Connect with us

ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ

ΓΕΕΦ: Αποστολή στις ΗΠΑ με κατάλογο οπλικών συστημάτων για αναβάθμιση της Εθνικής Φρουράς

Avatar photo

Published

on

Στις Ηνωμένες Πολιτείες μεταβαίνει κλιμάκιο του Υπουργείου Άμυνας και της Εθνικής Φρουράς, στο πλαίσιο της αμυντικής συνεργασίας μεταξύ Κύπρου και ΗΠΑ. Η αποστολή θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 26 και 29 Οκτωβρίου και περιλαμβάνει σειρά συναντήσεων με αξιωματούχους του αμερικανικού Πενταγώνου, έχοντας μαζί της λίστα με συγκεκριμένα οπλικά συστήματα που ενδιαφέρουν την Κυπριακή Δημοκρατία. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, υπογράμμισε εκ νέου τη σημασία της διαρκούς αναβάθμισης της Εθνικής Φρουράς, κατά την τελετή διαβεβαίωσης του νέου Αρχηγού ΓΕΕΦ, Αντιστράτηγου Εμμανουήλ Θεοδώρου.

Ποια οπλικά συστήματα θέλει να αποκτήσει η Κύπρος

Η Κύπρος συμμετέχει ενεργά σε τρία αμερικανικά προγράμματα που παρέχουν πρόσβαση σε οπλικά συστήματα: Foreign Military Sales (FMS), Excess Defense Articles (EDA) και Title 10 Security Assistance. Η Λευκωσία εστιάζει αρχικά σε εξοπλισμό που μπορεί να αποκτηθεί δωρεάν ή με χαμηλό κόστος. Ειδικά στο πλαίσιο του προγράμματος EDA, η συνεργασία έχει εισέλθει στη δεύτερη φάση — αυτή της υλοποίησης για την απόκτηση συστημάτων τα οποία ήδη έχει αιτηθεί η Κυπριακή Δημοκρατία.

Τα κύρια οπλικά συστήματα που ενδιαφέρουν την Κύπρο περιλαμβάνουν:

  • Ελικόπτερα που χρησιμοποιούνται ή χρησιμοποιήθηκαν από την αμερικανική ακτοφυλακή, με δυνατότητα αξιοποίησης για επιχειρήσεις έρευνας-διάσωσης και πυρόσβεσης.

  • Πλωτά μέσα ακτοφυλακής, για τα οποία οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν εκφράσει πρόθεση υποστήριξης της κυπριακής πλευράς στην απόκτησή τους.

  • Οχήματα και ελαφρύ οπλισμό, όπως τα Humvees και τα τυφέκια Colt M5 Carbine, που μπορούν να αποκτηθούν απευθείας από τα αμερικανικά αποθέματα.

Ανάλογα με την τελική κατηγορία εξοπλισμού, θα μεταβαίνουν στις ΗΠΑ ειδικοί της Κυπριακής Δημοκρατίας για τις σχετικές διαδικασίες. Η ενίσχυση της αμυντικής θωράκισης της χώρας θα προχωρήσει ταυτόχρονα μέσω συνεργασιών με τις ΗΠΑ αλλά και στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος SAFE.

Ετοιμάζεται η μελέτη για την αεροπορική βάση

Η αμυντική στρατηγική της Κύπρου επικεντρώνεται στη σταδιακή και στοχευμένη ενίσχυση επίλεκτων μονάδων της Εθνικής Φρουράς, καθώς και στην αναβάθμιση κρίσιμων στρατιωτικών υποδομών, όπως η αεροπορική βάση στην Πάφο και η ναυτική βάση στο Μαρί.

Για την αεροπορική βάση «Ανδρέας Παπανδρέου», Αμερικανοί και Κύπριοι ειδικοί συνεργάζονται ήδη στη σύνταξη μελέτης αναβάθμισης, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί σε τρεις έως έξι μήνες. Τα έργα εκσυγχρονισμού προβλέπεται να ξεκινήσουν στα τέλη του 2026 ή στις αρχές του 2027.

Συνεχής αναβάθμιση της Εθνικής Φρουράς

Κατά την τελετή διαβεβαίωσης του νέου Αρχηγού ΓΕΕΦ, ο Πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης τόνισε ότι «σε μια χώρα που τελεί υπό κατοχή από ξένα στρατεύματα, η αλλαγή ηγεσίας στην Εθνική Φρουρά αποτελεί πράξη υψίστης σημασίας».

Ο Πρόεδρος υπογράμμισε πως η ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος και η αναβάθμιση της Εθνικής Φρουράς αποτελούν κορυφαία κυβερνητική προτεραιότητα. Ανέφερε συγκεκριμένα την αξιοποίηση του χρηματοδοτικού εργαλείου SAFE της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που προβλέπει για την Κύπρο χρηματοδότηση ύψους 1,2 δισ. ευρώ, καθώς και τα προγράμματα EDA και FMS για προμήθεια εξοπλισμών από τις ΗΠΑ. Επιπλέον, στάθηκε στη σημασία της κυπριακής αμυντικής βιομηχανίας και στην αναβάθμιση υποδομών όπως η αεροπορική βάση Ανδρέας Παπανδρέου και η ναυτική βάση Ευάγγελος Φλωράκης.

Αλλαγή σκυτάλης στο ΓΕΕΦ

Ο Αντιστράτηγος Εμμανουήλ Θεοδώρου ανέλαβε και επισήμως καθήκοντα Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς, διαδεχόμενος τον Αντιστράτηγο Γεώργιο Τσιτσικώστα.

Ο νέος Αρχηγός της ΕΦ δήλωσε ότι είναι έτοιμος να εκτελέσει «με αφοσίωση και συνέπεια» το έργο που του ανατέθηκε, έχοντας πλήρη επίγνωση της ευθύνης έναντι του κυπριακού λαού.

Η τελετή παράδοσης-παραλαβής πραγματοποιήθηκε στο Σταυροβούνι, παρουσία του Υπουργού Άμυνας Βασίλη Πάλμα, ο οποίος επισήμανε ότι «η Εθνική Φρουρά αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της εθνικής ασφάλειας και της προστασίας της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Continue Reading

ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ

Από την πλαγιά οδό η Τουρκία εισέρχεται στο πρόγραμμα SAFE

Avatar photo

Published

on

Όπως συμβαίνει με κάθε έργο φαραωνικής κλίμακας, έτσι και το τελευταίο σχέδιο της Leonardo φέρει ένα εντυπωσιακό όνομα. Ο «Θόλος του Μιχαήλ Αγγέλου» (Michelangelo Dome), που ανακοινώθηκε πρόσφατα από τον ιταλικό αμυντικό κολοσσό, αποτελεί το πλέον φιλόδοξο εγχείρημα της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας στην προσπάθεια ενίσχυσης της θωράκισης της ΕΕ απέναντι σε εξωτερικές απειλές – με τη Ρωσία να θεωρείται, στην παρούσα συγκυρία, ο πιο άμεσος κίνδυνος. Το συγκεκριμένο σχέδιο αντλεί έμπνευση από το ισραηλινό σύστημα «Iron Dome», το οποίο σε ορισμένους κύκλους έχει αποκτήσει σχεδόν μυθικές διαστάσεις σε ό,τι αφορά την αποτελεσματικότητά του. Ωστόσο, δεν είναι απολύτως ξεκάθαρο εάν και πώς η πρόταση της Leonardo θα λειτουργήσει συμπληρωματικά ή ανεξάρτητα από τις πρόσφατες κατευθύνσεις που περιλαμβάνονται στον «Οδικό Χάρτη Ετοιμότητας» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την προστασία από επιθέσεις μη επανδρωμένων οχημάτων.

Η Leonardo και η Baykar

Υπάρχει όμως ένας ακόμη παράγοντας που καθιστά την πρόταση Τσινγκολάνι ιδιαιτέρως σημαντική για την Ελλάδα: η στενή και διαρκώς ενισχυόμενη συνεργασία της Leonardo με την τουρκική εταιρεία Baykar, επικεφαλής της οποίας είναι ο Σελτζούκ Μπαϊρακτάρ, γαμπρός του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Τον περασμένο Ιούνιο, στο περιθώριο της μεγάλης αμυντικής έκθεσης στο Λε Μπουρζέ του Παρισιού, οι δύο εταιρείες ανακοίνωσαν τη δημιουργία κοινοπραξίας 50-50 υπό την ονομασία LBA Systems, με έδρα στην Ιταλία – και συνεπώς εντός ευρωπαϊκού εδάφους.

Κατά την παρουσίαση του σχεδίου στον Ιταλό υπουργό Άμυνας Γκουίντο Κροζέτο και στα Γενικά Επιτελεία, ο Τσινγκολάνι περιέγραψε ένα πολυσύνθετο αμυντικό πλέγμα βασισμένο σε τεχνολογίες Τεχνητής Νοημοσύνης, το οποίο θα συνδέει συστήματα ξηράς, θάλασσας, αέρος και Διαστήματος για την αναχαίτιση UAVs, πυραύλων και άλλων απειλών. Τόνισε, επίσης, ότι η πλατφόρμα μπορεί να διασυνδέεται με νατοϊκά συστήματα και υποδομές άλλων κρατών.

Ιδιαίτερη βαρύτητα έδωσε στις ευρωπαϊκές κοινοπραξίες της Leonardo – με τη γερμανική Rheinmetall, τη γαλλική Thales, την Airbus και φυσικά την τουρκική Baykar – οι οποίες επιτρέπουν στην εταιρεία να υλοποιήσει ένα τόσο φιλόδοξο πρότζεκτ.

Η «εμμονή» με το SAFE θολώνει το τοπίο

Η αναφορά αυτή φέρνει στο φως μια πραγματικότητα που συχνά παραβλέπεται στον ελληνικό δημόσιο διάλογο: η Τουρκία αποτελεί ήδη, μέσω των βιομηχανιών της, κρίσιμο κομμάτι του ευρωπαϊκού αμυντικού οικοσυστήματος. Παρά τις έντονες αντιδράσεις των ελληνικών κομμάτων για την ενδεχόμενη συμμετοχή της Άγκυρας στο SAFE (Security Action for Europe), οι τουρκικές αμυντικές εταιρείες έχουν οικοδομήσει ένα εκτεταμένο δίκτυο συνεργασιών σε πολλά κράτη-μέλη της ΕΕ, το οποίο θα συνεχίσει να λειτουργεί ανεξαρτήτως του SAFE.

Με βάση τα σημερινά δεδομένα, τουρκικές εταιρείες μπορούν να συμμετέχουν ως υποκατασκευαστές σε κοινές ευρωπαϊκές αμυντικές προμήθειες μέχρι και σε ποσοστό 35%. Αν ο τουρκικός φάκελος είχε εγκριθεί εγκαίρως – κάτι που δεν συνέβη – το ποσοστό θα έφθανε το 65%. Η απόρριψη, λοιπόν, δεν ακυρώνει τις ήδη ενεργές συμπράξεις της Τουρκίας.

Αναμφίβολα, η Άγκυρα ήθελε να ενταχθεί στο SAFE και οι αντιδράσεις αξιωματούχων της προς την Αθήνα το επιβεβαιώνουν. Η Ελλάδα έχει αποδείξει ότι μπορεί να μπλοκάρει παρόμοιες κινήσεις – όπως είχε συμβεί με την PESCO, το EDF και τον EDA. Το πραγματικό ζήτημα, όμως, είναι το πόσο απλωμένο είναι πλέον το τουρκικό αμυντικό αποτύπωμα σε ευρωπαϊκό έδαφος.

Το δίκτυο συνεργασιών της Τουρκίας στην ΕΕ

Πρόσφατη έρευνα του IISS σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Μπιλκέντ καταγράφει την έκταση της τουρκικής παρουσίας στην ευρωπαϊκή αμυντική αγορά. Ιταλία και Ισπανία εμφανίζονται ως οι χώρες με τη στενότερη συνεργασία με την Άγκυρα – κάτι που έχει άμεση σημασία για τα ελληνικά συμφέροντα στη Μεσόγειο. Ωστόσο, τουρκικές εταιρείες δραστηριοποιούνται επίσης σε Πολωνία, Γερμανία, Ρουμανία, Πορτογαλία, αλλά και σε Βαλτικές και Σκανδιναβικές χώρες.

Οι στενές σχέσεις με Ιταλία και Ισπανία

Στην Ιταλία, η Baykar έχει ήδη εξαγοράσει την Piaggio Aerospace, η οποία έχει αναπτύξει UAVs και συνεργάζεται με την Pratt & Whitney στο πρόγραμμα F-35 – ένα πρόγραμμα από το οποίο η Τουρκία έχει αποκλειστεί και προσπαθεί να επαναπροσεγγίσει. Επιπλέον, η ARCA Defence απέκτησε την Esplodenti Sabino στον τομέα των πυρομαχικών, ενώ η Stoeger απέκτησε την Beretta Defence Technologies.

Στο παρελθόν, η συνεργασία Leonardo–TAI γύρω από το ελικόπτερο Mangusta οδήγησε στη δημιουργία του τουρκικού Τ129 ATAK, ενώ η Fincantieri συνέβαλε στη ναυπήγηση τουρκικών περιπολικών.

Η συνεργασία της Τουρκίας με την Ισπανία είναι ακόμη πιο εντυπωσιακή: το TCG Anadolu βασίζεται στον σχεδιασμό του Juan Carlos I και λειτουργεί ως πλωτή πλατφόρμα για UAVs. Η Άγκυρα σχεδιάζει πλέον και εθνικό αεροπλανοφόρο με τη βοήθεια της Navantia, ενώ συζητούνται νέα υποβρύχια, φρεγάτες και UUVs.

Η Ισπανία υποστήριξε ενεργά την τουρκική προμήθεια 40 Eurofighters, ενώ πρόσφατα αποφάσισε την αγορά έως και 45 εκπαιδευτικών Hurjet – ένα συμβόλαιο άνω των 3 δισ. ευρώ.

Το ΝΑΤΟ και οι υπόλοιποι εταίροι

Η τουρκική παρουσία δεν περιορίζεται στα διμερή σχήματα. Το σύστημα MEROPS της ASELSAN επελέγη από το ΝΑΤΟ για ενίσχυση της αντιαεροπορικής άμυνας Ρουμανίας και Πολωνίας, ενώ σχεδιάζεται εγκατάσταση και στη Δανία.

Το 2021 η Πολωνία παρήγγειλε 24 Bayraktar TB2, ενώ η OTOCAR ανέλαβε την παραγωγή άνω των 1.000 οχημάτων Cobra II για τη Ρουμανία. Στην Πορτογαλία, η STM εξασφάλισε συμβόλαιο 123 εκατ. ευρώ για υποστήριξη του πολεμικού ναυτικού, ενώ η Repkon θα συνεισφέρει σε γραμμή παραγωγής πυρομαχικών 155 χιλ. σε γερμανικό εργοστάσιο από το 2027, έχοντας ήδη αποκτήσει την εταιρεία Bowas.

Continue Reading

MILITAIRE

Οι 4+1 παίκτες της γεωπολιτικής παρτίδας και ο γερμανικός κίνδυνος για την Ευρώπη-Θ.Ιγνατιάδης

Avatar photo

Published

on

Με εργαλείο την Ιστορία, ο Θεόδωρος Ιγνατιάδης, επικεφαλής της Ελληνορωσικής Λέσχης ΔΙΑΛΟΓΟΣ, επιχειρεί να εξηγήσει όλα όσα συμβαίνουν στην Ουκρανία. Πολλά απ’ αυτά είναι εξαιρετικά παράδοξα για όλους εμάς. Πως αλλιώς να χαρακτηρίσεις τη στάση των ευρωπαίων ηγετών που επιμένουν στον πόλεμο ,όταν ΗΠΑ και Ρωσία δεν κρύβουν ότι βρίσκονται σε φάση προσέγγισης που δεν πρόκειται να επηρεαστεί από το Βερολίνο, το Παρίσι ή τις Βρυξέλλες. Ποιοι είναι οι τέσσερις παίκτες που κάθονται στο τραπέζι της μεγάλης γεωπολιτικής παρτίδας που βρίσκεται σε εξέλιξη και ποιος είναι αυτός που διακαώς επιθυμεί να γίνει ο πέμπτος; Μήπως η Ευρώπη θα πρέπει να αρχίσει να ανησυχεί όχι για τον ρωσικό αλλά για τον γερμανικό κίνδυνο; Το Βερολίνο βρήκε την ευκαιρία για να επανεξοπλιστεί! Από κοντά και η Ιαπωνία.

ΠΗΓΗ: MILITAIRE .gr

Continue Reading

ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ

Καραϊβική σε συναγερμό: Ο Τραμπ κλείνει τον εναέριο χώρο – Το Καράκας αντιδρά με στρατιωτικές ασκήσεις

Avatar photo

Published

on

Ο Ντόναλντ Τραμπ προκάλεσε νέο κύμα έντασης το βράδυ του Σαββάτου, δηλώνοντας ότι θεωρεί τον εναέριο χώρο της Βενεζουέλας «εντελώς κλειστό». Η τοποθέτηση αυτή εξόργισε το Καράκας, το οποίο έκανε λόγο για «εχθρική ενέργεια» και αντέδρασε άμεσα ξεκινώντας στρατιωτικές ασκήσεις.

«Προς όλες τις αεροπορικές εταιρείες, πιλότους, λαθρεμπόρους ναρκωτικών και διακινητές ανθρώπων», έγραψε με κεφαλαία στο Truth Social ο Αμερικανός πρόεδρος, καλώντας τους να θεωρήσουν πως «Ο ΕΝΑΕΡΙΟΣ ΧΩΡΟΣ ΠΑΝΩ ΚΑΙ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΗ ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ ΕΙΝΑΙ ΠΛΗΡΩΣ ΚΛΕΙΣΤΟΣ». Η δήλωση ήρθε σε μια στιγμή που η κυβέρνηση Τραμπ εντείνει την πίεση προς τον Νικολάς Μαδούρο, αναπτύσσοντας σημαντικές στρατιωτικές δυνάμεις στην Καραϊβική, όπου βρίσκεται και το μεγαλύτερο αεροπλανοφόρο στον κόσμο.

Ο Τραμπ κατηγορεί τη Βενεζουέλα ότι αποτελεί βασικό κόμβο της διακίνησης ναρκωτικών που καταλήγουν στις ΗΠΑ.

Αλλαγή καθεστώτος
Το Καράκας απορρίπτει κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς, επιμένοντας ότι ο πραγματικός στόχος της Ουάσινγκτον είναι η αλλαγή καθεστώτος και ο έλεγχος των πετρελαϊκών της αποθεμάτων.

Η κυβέρνηση Μαδούρο κατήγγειλε «αποικιοκρατική απειλή» που επιχειρεί να πλήξει την κυριαρχία της χώρας και χαρακτήρισε την αμερικανική δήλωση «πρωτοφανή, παράνομη και αδικαιολόγητη επίθεση κατά του λαού». Το υπουργείο Εξωτερικών έκανε λόγο για ενέργεια «εχθρική, μονομερή και αυθαίρετη», αντίθετη με βασικές αρχές του διεθνούς δικαίου. Παράλληλα, οι ένοπλες δυνάμεις της Βενεζουέλας πραγματοποίησαν ασκήσεις στις ακτές, με την κρατική τηλεόραση να προβάλλει εικόνες από αντιαεροπορικά συστήματα και πυροβόλα.

Στο Μαρακάι, περίπου 100 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα, πολεμικά αεροσκάφη Sukhoi ρωσικής κατασκευής και F-16 (αγορασμένα από τις ΗΠΑ τη δεκαετία του ’80) συμμετείχαν σε αεροπορική επίδειξη, όπως είδαν δημοσιογράφοι του AFP.

Παράλληλα, το Καράκας διαμαρτυρήθηκε για την απόφαση της Ουάσινγκτον να «αναστείλει μονομερώς» τις πτήσεις επαναπατρισμού παράτυπων Βενεζουελανών μεταναστών, παρότι η κυβέρνηση Τραμπ έχει αναγάγει την αντιμετώπιση της μετανάστευσης σε κορυφαία προτεραιότητα.

«Μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί 75 πτήσεις επαναπατρισμού με 13.956 άτομα», υπενθύμισε η βενεζουελάνικη κυβέρνηση.

Παρότι το αεροδρόμιο της Μαϊκετία λειτουργούσε κανονικά, έξι αεροπορικές εταιρείες ανέστειλαν αυτή την εβδομάδα τις πτήσεις από και προς τη Βενεζουέλα επικαλούμενες λόγους ασφαλείας, με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να τους αφαιρέσει την άδεια. Αυτό προκάλεσε σοβαρά προβλήματα σε ταξιδιώτες.

Η 35χρονη Γιουσμαϊκάρ Σαλαμπαρία, Βενεζουελανή που ζει στη Χιλή, περιέγραψε το ταξίδι της ως «εφιάλτη», αφού αναγκάστηκε να περάσει από Μπογοτά και Κούκουτα και στη συνέχεια να διασχίσει πεζή τα σύνορα πριν πάρει εσωτερική πτήση. Παρά ταύτα δήλωσε πως ταξίδεψε «χωρίς φόβο»: «Οι Αμερικανοί πάντα λένε ότι θα επιτεθούν. Ζούμε μέρα με τη μέρα, μόνο ο Θεός ξέρει τι θα γίνει».

Νέος πόλεμος
Ο Τραμπ είχε προαναγγείλει ότι οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ θα ξεκινούσαν «πολύ σύντομα» χερσαίες επιχειρήσεις εναντίον «βενεζουελανών λαθρεμπόρων ναρκωτικών», προκαλώντας αντιδράσεις και από Ρεπουμπλικάνους και από Δημοκρατικούς στο Κογκρέσο.

«Υπενθύμιση: μόνο το Κογκρέσο μπορεί να κηρύξει πόλεμο», σημείωσε η Ρεπουμπλικανή Μάρτζορι Τέιλορ Γκριν, που έχει αποστασιοποιηθεί από τον πρώην μέντορά της Τραμπ και έχει παραιτηθεί από τη Βουλή των Αντιπροσώπων.

«Οι απερίσκεπτες ενέργειες του προέδρου Τραμπ απέναντι στη Βενεζουέλα οδηγούν τη χώρα όλο και πιο κοντά σε έναν νέο, δαπανηρό πόλεμο στο εξωτερικό», δήλωσε ο Δημοκρατικός ηγέτης στη Γερουσία, Τσακ Σούμερ.

Το Καρτέλ των Ήλιων
Ο Νικολάς Μαδούρο, στην εξουσία από το 2013 και πολιτικός κληρονόμος του Ούγκο Τσάβες, επανεξελέγη το 2024 μετά από εκλογές που σημαδεύτηκαν από επεισόδια και συλλήψεις.

Οι ΗΠΑ έχουν πραγματοποιήσει από τον Σεπτέμβριο πλήγματα σε περισσότερα από 20 βενεζουελάνικα πλοία που θεωρούνταν ύποπτα για λαθρεμπόριο ναρκωτικών σε Καραϊβική και Ειρηνικό, σκοτώνοντας τουλάχιστον 83 ανθρώπους — χωρίς, όπως καταγγέλλει το Καράκας, να έχουν προσκομιστεί αποδείξεις για τον πραγματικό ρόλο των πλοίων.

Τις τελευταίες μέρες αυξημένη δραστηριότητα αμερικανικών μαχητικών καταγράφεται σε μικρή απόσταση από τις βενεζουελάνικες ακτές, σύμφωνα με ιστοτόπους παρακολούθησης αεροσκαφών.

Οι New York Times αποκάλυψαν ότι Τραμπ και Μαδούρο είχαν πρόσφατα τηλεφωνική επικοινωνία σχετικά με πιθανή συνάντησή τους στις ΗΠΑ.

Η Ουάσινγκτον έχει χαρακτηρίσει «ξένη τρομοκρατική οργάνωση» το αποκαλούμενο «Καρτέλ των Ήλιων», του οποίου η ύπαρξη δεν έχει τεκμηριωθεί, όπως επισημαίνουν πολλοί ειδικοί. Σύμφωνα με τη θέση των ΗΠΑ, το καρτέλ αυτό διοικείται από τον ίδιο τον Μαδούρο.

Continue Reading
Advertisement

Viral

(c) 2017-25 | Vouli.TV. All Rights Reserved. Developed by UnitrustMedia