Είναι, ίσως, η πρώτη φορά όπου η χώρα μας κατέχει σημαντική θέση στη διεθνή πολιτική σκηνή με τον ίδιο τον Πρόεδρο Νίκο Χριστοδουλίδη καθώς και τον Υπουργό Εξωτερικών Κωνσταντίνο Κόμπο να έχουν θέσει τις βάσεις για να μπορέσουμε- ανάλογα και με τη γεωγραφική μας θέση- να επιτελέσουμε έναν πιο καθοριστικό γεωστρατηγικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Η ισχυροποίηση της θέσης μας και του ρόλου μας διαφάνηκε ξεκάθαρα μέσα από την κρίση του πολέμου στη Γάζα όπου όχι μόνο γίναμε κομμάτι του ανθρωπιστικού διαδρόμου αλλά μετείχαμε επάξια και σε προτάσεις για μια λύση του όλου ζητήματος.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης γνώστης των διεθνών ζητημάτων έχει θέσει τις βάσεις προκειμένου να βγούμε από την απομόνωση στην οποία μας τοποθέτησαν λανθασμένες πολιτικές του παρελθόντος.

Η ενεργοποίηση μας ως ένας δυνητικός σύμμαχος του ΝΑΤΟ είχε πολλαπλά οφέλη αφού πλέον τόσο οι ΗΠΑ όσο και οι υπόλοιπες ΝΑΤΟΪΚΕΣ χώρες προσβλέπουν και στη δική μας βοήθεια.

Η θέση της Κύπρου ήταν, είναι και θα είναι το κλειδί για να βρεθεί μια συνολική λύση του ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ και αυτό το αντιλήφθηκε τόσο ο Πρόεδρος όσο και ο Υπουργός Εξωτερικών του. Ο απομονωτισμός και η ουδετερότητα μόνο δεινά μας προξένησαν σε αυτόν τον τόπο.

Η προσωπική χειραψία του Προέδρου με τον Ντόναλντ Τραμπ και ο διάλογος που είχαν αποδεικνύει ότι βαδίζουμε σε σωστό δρόμο εδραιώνοντας τη θέση μας στη γεωγραφική μας περιφέρεια.

Ίσως, τελικά, να έφτασε η στιγμή να μπούμε κι εμείς στο κλαμπ των «εκλεκτών» συμμάχων…

ΚΑΛΛΙΝΙΚΟΣ