Η πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη στον τομέα των εξοπλισμών και της αμυντικής βιομηχανίας δέχθηκε δριμεία κριτική, όχι από πολιτικούς αντιπάλους ή δημοσιογράφους, αλλά από έναν κορυφαίο επιχειρηματία, τον Ευάγγελο Μυτιληναίο. Σε ομιλία του στο συνέδριο του «Κύκλου Ιδεών» με τίτλο «Η Ελλάδα Μετά VIII», ο κ. Μυτιληναίος ανέδειξε τα σοβαρά προβλήματα της αμυντικής πολιτικής της κυβέρνησης, αποδομώντας πλήρως τα επιχειρήματά της.

Αναφερόμενος στη θέση της Ελλάδας στο γεωπολιτικό σκηνικό, υπενθύμισε πως η χώρα μας δεν είχε ποτέ πρόβλημα με τη Ρωσία και έθεσε το κρίσιμο ερώτημα: «Το πρόβλημα μας είναι άλλο και αναρωτιέμαι ποιος θα το κοιτάξει αν χρειαστεί;»

Αμφισβήτησε, επίσης, τη διάθεση των συμμάχων να συνδράμουν την Ελλάδα σε περίπτωση κρίσης, παραθέτοντας το παράδειγμα της Ουκρανίας που έλαβε εκατοντάδες δισεκατομμύρια και προηγμένα οπλικά συστήματα. Υπενθύμισε ότι στη σύγχρονη ιστορία, η Ελλάδα δεν είχε ποτέ την τύχη μιας τέτοιας στρατιωτικής βοήθειας.

Ο επιχειρηματίας δεν δίστασε να χαρακτηρίσει ως εγκληματική την πολιτική της κυβέρνησης στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας. Ανέτρεψε, μάλιστα, το αφήγημα ότι η ελληνική αμυντική βιομηχανία αδυνατεί να συμμετάσχει σε μεγάλες διεθνείς συμπαραγωγές, αποκαλύπτοντας πως οι εταιρείες του λειτουργούν σε τριπλές βάρδιες για να παραδώσουν παραγγελίες σε ξένες αγορές. Το ίδιο συμβαίνει και με πολλές άλλες ιδιωτικές επιχειρήσεις, οι οποίες, όπως κατήγγειλε, όχι μόνο δεν υποστηρίζονται από την κυβέρνηση, αλλά βρίσκονται αντιμέτωπες με εχθρική πολιτική.

Η κατάσταση της κρατικής αμυντικής βιομηχανίας, από την άλλη, βρίσκεται σε ακόμη χειρότερη θέση, καθώς, όπως επεσήμανε, έχει ουσιαστικά εξαϋλωθεί από τις πολιτικές της κυβέρνησης.

Αίσθηση προκάλεσε η αποκάλυψή του για το πρόγραμμα των γαλλικών φρεγατών Belharra, καθώς ανέφερε ότι η ελληνική συμμετοχή περιορίστηκε μόλις στο 0,5% της προστιθέμενης αξίας. Υπογράμμισε μάλιστα το παράδοξο της υπόθεσης, λέγοντας: «Είναι δυνατόν εμείς, που ναυπηγήσαμε τα υποβρύχια που σήμερα διατηρούν την ισορροπία στο Αιγαίο, να μην μπορούμε να “χτίσουμε” πλοία; Δεν μας ζήτησαν τίποτα».

Όπως έχει επισημανθεί επανειλημμένα, τα εξοπλιστικά προγράμματα που έχει υιοθετήσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν θα πάψουν να απασχολούν τη χώρα για χρόνια – και, όπως όλα δείχνουν, όχι για καλό.

ΠΗΓΗ: MILITAIRE