Ζωντανά στις 5.00 με ταυτόχρονη μετάδοση από το www.vouli.tv, τα κανάλια μας στο Facebook και στο Youtube και από την τηλεοπτική πλατφόρμα της Cosmos.
Στην πρεμιέρα της εκπομπής Ανατροπή στις 30/10, 2 εξαιρετικοί αναλυτές με μεγάλη εμπειρία Νίκος Τσιάκκας & Σοφοκλής Μούσουλος
Στην εισαγωγή του ο κ.Μούσουλος τόνισε ότι μέσα από την Ανατροπή θα ειπωθούν αλήθειες με τόλμη. Στην ερώτηση προς τον κ. Τσιάκκα γιατί επιλέχθηκε ο συγκεκριμένος τίτλος, εκείνος απάντησε: «Ο κάθε πρόεδρος ήταν Εθνοσωτήρας και Ηγέτης και μετά από 60 χρόνια κυπριακής Δημοκρατίας είναι να διερωτάσαι πώς με τόσους εθνοπατέρες βρεθήκαμε εδώ που βρεθήκαμε σήμερα. Εμείς θα επιχειρήσουμε να πάμε ένα βήμα πάρα πέρα και να αναλύσουμε τη σημερινή πραγματικότητα»
Στην ερώτηση του Χάρη Θεραπή αν μπορεί να οικοδομηθεί σωστά η Δημοκρατία της Κύπρου, έτσι όπως διαμορφώθηκε το 60, χαρακτηρίζοντάς την μόρφωμα και μετά πάλι το 64, ο κ. Τσιάκκας απάντησε χαρακτηριστικά ότι είναι ανήκουστο να τίθεται ενώπιων των πολιτών εάν σύνταγμα που δεν είχαν δικαίωμα να πουν ένα ναι ή ένα όχι. Για το ίδιο θέμα, ο κ. Μούσουλος είπε: «Ο ηγέτης της τότε επαναστάσεως Γεώργιος Γρίβας Διγενής, ζήτησαν οι Άγγλοι να εξοριστεί. Υπήρχαν και στο σύνταγμα διάφορα θέματα που έδειχναν ότι δεν μπορούσε να λειτουργήσει το κράτος. Όταν η δομή είναι λανθασμένη, η συνέχεια με τις έξωθεν δυνάμεις που επεμβαίνουν, οδηγούν στην ανάγκη μίας μεγαλύτερης προσπάθειας ενοποίησης των διαφόρων στοιχείων για να παραμείνει ζωντανό αυτό το μόρφωμα.
Στη συνέχεια της συζήτησης, επιχειρήθηκε να αναλυθεί τί είναι ακριβώς το Al Jazeera, ξεκινώντας από την παρουσίαση ενός βίντεο του Nas Daily σύμφωνα με το οποίο, το Al Jazeera μέσα από τη δημιουργία fake news, τον παρουσίασε σαν κατάσκοπο των Ισραηλινών.
Ο κ. Μούσουλος επιχείρησε να δώσει χρήσιμες πληροφορίες για το Κατάρ, στο οποίο έχει τη βάση του το Al Jazeera, ως προς τον πληθυσμό και τη στρωμάτωση της κοινωνίας, αναφέροντας ότι το Κατάρ συνορεύει μόνο με τη Σ. Αραβία και ο πληθυσμός του είναι 310000 άτομα αλλά ο ολικός πληθυσμός που ζει εκεί είναι 2,6εκατ. Το πολίτευμα είναι Μοναρχία. Οτιδήποτε συμβεί στο 3ο πλουσιότερο κράτος από τις Αραβικές χώρες Κατάρ, αποφασίζεται για να συμβεί από τον ίδιο τον Εμίρη.
Ο κ. Τσιάκκας συνέχισε αναφέροντας ότι το Κατάρ είναι μία χώρα καθαρά Μουσουλμανική και είναι αναπόφευκτο να εφαρμόζουν αυστηρά το Κοράνι. Το σύστημα δικαιοσύνης βασίζεται στο Κοράνι. «Ενώ είναι ένας σταθμός που προβάλλει τον εαυτό του, ενστερνίζεται ένα πολιτισμό που δε συνάδει ούτε με αυτό που λέει ούτε με αυτά που ενημερώνει. Άρα οποιαδήποτε δράση δεν έχει να κάνει με τα πιστεύω και τη θρησκεία τους.»
Ιδιαιτέρως σημαντικές ήταν οι πληροφορίες που δόθηκαν σχετικά με τις σχέσεις Κατάρ-Τουρκίας.
Συγκεκριμένα, ανέφεραν και οι δύο αναλυτές ότι οι δύο χώρες θεωρούνται χώρες αδέρφια γιατί από το 2002 που ανέλαβε την εξουσία ο Ερντογαν είχε συμφωνηθεί το Κατάρ και η Τουρκία να αποτελέσουν τη βάση της μουσουλμανικής αδερφότητας. Η χρηματοδότηση που λαμβάνει η Τουρκία από το Κατάρ είναι πολύ μεγάλη που ίσως φθάνει και τα 25εκατ. ημερησίως. Το Κατάρ πληρώνει ακόμη και τους μισθοφόρους που η Τουρκία έχει σε 9 χώρες.
Η συνεργασία επικεντρώνεται στην ενέργεια, στις χρηματοοικονομικές σχέσεις και απόλυτα στον τομέα της ενημέρωσης. Η Τουρκία χρησιμοποιεί το Κατάρ για ότι θέλει να προβάλλει.
Προτού αρχίσει οποιαδήποτε επιχείρηση σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου, πάντα ο Ερντογαν επισκέπτεται τη Ντόχα για να συζητήσει με τον Εμίρη.
Προτού αρχίσει οποιαδήποτε επιχείρηση σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου, πάντα ο Ερντογαν επισκέπτεται τη Ντόχα για να συζητήσει με τον Εμίρη. Το NBC είχε παρουσιάσει και σχετικό ρεπορτάζ. Το ίδιο συνέβη και πριν αρχίσουν οι εχθροπραξίες σε Συρία, Ιράκ Λιβύη, Ανατολική Μεσόγειο και πρόσφατα σε συγκρούσεις Αζερμπαιτζαν και Αρμενίας. Η Τουρκία χρειάζεται το Κατάρ γιατί η Τουρκική λίρα κατρακυλάει συνέχεια. Όπως τόνισε ο κ. Μούσουλος η Σ. Αραβία, το Μπαχρέιν και η Αίγυπτος δεν έχουν καθόλου καλές σχέσεις με το Κατάρ. Είχαν φθάσει και σε εχθροπραξίες τις οποίες σταμάτησαν οι ΗΠΑ γιατί θεωρούσαν ότι το Κατάρ υποστηρίζει Αλ Κάιντα, ISIS, ανατρεπτικές προς τις άλλες αραβικές χώρες δυνάμεις, εργοδοτεί μισθοφόρους και μάλιστα πήραν και μέτρα κατά του Κατάρ και της Τουρκίας γιατί γνωρίζουν ότι έχουν την ίδια ψυχή με βάση τη μουσουλμανική αδελφότητα. Παρά το ότι έχει αναφερθεί ότι ίσως το Al Jazeera να επηρεάζει πληθυσμούς η αλήθεια είναι ότι επαψε πλέον να είναι τόσο αποδοτικό όσο ήταν.
Στη συνέχεια ο Χάρης Θεραπή έθεσε το ερώτημα πως η Τουρκία έχει στρατιωτική παρουσία σε 9 χώρες και συμμετέχει σε 4 πολεμικά μέτωπα μέσω αντιπροσώπων: Συρία, Λιβύη, Αζερμπαϊτζάν και Ιράκ με μία προβληματική οικονομία;
«Είναι μια περίεργη χώρα με αρνητικά πρόσημα. Εδώ δείχνει την πρόθεση να ενταχθεί Ευρώπη, ακολουθεί πολιτική εντελώς αντίθετη στα ιδεώδη της Ευρώπης. Το Κατάρ είναι ο χρηματοδότης και είναι πεντακάθαρο της Τουρκίας σε όλα τα επίπεδα. Από τη στιγμή που η Τουρκία διαθέτει μία από τις μεγαλύτερες στρατιωτικές βάσεις της στο Κατάρ. Το Κατάρ χρησιμοποιεί την Τουρκία. Ενώ δε φαίνεται, μέσα από τη σχέση που έχουν αυτές οι δύο χώρες, χρησιμοποιεί ασύστολα την Τουρκία. Οι βλέψεις και προθέσεις της να προσεγγίσει την Ευρώπη είναι όνειρα θερινής νυκτός και οι Ευρωπαίοι πρέπει να το αντιληφθούν», είπε ο κ. Τσιάκκας.
Και συνεχίζοντας ο. Μούσουλος ανέφερε: «Χώρα μικρή σε μέγεθος με απεριορίστους οικονομικούς πόρους. Αυτή η χώρα έχει ένα ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο το Al Jazeera που μπορεί να διαβάλλει και να δημιουργήσει καταστάσεις. Είναι όργανο προπαγάνδας. Το Κατάρ δεν ενδιαφέρεται να επέμβει σε άλλες χώρες. Επιχείρησε πολλές φορές να δημιουργήσει καταστάσεις ακόμη και στη Σαουδική Αραβία αλλά οι Σαουδάραβες δεν έδωσαν σημασία. Εν αντιθέσει με την Κύπρο, όπου ο λαός πανικοβλήθηκε. Γινόμαστε ρεζίλι που δεχόμαστε παρεμβάσεις από έναν τέτοιο πουλημένο σταθμό. Ο στόχος της Τουρκίας ήταν να ακυρώσει το επενδυτικό πρόγραμμα των διαβατηρίων. Η Κύπρος το θέλει αυτό σαν εισόδημα. Γιατί ο Ερντογαν δε θέλει η Κύπρος να έχει εισόδημα; Για να μην είναι δυνατή οικονομικά. Υπάρχει θυμός και διαφθορά στην Κύπρο. Επιλέγουμε μία κατάσταση και λέμε ναι γίναμε ρεζίλι και τα βγάζουμε πάνω στον Συλλούρη.
Στη συνέχεια η Ανατροπή παρουσίασε βίντεο του Al Jazeera για τις εξεγέρσεις κατά του Μακρόν των Μουσουλμάνων ανά το παγκόσμιο από την Αφρική ως την Τουρκία, βασιζόμενος στο οποίο, ο Χάρης Θεραπή ρώτησε τον κ. Τσιάκκα αν τον ανησυχεί η αντίδραση αυτή των Μουσουλμάνων. « Διάφοροι πολιτικοί αναλυτές έχουν εκφράσει ότι ο Μουσουλμαντικός νεατερνταλισμός εκφράστηκε με τη Μουσουλμανική τρομοκρατία και τώρα οι Γάλλοι μιλάνε για ισλαμοφασισμό τον οποίο είναι διατεθειμένοι να εξαφανίσουν στην ίδια τους τη χώρα. Δεν είναι το πρόβλημα ο ισλαμοφασισμός, αλλά η ανοχή των Ευρωπαίων μπροστά σε αυτό που εξελισσόταν μπροστά στα μάτια τους. Δεν πρέπει να εκπλήσσονται για αυτά που βλέπουν στις χώρες τους γιατί η βαρβαρότητα του 1974 τα είχε δείξει. Το θλιβερό δεν είναι το Ισλάμ αλλά η φοβερή ανοχή που για τόσα χρόνια έβλεπαν οι Ευρωπαίοι στην Κύπρο. Ο Ισλαμικός κόσμος διαμαρτύρεται εναντίον του Μακρόν. Η Κύπρος υπέφερε από μία εισβολή. Το τόσο δημοκρατικό Al Jazeera γιατί δεν έρχεται να δημιουργήσει ένα βίντεο που να δείχνει την πραγματικότητα της κατοχής στην Κύπρο.»
Στη συνέχεια ο κ. Μούσουλος έδωσε τη δική του ανάλυση για τα Cyprus Papers και το πού στοχεύουν:
«Να σταματήσει το επενδυτικό πρόγραμμα και αν όχι συγκεκριμένα στην παραίτηση του Προέδρου της Βουλής ήθελαν να στοχεύσουν στη δημιουργία μίας κατάστασης κατάρρευσης του πολιτικού συστήματος της Κύπρου. Υπάρχει μία σειρά από πραγματικά γεγονότα που συνέβησαν σε διάφορες χώρες, κατά τα οποία το Al Jazeera ακολούθησε την ίδια τακτική που ακολούθησε στην Κύπρο με πράκτορες. Το ίδιο έκαναν στο Μπαχρέιν και το Μπαχρέιν απέλασε τους δημοσιογράφους. Το ίδιο έκαναν με Ινδίες δείχνοντας διαφορετικά σύνορα από τα πραγματικά λόγω των διαφορών τους με το Πακιστάν. Απελάθηκαν και από Ινδίες. Το Κουβέιτ συνέλαβε δημοσιογράφους που δρούσαν υπό κάλυψη. Στην Ισπανία, ο Ταλούνι, δημοσιογράφος του Al Jazeera συνελήφθη και μπήκε φυλακή για 7 χρόνια. Η δύναμη του Al Jazeera φθίνει. Η Σ. Αραβία δημιούργησε τεράστιο σε ισχύ ραδιοτηλεοπτικό σταθμό (Al Arabiya) που επισκιάζει το Al Jazeera. Κατέρρευσε όταν άρχισε να παρουσιάζει τον Οσάμα Μπιν Λάντεν. Πρέπει να αντιληφθούν οι αξιωματούχοι της Κύπρου ότι δεν επηρεάζει τόσο κόσμο το Αλ Jazeera. Διαφθορά υπάρχει σε όλες τις χώρες και στην Κύπρο. 400.000 Κύπριοι παρακολούθησαν το Cyprus Papers και λανθασμένα πανικοβλήθηκαν και ενώ από τη μια λέμε για τα προσωπικά δεδομένα, έρχονται αυτοί εδώ και παράνομα βιντεογραφούν και εξαφανίζονται.»
Στο ερώτημα κατά πόσον ισχύει αυτό που ειπώθηκε από πολλούς ότι το Al Jazeera έκανε τη δουλειά που έπρεπε να είχαν κάνει οι δημοσιογράφοι της Κύπρου, ο κ. Τσιάκκας απάντησε ότι λίγοι είναι οι πραγματικά καλοί Κύπριοι δημοσιογράφοι και συνεχίζοντας υποστήριξε ότι κάνουν τη δουλειά που τους υπαγορεύει το κανάλι στο οποίο εργάζονται και υπακούουν εντολές από κέντρα αποφάσεων.
Στη συνέχεα ο Χάρης Θεραπή έθεσε το ερώτημα του πώς θα αντικατασταθεί η εισροή των 8 δις που υπήρξε από το 2013 τώρα που σταμάτησε αυτό το επενδυτικό πρόγραμμα.
«Είναι ξεκάθαρο ότι ο Al Jazeera το είχε αυτό έτοιμο ένα χρόνο πριν τη δημοσιοποίησή του και αυτό λέει πολλά. Η συγκυρία βάζει πολλά ερωτηματικά. Επενδυτικά προγράμματα έχουν όλες οι χώρες. Από τη στιγμή που είναι νόμιμα, από τη στιγμή που εκπληρώνουμε τις υποχρεώσεις μας απέναντι στο δικό μας Σύνταγμα, μία μικρή χώρα πρέπει να συνεχίσει να το κάνει, σωστά, χωρίς να πτοηθούμε. Οι Τούρκοι το κάνουν αυτό και στην Ελλάδα, τον ασύμμετρο πόλεμο με τους πρόσφυγες, απειλές. Πρέπει να συνταχθούμε στους στόχους μας και να συνεχίσουμε να βρίσκουμε τρόπους για επενδύσεις, ακόμη και με αυτό τον τρόπο. Και η Γερμανία και το Η.Β πουλά διαβατήρια. Είναι θέμα νοοτροπίας και αντιμετώπισης. Δεν υπάρχουν ανεκδιήγητοι δικηγόροι σε αυτές τις χώρες που με τις νοοτροπίες τους καταστρέφουν την εικόνα της Κύπρου και ναι έχουν σχέση με διαφθορά όπου ένεκα τούτων παίρνει το ρεύμα και άλλους. Ο Συλλούρης που λόγω φιλίας επισκέφθηκε το εξοχικό του Τζιοβάννι δεν ήξερε ποιος είναι ο Πιττάτζης που ήταν ο μεγάλος ηθοποιός της ενορχηστρωμένης προσπάθειας.»
Comments are closed for this post.