ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Αμμόχωστος: Μια Επαρχία που Περιμένει Ανώτατη Εκπαίδευση
του Αναστάσιου Τζιόμπανου*
Η αφορμή για αυτό το άρθρο ήταν η παρουσία μου στις 25/11/2024 στο Δημαρχείο Παραλιμνίου, όπου πραγματοποιήθηκε συνέδριο τοπικών αρχών σχετικά με την υποψηφιότητα της Αγίας Νάπας ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2030. Αν και το συνέδριο εστίασε σε σημαντικά πολιτιστικά και κοινωνικά θέματα, παρατηρήθηκε μια ηχηρή απουσία: καμία συζήτηση για τη δημιουργία ανώτατης σχολής στην επαρχία Αμμοχώστου. Μια παράλειψη που δεν μπορεί να αγνοηθεί. Η επαρχία Αμμοχώστου, με τις τουριστικές της δυναμικές και την πολιτιστική της κληρονομιά, παραμένει ακρωτηριασμένη και περιθωριοποιημένη ,είναι από τις λίγες περιοχές στην Κύπρο χωρίς ανώτατη εκπαιδευτική υποδομή. Θα περίμενε κανείς ότι σε ένα συνέδριο τοπικών αρχών, αφιερωμένο στην ανάπτυξη της επαρχίας και την επίλυση προβλημάτων, η δημιουργία πανεπιστημίου θα ήταν ψηλά στην ατζέντα. Κι όμως, η λέξη «ανώτατη σχολή» δεν ακούστηκε ούτε μία φορά.
Και ποιος μπορεί να τους κατηγορήσει, όταν η επαρχία τους δεν τους προσφέρει τις βασικές προϋποθέσεις για μόρφωση και εξέλιξη;
Το Ενδοσυνοριακό Brain Drain: Το Κρυφό Πλήγμα
Η Αμμόχωστος αιμορραγεί και βιώνει ανισότητα ευκαιριών. Οι νέοι φεύγουν, κυνηγώντας ευκαιρίες σε άλλες πόλεις. Η επιστροφή τους; Αμφίβολη. Και ποιος μπορεί να τους κατηγορήσει, όταν η επαρχία τους δεν τους προσφέρει τις βασικές προϋποθέσεις για μόρφωση και εξέλιξη; Αντί να συζητάμε για τη δημιουργία πανεπιστημίου που θα κρατήσει τους νέους εδώ εστιάζουμε σε πολιτιστικά πυροτεχνήματα και επιδιδόμαστε σε μια επιφανειακή ανάδειξη των προβλημάτων, χωρίς να αγγίζουμε την ουσία. Η Πάφος, για παράδειγμα, εγκαινίασε προσφάτως πανεπιστήμια, γεγονός που υπήρξε καταλυτικό στοιχείο για την ανάπτυξή της. Η επένδυση στην ανώτατη εκπαίδευση έδωσε ένα καινούργιο αέρα στην πόλη γεμάτο ευκαιρίες για τους νέους. Γιατί να μην μπορεί να γίνει το ίδιο και στην Αμμόχωστο
Η Ανάγκη για Όραμα και Τόλμη
Η δημιουργία μιας ανώτατης σχολής στην Αμμόχωστο δεν είναι απλώς μια πολυτέλεια· είναι αναγκαιότητα. Ένα πανεπιστήμιο θα μπορούσε να λειτουργήσει ως καταλύτης ανάπτυξης, ενισχύοντας τον τουρισμό, την οικονομία και τον πολιτισμό της περιοχής. Αλλά για να γίνει αυτό, χρειάζεται όραμα. Χρειάζεται τόλμη.
Η απουσία οποιασδήποτε αναφοράς στην ανώτατη εκπαίδευση στο συνέδριο ήταν απογοητευτική. Αν η Αμμόχωστος θέλει πραγματικά να διεκδικήσει τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης, ας ξεκινήσει από τα βασικά: να επενδύσει στους ανθρώπους της. Όχι στα πυροτεχνήματα, αλλά στη γνώση και την εκπαίδευση.
Και εδώ έρχεται το μεγάλο ερώτημα: Προς τους τοπικούς άρχοντες, τον Δήμαρχο Αγίας Νάπας, τον Δήμαρχο Παραλιμνίου και τον Έπαρχο: Γιατί ακόμα δεν υπάρχει ανώτατη σχολή στην επαρχία; Μήπως περιμένουμε να λύσουν το πρόβλημα οι τουρίστες; Ή μήπως το όραμα για την ανάπτυξη της Αμμοχώστου εξαντλείται σε εκδηλώσεις και φεστιβάλ;
Γιατί ακόμα δεν υπάρχει ανώτατη σχολή στην επαρχία;
*Ο Αναστάσιος Τζιόμπανος είναι φοιτητής Νομικής.
ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λευκωσία – Παρίσι σε τροχιά στρατηγικής συμμαχίας: Σύντομα στην Κύπρο ο Μακρόν
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, υποδέχθηκε σήμερα το απόγευμα στο Προεδρικό Μέγαρο τον Υφυπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας, κ. Μπέντζιαμιν Χαντάντ, ο οποίος συνοδευόταν από την Υφυπουργό Ευρωπαϊκών Θεμάτων, κα Μαριλένα Ραουνά.
Κατά την έναρξη της συνάντησης, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης καλωσόρισε τον Γάλλο αξιωματούχο, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι η συζήτηση θα επικεντρωθεί σε πέντε βασικά ζητήματα.
Το πρώτο θέμα, όπως εξήγησε, αφορά την επικείμενη Κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τόνισε ότι «η Γαλλία αποτελεί ένα από τα κράτη-μέλη με τα οποία η Κύπρος ευθυγραμμίζεται στα περισσότερα ζητήματα της ευρωπαϊκής ατζέντας. Συνεπώς, είναι ουσιώδες να υπάρξει συντονισμός ενόψει της Προεδρίας μας».
Το δεύτερο ζήτημα, συνέχισε, σχετίζεται με «την υπογραφή της στρατηγικής ατζέντας» των δύο χωρών, επισημαίνοντας τη σημασία της τόσο σε πολιτικό όσο και σε οικονομικό και πολιτιστικό επίπεδο, μεταξύ άλλων. Πρόσθεσε ότι το σχετικό έγγραφο βρίσκεται στο τελικό στάδιο επεξεργασίας, με στόχο να υποδεχθεί σύντομα στην Κύπρο τον Πρόεδρο της Γαλλίας, κ. Εμανουέλ Μακρόν, για την επίσημη υπογραφή της συμφωνίας.
Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος ανέφερε πως το τρίτο θέμα αφορά περιφερειακά ζητήματα που άπτονται και της Κυπριακής Προεδρίας στην ΕΕ, υπογραμμίζοντας ότι «είναι σημαντικό να συντονίσουμε τις ενέργειές μας, ιδίως για χώρες της περιοχής που παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη Γαλλία, όπως ο Λίβανος, ο οποίος είναι και η πλησιέστερη χώρα στην Κύπρο».
Αναφερόμενος στο τέταρτο ζήτημα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε ότι αυτό σχετίζεται με το Κυπριακό, «λαμβάνοντας υπόψη πως η Γαλλία είναι η μοναδική χώρα που αποτελεί ταυτόχρονα μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Το πέμπτο και τελευταίο θέμα, σύμφωνα με τον κ. Χριστοδουλίδη, αφορά τις προσπάθειες της Κύπρου για πλήρη ένταξη στον χώρο Σένγκεν έως το 2026. «Εργαζόμαστε εντατικά πάνω στις τεχνικές πτυχές του ζητήματος», ανέφερε, εκφράζοντας την ελπίδα ότι οι διαδικασίες θα ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.
Από την πλευρά του, ο Γάλλος Υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων δήλωσε ότι διατηρεί εξαιρετικές σχέσεις συνεργασίας με την Κύπρια ομόλογό του, επισημαίνοντας πως εργάζονται από κοινού πάνω σε όλα τα θέματα που απασχολούν τις δύο πλευρές.
Ο κ. Χαντάντ σημείωσε ότι κατά τη συνάντησή του νωρίτερα με την κα Ραουνά, οι δύο αξιωματούχοι συζήτησαν διεξοδικά τη στρατηγική συνεργασία μεταξύ Κύπρου και Γαλλίας. «Στόχος μας είναι να οριστικοποιήσουμε τη συμφωνία το συντομότερο δυνατό, και πιστεύω ότι είμαστε πολύ κοντά, καθώς έχουν ολοκληρωθεί οι τελευταίες τροποποιήσεις», υπογράμμισε.
Πρόσθεσε, τέλος, ότι «η αίσθησή μου είναι πως θα είμαστε έτοιμοι να την οριστικοποιήσουμε εντός Νοεμβρίου, στις Βρυξέλλες, πριν από την επίσκεψη του Προέδρου Μακρόν στην Κύπρο. Πρόκειται για μια εξαιρετική ευκαιρία ενίσχυσης της συνεργασίας μας σε οικονομικά, ενεργειακά και αμυντικά ζητήματα, αξιοποιώντας τα ευρωπαϊκά θεσμικά εργαλεία για να εμβαθύνουμε περαιτέρω τη στρατηγική μας σχέση», κατέληξε.
#exAformis
Σύγκριση αποτελεσμάτων Ιουνίου – Οκτωβρίου 2025
Η νέα διαδικτυακή δημοσκόπηση του Vouli.TV και της Unitrust Media Communication, που πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβριο του 2025, αποτυπώνει ενδιαφέρουσες μεταβολές στην πρόθεση ψήφου για τις Προεδρικές εκλογές, σε σύγκριση με την προηγούμενη μέτρηση του Ιουνίου.
Η πτώση του Οδυσσέα Μιχαηλίδη κατά περίπου 4 μονάδες (20,9% → 16,8%) δείχνει πιθανή κόπωση της δυναμικής που κατέγραψε το καλοκαίρι.
Αντίθετα, ο Νίκος Χριστοδουλίδης ενισχύεται αισθητά (+4,5 μονάδες), ανακτώντας μέρος του χαμένου εδάφους, ενώ ο Αβέρωφ Νεοφύτου παραμένει σταθερά στο άνω του 13% ποσοστό, διατηρώντας την εκλογική του βάση.
Ο Φαίδωνας Φαίδωνος συνεχίζει την ανοδική του πορεία, προσεγγίζοντας το 11,5%, ενώ ο Ανδρέας Μαυρογιάννης εμφανίζεται για πρώτη φορά με αξιόλογη παρουσία (8,2%), πιθανόν συγκεντρώνοντας δυνάμεις από τον χώρο του ΑΚΕΛ και των ανεξάρτητων.
Η Αννίτα Δημητρίου και ο Στέφανος Στεφάνου παραμένουν σε επίπεδα κοντά στο 6–7%, ενώ η επιρροή του ΕΛΑΜ (Χρήστος Χρήστου) δείχνει σταθεροποίηση γύρω στο 6%.
Η εικόνα του Οκτωβρίου φανερώνει ότι το προεδρικό σκηνικό παραμένει πολυκερματισμένο, με τέσσερις βασικούς διεκδικητές (Μιχαηλίδη, Χριστοδουλίδη, Νεοφύτου, Φαίδωνα) να συγκεντρώνουν περίπου το 58% του εκλογικού σώματος.
Η σταδιακή άνοδος του Χριστοδουλίδη και η υποχώρηση του Μιχαηλίδη προμηνύουν αναδιάταξη των πολιτικών ισορροπιών ενόψει μιας ενδεχόμενης προεκλογικής περιόδου.
#exAformis
8κομματική βουλή δείχνει η δημοσκόπηση
Η νέα δημοσκόπηση της Unitrust Media για το Vouli.TV καταγράφει σαρωτικές αλλαγές στην πρόθεση ψήφου, με την εμφάνιση νέων πολιτικών σχηματισμών να ανατρέπει τα δεδομένα του Ιουνίου και να δημιουργεί ένα εντελώς νέο εκλογικό σκηνικό.
🔹 Ο ΔΗΣΥ διατηρεί την πρωτιά οριακά
Αν οι εκλογές διεξάγονταν την επόμενη Κυριακή, ο ΔΗΣΥ θα ερχόταν πρώτος με 17,68%, ωστόσο χάνει έδαφος σε σχέση με τον Ιούνιο (–1,1 ποσοστιαίες μονάδες).
Το ΑΛΜΑ – Πολίτες για την Κύπρο στη δεύτερη θέση με 17,35%, μόλις τρία δέκατα πίσω από τον ΔΗΣΥ, ανατρέποντας τις ισορροπίες του πολιτικού σκηνικού.
Το ΕΛΑΜ παραμένει τρίτη δύναμη με 16,41%, παρουσιάζοντας μικρή μόνο κάμψη από τον Ιούνιο (17,24%), ενώ το ΑΚΕΛ ακολουθεί με 14,75%, συνεχίζοντας την καθοδική του πορεία.
🔹 Οι μεσαίοι παίκτες κερδίζουν έδαφος
- Το ΔΗΚΟ παρουσιάζει ελαφρά ενίσχυση (5,71% από 4,76%) και σταθεροποιεί τη θέση του.
- Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών σημειώνει αξιοσημείωτη άνοδο (5,32% από 3,29%), δείχνοντας ότι ανασυντάσσεται.
- Νέες παρουσίες, όπως το Δημοκρατικό Εθνικό Κίνημα (Δ.Ε.Κ.) με 4,32% και το VOLT με 4,16%, εισέρχονται για πρώτη φορά στη μέτρηση και προσελκύουν ψηφοφόρους από τον χώρο της κεντροαριστεράς και του φιλελεύθερου κέντρου.
🔹 Πτώση για ΔΗΠΑ και ΕΔΕΚ – μένουν εκτός βουλής
Η ΔΗΠΑ περιορίζεται στο 1,83% (από 3,05%), ενώ η ΕΔΕΚ στο 1,22%, συνεχίζοντας τη φθίνουσα πορεία των παραδοσιακών μικρότερων κομμάτων.
Την ίδια ώρα, το ποσοστό των αναποφάσιστων (2,88%) και όσων δηλώνουν ότι δεν θα ψηφίσουν (1,39%) δείχνει αυξημένη αποστασιοποίηση του εκλογικού σώματος.
🟢 Πίνακας σύγκρισης πρόθεσης ψήφου (Ιούνιος – Οκτώβριος 2025)
| Κόμμα | Ιούνιος 2025 | Οκτώβριος 2025 |
| ΔΗΣΥ | 18.82% | 17.68% |
| ΑΛΜΑ – Πολίτες για την Κύπρο | – | 17.35% |
| ΕΛΑΜ | 17.24% | 16.41% |
| ΑΚΕΛ | 15.77% | 14.75% |
| ΔΗΚΟ | 4.76% | 5.71% |
| Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών | 3.29% | 5.32% |
| Δ.Ε.Κ. | – | 4.32% |
| VOLT | – | 4.16% |
| ΔΗΠΑ | 3.05% | 1.83% |
| ΕΔΕΚ | 1.71% | 1.22% |
| Δεν έχω αποφασίσει | – | 2.88% |
-
#exAformis2 hours ago8κομματική βουλή δείχνει η δημοσκόπηση
-
Βουλευτικές Εκλογές 20263 hours agoΔΗΚΟ – Αποστόλου: Οι όροι για κοινή πορεία στις εκλογές 2026
-
ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ3 hours agoΥπουργείο Άμυνας: Ανοιχτές οι αιτήσεις για Στρατιωτικές Ακαδημίες των ΗΠΑ
-
#exAformis2 hours agoΧαμηλή ικανοποίηση των πολιτών από το έργο της κυβέρνησης – Κυρίαρχο πρόβλημα η ακρίβεια
-
#exAformis2 hours agoΣύγκριση αποτελεσμάτων Ιουνίου – Οκτωβρίου 2025
-
Off the Record8 hours agoΜεταναστευτικό ώρα μηδέν
-
Off the Record9 hours agoΑκόμη πανηγυρίζουν για Ερχουρμάν
-
#exAformis2 hours ago#exAformis | Εκ φύσεως Πολιτικός — με τον Μάριο Πουλλικκά, Δευτέρα 27/10 στις 7μμ

