Connect with us

50 +1 χρόνια μετά

Κυπριακό στη Νέα Υόρκη: Χαμηλές Προσδοκίες, Κρίσιμες Αποφάσεις – Διάλογος ή Παράταση του Αδιεξόδου;

Avatar photo

Published

on

Το ενδιαφέρον της διεθνούς κοινότητας στρέφεται στη Νέα Υόρκη, όπου λαμβάνει χώρα η δεύτερη άτυπη διάσκεψη για το Κυπριακό ζήτημα μέσα στο 2025, μετά από εκείνη του Μαρτίου. Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ersin Tatar, προσέρχονται με διαφορετικές επιδιώξεις και προσμονές. Το πολιτικό πλαίσιο παραμένει ουσιαστικά στάσιμο από το 2017, όταν οι συνομιλίες στο Κραν Μοντανά τερματίστηκαν, ωστόσο η επερχόμενη συνάντηση προσφέρει έναν ελάχιστο κοινό παρονομαστή: την ανάγκη για προώθηση Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), που ίσως συμβάλουν στη δημιουργία ενός διαύλου επικοινωνίας.

Από τη μία, ο Νίκος Χριστοδουλίδης επισημαίνει ρητά ότι βασικός στόχος είναι η δημιουργία συνθηκών για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, «με πλήρη επίγνωση των προκλήσεων και των δυσχερειών». Υπενθυμίζει πως όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του το 2023, απουσίαζε τόσο προσωπικός απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ όσο και ευρωπαϊκή συμμετοχή. Σήμερα, η Λευκωσία εμμένει στη θέση ότι τα ΜΟΕ δεν αποτελούν εναλλακτική της λύσης του Κυπριακού, αλλά μπορούν να λειτουργήσουν υποστηρικτικά προς την κατεύθυνση ουσιαστικών διαπραγματεύσεων, με βάση το συμφωνημένο πλαίσιο της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας.

Από την άλλη πλευρά, ο Ersin Tatar υπογραμμίζει πως η τουρκοκυπριακή πλευρά δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε καμία μορφή διαπραγμάτευσης, εάν πρώτα δεν ικανοποιηθούν τα λεγόμενα 3-Α: απευθείας πτήσεις, άμεσες επαφές και απευθείας εμπόριο. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά πριν αναχωρήσει από το παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου, «Δεν διαπραγματεύομαι αυτά τα ζητήματα, τα απαιτώ». Επανέλαβε επίσης τη θέση υπέρ της «συνεργασίας δύο κρατών» ως μοντέλου συνύπαρξης στο νησί.

Η στάση του ΟΗΕ χαρακτηρίζεται από μετριοπάθεια και περιορισμένες προσδοκίες. Ο Γενικός Γραμματέας, António Guterres, φαίνεται να επιδιώκει την επίτευξη μιας προκαταρκτικής συμφωνίας για ΜΟΕ, με στόχο τουλάχιστον ένα πρακτικό αποτέλεσμα, παραχωρώντας τη διαχείριση των εξελίξεων στην προσωπική του απεσταλμένη, María Ángela Holguín Cuéllar. Ο ειδικός αντιπρόσωπός του στην Κύπρο, Colin Stewart, έχει ήδη ενημερώσει το Συμβούλιο Ασφαλείας για την έντονη αμοιβαία δυσπιστία που επικρατεί στις δύο κοινότητες, επισημαίνοντας ως βασικό πρόβλημα τις αντικρουόμενες αφηγήσεις και τις συνεχιζόμενες κατηγορίες περί αδικιών.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον καταγράφεται και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η απουσία του Απεσταλμένου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Johannes Hahn, από τη Νέα Υόρκη προκάλεσε σχόλια, παρά το γεγονός ότι ο διορισμός του έγινε κατόπιν αιτήματος της Λευκωσίας. Η κυπριακή κυβέρνηση υπενθυμίζει πως η ΕΕ συνεχίζει να συμμετέχει, έστω και έμμεσα, αλλά με ουσιαστική παρέμβαση. Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης επιμένει ότι η επανέναρξη των συνομιλιών είναι στενά συνυφασμένη με τη δυναμική των ευρωτουρκικών σχέσεων – στοιχείο που η Άγκυρα παρακολουθεί με αυξημένο ενδιαφέρον.

Στο πρακτικό επίπεδο, παρατηρείται μερική πρόοδος σε ζητήματα χαμηλής πολιτικής όπως το περιβάλλον, οι δράσεις για τη νεολαία και η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς. Ωστόσο, σε καίρια θέματα όπως τα οδοφράγματα και το περιουσιακό, το αδιέξοδο παραμένει. Ο Ersin Tatar ζητά το άνοιγμα νέων σημείων διέλευσης, για παράδειγμα στη Μια Μηλιά και στη Λουρουτζίνα, ενώ η ελληνοκυπριακή πλευρά δίνει προτεραιότητα στα Κόκκινα και το Πυρόϊ. Όσον αφορά την πρόταση για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στη νεκρή ζώνη, η τουρκοκυπριακή πλευρά αξιώνει τη δυνατότητα άμεσης διανομής ενέργειας προς και από την «αρχή ηλεκτρισμού» του ψευδοκράτους – αίτημα που η Λευκωσία απορρίπτει, θεωρώντας ότι υποκρύπτει στοιχεία αναγνώρισης.

Στο διεθνές πεδίο, η τουρκοκυπριακή ηγεσία επιχειρεί να παρουσιαστεί ως θύμα απομόνωσης και αθέτησης υποσχέσεων που χρονολογούνται από την περίοδο του Σχεδίου Ανάν. Ο Ersin Tatar επιμένει πως «η τδβκ αποτελεί εγγύηση σταθερότητας», απορρίπτοντας κατηγορηματικά τη θέση «μηδέν στρατός, μηδέν εγγυήσεις», την οποία θεωρεί επικίνδυνη, δεδομένων των περιφερειακών εντάσεων. Παράλληλα, κατηγορεί τον Νίκο Χριστοδουλίδη για δηλώσεις και ενέργειες που, κατά την άποψή του, δυναμιτίζουν το κλίμα και εντείνουν την ένταση.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας ξεκαθαρίζει ότι δεν τίθεται ζήτημα αποδοχής μέτρων τα οποία οδηγούν σε λύση δύο κρατών. Κεντρικός στόχος της Λευκωσίας παραμένει η συνέχιση της διαπραγμάτευσης στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου, με την ΕΕ να λειτουργεί υποστηρικτικά – όχι όμως ως υποκατάστατο – της ειρηνευτικής διαδικασίας.

Η παρούσα άτυπη σύνοδος αναμένεται, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις, να αποτελέσει μια συνάντηση με περιορισμένες φιλοδοξίες αλλά σημαντική πολιτική βαρύτητα. Η έκβαση, είτε πρόκειται για ένα κοινό ανακοινωθέν είτε για μια αρχική συμφωνία επί ΜΟΕ, θα εξαρτηθεί από την ικανότητα των δύο πλευρών να εντοπίσουν έναν ελάχιστο κοινό τόπο, χωρίς να θέσουν σε κίνδυνο τις πάγιες στρατηγικές τους θέσεις. Ο ΟΗΕ θα επιδιώξει να διατηρήσει ανοιχτό τον δίαυλο για μελλοντικά βήματα, ενώ για την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Κυπριακό εξακολουθεί να συνιστά πηγή γεωπολιτικής αστάθειας στη νοτιοανατολική πτέρυγα, με άμεσες προεκτάσεις για τις σχέσεις της με την Τουρκία.

Συνολικά, αντί για θεαματικές εξελίξεις, το πιθανότερο είναι να δούμε μια προσπάθεια διαχείρισης του υπάρχοντος αδιεξόδου, με το ενδιαφέρον να επικεντρώνεται στις λεπτομέρειες και σε μικρές κινήσεις που ίσως ανοίξουν έναν περιορισμένο αλλά ουσιαστικό δρόμο προς την επανεκκίνηση του διαλόγου.

Το βασικό ερώτημα παραμένει: μπορεί η συζήτηση για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης να αποτελέσει προπομπό μιας ευρύτερης συζήτησης για συνολική λύση; Και, κυρίως, ποια πλευρά είναι διατεθειμένη να κάνει το πρώτο βήμα;

ΠΗΓΗ: IBNA

Continue Reading

50 +1 χρόνια μετά

Ολγκίν: Έχουν γίνει βήματα στο Κυπριακό, όχι ακόμη ώριμες οι συνθήκες για πενταμερή

Avatar photo

Published

on

Η κοινή δέσμευση των δύο ηγετών, του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Τουφάν Έρχιουρμαν, ότι επιδιώκουν λύση του Κυπριακού στη βάση της πολιτικής ισότητας, όπως αυτή καθορίζεται στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, «δεν αποτελεί μικρό επίτευγμα», επισημαίνει σε αποκλειστική της συνέντευξη στον «Φιλελεύθερο» η Προσωπική Απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Μαρία Άνχελα Ολγκίν.

Παράλληλα, υπογραμμίζει ότι οι συζητήσεις για την ουσία του Κυπριακού και τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) είναι αλληλένδετες και λειτουργούν ενισχυτικά μεταξύ τους. Σε σχέση με ενδεχόμενη νέα άτυπη διάσκεψη 5+1, εκτιμά ότι «στην παρούσα φάση θα ήταν πρόωρο να τεθεί χρονοδιάγραμμα», τονίζοντας πως μια τέτοια πρωτοβουλία οφείλει να είναι επαρκώς προετοιμασμένη και να διαθέτει ρεαλιστικές πιθανότητες ουσιαστικής προόδου.

Η κ. Ολγκίν χαρακτηρίζει τη συζήτηση που είχαν οι δύο ηγέτες την προηγούμενη εβδομάδα ως ειλικρινή, σημειώνοντας ότι για πρώτη φορά μετά από περισσότερα από πέντε χρόνια τέθηκαν στο τραπέζι βασικά πολιτικά ζητήματα. Αναφορικά με τη διατύπωση στο κοινό ανακοινωθέν περί πολιτικής ισότητας, όπως αυτή ορίζεται από τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, η Προσωπική Απεσταλμένη επισημαίνει ότι ανάλογη δέσμευση δεν είχε καταγραφεί από το 2020. «Αυτό δεν είναι μικρό επίτευγμα», τονίζει χαρακτηριστικά.

Στη συνέντευξή της στον «Φ», η κ. Ολγκίν αναδεικνύει τον καθοριστικό ρόλο των εκπροσώπων των ηγετών, υπογραμμίζοντας ότι η αποτελεσματική προετοιμασία σε τεχνοκρατικό επίπεδο θα επιτρέψει στους ηγέτες να επικεντρωθούν περισσότερο στην ουσία κατά τις επόμενες συναντήσεις τους.

Εκφράζει, παράλληλα, την προσδοκία ότι θα εντατικοποιηθούν οι προσπάθειες σε επίπεδο διαπραγματευτών, με πιο συστηματική και προσανατολισμένη στα αποτελέσματα προσέγγιση, ώστε να δημιουργηθούν οι κατάλληλες προϋποθέσεις για ουσιαστικές αποφάσεις.

«Αυτό που απαιτείται περισσότερο αυτή την περίοδο είναι η διατήρηση της πολιτικής βούλησης, η συνέπεια και η ξεκάθαρη πρόθεση για ουσιαστική συμμετοχή. Και οι δύο ηγέτες φέρουν σημαντική ευθύνη έναντι των κοινοτήτων τους και θα χρειαστεί να επιδείξουν αποφασιστικότητα, ευελιξία και ηγετικό πνεύμα στο επόμενο διάστημα», αναφέρει, επισημαίνοντας ότι ο ΟΗΕ μπορεί να διευκολύνει τη διαδικασία, ωστόσο οι τελικές αποφάσεις ανήκουν στους ίδιους τους ηγέτες.

Σε ό,τι αφορά τα ΜΟΕ, η Προσωπική Απεσταλμένη του ΓΓ των ΗΕ σημειώνει ότι τόσο η συμφωνία όσο και η εφαρμογή τους είναι απαραίτητες για τη διαμόρφωση ενός θετικού κλίματος, που θα επιτρέψει την ενασχόληση με τα ουσιαστικά ζητήματα. Την ίδια στιγμή, τονίζει ότι οι συζητήσεις για ΜΟΕ δεν μπορούν να συνεχίζονται επ’ αόριστον χωρίς παράλληλη πρόοδο στην ουσία.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, υπογραμμίζει την ανάγκη περαιτέρω ενίσχυσης της αρχικής δυναμικής, ώστε να καλλιεργηθεί πραγματικό κλίμα εμπιστοσύνης που θα επιτρέψει στον Γενικό Γραμματέα να συγκαλέσει άτυπη συνάντηση 5+1. «Μια τέτοια συνάντηση αποτελεί σίγουρα ένα πιθανό επόμενο βήμα, ωστόσο αυτή τη στιγμή θα ήταν πρόωρο να οριστεί χρονοδιάγραμμα. Το κρίσιμο είναι να υπάρξει ουσιαστική προετοιμασία και ρεαλιστικές πιθανότητες προόδου», επισημαίνει.

Αναφερόμενη στον ρόλο της κοινωνίας των πολιτών και στις συχνές επαφές της μαζί της, η κ. Ολγκίν τονίζει ότι αποτελεί ουσιαστικό εταίρο σε κάθε ειρηνευτική διαδικασία, σημειώνοντας πως καταγράφεται έντονη επιθυμία για σταθερότητα, ασφάλεια και ένα μέλλον με περισσότερες ευκαιρίες για τη νέα γενιά. Ιδιαίτερη μνεία κάνει στη νεοσύστατη επιτροπή για τη νεολαία, χαρακτηρίζοντας το έργο της «εξαιρετική πηγή έμπνευσης».

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής της στον «Φ», η κ. Ολγκίν αναφέρει ότι ο Γενικός Γραμματέας της ζήτησε να διερευνήσει κάθε πιθανή δυνατότητα, να ενθαρρύνει την εποικοδομητική συνεργασία και να συμβάλει στη δημιουργία συνθηκών που θα επιτρέψουν την επανέναρξη των συνομιλιών με ουσιαστικό στόχο.

«Υπάρχει πάντοτε ελπίδα όταν οι πλευρές επιλέγουν να συνεργαστούν. Ο Γενικός Γραμματέας κι εγώ θα συνεχίσουμε να καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια, ωστόσο η πρόοδος θα εξαρτηθεί αποκλειστικά από τους ηγέτες και από όλους τους Κυπρίους, εάν θα επιλέξουν τον δρόμο της διαρκούς ειρήνης και ευημερίας», τονίζει.

Η κ. Ολγκίν επαναλαμβάνει ότι ο ρόλος του ΟΗΕ είναι υποστηρικτικός και όχι επιβλητικός, σημειώνοντας ότι η επιτυχία της διαδικασίας εξαρτάται τελικά από την αποφασιστικότητα τόσο των ηγετών όσο και της κοινωνίας στο σύνολό της.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ

Continue Reading

50 +1 χρόνια μετά

Θετική πρόοδος στη συνάντηση Χριστοδουλίδη – Ολγκίν – Έρχιουρμαν για Κυπριακό και ΜΟΕ

Avatar photo

Published

on

Οι δύο ηγέτες μπήκαν στην ουσία του Κυπριακού και συζήτησαν εκτενώς τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) στην πρώτη ουσιαστική τους συνάντηση.

Στο ανακοινωθέν που εκδόθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη μετά την τρίωρη συνάντηση Χριστοδουλίδη – Έρχιουρμαν, χρησιμοποιήθηκε λεκτικό που ικανοποιεί και τις δύο πλευρές, με αναφορά στα ψηφίσματα του ΟΗΕ και στο ζήτημα της πολιτικής ισότητας.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ του Ανδρέα Πιμπίσιη στον «Φιλελεύθερο», τόνισε μετά τη συνάντηση ότι συζήτησαν τόσο την ουσία του Κυπριακού όσο και τα ΜΟΕ με τον κατοχικό ηγέτη.

Για πρώτη φορά από τον Οκτώβριο του 2020, το ανακοινωθέν του ΟΗΕ περιλαμβάνει αναφορά σε ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, μετά από συμφωνία και των δύο πλευρών. Συγκεκριμένα:

  1. Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι ο πραγματικός στόχος είναι η επίλυση του Κυπριακού με πολιτική ισότητα, όπως περιγράφεται στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας.

  2. Τα ΜΟΕ θεωρούνται σημαντικά για τη δημιουργία ευνοϊκού περιβάλλοντος, χωρίς όμως να υποκαθιστούν την επίτευξη λύσης του Κυπριακού.

Το ανακοινωθέν ικανοποιεί τόσο την ελληνοκυπριακή πλευρά, μέσω της αναφοράς στα ψηφίσματα του ΟΗΕ, όσο και την τουρκοκυπριακή, όσον αφορά την πολιτική ισότητα.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε θετικό και φιλικό κλίμα, με ανταλλαγή απόψεων για ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, με στόχο τη δημιουργία κλίματος που ευνοεί τη διευθέτηση και την επίτευξη λύσης. Συζητήθηκαν οι προηγούμενες συμφωνημένες πρωτοβουλίες ΜΟΕ, νέες ιδέες και συμφωνήθηκε η επίτευξη συμφωνιών το συντομότερο δυνατό, κυρίως για το άνοιγμα νέων σημείων διέλευσης, το ζήτημα του χαλουμιού και την κατασκευή αγωγών νερού από τη Μονάδα Επεξεργασίας Νερού στην κατεχόμενη Μια Μηλιά.

Επιπλέον, συμφώνησαν στην αύξηση προσωπικού για τις υπηρεσίες στα σημεία διέλευσης και χαιρέτισαν τις εργασίες για τη διεύρυνση του δρόμου στο σημείο διέλευσης Αγίου Δομετίου, με ολοκλήρωση τους επόμενους μήνες.

Οι δύο ηγέτες επιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους να συμμετάσχουν στην επόμενη άτυπη συνάντηση σε ευρύτερη μορφή που θα συγκληθεί από τον ΓΓ του ΟΗΕ και δεσμεύτηκαν να συνεχίσουν να εργάζονται στην Κύπρο για απτά αποτελέσματα προς όφελος όλων των κοινοτήτων.

Πριν από τη συνάντηση, οι ηγέτες επισκέφθηκαν το ανθρωπολογικό εργαστήριο της Επιτροπής Αγνοουμένων (ΔΕΑ).

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης εξέφρασε ικανοποίηση για τη συνάντηση, τονίζοντας την ουσιαστική συζήτηση για το Κυπριακό και την αναφορά στα ψηφίσματα του ΣΑ των ΗΕ. Ανέφερε επίσης ότι έγινε ανασκόπηση των ΜΟΕ, με εστίαση σε συγκεκριμένα θέματα: το χαλούμι, την κατασκευή αγωγών νερού από τη Μια Μηλιά και την ενίσχυση προσωπικού στα οδοφράγματα.

Ο Πρόεδρος υπέβαλε σειρά θεμάτων που θα απαντήσει ο κατοχικός ηγέτης στην επόμενη συνάντηση, όπως αγνοούμενοι, εγκλωβισμένοι, κοινότητες Μαρωνιτών και Αρμενίων, τοπωνύμια στις κατεχόμενες περιοχές, φορολογία προϊόντων και πρόσβαση στις αναστηλωμένες εκκλησίες.

Όσον αφορά τη συνέχεια, η άτυπη πενταμερής συνάντηση θα προετοιμαστεί μετά τις επαφές της κ. Ολγκίν στην Ελλάδα και Τουρκία, με στόχο τον καθορισμό της ημερομηνίας.

Ο ειδικός απεσταλμένος της ΕΕ για το Κυπριακό, Γιοχάνες Χαν, επισήμανε τη σημασία των αποτελεσμάτων και τόνισε ότι η Ευρώπη στηρίζεται στη συνεργασία των ηγετών για την επανέναρξη των συνομιλιών και την επίτευξη θετικής λύσης.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης σημείωσε ότι χάθηκαν 2,5 χρόνια και τώρα είναι η ώρα να επανέλθουν οι συνομιλίες από το σημείο που διακόπηκαν το καλοκαίρι του 2017.

Η υφυπουργός Ευρωπαϊκών Θεμάτων, Μαριλένα Ραουνά, επεσήμανε ότι εντατικοποιούνται οι ενέργειες της ΕΕ και του κ. Χαν για το Κυπριακό, ενώ η συνάντηση με τον κατοχικό ηγέτη αναμένεται να ανοίξει τον δρόμο για την επανέναρξη των συνομιλιών και τη λύση του Κυπριακού.

ΠΗΓΗ: philenews.com

 

Continue Reading

50 +1 χρόνια μετά

Με στοχευμένες εισηγήσεις ο Πρόεδρος στη συνάντηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη

Avatar photo

Published

on

Χρειαζόμαστε πολιτική βούληση για την επανέναρξη των συνομιλιών από το σημείο όπου διακόπηκαν στο Κραν Μοντανά, δήλωσε ο Νίκος Χριστοδουλίδης. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε ότι αυτός είναι ο στόχος με τον οποίο προσέρχεται στη σημερινή συνάντηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, έχοντας μαζί του συγκεκριμένες ιδέες και τεκμηριωμένες εισηγήσεις.

Σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους, κατά την έξοδό του από το Προεδρικό Μέγαρο για να μεταβεί στο Ανθρωπολογικό Εργαστήρι της ΔΕΑ, όπου θα πραγματοποιηθεί κοινή συνάντηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη και την προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ των ΗΕ για το Κυπριακό, στο παλιό αεροδρόμιο Λευκωσίας, ο Πρόεδρος τόνισε ότι «πρόκειται για μια ιδιαίτερα σημαντική συνάντηση, στην οποία προσβλέπω». Εξήγησε ότι είναι απολύτως προετοιμασμένος, με ιδέες και συγκεκριμένες προτάσεις που στοχεύουν σε ουσιαστική συζήτηση προς την κατεύθυνση επανέναρξης των διαπραγματεύσεων από το σημείο όπου είχαν διακοπεί στο Κραν Μοντανά. «Διάβασα χθες δήλωση του Τουρκοκύπριου ηγέτη, ο οποίος παραπέμπει στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ, άρα υπάρχει η βάση. Αυτό που απαιτείται είναι η πολιτική βούληση για να αρχίσουν εκ νέου οι συνομιλίες, και με αυτό τον στόχο προσέρχομαι στη συζήτηση, με συγκεκριμένες ιδέες και εισηγήσεις».

Πρόσθεσε ότι στη σημερινή ατζέντα περιλαμβάνονται και άλλα ζητήματα, όπως μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, τα οποία –όπως είπε– πρέπει να εξελίσσονται παράλληλα με τη διαπραγματευτική διαδικασία. «Ελπίζω να υπάρξουν θετικές εξελίξεις», ανέφερε.

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν σκοπεύει να εγείρει το θέμα των αγνοουμένων, δεδομένου του αδιεξόδου που παρατηρείται, ο Πρόεδρος αναγνώρισε ότι «όντως υπάρχει τέλμα». Τόνισε ότι έχει μαζί του συγκεκριμένες εισηγήσεις, με στόχο να υπάρξει πραγματική πρόοδος σε αυτό το απολύτως ανθρωπιστικό ζήτημα, πέραν των διαδικασιών και των πολιτικών πλαισίων. «Δεν πάμε απλώς για φωτογραφίες ή για δηλώσεις· στόχος είναι η ουσιαστική πρόοδος και ελπίζω σήμερα να υπάρξει θετική ανταπόκριση», σημείωσε.

Λευκωσία–Αθήνα σε απόλυτο συντονισμό

Λευκωσία και Αθήνα παραμένουν σε πλήρη σύμπλευση στο Κυπριακό, σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, με αφορμή την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν σήμερα, Πέμπτη, ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης.

Όπως αναφέρει η ελληνική Κυβέρνηση, κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας συζητήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό. Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ενημέρωσε τον κ. Μητσοτάκη ενόψει της σημερινής συνάντησής του με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, παρουσία της Προσωπικής Απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό, Μαρίας Άνχελα Ολγκίν, με επίκεντρο την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

«Λευκωσία και Αθήνα παραμένουν σε απόλυτο συντονισμό, κινούμενες σταθερά προς την κατεύθυνση επίλυσης του Κυπριακού στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ, των αρχών και αξιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ευρωπαϊκού κεκτημένου», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου.

Τέλος, οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν απόψεις ενόψει της επικείμενης επίσκεψης της Προσωπικής Απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στην Αθήνα.

Continue Reading
Advertisement

Viral

(c) 2017-25 | Vouli.TV. All Rights Reserved. Developed by UnitrustMedia