Θεατές σε ένα πραγματικό θέατρο του παραλόγου νιώθουν οι Κύπριοι καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς παρακολουθούν τις πληροφορίες περί ασφυκτικών πιέσεων που ασκούνται προς την Κυπριακή Δημοκρατία για καταβολή των πρώτων 25 εκατομμυρίων ευρώ. Τα χρήματα αυτά ζητούνται για ένα έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης το οποίο βρίσκεται για μεγάλο χρονικό διάστημα «παγωμένο», χωρίς κανένα απολύτως απτό σημάδι προόδου ή δρομολόγησης υλοποίησης.
Οι αποφάσεις που έχουν ληφθεί και προωθηθεί από την παρούσα κυβέρνηση φαίνεται πως έχουν οδηγήσει τη χώρα σε έναν πολυεπίπεδο οικονομικό λαβύρινθο, από τον οποίο η έξοδος μοιάζει ολοένα και πιο περίπλοκη. Παράλληλα, οι χειρισμοί του Υπουργού Ενέργειας Γιώργου Παπαναστασίου και άλλων αρμόδιων αξιωματούχων σε κρίσιμα ζητήματα που αφορούν το έργο του καλωδίου:
Έδωσαν το έναυσμα στον ΑΔΜΗΕ να μην αρκείται στο ποσό των 125 εκατομμυρίων ευρώ για την περίοδο 2025–2029, ποσό το οποίο εγκρίθηκε από τη ΡΑΕΚ (με την απόφαση 300/2024 στις 20/9/2024), κατόπιν συμφωνίας μεταξύ των κυβερνήσεων Ελλάδας και Κύπρου. Αντιθέτως, ο ΑΔΜΗΕ ζητά σημαντικά περισσότερα κονδύλια, επικαλούμενος την ανάγκη κάλυψης ενός τεράστιου συμβολαίου ύψους 1,4 δισεκατομμυρίων ευρώ με τη Nexans. Επιπλέον, προκύπτει συμφωνία για επιμερισμό του κόστους 50-50 μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας, σε περίπτωση οριστικής ακύρωσης του έργου – για το οποίο ο ΑΔΜΗΕ φέρεται να έχει ήδη επενδύσει 250 εκατομμύρια ευρώ.
Δημιούργησαν έντονη διαφωνία μεταξύ δύο υπουργείων, εξέλιξη που εκθέτει τη χώρα, με το Υπουργείο Οικονομικών να επιμένει ότι δεν πρόκειται να διαθέσει ούτε ένα ευρώ χωρίς συμβόλαια και τεκμηρίωση για ένα έργο που παραμένει στάσιμο. Επιπλέον, δεν φαίνεται να ασκείται καμία ουσιαστική πίεση προς την Τουρκία ώστε να σταματήσει να παρεμποδίζει την πρόοδο του έργου.
Εκτέθηκαν στα μάτια των καταναλωτών, μετά τη διαβεβαίωση που παρείχαν στα τέλη του 2024, ότι το «γεωπολιτικό ρίσκο είναι διαχειρίσιμο» και ότι οι ίδιοι οι πολίτες δεν πρόκειται να επιβαρυνθούν οικονομικά. Ωστόσο, οι φορολογούμενοι και οι καταναλωτές δεν είναι διαφορετικές οντότητες. Έτσι, εύλογα προκύπτουν σοβαρά και επίκαιρα ερωτήματα:
Υπάρχει, τελικά, συμφωνία με τον ΑΔΜΗΕ ή όχι; Αν ναι, γιατί δεν δίνεται στη δημοσιότητα προς χάριν της διαφάνειας;
Γνωρίζουμε επακριβώς ποιο θα είναι το κόστος αυτής της περιπέτειας, στην οποία οδήγησαν τη χώρα ο Υπουργός Ενέργειας και η κυβέρνηση;
Η ρυθμιστική απόφαση 300/2024 της ΡΑΕΚ, μας δεσμεύει υπό τις παρούσες συνθήκες, με δεδομένο ότι το καλώδιο παραμένει στάσιμο;
Be the first to write a comment.