Connect with us

Βουλευτικές Εκλογές 2026

ΑΚΕΛ: Πρώτα το ψηφοδέλτιο, μετά η Ειρήνη – Προοπτική για έξι απευθείας προσθήκες

Avatar photo

Published

on

Μέχρι το τέλος του μήνα, το ΑΚΕΛ αναμένεται να ολοκληρώσει το κεφάλαιο «ψηφοδέλτιο βουλευτικών εκλογών», που αποτελεί και το κύριο ζητούμενο ενόψει της εκλογικής μάχης του Μαΐου 2026. Το θέμα «Ειρήνη Χαραλαμπίδου» κινείται παράλληλα, χωρίς να υπάρχει πίεση για άμεση επίλυσή του από καμία πλευρά.

Αυτή την περίοδο, η προσοχή επικεντρώνεται στη διοργάνωση των επαρχιακών συνδιασκέψεων, κατά τις οποίες κάθε επαρχία θα οριστικοποιήσει τους υποψηφίους της. Παράλληλα, η Κεντρική Επιτροπή του ΑΚΕΛ αναμένεται να αποφασίσει κατά πόσο θα χρησιμοποιήσει το δικαίωμά της να προσθέσει έως και έξι υποψήφιους απευθείας στο ψηφοδέλτιο.

Σύμφωνα με το καταστατικό του κόμματος, πριν από τη διαμόρφωση των τελικών καταλόγων από τις Επαρχιακές Εκλογικές Συνδιασκέψεις, η Κεντρική Επιτροπή, σε συνεννόηση με τις αντίστοιχες Επαρχιακές Επιτροπές, έχει το δικαίωμα να προσθέσει στο τελικό ψηφοδέλτιο υποψηφιότητες μέχρι 10% του συνολικού παγκύπριου αριθμού υποψηφίων. Η σχετική απόφαση λαμβάνεται με μυστική ψηφοφορία και απαιτεί ποσοστό 60% και άνω.

Η απόφαση αναμένεται να ληφθεί άμεσα, καθώς έχουν ήδη προγραμματιστεί οι επαρχιακές συνδιασκέψεις: αύριο η Λάρνακα, στις 9 Νοεμβρίου η Αμμόχωστος, στις 12 Νοεμβρίου η Πάφος, στις 16 Νοεμβρίου η Λευκωσία και στις 21 Νοεμβρίου η Κερύνεια. Στο τέλος Νοεμβρίου θα ακολουθήσει συνεδρία της Κεντρικής Επιτροπής για την επίσημη επικύρωση του ψηφοδελτίου.

Αναμένεται εκλογική διαδικασία σε όλες τις επαρχίες για τον τελικό κατάλογο υποψηφίων. Μέχρι στιγμής, έχει ολοκληρωθεί ο διάλογος στο πλαίσιο των κομματικών ομάδων βάσης, όπου προτείνονται διάφορα ονόματα ως πιθανοί υποψήφιοι, ανάλογα με την επαρχία. Αυτή τη στιγμή ξεκαθαρίζεται ποιοι εκφράζουν θετική διάθεση να είναι υποψήφιοι με το ΑΚΕΛ στις βουλευτικές εκλογές.

Πέραν των βουλευτών που επαναδιεκδικούν, τα ονόματα που προβάλλονται είναι περιορισμένα. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον συγκεντρώνει η επαρχία Λεμεσού, καθώς δύο από τους τρεις υφιστάμενους βουλευτές αποχωρούν λόγω συμπλήρωσης ορίου θητειών, χωρίς εξαίρεση. Επαναδιεκδικεί η Μαρίνα Νικολάου.

Στη Λευκωσία, δεδομένη είναι η υποψηφιότητα του Στέφανου Στεφάνου, καθώς και η παρουσία στο ψηφοδέλτιο του Γιώργου Λουκαΐδη και του Άριστου Δαμιανού, οι οποίοι έλαβαν εξαίρεση, ενώ ο Χρίστος Χριστοφίδης επαναδιεκδικεί. Πιθανή είναι επίσης η υποψηφιότητα του Χάρη Πολυκάρπου.

Στην Αμμόχωστο, οι Γιαννάκης Γαβριήλ, Νίκος Κέττηρος και Γιώργος Κουκουμάς θεωρούνται δεδομένοι, όπως και στη Λάρνακα ο Ανδρέας Πασιουρτίδης και στην Πάφο ο Βαλεντίνος Φακοντής. Στην Κερύνεια, δεν επαναδιεκδικεί ο Χρίστος Χριστόφιας, ενώ ακούγεται έντονα το όνομα της δικηγόρου Αλεξίας Κουντούρη εκ μέρους της κοινωνικής συμμαχίας.

Τις επόμενες ημέρες, το ΑΚΕΛ αναμένεται να κινηθεί δυναμικά και για το θέμα της αγοράς ακινήτων από υπηκόους άλλων χωρών. Η Εζεκίας Παπαϊωάννου προετοιμάζει προτάσεις νόμου για περιορισμό της ανεξέλεγκτης αγοράς ακινήτων από ξένους επενδυτές, γεγονός που δημιουργεί πίεση στην αγορά για τους Κύπριους που δυσκολεύονται να αποκτήσουν στέγη.

Το ΑΚΕΛ στη μεγάλη γιορτή των Μαρωνιτών

Μηνύματα στήριξης προς τους Μαρωνίτες έστειλε χθες ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, ο οποίος βρέθηκε μαζί με αντιπροσωπεία του κόμματος στο εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου στον Κορμακίτη.

«Η παρουσία μας εδώ έχει έντονο συμβολικό χαρακτήρα. Εκφράζει τη συμπαράσταση και αλληλεγγύη προς τους συμπατριώτες Μαρωνίτες, θύματα της τουρκικής εισβολής και κατοχής. Παράλληλα, δείχνει τη βούλησή μας να συνεχίσουμε τον αγώνα για λύση στο Κυπριακό, που θα τερματίσει την εισβολή και θα επανενώσει τον τόπο και τον λαό», ανέφερε ο Στέφανος Στεφάνου.

Πρόσθεσε ότι οι φετινοί εορτασμοί πραγματοποιούνται σε μια περίοδο που αναθερμαίνεται η ελπίδα και η προσδοκία για τερματισμό του μακροχρόνιου αδιεξόδου και για συνέχιση των διαπραγματεύσεων από το σημείο που διακόπηκαν το 2017.

Continue Reading

EKLOGES2026

Ekloges 2026 – Κράτος σε κλοιό Διαφθοράς | Παρασκευή 06/02, 7μμ

Avatar photo

Published

on

Με τον Μίκη Κασάπη στο τιμόνι της παρουσίασης, το νέο επεισόδιο της εκπομπής Ekloges 2026 ανέδειξε μια σε βάθος και ουσιαστική συζήτηση γύρω από το φαινόμενο της διαφθοράς και τις παθογένειες που χαρακτηρίζουν το πολιτικό σύστημα της Κύπρου.

🎙️ Στο στούντιο φιλοξενήθηκαν ο Ανδρέας Θεοφάνους, Πρόεδρος του Κυπριακού Κέντρου Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων και υποψήφιος βουλευτής Λευκωσίας συνεργαζόμενος με το Κίνημα Οικολόγων – Συμμαχία Πολίτων , ο Δημήτρης Παπαδάκης, πρώην Ευρωβουλευτής και υποψήφιος βουλευτής Λευκωσίας με το ΑΛΜΑ, καθώς και ο Ανδρέας Κουννής, υποψήφιος βουλευτής Αμμοχώστου με το ΑΚΕΛ.

🧩 Η συζήτηση επικεντρώθηκε στο ζήτημα της διαφθοράς που ταλανίζει τον τόπο, στις χρόνιες στρεβλώσεις του πολιτικού συστήματος που επιτρέπουν τη διαιώνισή της, αλλά και στις διαχρονικές ευθύνες που δεν αποδόθηκαν, δημιουργώντας ένα περιβάλλον θεσμικής ανοχής.

⚖️ Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στους τρόπους πρόληψης και αντιμετώπισης της διαφθοράς, στη βουλευτική ασυλία και στην ανάγκη ουσιαστικής αναθεώρησής της, ώστε να μην γίνεται κατάχρησή της και να μη λειτουργεί ως εμπόδιο στη λογοδοσία.

🏛️ Παράλληλα, αναλύθηκαν τα σκάνδαλα που κόστισαν δισεκατομμύρια στον τόπο και υπονόμευσαν την εμπιστοσύνη των πολιτών, βυθίζοντας τη χώρα σε μια περίοδο βαθιάς πολιτικής και θεσμικής σήψης.

📉 Στο τραπέζι τέθηκε και η αυξανόμενη αποστροφή των πολιτών απέναντι στο πολιτικό σύστημα, η αποδοκιμασία προς τα πολιτικά πρόσωπα, η στροφή προς ακραίους χώρους αλλά και το νέο φαινόμενο του «απολιτίκ», ως μορφή απόσυρσης και απογοήτευσης από το πολιτικό σύστημα.

🏗️ Τέλος, κοινή διαπίστωση αποτέλεσε η ανάγκη αλλαγής διαδικασίας στους διορισμούς ανώτατων λειτουργών και αξιωματούχων του κράτους, με πρόσωπα που να τυγχάνουν ευρείας αποδοχής και να επιλέγονται μέσα από διαφανείς και αυστηρά αξιοκρατικές διαδικασίες.

📌 Μια εκπομπή με τεκμηριωμένο λόγο και ξεκάθαρες πολιτικές τοποθετήσεις, που ανέδειξε την ανάγκη για θεσμική κάθαρση και ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις, σε μια κρίσιμη προεκλογική περίοδο για τη χώρα.

Continue Reading

Βουλευτικές Εκλογές 2026

Ekloges2026 – Η αμυντική θωράκιση της Κύπρου | Παρασκευή 30/01 στις 6μμ

Avatar photo

Published

on

Με παρουσιαστή τον Χάρη Θεραπή, η εκπομπή φιλοξένησε μια ουσιαστική και εφ’ όλης της ύλης συζήτηση με θέμα «Η αμυντική θωράκιση της Κυπριακής Δημοκρατίας».

🎙️ Καλεσμένοι της εκπομπής ήταν:

Γιώργος Κάρουλλας, Βουλευτής Αμμοχώστου ΔΗΣΥ και Υπ. Βουλευτής Αμμοχώστου

Πέτρος Ζαρούνας, Διεθνολόγος και Υπ. Βουλευτής Λάρνακας ΑΛΜΑ

Χαράλαμπος Πετρίδης, Πρώην Υπουργός Άμυνας και Υπ. Βουλευτής Λευκωσίας ΔΗΣΥ

Στέλιος Ξιουρής, Δημοσιογράφος

🛡️ Άμυνα & Ασφάλεια Η συζήτηση επικεντρώθηκε στη σημερινή κατάσταση της κυπριακής άμυνας, στην αποτρεπτική ικανότητα της Εθνικής Φρουράς, καθώς και στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Κύπρος σε ένα ρευστό γεωπολιτικό περιβάλλον.

⚙️ Εξοπλιστικά προγράμματα & στρατηγικός σχεδιασμός Οι καλεσμένοι ανέλυσαν τα δεδομένα γύρω από τους εξοπλισμούς, τις δυνατότητες εκσυγχρονισμού των αμυντικών μέσων και τη σημασία της στρατηγικής συνεργασίας με εταίρους και συμμάχους.

🌍 Γεωπολιτικές εξελίξεις & προοπτικές Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στις περιφερειακές εξελίξεις, στον ρόλο της Κύπρου στην Ανατολική Μεσόγειο και στο πώς η ενίσχυση της άμυνας συνδέεται άμεσα με τη σταθερότητα, την ασφάλεια και τη διπλωματική ισχύ της χώρας.

📌 Μια εκπομπή με τεκμηριωμένες απόψεις, διαφορετικές προσεγγίσεις και καθαρό πολιτικό λόγο, γύρω από ένα ζήτημα ύψιστης εθνικής σημασίας.

Continue Reading

EKLOGES2026

“Για Πράξη πολιτικής ανηθικότητας” καταγγέλουν Οδυσσέα οι Οικολόγοι

Avatar photo

Published

on

Κατά μέτωπο επίθεση προς τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη και το ΑΛΜΑ εξαπέλυσε το Κίνημα Οικολόγων για δημοσίευμα που επαλήθευσε ο ίδιος ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης με σημερινή του ανάρτηση, για προσέγγιση του υποψηφίου βουλευτή Λεμεσού με τους Οικολόγους, Μίλτο Παπαδόπουλο.

«Αν το δημοσίευμα ευσταθεί, τότε η φερόμενη προσέγγιση συνιστά πράξη πολιτικής ανηθικότητας, η οποία δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη», αναφέρει ανακοίνωση των Οικολόγων. Από πλευράς του, ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης απαντά πως «ο κάθε άνθρωπος, είτε είναι στέλεχος κόμματος είτε όχι, έχει το δικαίωμα να αποφασίσει με ποιο κόμμα επιθυμεί να είναι υποψήφιος» και εξηγεί ποια είναι η σχέση του με τον κ. Παπαδόπουλο.

Ολόκληρη η ανακοίνωση των Οικολόγων:

Με αφορμή δημοσίευμα που είδε το φως της δημοσιότητας και δεν έχει διαψευστεί, το οποίο αναφέρεται σε προσέγγιση ανακοινωμένου υποψηφίου του Κινήματος Οικολόγων –  Συνεργασία Πολιτών από το κόμμα ΑΛΜΑ, κρίνουμε αναγκαίο να τοποθετηθούμε δημόσια. Αν το δημοσίευμα ευσταθεί, τότε η φερόμενη προσέγγιση συνιστά πράξη πολιτικής ανηθικότητας, η οποία δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη.

Ο υποψήφιος με το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών κ. Μίλτος Παπαδόπουλος είχε ανακοινωθεί επισήμως ως υποψήφιος του Κινήματος μήνες πριν, γεγονός γνωστό και δημόσιο. Ιδιαίτερη απογοήτευση προκαλεί το γεγονός ότι, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, η προσέγγιση φέρεται να έγινε τόσο από συνεργάτες αλλά και από τον Πρόεδρο του ΑΛΜΑ, κ. Οδυσσέα Μιχαηλίδη.

Έναν άνθρωπο τον οποίο το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών στήριξε διαχρονικά, έμπρακτα και δημόσια, τόσο στο έργο του ως Γενικού Ελεγκτή όσο και τη δύσκολη περίοδο που οδήγησε στην παύση του για ανάρμοστη συμπεριφορά. Το Κίνημά μας στάθηκε δίπλα στον θεσμό και στον ίδιο τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη, όταν άλλοι επέλεξαν τη σιωπή ή την υπονόμευση. Γι’ αυτό και μια τέτοια συμπεριφορά, εφόσον επιβεβαιωθεί, είναι το τελευταίο που θα ανέμενε κανείς απέναντι σε έναν πολιτικό χώρο που απέδειξε έμπρακτα τη συνέπειά του.

Καλούμε τον κ. Μιχαηλίδη να επιβεβαιώσει δημόσια κατά πόσον το δημοσίευμα ευσταθεί ή όχι και να προβληματιστεί σοβαρά αν αυτή είναι η πολιτική πρακτική και το πολιτικό αποτύπωμα που επιθυμεί να αφήσει στον απόηχο των Βουλευτικών Εκλογών και ευρύτερα στην πολιτική. Αντιλαμβανόμαστε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν νεοσύστατα κόμματα στην προσπάθειά τους να συγκροτήσουν ψηφοδέλτια. Ωστόσο, η πολιτική δεν εξαντλείται στη συγκυρία ούτε στην αριθμητική των εκλογών. Υπάρχει και η επόμενη μέρα. Υπάρχουν πολιτικές σχέσεις, διαδρομές, μνήμη και – κυρίως – στοιχειώδης πολιτικός πολιτισμός.

Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών επιλέγει συνειδητά να πορεύεται με πολιτική ηθική, καθαρότητα, διαφάνεια και σεβασμό στον δημόσιο βίο και στις πολιτικές διαδρομές. Αυτές οι αρχές δεν είναι συγκυριακές· αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του DNA του Κινήματός μας και καθοδηγούν διαχρονικά τη στάση και τις επιλογές μας. Γιατί, σε αντίθεση με άλλες αντιλήψεις, για εμάς η πολιτική δεν είναι υπόθεση ευκαιρίας, αλλά υπόθεση αξιών.

Ολόκληρη η απάντηση του Οδυσσέα Μιχαηλίδη

Με αφορμή την ανακοίνωση του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, θέλω να τονίσω ότι το Κίνημα Οικολόγων και προσωπικά ο Γιώργος Περδίκης με στήριξαν διαχρονικά, και πολλές φορές το έχω αναγνωρίσει δημόσια και τους έχω ευχαριστήσει για τη στήριξή τους.

Ο κάθε άνθρωπος, είτε είναι στέλεχος κόμματος είτε όχι, έχει το δικαίωμα να αποφασίσει με ποιο κόμμα επιθυμεί να είναι υποψήφιος. Στην περίπτωση των στελεχών ή βουλευτών άλλων κομμάτων που εκφράζουν ενδιαφέρον για την υποψηφιότητα στο ψηφοδέλτιό μας, είμαστε ανοιχτοί να εξετάσουμε κάθε περίπτωση.

Με τον κ. Μίλτο Παπαδόπουλο γνωριστήκαμε τυχαία σε ολιγόλεπτη συνάντηση τον Νοέμβριο του 2025 όπου του εξέφρασα την εκτίμησή μου για τη μέχρι σήμερα πορεία του και δράση του.

Αν επιλέξει να κατέλθει με τους Οικολόγους, θα εξακολουθήσει να έχει την εκτίμησή μου. Αν θεωρήσει ότι το Άλμα τον εκφράζει καλύτερα, βεβαίως θα δούμε πολύ θετικά την πιθανότητα συνεργασίας.

Ο σεβασμός, η συνεργασία και η πολιτική ηθική είναι για εμάς πρωταρχικές αξίες και η πολιτική δεν είναι υπόθεση ευκαιρίας, αλλά αξιών.

Continue Reading
Advertisement

Viral

(c) 2017-26 | Vouli.TV. All Rights Reserved. Developed by UnitrustMedia