Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αερόσακοι Takata: Ανεπαρκής Αντίδραση της Κύπρου Παρά τις Επαναλαμβανόμενες Προειδοποιήσεις της ΕΕ

Published

on

Η Κύπρος αδρανεί παρά τις προειδοποιήσεις για τους αερόσακους Takata

Το ρεπορτάζ της «Κ» αναδεικνύει τις διαχρονικές ευθύνες του Τμήματος Οδικών Μεταφορών (ΤΟΜ) και των άλλων κρατικών υπηρεσιών της Κύπρου σχετικά με το ζήτημα των αερόσακων Takata. Σύμφωνα με το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης της ΕΕ, Rapex-Safety Gate, το οποίο εξέπεμψε 57 σήματα κινδύνου για το πρόβλημα με τους αερόσακους Takata, η Κύπρος δεν ενημέρωσε για την ύπαρξη προβλημάτων στην επικράτειά της και δεν έλαβε τα απαραίτητα μέτρα, παρά τις συστάσεις που έγιναν από την Κομισιόν από το 2019 έως το 2024.

Ερωτηματικά γύρω από τις ενέργειες του υπουργείου Μεταφορών

Μια πηγή της ΕΕ, που επικοινώνησε με την «Κ», απέφυγε να σχολιάσει την αντίδραση της Κύπρου σχετικά με το ζήτημα των Takata, αλλά επισήμανε ότι η χώρα υποχρεούται να ενημερώνει το σύστημα Rapex-Safety Gate για τα επικίνδυνα προϊόντα και τις ενέργειες που αναλαμβάνει. Στην περίπτωση της Κύπρου, οι ενέργειες που ανακοινώθηκαν είναι ανύπαρκτες. Η ίδια πηγή εξέφρασε επίσης αμφιβολίες για την πολιτική του υπουργείου Μεταφορών υπό τον Αλέξη Βαφεάδη, το οποίο αναμένει από τους πολίτες να εξασφαλίσουν οι ίδιοι πιστοποιητικά ότι τα οχήματά τους δεν είναι υπό ανακλήσεις, προκειμένου να τα μεταβιβάσουν ή πωλήσουν.

Η διαφορά με άλλες χώρες

Η ίδια πηγή επισήμανε ότι σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως το Βέλγιο, η διαδικασία εξασφάλισης πιστοποιητικού για τη μεταβίβαση ή πώληση οχήματος προκύπτει μέσω του επίσημου τεχνικού ελέγχου (MOT), ο οποίος πραγματοποιείται από κρατικούς φορείς αξιολόγησης οχημάτων. Αντίθετα, στην Κύπρο, η ευθύνη για την εξασφάλιση αυτών των πιστοποιητικών βαραίνει τους καταναλωτές, κάτι που αναδεικνύει τις αδυναμίες του κυπριακού κράτους όσον αφορά στην οδική ασφάλεια.

Ασάφειες στην διαδικασία

Ο Λειτουργός της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή, Σάββας Σάββα, αναφέρθηκε στο σύστημα Safety Gate και τόνισε ότι όλα τα επικίνδυνα προϊόντα καταγράφονται καθημερινά στην ΕΕ και ενημερώνεται η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή για τις επικινδυνότητες. Παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις για τους αερόσακους Takata, το ΤΟΜ έπρεπε να λάβει τα κατάλληλα μέτρα, όμως η αντίδραση ήταν αδύναμη και το σύστημα δεν ενημερώθηκε με σαφήνεια για τα βήματα που ακολουθήθηκαν.

ΑΠΛΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

ΑΠΛΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ – Πέμπτη 29/01 στις 9μμ

Avatar photo

Published

on

Ο Πέτρος Φανάρης υποδέχεται στο στούντιο καλεσμένους με ουσιαστικό ρόλο στον δημόσιο διάλογο:

Παναγιώτης Σαββίδης – Οικονομικός Αναλυτής
Φάνος Καραντώνης – Πρόεδρος Συνδέσμου Εταιρειών ΑΠΕ

Στο επίκεντρο της συζήτησης βρίσκεται το έργο GSI και οι κρίσιμες οικονομικές, ενεργειακές και στρατηγικές του προεκτάσεις.

🔎 Θέμα εκπομπής:
Το έργο GSI – Σωτήριο ή καταστροφικό;

Μια ουσιαστική ανάλυση γύρω από το πραγματικό κόστος και όφελος του έργου, τις επιπτώσεις για την κυπριακή οικονομία και την ενεργειακή ασφάλεια, καθώς και τα ερωτήματα που προκύπτουν για τη βιωσιμότητα και τη μακροπρόθεσμη σημασία του.

📡 Απλή Πραγματικότητα
Ανάλυση χωρίς φίλτρα. Ερωτήματα χωρίς εύκολες απαντήσεις.

 

Continue Reading

EKLOGES2026

Ekloges2026 – Τοπική Αυτοδιοίκηση και ΕΟΑ  | Πέμπτη 29/01 στις 7μμ

Avatar photo

Published

on

Στην πολιτική εκπομπή Ekloges2026, με παρουσιαστή τον Μίκη Κασάπη, καλεσμένος ήταν ο Θεόδωρος Τσάτσος, Κοινοτάρχης Μαθιάτη για τέταρτη συνεχόμενη θητεία, πρόεδρος του Α’ Συμπλέγματος Κοινοτήτων Λευκωσίας, ταμίας της Ένωσης Κοινοτήτων Κύπρου και εκπρόσωπος σε συμβούλια του ΕΟΑ, ο οποίος διεκδικεί έδρα στη Βουλή με τον Δημοκρατικό Συναγερμό στη Λευκωσία.
🏛️ Τοπική Αυτοδιοίκηση & ΕΟΑ
Ο καλεσμένος εξήγησε τον ρόλο και τη λειτουργία του ΕΟΑ, αναφέρθηκε στα προβλήματα της μεταβατικής περιόδου και τόνισε πως μέσα στους επόμενους μήνες τα ζητήματα θα επιλυθούν, ώστε το σύστημα να λειτουργεί ομαλά.
🔥 Κοινωνικές προκλήσεις
Η συζήτηση επεκτάθηκε στο μεταναστευτικό, την υπογεννητικότητα, τη δημογραφική αλλαγή και τη φυγή των νέων από την επαρχία. . Ο καλεσμένος προειδοποίησε ότι, αν δεν υπάρξει άμεση και ουσιαστική δράση, «κινδυνεύουμε να γίνουμε μειονότητα στον τόπο μας», υπογραμμίζοντας την ανάγκη για στοχευμένες πολιτικές στήριξης των τοπικών κοινωνιών.

🌱 Όραμα και πολιτική ταυτότητα
Ο Θεόδωρος Τσάτσος μίλησε για το τι θα πράξει από την πρώτη ημέρα εκλογής του, τα σχέδια που έχει θέσει και το όραμά του για τη Λευκωσία και την Κύπρο γενικότερα. Μέσα από τη συζήτηση αναδείχθηκε τόσο το πρόσωπο όσο και ο πολιτικός και ιδεολογικός του χαρακτήρας, ο οποίος, όπως ο ίδιος ανέφερε, συνοψίζεται σε δύο φράσεις: «να είσαι πρώτα άνθρωπος» και «όλοι μαζί μπορούμε».
📺 Ekloges2026 — πολιτικός διάλογος με καθαρές θέσεις και ουσία.

Continue Reading

EKLOGES2026

“Για Πράξη πολιτικής ανηθικότητας” καταγγέλουν Οδυσσέα οι Οικολόγοι

Avatar photo

Published

on

ΚΑτά μέτωπο επίθεση προς τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη και το ΑΛΜΑ εξαπέλυσε το Κίνημα Οικολόγων για δημοσίευμα που επαλήθευσε ο ίδιος ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης με σημερινή του ανάρτηση, για προσέγγιση του υποψηφίου βουλευτή Λεμεσού με τους Οικολόγους, Μίλτο Παπαδόπουλο.

«Αν το δημοσίευμα ευσταθεί, τότε η φερόμενη προσέγγιση συνιστά πράξη πολιτικής ανηθικότητας, η οποία δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη», αναφέρει ανακοίνωση των Οικολόγων. Από πλευράς του, ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης απαντά πως «ο κάθε άνθρωπος, είτε είναι στέλεχος κόμματος είτε όχι, έχει το δικαίωμα να αποφασίσει με ποιο κόμμα επιθυμεί να είναι υποψήφιος» και εξηγεί ποια είναι η σχέση του με τον κ. Παπαδόπουλο.

Ολόκληρη η ανακοίνωση των Οικολόγων:

Με αφορμή δημοσίευμα που είδε το φως της δημοσιότητας και δεν έχει διαψευστεί, το οποίο αναφέρεται σε προσέγγιση ανακοινωμένου υποψηφίου του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών από το κόμμα ΑΛΜΑ, κρίνουμε αναγκαίο να τοποθετηθούμε δημόσια. Αν το δημοσίευμα ευσταθεί, τότε η φερόμενη προσέγγιση συνιστά πράξη πολιτικής ανηθικότητας, η οποία δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη. Ο υποψήφιος με το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών κ. Μίλτος Παπαδόπουλος είχε ανακοινωθεί επισήμως ως υποψήφιος του Κινήματος μήνες πριν, γεγονός γνωστό και δημόσιο. Ιδιαίτερη απογοήτευση προκαλεί το γεγονός ότι, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, η προσέγγιση φέρεται να έγινε τόσο από συνεργάτες αλλά και από τον Πρόεδρο του ΑΛΜΑ, κ. Οδυσσέα Μιχαηλίδη. Έναν άνθρωπο τον οποίο το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών στήριξε διαχρονικά, έμπρακτα και δημόσια, τόσο στο έργο του ως Γενικού Ελεγκτή όσο και τη δύσκολη περίοδο που οδήγησε στην παύση του για ανάρμοστη συμπεριφορά. Το Κίνημά μας στάθηκε δίπλα στον θεσμό και στον ίδιο τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη, όταν άλλοι επέλεξαν τη σιωπή ή την υπονόμευση. Γι’ αυτό και μια τέτοια συμπεριφορά, εφόσον επιβεβαιωθεί, είναι το τελευταίο που θα ανέμενε κανείς απέναντι σε έναν πολιτικό χώρο που απέδειξε έμπρακτα τη συνέπειά του. Καλούμε τον κ. Μιχαηλίδη να επιβεβαιώσει δημόσια κατά πόσον το δημοσίευμα ευσταθεί ή όχι και να προβληματιστεί σοβαρά αν αυτή είναι η πολιτική πρακτική και το πολιτικό αποτύπωμα που επιθυμεί να αφήσει στον απόηχο των Βουλευτικών Εκλογών και ευρύτερα στην πολιτική. Αντιλαμβανόμαστε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν νεοσύστατα κόμματα στην προσπάθειά τους να συγκροτήσουν ψηφοδέλτια. Ωστόσο, η πολιτική δεν εξαντλείται στη συγκυρία ούτε στην αριθμητική των εκλογών. Υπάρχει και η επόμενη μέρα. Υπάρχουν πολιτικές σχέσεις, διαδρομές, μνήμη και – κυρίως – στοιχειώδης πολιτικός πολιτισμός. Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών επιλέγει συνειδητά να πορεύεται με πολιτική ηθική, καθαρότητα, διαφάνεια και σεβασμό στον δημόσιο βίο και στις πολιτικές διαδρομές. Αυτές οι αρχές δεν είναι συγκυριακές· αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του DNA του Κινήματός μας και καθοδηγούν διαχρονικά τη στάση και τις επιλογές μας. Γιατί, σε αντίθεση με άλλες αντιλήψεις, για εμάς η πολιτική δεν είναι υπόθεση ευκαιρίας, αλλά υπόθεση αξιών.

Ολόκληρη η απάντηση του Οδυσσέα Μιχαηλίδη

Με αφορμή την ανακοίνωση του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, θέλω να τονίσω ότι το Κίνημα Οικολόγων και προσωπικά ο Γιώργος Περδίκης με στήριξαν διαχρονικά, και πολλές φορές το έχω αναγνωρίσει δημόσια και τους έχω ευχαριστήσει για τη στήριξή τους.
Ο κάθε άνθρωπος, είτε είναι στέλεχος κόμματος είτε όχι, έχει το δικαίωμα να αποφασίσει με ποιο κόμμα επιθυμεί να είναι υποψήφιος. Στην περίπτωση των στελεχών ή βουλευτών άλλων κομμάτων που εκφράζουν ενδιαφέρον για την υποψηφιότητα στο ψηφοδέλτιό μας, είμαστε ανοιχτοί να εξετάσουμε κάθε περίπτωση.
Με τον κ. Μίλτο Παπαδόπουλο γνωριστήκαμε τυχαία σε ολιγόλεπτη συνάντηση τον Νοέμβριο του 2025 όπου του εξέφρασα την εκτίμησή μου για τη μέχρι σήμερα πορεία του και δράση του.
Αν επιλέξει να κατέλθει με τους Οικολόγους, θα εξακολουθήσει να έχει την εκτίμησή μου. Αν θεωρήσει ότι το Άλμα τον εκφράζει καλύτερα, βεβαίως θα δούμε πολύ θετικά την πιθανότητα συνεργασίας.
Ο σεβασμός, η συνεργασία και η πολιτική ηθική είναι για εμάς πρωταρχικές αξίες και η πολιτική δεν είναι υπόθεση ευκαιρίας, αλλά αξιών.
Continue Reading
Advertisement

Viral

(c) 2017-26 | Vouli.TV. All Rights Reserved. Developed by UnitrustMedia