Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Δυσαρέσκεια της Ένωσης Δήμων για τις ευθύνες έγκρισης προϋπολογισμών και τις αντιδράσεις του Υπουργείου Εσωτερικών

Published

on

Η Ένωση Δήμων εκφράζει τη δυσαρέσκειά της για την ανακοίνωση του Υπουργείου Εσωτερικών, το οποίο, όπως αναφέρει η Ένωση, προσπαθεί ανεπιτυχώς να μεταθέσει τις ευθύνες του σχετικά με την έγκριση των προϋπολογισμών. Σε ανακοίνωσή της, η Ένωση αναφέρει ότι, αντί να αναλάβει τις ευθύνες του, το Υπουργείο προσπαθεί να μεταφέρει το βάρος σε οργανισμούς που έχουν ενεργήσει με εποικοδομητικότητα και εντός των αρμοδιοτήτων τους.

Η Ένωση τονίζει επίσης την απογοήτευσή της για τη σιωπή του Υπουργείου Οικονομικών σε κρίσιμα θέματα, όπως τα αποθεματικά των δήμων, οι οικονομικές δεσμεύσεις και η συντήρηση δρόμων, αρμοδιότητα που έχει μεταφερθεί στις Τοπικές Αρχές χωρίς αντίστοιχους κρατικούς πόρους, με αποτέλεσμα να παραμένουν αναπάντητα.

Αν δεν εγκριθούν οι προϋπολογισμοί, οι Δήμοι και οι Επαρχιακοί Οργανισμοί αναφέρουν ότι θα προχωρήσουν σε αναστολή πληρωμών από τη Δευτέρα, διεκδικώντας άμεσες και σαφείς λύσεις.

Από την πλευρά του, το Υπουργείο Εσωτερικών απαντά στις τελευταίες τοποθετήσεις της Ένωσης Δήμων και των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, εκφράζοντας έκπληξη για τις δηλώσεις τους. Όπως αναφέρει, υπάρχουν καθημερινές επαφές και συνεργασίες με τους οργανισμούς ώστε να εγκριθούν οι προϋπολογισμοί το συντομότερο δυνατό.

Το Υπουργείο επισημαίνει ότι οι Δήμοι ξεκίνησαν να υποβάλλουν τους προϋπολογισμούς τους μόλις τον Φεβρουάριο του 2025 και αναφέρει ότι εκκρεμεί η αποστολή προϋπολογισμών από τέσσερις δήμους. Από τους υπόλοιπους 16, οι δύο έχουν ήδη εγκριθεί, ενώ οι υπόλοιποι αναμένεται να εγκριθούν εντός του τρέχοντος μήνα.

Αναφορικά με τους προϋπολογισμούς των Επαρχιακών Οργανισμών, το Υπουργείο σημειώνει ότι οι πρώτοι προϋπολογισμοί που υπέβαλαν δεν πληρούσαν τις απαιτήσεις και ότι πραγματοποιήθηκαν περαιτέρω διαβουλεύσεις και σεμινάρια, με αποτέλεσμα να μην έχουν ακόμη υποβληθεί οι τελικοί προϋπολογισμοί από τους Οργανισμούς.

Όσον αφορά την αύξηση των τελών σκυβάλων και ακίνητης ιδιοκτησίας, το Υπουργείο διευκρινίζει ότι η τροποποίηση του νομοσχεδίου, που προβλέπει όριο αύξησης μέχρι 35%, έγινε κατόπιν αιτημάτων των Δήμων για αύξηση των ορίων του 14% και του 10% αντίστοιχα, προκειμένου να γίνει εξορθολογισμός στα δημοτικά διαμερίσματα των νέων Δήμων.

Το Υπουργείο αναφέρει επίσης ότι, αν οι Δήμοι επιθυμούν την κατάργηση του ορίου του 35%, μπορούν να το υποβάλουν για συζήτηση στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών.

Τέλος, σχετικά με την ίδρυση δημοτικής αστυνομίας, το Υπουργείο αναφέρει ότι η συζήτηση είναι άνευ αντικειμένου, καθώς το προσχέδιο νομοσχέδιο για το θέμα βρίσκεται ήδη στα χέρια της Ένωσης Δήμων για επεξεργασία, και αναμένει τα σχόλια της Ένωσης ώστε να προχωρήσει η διαδικασία.

Το Υπουργείο καταλήγει τονίζοντας ότι οι τοποθετήσεις της Ένωσης Δήμων και των Επαρχιακών Οργανισμών είναι έκπληξη, δεδομένων των καθημερινών επαφών και συνεργασιών για την έγκριση των προϋπολογισμών.

EKLOGES2026

EKLOGES2026 – Το κόμμα Αγρονόμος στο δρόμο προς τις Εκλογές | Σάββατο 04/04 στις 6μμ

Avatar photo

Published

on

Ο πρόεδρος του κόμματος ΑΓΡΟΝΟΜΟΣ, Ανδρέας Χριστοφή, φιλοξενείται στην εκπομπή #ekloges2026 με τον Χάρη Θεραπή, σε μια συζήτηση με πολιτικό βάθος αλλά και προσωπικές αποκαλύψεις.

Με φόντο τις Βουλευτικές Εκλογές 2026, ο Ανδρέας Χριστοφή ανοίγει τα χαρτιά του για:
▪️ τη «λαϊκή ανόρθωση» που προτείνει
▪️ τη σύγκρουση με το υφιστάμενο πολιτικό σύστημα
▪️ τις προτεραιότητες για αγρότες και εργαζόμενους
▪️ τη θέση του στο Κυπριακό και την οικονομία

Παράλληλα, μιλά για την προσωπική του διαδρομή και τη δικαίωσή του στην υπόθεση “The Land of Dreams”, αναφερόμενος σε εκείνους που –όπως ο ίδιος υποστηρίζει– επιχείρησαν να τον πλήξουν πολιτικά και προσωπικά.

Μια παρουσία με ξεκάθαρο λόγο, αιχμηρές τοποθετήσεις και χωρίς υπεκφυγές.

👉 Μείνετε συντονισμένοι στο Vouli.TV

Continue Reading

#exAformis

#ExAformis – Όλα τριγύρω… καίγονται! | Σάββατο 28/03 στις 8μμ

Avatar photo

Published

on

Στην εκπομπή #exAformis, ο Χάρης Θεραπής και Στέλιος Ξιουρής σχολιάζουν με καυστικό τρόπο την επικαιρότητα.

Στο επίκεντρο της συζήτησης βρίσκεται η πολιτική κινητικότητα ενόψει εκλογών, με τα κόμματα να μπαίνουν στην τελική ευθεία και τα πραγματικά «καυτά» μέτωπα να αποκαλύπτουν ποιοι αντέχουν και ποιοι πιέζονται.

Παράλληλα, η προεδρολογία συνεχίζεται με νέα δεδομένα και μία αποκάλυψη που αναμένεται να συζητηθεί έντονα στο πολιτικό παρασκήνιο.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται και στα νομοσχέδια για τις εκποιήσεις, με αναφορά στην καθοριστική συμβολή του Σταύρος Παπαδούρης και τις πολιτικές ισορροπίες που διαμορφώνονται γύρω από ένα από τα πιο κρίσιμα κοινωνικά ζητήματα.

Στο τέλος της εκπομπής, δυνατός σχολιασμός και πολιτικές «αναγνώσεις» για το τι πραγματικά κρύβεται πίσω από τις εξελίξεις.

Μια εκπομπή με ευθύ λόγο, χωρίς περιστροφές.

Continue Reading

EKLOGES2026

EKLOGES2026 – Λεμεσός 2026 – Η μάχη της έδρας | Παρασκευή 27/03 στις 6μμ

Avatar photo

Published

on

Στην εκπομπή «Εκλογές 2026» με παρουσιαστή τον Μίκη Κασάπη, φιλοξενήθηκαν οι υποψήφιοι βουλευτές της επαρχίας Λεμεσού:

– Παναγής Κούρτουλος (ΔΗΚΟ)
– Έντμοντ Χαγουίλα (ΑΛΜΑ)
– Πάνος Χατζηχριστοφή (VOLT)
– Μόνικα Πιερίδου (ΚΟΣΠ)

Η συζήτηση επικεντρώθηκε στα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Λεμεσός. Παρά τις διαφορετικές πολιτικές αφετηρίες, όλοι οι συμμετέχοντες συμφώνησαν ότι τα πιο πιεστικά ζητήματα για την πόλη είναι:
– το στεγαστικό,
– το κυκλοφοριακό,
– η θαλάσσια ρύπανση,
– και η διαχείριση των απορριμμάτων.

Θέσεις των υποψηφίων

– Η Μόνικα Πιερίδου τόνισε την ανάγκη να δίνονται μάχες χωρίς «ευθυνοφοβία», υπογραμμίζοντας ότι απαιτείται αποφασιστικότητα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων.
– Ο Έντμοντ Χαγουίλα ανέδειξε τη σημασία του σωστού προγραμματισμού και των μακροπρόθεσμων πολιτικών, ώστε να υπάρξουν ουσιαστικές λύσεις για τον τόπο.
– Ο Πάνος Χατζηχριστοφή, αναφερόμενος στο στεγαστικό, πρότεινε ως πιθανή λύση την υιοθέτηση της συγκατοίκησης ως καθημερινή πρακτική, όπως συμβαίνει συχνά στα φοιτητικά χρόνια.
– Ο Παναγής Κούρτουλος υποστήριξε ότι το κράτος θα μπορούσε να συμβάλει στο στεγαστικό καλύπτοντας την προκαταβολή και το πρώτο ενοίκιο για τους πολίτες.

Θέμα Βρετανικών Βάσεων

Στο επίκαιρο ζήτημα των βρετανικών βάσεων, όλοι οι υποψήφιοι —εκτός του ΔΗΚΟ— εξέφρασαν ότι, εφόσον είναι εφικτό, θα προτιμούσαν την αποχώρησή τους από την Κύπρο.

Continue Reading
Advertisement
EKLOGES20267 hours ago

Οικολόγοι: Ολοκληρώθηκε η επικύρωση ψηφοδελτίου – Οι 56 υποψήφιοι

ΕΚΠΟΜΠΕΣ11 hours ago

Πολιτική με επιχειρήματα & γνώση με την Ανδρούλλα Καμιναρά, Νίκος Μούδουρος και Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή, Κυριακή 05/04 στις 7μμ

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ1 day ago

Ο Τραμπ απειλεί το Ιράν με χυδαία ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Βουλευτικές Εκλογές 20262 days ago

Διαδικτυακή Δημοσκόπηση – Βουλευτικές Εκλογές 2026 – Απρίλιος 2026

Podcast Therapy2 days ago

«Μαρία Κρίδη: Από την Παιδεία στην Πολιτική» | Podcast Therapy S2 E18

EKLOGES20262 days ago

EKLOGES2026 – Το κόμμα Αγρονόμος στο δρόμο προς τις Εκλογές | Σάββατο 04/04 στις 6μμ

EKLOGES20263 days ago

EKLOGES2026 – Πάφος 2026 – Η μάχη της έδρας | Παρασκευή 03/04 στις 7μμ

Off the Record3 days ago

ΕΛΑΜ: Ο μεγάλος νικητής των εκλογών…

Off the Record3 days ago

Ασκήσεις ισορροπίας σε τεντωμένο σχοινί και οι σπόνσορες της πολιτικής

ΑΠΛΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ3 days ago

ΑΠΛΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ – Πέμπτη 02/04 στις 9μμ

Viral

(c) 2017-26 | Vouli.TV. All Rights Reserved. Developed by UnitrustMedia