Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Παύλος Ιωάννου και Λίνος Χατζηγεωργίου κλειδώνουν στο ψηφοδέλτιο του ΕΛΑΜ

Avatar photo

Published

on

Μήνας εξελίξεων χαρακτηρίζεται ο Σεπτέμβριος για το ΕΛΑΜ, αφού το κόμμα φαίνεται να βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο με αρκετούς από τους υποψήφιους που θα συμπεριλάβει στο ψηφοδέλτιό του για τις βουλευτικές εκλογές του 2026 και εντός του μήνα αναμένονται οι επίσημες ανακοινώσεις, με κάποιες εξ’ αυτών να αφορούν και μετακινήσεις από άλλους πολιτικούς χώρους. 

Μετά την ανακοίνωση των υποψηφιοτήτων του πρώην βουλευτή του ΔΗΣΥ, Ευγένιου Χαμπουλά στην επαρχία Λεμεσού, της Ζαφείρως Κάστανου, που είχε εκλεγεί στη σχολική εφορεία Αγίας Νάπας με τον ΔΗΣΥ, για την επαρχία Αμμοχώστου, αλλά και του Χαράλαμπου Γρηγορίου στην επαρχία Πάφου, τις προηγούμενες ημέρες ανακοινώθηκε και ο Αλέξης Αλεξάνδρου, ως υποψήφιος στην επαρχία Λεμεσού.

Ο κ. Αλεξάνδρου ασχολήθηκε επαγγελματικά ως σύμβουλος μετανάστευσης με πολυετή εμπειρία στη διαχείριση θεμάτων παραμονής και νομοθεσίας. Παράλληλα, είχε επαφή και με τον αθλητισμό.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΕΛΑΜ, «από την ηλικία των 14 ετών δραστηριοποιήθηκε στον χώρο της πολιτικής. Αν και έκανε τα πρώτα του βήματα στη νεολαία της Αριστεράς, επέλεξε ωριμάζοντας, να αποχωρήσει, όταν διαπίστωσε ότι οι δικές του αξίες και ιδανικά πόρρω απείχαν από τα αριστερά ιδεολογήματα».

Μετά την υποψηφιότητα του κ. Αλεξάνδρου και σε συνδυασμό με τις αναμενόμενες υποψηφιότητες των επαρχιακών στελεχών Πόλυ Ανωγυριάτη και Βαγγέλη Τσαγγαρίδη, το παζλ για την επαρχία Λεμεσού άρχισε να παίρνει μορφή, καθότι θεωρούνται κλειδωμένες οι τέσσερις από τις δώδεκα θέσεις.

Πληροφορίες αναφέρουν πάντως ότι οι διεργασίες για να κλειδώσουν το συντομότερο δυνατό όσες περισσότερες υποψηφιότητες, βρίσκονται στο απόγειό τους, με τις ανακοινώσεις να αναμένεται να αυξηθούν εντός του μήνα.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, ανάμεσα στα άτομα που βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή η ηγεσία του κόμματος, ανήκουν σε άλλους πολιτικούς χώρους ή εκτός ΕΛΑΜ και με κάποιους εξ’ αυτών υπάρχει ακτίνα συμφωνίας, με άλλους γίνονται διαβουλεύσεις, ενώ ορισμένοι αξιολογήθηκαν και έχουν απορριφθεί.

Ανάμεσα στα πρόσωπα που έχουν καταλήξει σε συμφωνία, όπως είναι γνωστό εδώ και αρκετό καιρό, είναι ο τέως δήμαρχος Στροβόλου, Ανδρέας Παπαχαραλάμπους, ωστόσο η υποψηφιότητά του δεν έχει επισημοποιηθεί. Δημοσιεύματα ήθελαν τον κ. Παπαχαραλάμπους να εμπλέκεται στην ονοματολογία που αφορά ενδεχόμενο ανασχηματισμό της Κυβέρνησης από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ωστόσο πηγή από το ΕΛΑΜ ανέφερε πως δεν έχει αλλάξει οτιδήποτε και η συμφωνία θεωρείται δεδομένη, ωστόσο δεν έχει ακόμη επισημοποιηθεί μέσω ανακοίνωσης.

Στον εκλογικό στίβο θα κατέλθει επίσης και ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Μάριος Πελεκάνος, που διένυσε τον δρόμο ΔΗΣΥ-ΕΛΑΜ το 2024, όταν παραιτήθηκε από το κόμμα της Πινδάρου. Ο κ. Πελεκάνος είχε διεκδικήσει θέση στην Ευρωβουλή κατά τις περσινές εκλογές, ωστόσο δεν τα κατάφερε να κερδίσει στην κούρσα τον Γεάδη Γεάδη. Όπως ανακοίνωσε επίσημα ο ίδιος, θα συμμετέχει στην εκλογική διαδικασία του 2026, για να εκπροσωπήσει το ΕΛΑΜ στην Βουλή.

Στο ψηφοδέλτιο θα βρίσκονται επίσης, άλλα δύο πρόσωπα που διεκδίκησαν υποψηφιότητα στις Ευρωβουλευτικές εκλογές. Πρόκειται για τον πρώην χρηματοοικονομικό Επίτροπο, Παύλο Ιωάννου, καθώς και τον αναπληρωτή εκπρόσωπο Τύπου του ΕΛΑΜ, Λίνο Χατζηγεωργίου.

Δεδομένες θεωρούνται επίσης οι υποψηφιότητες των τριών νυν βουλευτών και πιο συγκεκριμένα του προέδρου του κόμματος Χρίστου Χρίστου και των Λίνου Παπαγιάννη και Σωτήρη Ιωάννου. Σημειώνεται πως σε περίπτωση που το ΕΛΑΜ εκλέξει βουλευτή στην επαρχία Λευκωσίας, τότε ο κ. Χρίστου θα καταλάβει την πρώτη θέση από το κόμμα, για να υπηρετήσει για τρίτη θητεία, αφού δεν χρειάζεται σταυρούς προτίμησης για την εκλογή του.

Από την άλλη, ο Λίνος Παπαγιάννης εξελέγη ήδη δύο φορές και θεωρείται δοκιμασμένη λύση για το ΕΛΑΜ στην επαρχία Αμμοχώστου, με σταθερή δεξαμενή ψήφων, ενώ ο Σωτήρης Ιωάννου εκλέχθηκε για πρώτη φορά στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές και διαθέτει έρεισμα στην επαρχία Λάρνακας.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αννίτα Δημητρίου: Επανεκλογή στην Προεδρία της Βουλής με 29 ψήφους

Avatar photo

Published

on

Η Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αννίτα Δημητρίου, επανεκλέγηκε στην Προεδρία της Βουλής των Αντιπροσώπων για δεύτερη συνεχόμενη θητεία, επικρατώντας στον δεύτερο γύρο της ψηφοφορίας με 29 ψήφους.

Η κ. Δημητρίου εξασφάλισε τη στήριξη των 17 βουλευτών του ΔΗΣΥ, των 8 του ΔΗΚΟ και των 4 της Άμεσης Δημοκρατίας, συγκεντρώνοντας την απαιτούμενη πλειοψηφία για την επανεκλογή της στο δεύτερο τη τάξει πολιτειακό αξίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου, έλαβε συνολικά 19 ψήφους, προερχόμενες από τους 15 βουλευτές του ΑΚΕΛ και τους 4 βουλευτές του κινήματος Άλμα – Πολίτες για την Κύπρο. Οι βουλευτές του ΕΛΑΜ επέλεξαν να τηρήσουν αποχή κατά τον δεύτερο γύρο της διαδικασίας.

Στον πρώτο γύρο της ψηφοφορίας, η κ. Δημητρίου είχε συγκεντρώσει 21 ψήφους από τον ΔΗΣΥ και την Άμεση Δημοκρατία, ενώ ο κ. Στεφάνου είχε λάβει επίσης 19 ψήφους από το ΑΚΕΛ και το Άλμα. Εκτός δεύτερου γύρου έμειναν ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, και ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ, Χρίστος Χρίστου, οι οποίοι εξασφάλισαν από 8 ψήφους έκαστος.

Η πρώτη συνεδρία της νέας Βουλής ξεκίνησε λίγο μετά τις 16:00 υπό την προεδρία του πρεσβύτερου βουλευτή, Ζαχαρίας Κουλίας, κατά την οποία πραγματοποιήθηκε η διαβεβαίωση των 56 νεοεκλεγέντων βουλευτών καθώς και των εκπροσώπων των θρησκευτικών ομάδων.

Πολιτικό μήνυμα της ψηφοφορίας: Η επανεκλογή της Αννίτας Δημητρίου επιβεβαίωσε τη συνεργασία ΔΗΣΥ–ΔΗΚΟ–Άμεσης Δημοκρατίας στο συγκεκριμένο ζήτημα, ενώ παράλληλα κατέδειξε ότι η νέα Βουλή ξεκινά τη θητεία της με έντονη πολυκομματικότητα και νέες ισορροπίες δυνάμεων.

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κατέρρευσε το αφήγημα της «Σάντη» – Εκτεθειμένος ο Δρουσιώτης, ανοίγει ο κύκλος των ευθυνών

Avatar photo

Published

on

Η πολύμηνη υπόθεση που συντάραξε την κοινή γνώμη και άγγιξε κορυφαίους θεσμούς του κράτους φαίνεται να εισέρχεται σε μια νέα φάση, μετά τα συμπεράσματα της Αστυνομίας που καταρρίπτουν το σύνολο των ισχυρισμών γύρω από την επονομαζόμενη «Σάντη». Σύμφωνα με όσα παρουσιάστηκαν από την ηγεσία της Δύναμης, τα μηνύματα, τα ηχητικά αποσπάσματα και το ευρύτερο αφήγημα που προωθήθηκε δημόσια κρίθηκαν κατασκευασμένα και χωρίς πραγματική τεκμηρίωση.

Η έρευνα διήρκεσε δύο μήνες και κατέληξε στην αποδόμηση δεκάδων ισχυρισμών που αφορούσαν δικαστές, κρατικούς αξιωματούχους, τον τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας και άλλα δημόσια πρόσωπα. Η ίδια η 45χρονη φέρεται να παραδέχθηκε ότι κατασκεύασε τα επίμαχα μηνύματα, γεγονός που δημιουργεί πλέον νέα δεδομένα ως προς τις ποινικές και αστικές ευθύνες που ενδέχεται να προκύψουν.

Στο επίκεντρο των εξελίξεων βρίσκεται πλέον ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Μακάριος Δρουσιώτης, ο οποίος είχε υιοθετήσει και προβάλλει δημόσια τους ισχυρισμούς της υπόθεσης. Η Αστυνομία ανακοίνωσε νέα ποινική διερεύνηση για τη διακίνηση των πλαστών μηνυμάτων και πιθανές ψευδείς ειδήσεις, με τον ίδιο και τη «Σάντη» να θεωρούνται τα βασικά πρόσωπα που θα κληθούν να δώσουν εξηγήσεις.

Παρά τις αντιδράσεις του Δρουσιώτη, ο οποίος επιμένει ότι παραμένουν αναπάντητα ερωτήματα και συνδέει τις εξελίξεις με το επικείμενο πόρισμα για το «Κράτος Μαφία», η εικόνα που διαμορφώνεται είναι ιδιαίτερα επιβαρυντική για τον ίδιο. Το αφήγημα πάνω στο οποίο στηρίχθηκαν σοβαρές καταγγελίες κατά προσώπων και θεσμών έχει ουσιαστικά καταρρεύσει, αφήνοντάς τον πολιτικά και ηθικά εκτεθειμένο.

Πλέον, το ενδιαφέρον μετατοπίζεται από τις αρχικές καταγγελίες στις ευθύνες όσων τις κατασκεύασαν, τις διέδωσαν ή τις αξιοποίησαν δημόσια, σε μια υπόθεση που δοκίμασε την αξιοπιστία θεσμών και προσώπων και η οποία απέχει ακόμη από το οριστικό της τέλος.

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Προεδρία της Βουλής: Η μάχη των ισορροπιών και οι πραγματικοί νικητές

Avatar photo

Published

on

Η σημερινή εκλογή Προέδρου της Βουλής δεν αποτελεί απλώς μια κοινοβουλευτική διαδικασία. Είναι η πρώτη μεγάλη πολιτική αναμέτρηση της νέας Βουλής και ταυτόχρονα μια δοκιμασία ισχύος για τα κόμματα, τις συμμαχίες και τις μελλοντικές πολιτικές ισορροπίες.

Η απόφαση του ΑΚΕΛ να κατεβάσει ως υποψήφιο τον Γενικό Γραμματέα του, Στέφανο Στεφάνου, άλλαξε τα δεδομένα και μετέτρεψε την αναμέτρηση σε μια τριπλή μάχη ανάμεσα στην Αννίτα Δημητρίου, τον Στέφανο Στεφάνου και, υπό προϋποθέσεις, τον Νικόλα Παπαδόπουλο. Οι αριθμοί δείχνουν ότι κανείς δεν διαθέτει από μόνος του την απαιτούμενη πλειοψηφία, γεγονός που καθιστά καθοριστικές τις αποφάσεις μικρότερων πολιτικών δυνάμεων όπως η Άμεση Δημοκρατία, το ΕΛΑΜ και το ΑΛΜΑ.

Πέρα όμως από τα πρόσωπα, το πραγματικό διακύβευμα είναι πολιτικό. Το ΔΗΚΟ βρίσκεται ενώπιον ενός δύσκολου διλήμματος: να επιμείνει σε μια αυτόνομη πορεία με τον Νικόλα Παπαδόπουλο ή να επιλέξει στρατόπεδο μεταξύ ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ. Κάθε επιλογή συνοδεύεται από πολιτικό κόστος αλλά και πιθανές μελλοντικές απολαβές.

Την ίδια στιγμή, η Άμεση Δημοκρατία αναδεικνύεται σε ρυθμιστή των εξελίξεων. Οι τέσσερις ψήφοι της μπορεί να καθορίσουν όχι μόνο ποιος θα περάσει στον δεύτερο γύρο, αλλά και ποιος τελικά θα αναλάβει το δεύτερο τη τάξει πολιτειακό αξίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα, η σημερινή διαδικασία θα αποτελέσει πρόγευση των πολιτικών συσχετισμών που θα επικρατήσουν τα επόμενα χρόνια. Η εκλογή του Προέδρου της Βουλής δεν θα αναδείξει μόνο έναν νικητή, αλλά και τους νέους άξονες συνεργασίας, αντιπαράθεσης και επιρροής που θα διαμορφώσουν το πολιτικό σκηνικό της χώρας.

Continue Reading
Advertisement
ΠΟΛΙΤΙΚΗ2 weeks ago

Βουλευτικές εκλογές 2026 – Αναλυτικά αποτελέσματα και κατανομή εδρών

Off the Record2 weeks ago

Ο Φούλης εν όπως τον σκαλαπούνταρο… εδείχτηκεν τους ούλλους!

Βουλευτικές Εκλογές 20263 weeks ago

Όσα πρέπει να ξέρετε πριν ψηφίσετε!

EKLOGES20262 weeks ago

Βουλευτικές Εκλογές 2026 – Ζωντανή Αναμετάδοση Αποτελεσμάτων από το ΡΙΚ

Βουλευτικές Εκλογές 20262 weeks ago

Σάλος από πρόταση υποψήφιου του ΕΛΑΜ για παρακολούθηση κομμάτων

EKLOGES20262 weeks ago

EKLOGES2026 – H τελική της προεκλογικής περιόδου με χιούμορ! | Παρασκευή 22/05 στις 7μμ

Βουλευτικές Εκλογές 20263 weeks ago

Τι δεν επιτρέπεται από την Παρασκευή μέχρι την ημέρα των εκλογών

ΠΟΛΙΤΙΚΗ4 weeks ago

Στο ΥΠΑΜ κυπριακή σημαία από το αεροδρόμιο Λευκωσίας του 1974-Την κατείχε στρατιώτης της ΕΛΔΥΚ

Βουλευτικές Εκλογές 20262 weeks ago

Πότε ανοίγουν οι κάλπες σε Κύπρο, Ελλάδα και εξωτερικό

ΠΟΛΙΤΙΚΗ1 week ago

Πρώτη εφαρμογή του νέου μοντέλου εκλογής Προέδρου της Βουλής

Viral

(c) 2017-26 | Vouli.TV. All Rights Reserved. Developed by UnitrustMedia