Μια ακόμη πηγή ενόχλησης για την Άγκυρα αποτελεί η απόφαση του Βερολίνου να μπλοκάρει την πώληση μαχητικών αεροσκαφών Eurofighter στην Τουρκία, λίγες μόλις ημέρες μετά τη δημοσιοποίηση του Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού από την Ελλάδα.

Όπως μεταδίδουν γερμανικά και τουρκικά μέσα (Handelsblatt, Turkiye Today), η Γερμανία αντιτίθεται στην πώληση των μαχητικών 4,5 γενιάς λόγω της πρόσφατης φυλάκισης του δημάρχου Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου. Σύμφωνα με πληροφορίες, αξιωματούχοι στο Βερολίνο θεώρησαν τη σύλληψή του ως “επίθεση στη δημοκρατία”, γεγονός που επηρέασε αρνητικά τη χορήγηση άδειας εξαγωγής των όπλων.

Αν και ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς είχε εκφράσει υποστήριξη στις εξαγωγές όπλων προς την Τουρκία κατά την επίσκεψή του στην Κωνσταντινούπολη το 2024, η νέα πολιτική συγκυρία φαίνεται να ανέτρεψε τις ισορροπίες.

Η Τουρκία, από το 2022, επιδιώκει την απόκτηση έως και 40 μαχητικών Eurofighter, ανάμεσά τους 20 μεταχειρισμένα Tranche 1 από το Ηνωμένο Βασίλειο και 20 νέα Tranche 4 που θα παραδοθούν μέχρι το 2030, καθώς προσπαθεί να εκσυγχρονίσει τον γερασμένο στόλο της. Παράλληλα, παραμένει ανοιχτή η επιθυμία της Άγκυρας για επανένταξη στο πρόγραμμα F-35 και για άρση των κυρώσεων των ΗΠΑ βάσει του νόμου CAATSA.

Η απόφαση της Γερμανίας έχει ιδιαίτερο βάρος, καθώς το πρόγραμμα Eurofighter είναι κοινοπραξία στην οποία συμμετέχουν, εκτός από το Βερολίνο, το Λονδίνο, η Ρώμη και η Μαδρίτη. Παράλληλα, και το πρόγραμμα των πυραύλων Meteor, που επιθυμεί επίσης η Άγκυρα, ελέγχεται από πολυεθνική συνεργασία με συμμετοχή της Γερμανίας, της Γαλλίας, του Ηνωμένου Βασιλείου και άλλων κρατών.

Η στάση του Βερολίνου λειτουργεί ως σαφές μήνυμα προς την Τουρκία, αλλά και προς τους εταίρους της στην Ευρώπη, για τις συνέπειες που μπορεί να έχουν κινήσεις κατά της δημοκρατίας. Δεν είναι η πρώτη φορά που η Γερμανία ασκεί περιοριστική πολιτική στις εξαγωγές όπλων, γεγονός που έχει προκαλέσει διαφωνίες με χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία.

Το «πάγωμα» της συμφωνίας έρχεται σε μια κρίσιμη συγκυρία για την Άγκυρα, που ήδη αντιμετωπίζει απορριπτικές θέσεις από την ΕΕ για συμμετοχή στην ευρωπαϊκή άμυνα, καθυστερήσεις στο πρόγραμμα F-35 και εκκρεμότητες με την προμήθεια των Meteor.

ΠΗΓΗ: ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ