμα των εξωγενών παραγόντων, των κρίσεων είτε αυτή αφορά την παράνομη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία είτε την κρίση που εξελίσσεται στη περιοχή μας. Και έχουμε δει μέχρι σήμερα μια σειρά από μέτρα που έχουν ανακοινωθεί από την Κυβέρνηση, πέραν των 500 εκ. ευρώ.
Θεωρούμε ότι είναι μέσα από αυτό τον διάλογο, που κάθε πρόταση η οποία κατατίθεται αξιολογείται από την Κυβέρνηση με τη δέουσα υπευθυνότητα που πρέπει να αξιολογείται σύμφωνα μαζί με τα δεδομένα που έχουμε ενώπιόν μας, σύμφωνα με τα δεδομένα αυτή τη χρονική περίοδο, αλλά, βεβαίως, και πάντοτε με την απαραίτητη υπευθυνότητα ως προς τις δημοσιονομικές δυνατότητες του κράτους.
Ως Κυβέρνηση έχουμε ιεραρχήσει μια σειρά από παραμέτρους, μια σειρά από παράγοντες που άπτονται της καθημερινότητας των πολιτών, είτε αυτές αφορούν τη μεσαία τάξη, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τη στεγαστική πολιτική, τη μεγαλύτερη στεγαστική πολιτική που έχει ανακοινωθεί μέχρι σήμερα στην Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά και τη στήριξη των ευάλωτων ομάδων.

Η πολύπλευρη και πολυδιάστατη πολιτική, την οποία έχουμε παρουσιάσει και την οποία, βεβαίως, εμπλουτίζουμε διαρκώς, στοχεύει στο να προσφέρει μόνιμες λύσεις στα νοικοκυριά, είτε αυτές αφορούν την αντιμετώπιση της ενεργειακής ακρίβειας μέσα από προγράμματα, όπως είναι τα Φωτοβολταϊκά για Όλους, είτε όσον αφορά την αύξηση της απασχόλησης. Ενδεικτικό του γεγονότος είναι ότι η ανεργία στη χώρα μας έχει αγγίξει το χαμηλότερο δεκαπενταετίας.
Δεν επαναπαυόμαστε, βεβαίως, δεν εφησυχάζουμε. Γνωρίζουμε πολύ καλά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα νοικοκυριά αυτή την περίοδο. Αξιολογούνται διαρκώς μέτρα που μπορούν να ληφθούν. Ήδη, είναι σχετικές και ανακοινώσεις στις οποίες προέβη ο Υπουργός Οικονομικών προ ολίγων ημερών, και σύμφωνα πάντοτε με την εξέλιξη των δεδομένων, η Κυβέρνηση θα αξιολογεί τη λήψη μέτρων».
Ερωτηθείς αν μετά τη σημερινή συνάντηση θα πρέπει να αναμένουμε τη λήψη μέτρων και πότε χρονικά προσδιορίζεται αυτό να γίνει, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «όπως έχω πει και όπως έχουμε πει πολλές φορές μέχρι σήμερα, και αυτό αποδεικνύεται από τα διαδοχικά πακέτα στήριξης που έχουν ανακοινωθεί από την Κυβέρνηση σε ένα ευρύ φάσμα τομέων -επαναλαμβάνω, είτε αυτοί αφορούν την απασχόληση μέσα από τις συμβάσεις που έχουν επιτευχθεί είτε μέσα από την ΑΤΑ αλλά και τη στεγαστική πολιτική είτε τη στήριξη των ευάλωτων ομάδων – διαρκώς αξιολογεί το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης τα όποια νέα μέτρα μπορούν να ληφθούν και το επόμενο διάστημα, βεβαίως, θα συνεχίσει αυτή η αξιολόγηση και την κατάλληλη στιγμή, σύμφωνα και με τα δεδομένα, θα ανακοινωθούν εάν και εφόσον υπάρχουν περαιτέρω μέτρα».

Σε ερώτηση για τα πρώτα σημεία της ιεράρχησης των θεμάτων στα οποία αναφέρθηκε προηγουμένως, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «με μια πρώτη ανάγνωση των μέτρων που έχουν ανακοινωθεί, ήδη, από την Κυβέρνηση, είτε αυτά αφορούν την έκταση είτε την ένταση των μέτρων, αυτά είναι ασφαλώς η Ενέργεια, όπως είναι και το στεγαστικό. Είναι ζητήματα, βεβαίως, που ιεραρχούνται πρώτα στη λήψη των μέτρων, αλλά αυτό το οποίο θα θέλουμε να επισημάνουμε για ακόμα μια φορά είναι ότι, στόχος αυτής της Κυβέρνησης, και ως προς τον ανθρωποκεντρικό πρόσωπο που δίνουμε σε όλες τις πολιτικές, δεν είναι να εξαρτώνται οι πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας μέσα από μια επιδοματική προσωρινή πολιτική, αλλά θέλουμε να προσφέρουμε λύσεις, οι οποίες θα μπορέσουν πλέον να απεγκλωβίσουν τα νοικοκυριά από την ακρίβεια.
Σχετικό είναι το πολύ επιτυχημένο σχέδιο Φωτοβολταϊκά για Όλους, που δίνει πλέον τη δυνατότητα σε χιλιάδες νοικοκυριά να έχουν πρόσβαση σε φθηνότερη ενέργεια, στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, με ένα τρόπο και προσιτό, αλλά και προσβάσιμο».
Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι στο τέλος του τρέχοντος μηνός εκπνέει η επιδότηση για το ηλεκτρικό ρεύμα και ερωτηθείς αν υπάρχουν ενδείξεις για το κατά πόσο θα συνεχιστεί, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «είναι κάτι το οποίο αξιολογείται, είναι κάτι το οποίο συζητήθηκε σήμερα. Το έχουν θέσει και οι Οργανώσεις. Βεβαίως ήταν υπόψη μας και το γνωρίζουμε ότι τέλος του μήνα εκπνέει αυτό το μέτρο. Ήδη, αξιολογούνται διάφορα μέτρα σε διάφορους τομείς, σε διάφορες πτυχές, όπως έγινε σε όλες τις προηγούμενες περιπτώσεις. Την κατάλληλη στιγμή που θα έχουμε προχωρήσει σε αυτή την πολύ προσεκτική, νηφάλια αξιολόγηση των μέτρων που εξετάζονται αλλά και των δεδομένων, θα ανακοινωθούν».
Πηγή: Kathimerini
Βουλευτικές Εκλογές 2026
Ekloges2026 – Η αμυντική θωράκιση της Κύπρου | Παρασκευή 30/01 στις 6μμ
Με παρουσιαστή τον Χάρη Θεραπή, η εκπομπή φιλοξένησε μια ουσιαστική και εφ’ όλης της ύλης συζήτηση με θέμα «Η αμυντική θωράκιση της Κυπριακής Δημοκρατίας».
🎙️ Καλεσμένοι της εκπομπής ήταν:
Γιώργος Κάρουλλας, Βουλευτής Αμμοχώστου ΔΗΣΥ και Υπ. Βουλευτής Αμμοχώστου
Πέτρος Ζαρούνας, Διεθνολόγος και Υπ. Βουλευτής Λάρνακας ΑΛΜΑ
Χαράλαμπος Πετρίδης, Πρώην Υπουργός Άμυνας και Υπ. Βουλευτής Λευκωσίας ΔΗΣΥ
Στέλιος Ξιουρής, Δημοσιογράφος
🛡️ Άμυνα & Ασφάλεια Η συζήτηση επικεντρώθηκε στη σημερινή κατάσταση της κυπριακής άμυνας, στην αποτρεπτική ικανότητα της Εθνικής Φρουράς, καθώς και στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Κύπρος σε ένα ρευστό γεωπολιτικό περιβάλλον.
⚙️ Εξοπλιστικά προγράμματα & στρατηγικός σχεδιασμός Οι καλεσμένοι ανέλυσαν τα δεδομένα γύρω από τους εξοπλισμούς, τις δυνατότητες εκσυγχρονισμού των αμυντικών μέσων και τη σημασία της στρατηγικής συνεργασίας με εταίρους και συμμάχους.
🌍 Γεωπολιτικές εξελίξεις & προοπτικές Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στις περιφερειακές εξελίξεις, στον ρόλο της Κύπρου στην Ανατολική Μεσόγειο και στο πώς η ενίσχυση της άμυνας συνδέεται άμεσα με τη σταθερότητα, την ασφάλεια και τη διπλωματική ισχύ της χώρας.
📌 Μια εκπομπή με τεκμηριωμένες απόψεις, διαφορετικές προσεγγίσεις και καθαρό πολιτικό λόγο, γύρω από ένα ζήτημα ύψιστης εθνικής σημασίας.
ΑΠΛΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ
ΑΠΛΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ – Πέμπτη 29/01 στις 9μμ
Ο Πέτρος Φανάρης υποδέχεται στο στούντιο καλεσμένους με ουσιαστικό ρόλο στον δημόσιο διάλογο:
• Παναγιώτης Σαββίδης – Οικονομικός Αναλυτής
• Φάνος Καραντώνης – Πρόεδρος Συνδέσμου Εταιρειών ΑΠΕ
Στο επίκεντρο της συζήτησης βρίσκεται το έργο GSI και οι κρίσιμες οικονομικές, ενεργειακές και στρατηγικές του προεκτάσεις.
🔎 Θέμα εκπομπής:
Το έργο GSI – Σωτήριο ή καταστροφικό;
Μια ουσιαστική ανάλυση γύρω από το πραγματικό κόστος και όφελος του έργου, τις επιπτώσεις για την κυπριακή οικονομία και την ενεργειακή ασφάλεια, καθώς και τα ερωτήματα που προκύπτουν για τη βιωσιμότητα και τη μακροπρόθεσμη σημασία του.
📡 Απλή Πραγματικότητα
Ανάλυση χωρίς φίλτρα. Ερωτήματα χωρίς εύκολες απαντήσεις.
EKLOGES2026
Ekloges2026 – Τοπική Αυτοδιοίκηση και ΕΟΑ | Πέμπτη 29/01 στις 7μμ
Στην πολιτική εκπομπή Ekloges2026, με παρουσιαστή τον Μίκη Κασάπη, καλεσμένος ήταν ο Θεόδωρος Τσάτσος, Κοινοτάρχης Μαθιάτη για τέταρτη συνεχόμενη θητεία, πρόεδρος του Α’ Συμπλέγματος Κοινοτήτων Λευκωσίας, ταμίας της Ένωσης Κοινοτήτων Κύπρου και εκπρόσωπος σε συμβούλια του ΕΟΑ, ο οποίος διεκδικεί έδρα στη Βουλή με τον Δημοκρατικό Συναγερμό στη Λευκωσία.
🏛️ Τοπική Αυτοδιοίκηση & ΕΟΑ
Ο καλεσμένος εξήγησε τον ρόλο και τη λειτουργία του ΕΟΑ, αναφέρθηκε στα προβλήματα της μεταβατικής περιόδου και τόνισε πως μέσα στους επόμενους μήνες τα ζητήματα θα επιλυθούν, ώστε το σύστημα να λειτουργεί ομαλά.
🔥 Κοινωνικές προκλήσεις
Η συζήτηση επεκτάθηκε στο μεταναστευτικό, την υπογεννητικότητα, τη δημογραφική αλλαγή και τη φυγή των νέων από την επαρχία. . Ο καλεσμένος προειδοποίησε ότι, αν δεν υπάρξει άμεση και ουσιαστική δράση, «κινδυνεύουμε να γίνουμε μειονότητα στον τόπο μας», υπογραμμίζοντας την ανάγκη για στοχευμένες πολιτικές στήριξης των τοπικών κοινωνιών.
🌱 Όραμα και πολιτική ταυτότητα
Ο Θεόδωρος Τσάτσος μίλησε για το τι θα πράξει από την πρώτη ημέρα εκλογής του, τα σχέδια που έχει θέσει και το όραμά του για τη Λευκωσία και την Κύπρο γενικότερα. Μέσα από τη συζήτηση αναδείχθηκε τόσο το πρόσωπο όσο και ο πολιτικός και ιδεολογικός του χαρακτήρας, ο οποίος, όπως ο ίδιος ανέφερε, συνοψίζεται σε δύο φράσεις: «να είσαι πρώτα άνθρωπος» και «όλοι μαζί μπορούμε».
📺 Ekloges2026 — πολιτικός διάλογος με καθαρές θέσεις και ουσία.
-
Think Tank1 month agoΣομαλιλάνδη: το νέο μέτωπο Ισραήλ–Τουρκίας
-
ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ4 weeks agoΤο ερώτημα για την Holguín για την UNFICYP και η υπόθεση της Μάμμαρι: γιατί δέχθηκαν επίθεση δύο Ελληνοκύπριοι αγρότες;
-
Off the Record1 week agoΣΥΚΑΣ: Πολιορκία κομμάτων για να είναι υποψήφιος – Λευκωσιάτικη δημοσκόπηση
-
Off the Record1 week agoΑνθρωποφαγία από το ΔΗΣΥ καταγγέλλει ο Τορναρίτης
-
Off the Record5 days agoΗ ττενέκκα και το ΕΛΑΜ…
-
#exAformis1 month ago#ExAformis – Το ΑΛΜΑ στο δρόμο προς τις εκλογές | Παρασκευή 19/12 στις 7μμ
-
#exAformis1 month ago#ExAformis – Αποτελέσματα Διαδικτυακής Δημοσκόπησης | Τετάρτη 17/12 στις 7μμ
-
Άρθρα Χάρη Θεραπή3 weeks agoΠώς στήνεται ένα πολιτικό «viral σκάνδαλο»
-
Off the Record1 month agoΕκλογές 2026: Το ποτάμι δεν γυρίζει ΠΙΣΩ…
-
Off the Record5 days agoΕπέκταση της υπηρεσίας των εφέδρων στρατιωτών στην Εθνική Φρουρά μέχρι την ηλικία των 65 ετών

