ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ
Διεύρυνση συνεργασίας Κύπρου–ΗΠΑ: Έμφαση σε στρατιωτικό εξοπλισμό και ενεργειακά
Το άριστο επίπεδο και ο στρατηγικός χαρακτήρας των σχέσεων Κύπρου–ΗΠΑ επιβεβαιώθηκαν κατά τη συνάντηση του Υπουργού Εξωτερικών, Κωνσταντίνου Κόμπου, με τον Αμερικανό ομόλογό του, Μάρκο Ρούμπιο, στην Ουάσιγκτον.
Παράλληλα, στο επίκεντρο βρέθηκαν οι τρόποι με τους οποίους η Κυπριακή Δημοκρατία μπορεί να συμβάλει στο Σχέδιο του Αμερικανού Προέδρου για ειρήνη, παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας και ανοικοδόμηση της Γάζας, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών. Όπως αναφέρει το ΥΠΕΞ, η συνάντηση, διάρκειας περίπου 35–40 λεπτών, «επιβεβαίωσε το άριστο επίπεδο και τη στρατηγική φύση των σχέσεων Κύπρου–ΗΠΑ».
Συγκεκριμένα, τέθηκαν ζητήματα διμερών σχέσεων και τρόποι περαιτέρω εμβάθυνσης της συνεργασίας στους τομείς άμυνας και ασφάλειας, περιλαμβανομένης της πρόσβασης της Κύπρου σε αμερικανικά αμυντικά προγράμματα για προμήθεια στρατιωτικού υλικού και εκπαίδευσης.
Στη συζήτηση συμπεριλήφθηκαν και θέματα ενεργειακής συνεργασίας, με στόχο την προώθηση του ενεργειακού σχεδιασμού της Κύπρου, όπου κρίσιμο ρόλο διαδραματίζουν αμερικανικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην κυπριακή ΑΟΖ.
Παράλληλα, πραγματοποιήθηκε ανταλλαγή απόψεων για τα επόμενα βήματα του σχήματος συνεργασίας 3+1 (Κύπρος – Ελλάδα – Ισραήλ – ΗΠΑ) στην Ανατολική Μεσόγειο, με αναφορά στην πρόσφατη συνεδρία του σχηματισμού για την προώθηση σημαντικών έργων οικονομικής και ενεργειακής διασύνδεσης.
Υπογραμμίστηκε επίσης η ανάγκη ενίσχυσης των ενεργειακών υποδομών της περιοχής, περιλαμβανομένων έργων διασυνδεσιμότητας μεταξύ ομονοούντων κρατών στην Ανατολική Μεσόγειο, με στόχο τη σταθερότητα και την ευημερία.
Στη συζήτηση εντάχθηκε και το Κυπριακό. Ο Υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε τη βούληση και δέσμευση της Λευκωσίας για επίτευξη λύσης διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, με πολιτική ισότητα, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Ο κ. Κόμπος ενημέρωσε επίσης για τις προτεραιότητες της επικείμενης Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης το πρώτο εξάμηνο του 2026, ενώ εξετάστηκαν τρόποι ενίσχυσης της σχέσης ΕΕ–ΗΠΑ και της διατλαντικής συνεργασίας.
Η αμερικανική πλευρά εξέφρασε ζωηρό ενδιαφέρον για την κυπριακή προεδρία, εγείροντας συγκεκριμένα ερωτήματα σχετικά με επενδύσεις, άμυνα, προστασία αμερικανικών τεχνολογικών εταιρειών και το ευρωπαϊκό κανονιστικό πλαίσιο. Η Λευκωσία, αναγνωρίζοντας το διεθνές βάρος που συνεπάγεται η προεδρία, τη θεωρεί ευκαιρία για τόνωση του διαλόγου ΕΕ–ΗΠΑ, ο οποίος παραμένει σε χαμηλότερο επίπεδο από το επιθυμητό.
Επιπλέον, στο επίκεντρο τέθηκαν περιφερειακές εξελίξεις, με έμφαση στη Μέση Ανατολή, τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα μέσω του θαλάσσιου διαδρόμου, καθώς και τον ρόλο της Κύπρου στο Σχέδιο του Αμερικανού Προέδρου Trump για ειρήνη, ανθρωπιστική υποστήριξη και ανοικοδόμηση.
Η κυπριακή πλευρά υπογράμμισε την ουσιαστική της συμβολή στις αμερικανικές πρωτοβουλίες, τόσο στο ανθρωπιστικό σκέλος όσο και στην προετοιμασία της ανοικοδόμησης.
Στη συζήτηση εντάχθηκε και η κατάσταση στη Συρία, με ιδιαίτερη αναφορά στη διατήρηση της σταθερότητας και την προστασία μειονοτήτων, ειδικά των χριστιανικών κοινοτήτων.
Οι δηλώσεις Κόμπου
Στον απολογισμό του μετά τη συνάντηση, ο Υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι επρόκειτο για «ιδιαίτερα εποικοδομητική συζήτηση», σημειώνοντας ότι καλύφθηκε ευρύ φάσμα θεμάτων διμερούς και περιφερειακού ενδιαφέροντος, από τη Γάζα μέχρι τη Συρία. «Η σχέση έχει σταθερότητα, συνέπεια και συνέχεια», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Επισημαίνοντας τη σημασία της εμβάθυνσης των διμερών σχέσεων, τόνισε: «Αποτελεί για εμάς πυξίδα της εξωτερικής πολιτικής μας. Και υπάρχει κοινή βούληση να εργαστούμε εντατικότερα για περαιτέρω ενίσχυση αυτής της συνεργασίας».
Σε ό,τι αφορά τα διμερή ζητήματα, συζητήθηκε η πρόοδος στον Στρατηγικό Διάλογο, το ενδεχόμενο ενδιάμεσης αξιολόγησης, αλλά και η σύγκληση τεχνοκρατικής συζήτησης για τη Μέση Ανατολή.
Αναφορικά με την επικείμενη προεδρία της Κύπρου στο Συμβούλιο της ΕΕ, στο τραπέζι τέθηκαν επενδύσεις, άμυνα, προστασία τεχνολογικών εταιρειών και το ευρωπαϊκό κανονιστικό πλαίσιο. Η κυπριακή πλευρά βλέπει σημαντική ευκαιρία ενίσχυσης του διαλόγου ΕΕ–ΗΠΑ.
«Υπάρχει βούληση, και είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι εντοπίζονται τομείς σύγκλισης συμφερόντων ΗΠΑ–ΕΕ, που μπορούν να προχωρήσουν μέσω διαλόγου και διαπραγμάτευσης», ανέφερε ο κ. Κόμπος.
Από την πλευρά του, ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε τη σταθερή στήριξη των ΗΠΑ για λύση του Κυπριακού στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ.
Ο ίδιος φάνηκε ιδιαίτερα ενημερωμένος για το Κυπριακό, λόγω της προηγούμενης θητείας του στη Γερουσία, όπου είχε συντάξει από κοινού με τον Ρόμπερτ Μενέντεζ το East Med Act. Η Ουάσιγκτον επανέλαβε την πάγια θέση υπέρ λύσης εντός του πλαισίου που έχει καθορίσει το Συμβούλιο Ασφαλείας.
ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ομέρ Τσελίκ: Ελλάδα και Κύπρος φρέναραν τη διεύρυνση της ΕΕ
«Επίθεση» κατά της Ελλάδας, της Κύπρου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξαπέλυσε ο εκπρόσωπος του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, Ομέρ Τσελίκ. Ειδικότερα –σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη, Μανώλη Κωστίδη– ο Τσελίκ υποστήριξε ότι «από την αρχή έχουμε τονίσει πως η αιχμαλωσία της ΕΕ από την Ελλάδα και την Ελληνοκυπριακή Διοίκηση», όπως αποκάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία, «την έχει εγκλωβίσει σε μια πολύ περιορισμένη γεωγραφική ζώνη και έχει πάψει πλέον να αποτελεί παγκόσμια δύναμη».
«Αυτή η απουσία οράματος», συνέχισε, «ξεκίνησε ουσιαστικά με το μπλοκάρισμα της προοπτικής διεύρυνσης προς την Τουρκία. Αλλά ακόμη και πριν από αυτό, προέκυψε από το γεγονός ότι οι περιθωριακές θέσεις της Ελλάδας και της Ελληνοκυπριακής Διοίκησης παρουσιάστηκαν ως επίσημες θέσεις της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
«Επιτρέψτε μου να το διατυπώσω ξεκάθαρα για πρώτη φορά εδώ: το ζήτημα της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας έχει πλέον μετατραπεί σε ερώτημα για το αν η ΕΕ μπορεί να διατηρήσει τη ζωτικότητά της ως ένωση. Με άλλα λόγια, θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να επιβιώσει με αυτή τη νοοτροπία. Το διαπιστώνετε και από τη συμπεριφορά της σε θέματα ασφάλειας: την αταξία στο ζήτημα της Γροιλανδίας, τις εσφαλμένες θέσεις για το ΝΑΤΟ, τη Μαύρη Θάλασσα και την Ανατολική Μεσόγειο… Όλα αυτά αποκαλύπτουν μια δομή που διαθέτει οικονομική ισχύ, αλλά στερείται πολιτικής και αμυντικής δύναμης», κατέληξε ο Τσελίκ.
IBNA
Η ρωσική SVR κατά Βαρθολομαίου: Εκκλησία, γεωπολιτική και το νέο μέτωπο της «ήπιας ισχύος»
ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ
Από τα αμερικανικά σχέδια στα ιρανικά αδιέξοδα – Το πολιτικό στοίχημα Πεζεσκιάν
«Όλες οι επιλογές παραμένουν ανοιχτές για τον Πρόεδρο Τραμπ, χωρίς ωστόσο να έχει ληφθεί μέχρι στιγμής κάποια απόφαση», δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ έχει πλέον ενώπιόν του ένα φάσμα επιλογών για τη στήριξη των αντικυβερνητικών κινητοποιήσεων στο Ιράν, με βασικό ζητούμενο την αποδυνάμωση του καθεστώτος, ανέφεραν δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι στο Axios.
Η καθοριστική σύσκεψη έχει προγραμματιστεί για σήμερα το απόγευμα στον Λευκό Οίκο, με τη συμμετοχή του υπουργού Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο και του επικεφαλής του Πενταγώνου Πιτ Χέγκσεθ. Η συζήτηση θα επικεντρωθεί στην επιλογή πιθανών στόχων σε διάφορες περιοχές του Ιράν, καθώς οι διαμαρτυρίες κλιμακώνονται και οι απώλειες αυξάνονται δραματικά. «Όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι για τον Πρόεδρο Τραμπ, αλλά δεν έχει ακόμη ληφθεί απόφαση», επανέλαβε Αμερικανός αξιωματούχος.
Δεύτερη πηγή διευκρίνισε ότι στα σενάρια περιλαμβάνονται και στρατιωτικά πλήγματα, υπογραμμίζοντας ωστόσο πως «είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς ποια επιλογή θα προτιμήσει τελικά ο Τραμπ». Οι πιθανοί στόχοι αποτέλεσαν, σύμφωνα με τρεις αμερικανικές πηγές, αντικείμενο τηλεφωνικής επικοινωνίας το Σάββατο μεταξύ του Μάρκο Ρούμπιο και του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.
Παρά ταύτα, ορισμένοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι εκτιμούν ότι μια ευρείας κλίμακας στρατιωτική επιχείρηση αυτή τη στιγμή θα μπορούσε να αποδυναμώσει το κύμα διαμαρτυριών στο εσωτερικό του Ιράν. Τονίζουν όμως ότι εξετάζονται σοβαρά εναλλακτικές όπως κυβερνοεπιθέσεις και επιχειρήσεις πληροφόρησης κατά του καθεστώτος. «Λαμβάνοντας υπόψη το προηγούμενο της αμερικανικής επίθεσης στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν τον περασμένο Ιούνιο, οι αγιατολάχ φοβούνται ότι είναι θέμα ημερών μια νέα μεγάλη επιχείρηση από τις ΗΠΑ ή το Ισραήλ, με βασικό στόχο τις βάσεις των Φρουρών της Επανάστασης, τον πυλώνα του θεοκρατικού συστήματος», επισημαίνουν Άραβες αναλυτές.
Πώς θα αντιδράσει το Ιράν
Ο Ιρανός πρόεδρος Μασούντ Πεζεσκιάν προειδοποίησε ότι σε περίπτωση αμερικανικής επίθεσης, η Τεχεράνη θα στοχοποιήσει αμερικανικές βάσεις στον Κόλπο, καθώς και το Ισραήλ.
Οι απειλές αυτές, ωστόσο, θεωρείται ότι είναι πλέον πιο δύσκολο να υλοποιηθούν, καθώς το καθεστώς εμφανίζεται ευάλωτο. Στην πραγματικότητα έχει δεχθεί σοβαρό πλήγμα στην αξιοπιστία του, τόσο στο εσωτερικό όσο και διεθνώς: οι σύμμαχοί του – Χεζμπολάχ, Χαμάς και Χούθι – έχουν αποδυναμωθεί σημαντικά, ενώ η μαζική συμμετοχή των πολιτών στις διαδηλώσεις προκαλεί αμηχανία ακόμη και στο ίδιο το καθεστώς, το οποίο απαντά με πρωτοφανή σκληρότητα.
«Οι ελίτ της χώρας και η ένοπλη πτέρυγά τους, οι Φρουροί της Επανάστασης, καταφεύγουν όπως πάντα σε θρησκευτικά προσχήματα για να συγκαλύψουν τις αποτυχίες τους: μια οικονομία σε κατάρρευση, τις διεθνείς κυρώσεις που οδηγούν τον πληθυσμό σε αχρείαστες θυσίες, την πλήρη άρνηση πολιτικών δικαιωμάτων και τους παράλογους περιορισμούς εις βάρος των γυναικών», σημειώνουν ειδικοί αναλυτές.
Αντίθετα, ο Μασούντ Πεζεσκιάν, παρά τον μαχητικό τόνο που υιοθέτησε χθες εν μέσω των συνεχιζόμενων κινητοποιήσεων, εμφανίστηκε συγκριτικά πιο μετριοπαθής και λιγότερο εμπρηστικός. Προσπάθησε να εκφράσει κατανόηση για τη λαϊκή δυσαρέσκεια, δηλώνοντας «έτοιμος να ακούσει τον λαό του» και επισημαίνοντας ότι μαζί με την κυβέρνησή του «ακούμε τους διαδηλωτές και καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για την επίλυση των προβλημάτων τους».
«Εναλλακτική» ο Πεζεσκιάν;
Ο 71χρονος πρόεδρος, που ανέλαβε καθήκοντα το 2024 μετά τη νίκη του ως επικεφαλής του μεταρρυθμιστικού στρατοπέδου, βλέπει το διογκούμενο κύμα διαμαρτυριών και τη βίαιη στάση των Φρουρών της Επανάστασης και των δυνάμεων ασφαλείας ως διπλή απειλή για την εξουσία του.
Στο πλαίσιο αυτό, επιχείρησε να ανταποκριθεί σε αιτήματα της κοινωνίας αντικαθιστώντας τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, προωθώντας περιορισμένα πακέτα οικονομικής ενίσχυσης και αναλαμβάνοντας δεσμεύσεις για την αντιμετώπιση του υψηλού κόστους ζωής και του πληθωρισμού.
Για τον Πεζεσκιάν, ωστόσο, υφίσταται σαφής διάκριση μεταξύ των «διαδηλωτών», που πρέπει να ακουστούν, και των «ταραξιών», οι οποίοι, κατά την άποψή του, οφείλουν να κατασταλούν. «Ενώ οι υπερσυντηρητικοί κληρικοί θεωρούν τη σιδηρά πυγμή αυτονόητα θεμιτή, ο Πεζεσκιάν και η κυβέρνησή του ακολουθούν μια πιο σύνθετη και προσεκτική γραμμή», υπογραμμίζουν ειδικοί για το Ιράν. «Όπως ακριβώς ο υπουργός Εξωτερικών του, Αμπάς Αραγτσί, βρέθηκε να παλεύει επί μήνες με τις διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ για το πυρηνικό πρόγραμμα πριν από τον πόλεμο του Ιουνίου, έτσι και ο Πεζεσκιάν καλείται τώρα να βρει τον τρόπο να προωθήσει το σχέδιό του για άνοιγμα προς την κοινωνία των πολιτών και τη μεσαία τάξη – μια διαδικασία που μπορεί να ιδωθεί ως μια ιδιότυπη περεστρόικα με σιιτικό πρόσημο».
ΠΗΓΗ: ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ .gr
-
Βουλευτικές Εκλογές 20261 month agoΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΠΡΟΘΕΣΗΣ ΨΗΦΟΥ ΓΙΑ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ 2026
-
#exAformis1 month ago#exaformis – Ζούμε στην πιο ενδιαφέρουσα χώρα! Vol. 3 | Παρασκευή 05/12 στις 7μμ
-
ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ2 weeks agoΤο ερώτημα για την Holguín για την UNFICYP και η υπόθεση της Μάμμαρι: γιατί δέχθηκαν επίθεση δύο Ελληνοκύπριοι αγρότες;
-
Think Tank3 weeks agoΣομαλιλάνδη: το νέο μέτωπο Ισραήλ–Τουρκίας
-
#exAformis1 month ago#ExAformis – Το ΑΛΜΑ στο δρόμο προς τις εκλογές | Παρασκευή 19/12 στις 7μμ
-
#exAformis1 month ago#ExAformis – Αποτελέσματα Διαδικτυακής Δημοσκόπησης | Τετάρτη 17/12 στις 7μμ
-
Off the Record1 month agoΣτάθμευση Κυπριακών μαχητικών αεροσκαφών στο σύμμαχο μας Ισραήλ
-
Άρθρα Χάρη Θεραπή1 week agoΠώς στήνεται ένα πολιτικό «viral σκάνδαλο»
-
Off the Record3 weeks agoΕκλογές 2026: Το ποτάμι δεν γυρίζει ΠΙΣΩ…
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ1 month agoΤο Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών βράβευσε τον δημοσιογράφο Φάνη Μακρίδη για τον αδιάκοπο αγώνα του κατά της διαφθοράς

