Βουλευτικές Εκλογές 2026
Επιστολή Γιακουμή σε Καρογιάν: Αίτημα για πλήρη ενημέρωση σχετικά για ενδεχόμενη συνεργασία με ΔΗΚΟ
Ο Νικόλας Παπαδόπουλος, στη συνέντευξή του την Κυριακή στον «Φιλελεύθερο», αναφέρθηκε σε συγκεκριμένη πρόταση συμπόρευσης με τη ΔΗΠΑ. Από την πλευρά του, ο Μάριος Καρογιάν διευκρίνισε ότι καμία επίσημη πρόταση δεν υποβλήθηκε από το ΔΗΚΟ και ότι το θέμα προέκυψε από συζήτηση που έγινε μετά από πρωτοβουλία τρίτου προσώπου.
Στον απόηχο αυτής της συζήτησης, ο βουλευτής της ΔΗΠΑ, Μιχάλης Γιακουμής, απέστειλε χθες το πρωί επιστολή προς τον πρόεδρο της ΔΗΠΑ, Μάριο Καρογιάν, ζητώντας τη σύγκληση των συλλογικών οργάνων του κόμματος και επίσημη ενημέρωση για τις ενέργειες ή τις παραλείψεις που σημειώθηκαν.
Ο βουλευτής θέτει, μέσα από την επιστολή του, θέμα σχετικά με τη διαδικασία λήψης αποφάσεων όσον αφορά τη στρατηγική του κόμματος ενόψει των εκλογών ή πιθανών συνεργασιών. «Με αφορμή τα χθεσινά και σημερινά δημοσιεύματα στον “Φιλελεύθερο”, τόσο με τις δηλώσεις του Προέδρου του ΔΗΚΟ, κ. Νικόλα Παπαδόπουλου, όσο και με τις δικές σας απαντήσεις, προέκυψαν σοβαρά ερωτήματα», αναφέρεται στην επιστολή, που αποκαλύπτει σήμερα ο «Φ».
«Ως βουλευτής της ΔΗΠΑ και μέλος των θεσμικών οργάνων του κόμματος, ουδέποτε ενημερώθηκα, ούτε προφορικά ούτε γραπτώς, για οποιαδήποτε πρωτοβουλία, διερεύνηση, βολιδοσκόπηση ή συζήτηση—είτε απευθείας μεταξύ των ηγεσιών είτε μέσω τρίτων προσώπων—σχετικά με ενδεχόμενη συνεργασία ΔΗΠΑ–ΔΗΚΟ, κοινό ψηφοδέλτιο, επιστροφή στελεχών ή άλλα σενάρια που αναφέρονται δημοσίως. …Τα δημοσιεύματα αυτά, ανεξαρτήτως της ακρίβειάς τους, γεννούν εύλογα ερωτήματα, προκαλούν σύγχυση στα μέλη και στους ψηφοφόρους και αναδεικνύουν την αναγκαιότητα πλήρους και θεσμικής ενημέρωσης των οργάνων της παράταξης», σημειώνει.
«Για τον λόγο αυτό», προσθέτει, «ζητώ όπως συγκαλέσετε άμεσα τα συλλογικά όργανα του κόμματος, ώστε:
-
Να ενημερωθούμε επισήμως και ολοκληρωμένα για το περιεχόμενο των επαφών και των οποιονδήποτε πρωτοβουλιών έχουν πραγματοποιηθεί.
-
Να διευκρινιστεί επακριβώς αν υπήρξαν προτάσεις, σε ποιο επίπεδο συζητήθηκαν και ποια ήταν η θέση της ηγεσίας.
-
Να επαναβεβαιωθεί η θεσμική διαδικασία βάσει της οποίας λαμβάνονται αποφάσεις που αφορούν τη στρατηγική του κόμματος ενόψει εκλογών ή συνεργασιών.
Η ενότητα, η αξιοπιστία και η διαφάνεια αποτελούν αδιαπραγμάτευτες αρχές για τη ΔΗΠΑ. Για να διαφυλαχθούν, θεωρώ αναγκαία την άμεση και συλλογική ενημέρωση όλων των στελεχών, ώστε το κόμμα να λειτουργεί συντεταγμένα και με πλήρη γνώση των δεδομένων. Ζητήματα που άπτονται της θεσμικής λειτουργίας, της συλλογικής λήψης αποφάσεων και της πλήρους ενημέρωσης των στελεχών και εκλεγμένων αξιωματούχων πρέπει να είναι αδιαπραγμάτευτα.
Αναμένω την ενημέρωση για τον χρόνο σύγκλησης των οργάνων», καταλήγει ο Μιχάλης Γιακουμής.
Μαρίνος Κλεάνθους: Το θέμα είναι καθαρά πολιτικό
Ο αντιπρόεδρος της ΔΗΠΑ, Μαρίνος Κλεάνθους, σε παρέμβασή του στα κανάλια Omega και Σίγμα, τόνισε ότι κατά την πρόσφατη επίσημη συνάντηση ΔΗΚΟ–ΔΗΠΑ δεν έγινε καμία επίσημη πρόταση συνεργασίας ή κοινού ψηφοδελτίου από τον Νικόλα Παπαδόπουλο για τις βουλευτικές εκλογές.
Διευκρίνισε ότι η συζήτηση στην οποία αναφέρθηκε ο κ. Παπαδόπουλος στη συνέντευξή του στον «Φιλελεύθερο» αφορούσε μια ανεπίσημη, διερευνητική επαφή που πραγματοποιήθηκε πριν από περίπου έναν μήνα, μεταξύ προσώπων φιλικά προσκείμενων στα δύο κόμματα. Τόνισε ότι μια τέτοια ανεπίσημη συνάντηση δεν συνιστά επίσημη απόφαση του ΔΗΚΟ και δεν μπορεί να αποτελέσει βάση συζήτησης. «Το ζήτημα δεν είναι ούτε οι συμπροεδρίες ούτε τα αξιώματα. Το θέμα είναι καθαρά πολιτικό», ξεκαθάρισε.
Στη συνέχεια επεσήμανε ότι πέραν του διαδικαστικού επιπέδου, υπάρχουν ουσιαστικές πολιτικές διαφορές που δεν μπορούν να αγνοηθούν ή να συγκαλυφθούν, προκειμένου να παρουσιαστεί ενιαία εικόνα στις εκλογές. Στο Κυπριακό, για παράδειγμα, το ΔΗΚΟ δεν αποδέχεται το Πλαίσιο Γκουτέρες και δεν επιθυμεί τη συνέχιση των συνομιλιών από το σημείο όπου διακόπηκαν, θέση που διαφέρει σημαντικά από τη γραμμή της ΔΗΠΑ. «Σε μια περίοδο όπου οι πολίτες απαιτούν καθαρότητα και ειλικρίνεια, αυτές οι διαφορές οφείλουν να λέγονται ξεκάθαρα», ανέφερε.
Ο κ. Κλεάνθους υπενθύμισε ότι πριν από λίγους μήνες η ΔΗΠΑ κατέθεσε ανοικτή πρόταση προς όλα τα κόμματα, με στόχο τη συμφωνία σε κοινές θέσεις για τα σημαντικότερα ζητήματα του τόπου, πρωτοβουλία που θα μπορούσε να αποτελέσει βάση για συνεννόηση και ενδεχόμενες συνεργασίες. Το ΔΗΚΟ, σύμφωνα με τον ίδιο, δεν ανταποκρίθηκε σε αυτή την προσπάθεια.
Κλείνοντας, τόνισε ότι η ΔΗΠΑ παραμένει ένας πολιτικός χώρος με DNA συνεργασίας και σύνθεσης και παραμένει ανοιχτή σε διάλογο, με την προϋπόθεση ότι αυτός θα στηρίζεται σε καθαρές προγραμματικές συγκλίσεις και όχι σε ασαφείς τοποθετήσεις ή υπεκφυγές. «Η αξιοπιστία προς τους πολίτες στηρίζεται στη διαφάνεια και την ειλικρίνεια», κατέληξε ο κ. Κλεάνθους.
ΠΗΓΗ: PHILENEWS .cy
Βουλευτικές Εκλογές 2026
Ekloges2026 – Η αμυντική θωράκιση της Κύπρου | Παρασκευή 30/01 στις 6μμ
Με παρουσιαστή τον Χάρη Θεραπή, η εκπομπή φιλοξένησε μια ουσιαστική και εφ’ όλης της ύλης συζήτηση με θέμα «Η αμυντική θωράκιση της Κυπριακής Δημοκρατίας».
🎙️ Καλεσμένοι της εκπομπής ήταν:
Γιώργος Κάρουλλας, Βουλευτής Αμμοχώστου ΔΗΣΥ και Υπ. Βουλευτής Αμμοχώστου
Πέτρος Ζαρούνας, Διεθνολόγος και Υπ. Βουλευτής Λάρνακας ΑΛΜΑ
Χαράλαμπος Πετρίδης, Πρώην Υπουργός Άμυνας και Υπ. Βουλευτής Λευκωσίας ΔΗΣΥ
Στέλιος Ξιουρής, Δημοσιογράφος
🛡️ Άμυνα & Ασφάλεια Η συζήτηση επικεντρώθηκε στη σημερινή κατάσταση της κυπριακής άμυνας, στην αποτρεπτική ικανότητα της Εθνικής Φρουράς, καθώς και στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Κύπρος σε ένα ρευστό γεωπολιτικό περιβάλλον.
⚙️ Εξοπλιστικά προγράμματα & στρατηγικός σχεδιασμός Οι καλεσμένοι ανέλυσαν τα δεδομένα γύρω από τους εξοπλισμούς, τις δυνατότητες εκσυγχρονισμού των αμυντικών μέσων και τη σημασία της στρατηγικής συνεργασίας με εταίρους και συμμάχους.
🌍 Γεωπολιτικές εξελίξεις & προοπτικές Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στις περιφερειακές εξελίξεις, στον ρόλο της Κύπρου στην Ανατολική Μεσόγειο και στο πώς η ενίσχυση της άμυνας συνδέεται άμεσα με τη σταθερότητα, την ασφάλεια και τη διπλωματική ισχύ της χώρας.
📌 Μια εκπομπή με τεκμηριωμένες απόψεις, διαφορετικές προσεγγίσεις και καθαρό πολιτικό λόγο, γύρω από ένα ζήτημα ύψιστης εθνικής σημασίας.
EKLOGES2026
“Για Πράξη πολιτικής ανηθικότητας” καταγγέλουν Οδυσσέα οι Οικολόγοι
Κατά μέτωπο επίθεση προς τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη και το ΑΛΜΑ εξαπέλυσε το Κίνημα Οικολόγων για δημοσίευμα που επαλήθευσε ο ίδιος ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης με σημερινή του ανάρτηση, για προσέγγιση του υποψηφίου βουλευτή Λεμεσού με τους Οικολόγους, Μίλτο Παπαδόπουλο.
«Αν το δημοσίευμα ευσταθεί, τότε η φερόμενη προσέγγιση συνιστά πράξη πολιτικής ανηθικότητας, η οποία δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη», αναφέρει ανακοίνωση των Οικολόγων. Από πλευράς του, ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης απαντά πως «ο κάθε άνθρωπος, είτε είναι στέλεχος κόμματος είτε όχι, έχει το δικαίωμα να αποφασίσει με ποιο κόμμα επιθυμεί να είναι υποψήφιος» και εξηγεί ποια είναι η σχέση του με τον κ. Παπαδόπουλο.
Ολόκληρη η ανακοίνωση των Οικολόγων:
Με αφορμή δημοσίευμα που είδε το φως της δημοσιότητας και δεν έχει διαψευστεί, το οποίο αναφέρεται σε προσέγγιση ανακοινωμένου υποψηφίου του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών από το κόμμα ΑΛΜΑ, κρίνουμε αναγκαίο να τοποθετηθούμε δημόσια. Αν το δημοσίευμα ευσταθεί, τότε η φερόμενη προσέγγιση συνιστά πράξη πολιτικής ανηθικότητας, η οποία δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη.
Ο υποψήφιος με το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών κ. Μίλτος Παπαδόπουλος είχε ανακοινωθεί επισήμως ως υποψήφιος του Κινήματος μήνες πριν, γεγονός γνωστό και δημόσιο. Ιδιαίτερη απογοήτευση προκαλεί το γεγονός ότι, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, η προσέγγιση φέρεται να έγινε τόσο από συνεργάτες αλλά και από τον Πρόεδρο του ΑΛΜΑ, κ. Οδυσσέα Μιχαηλίδη.
Έναν άνθρωπο τον οποίο το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών στήριξε διαχρονικά, έμπρακτα και δημόσια, τόσο στο έργο του ως Γενικού Ελεγκτή όσο και τη δύσκολη περίοδο που οδήγησε στην παύση του για ανάρμοστη συμπεριφορά. Το Κίνημά μας στάθηκε δίπλα στον θεσμό και στον ίδιο τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη, όταν άλλοι επέλεξαν τη σιωπή ή την υπονόμευση. Γι’ αυτό και μια τέτοια συμπεριφορά, εφόσον επιβεβαιωθεί, είναι το τελευταίο που θα ανέμενε κανείς απέναντι σε έναν πολιτικό χώρο που απέδειξε έμπρακτα τη συνέπειά του.
Καλούμε τον κ. Μιχαηλίδη να επιβεβαιώσει δημόσια κατά πόσον το δημοσίευμα ευσταθεί ή όχι και να προβληματιστεί σοβαρά αν αυτή είναι η πολιτική πρακτική και το πολιτικό αποτύπωμα που επιθυμεί να αφήσει στον απόηχο των Βουλευτικών Εκλογών και ευρύτερα στην πολιτική. Αντιλαμβανόμαστε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν νεοσύστατα κόμματα στην προσπάθειά τους να συγκροτήσουν ψηφοδέλτια. Ωστόσο, η πολιτική δεν εξαντλείται στη συγκυρία ούτε στην αριθμητική των εκλογών. Υπάρχει και η επόμενη μέρα. Υπάρχουν πολιτικές σχέσεις, διαδρομές, μνήμη και – κυρίως – στοιχειώδης πολιτικός πολιτισμός.
Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών επιλέγει συνειδητά να πορεύεται με πολιτική ηθική, καθαρότητα, διαφάνεια και σεβασμό στον δημόσιο βίο και στις πολιτικές διαδρομές. Αυτές οι αρχές δεν είναι συγκυριακές· αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του DNA του Κινήματός μας και καθοδηγούν διαχρονικά τη στάση και τις επιλογές μας. Γιατί, σε αντίθεση με άλλες αντιλήψεις, για εμάς η πολιτική δεν είναι υπόθεση ευκαιρίας, αλλά υπόθεση αξιών.
Ολόκληρη η απάντηση του Οδυσσέα Μιχαηλίδη
Με αφορμή την ανακοίνωση του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, θέλω να τονίσω ότι το Κίνημα Οικολόγων και προσωπικά ο Γιώργος Περδίκης με στήριξαν διαχρονικά, και πολλές φορές το έχω αναγνωρίσει δημόσια και τους έχω ευχαριστήσει για τη στήριξή τους.
Ο κάθε άνθρωπος, είτε είναι στέλεχος κόμματος είτε όχι, έχει το δικαίωμα να αποφασίσει με ποιο κόμμα επιθυμεί να είναι υποψήφιος. Στην περίπτωση των στελεχών ή βουλευτών άλλων κομμάτων που εκφράζουν ενδιαφέρον για την υποψηφιότητα στο ψηφοδέλτιό μας, είμαστε ανοιχτοί να εξετάσουμε κάθε περίπτωση.
Με τον κ. Μίλτο Παπαδόπουλο γνωριστήκαμε τυχαία σε ολιγόλεπτη συνάντηση τον Νοέμβριο του 2025 όπου του εξέφρασα την εκτίμησή μου για τη μέχρι σήμερα πορεία του και δράση του.
Αν επιλέξει να κατέλθει με τους Οικολόγους, θα εξακολουθήσει να έχει την εκτίμησή μου. Αν θεωρήσει ότι το Άλμα τον εκφράζει καλύτερα, βεβαίως θα δούμε πολύ θετικά την πιθανότητα συνεργασίας.
Ο σεβασμός, η συνεργασία και η πολιτική ηθική είναι για εμάς πρωταρχικές αξίες και η πολιτική δεν είναι υπόθεση ευκαιρίας, αλλά αξιών.
EKLOGES2026
Ekloges2026 – Οι επιπτώσεις της συμφωνίας ΜΕRCOSUR | Τετάρτη 28/01 στις 7μμ
-
Think Tank1 month agoΣομαλιλάνδη: το νέο μέτωπο Ισραήλ–Τουρκίας
-
ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ1 month agoΤο ερώτημα για την Holguín για την UNFICYP και η υπόθεση της Μάμμαρι: γιατί δέχθηκαν επίθεση δύο Ελληνοκύπριοι αγρότες;
-
Off the Record2 weeks agoΣΥΚΑΣ: Πολιορκία κομμάτων για να είναι υποψήφιος – Λευκωσιάτικη δημοσκόπηση
-
Off the Record2 weeks agoΑνθρωποφαγία από το ΔΗΣΥ καταγγέλλει ο Τορναρίτης
-
Off the Record1 week agoΗ ττενέκκα και το ΕΛΑΜ…
-
Άρθρα Χάρη Θεραπή4 weeks agoΠώς στήνεται ένα πολιτικό «viral σκάνδαλο»
-
Off the Record1 month agoΕκλογές 2026: Το ποτάμι δεν γυρίζει ΠΙΣΩ…
-
Off the Record1 week agoΕπέκταση της υπηρεσίας των εφέδρων στρατιωτών στην Εθνική Φρουρά μέχρι την ηλικία των 65 ετών
-
Think Tank1 month agoΤο πραξικόπημα των ΤΚ το 1963 | Μία εκπομπή ντοκουμέντο
-
Off the Record2 weeks agoΟ κωμικός θίασος και τα ρεζιλίκια…

