Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αμμόχωστος: Μια Επαρχία που Περιμένει Ανώτατη Εκπαίδευση

Avatar photo

Published

on

του Αναστάσιου Τζιόμπανου*

Η αφορμή για αυτό το άρθρο ήταν η παρουσία μου στις 25/11/2024 στο Δημαρχείο Παραλιμνίου, όπου πραγματοποιήθηκε συνέδριο τοπικών αρχών σχετικά με την υποψηφιότητα της Αγίας Νάπας ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2030. Αν και το συνέδριο εστίασε σε σημαντικά πολιτιστικά και κοινωνικά  θέματα, παρατηρήθηκε μια ηχηρή απουσία: καμία συζήτηση για τη δημιουργία ανώτατης σχολής στην επαρχία Αμμοχώστου. Μια παράλειψη που δεν μπορεί να αγνοηθεί. Η επαρχία Αμμοχώστου, με τις τουριστικές της δυναμικές και την πολιτιστική της κληρονομιά, παραμένει ακρωτηριασμένη και περιθωριοποιημένη ,είναι από τις λίγες περιοχές στην Κύπρο χωρίς ανώτατη εκπαιδευτική υποδομή. Θα περίμενε κανείς ότι σε ένα συνέδριο τοπικών αρχών, αφιερωμένο στην ανάπτυξη της επαρχίας και την επίλυση προβλημάτων, η δημιουργία πανεπιστημίου θα ήταν ψηλά στην ατζέντα. Κι όμως, η λέξη «ανώτατη σχολή» δεν ακούστηκε ούτε μία φορά.

Και ποιος μπορεί να τους κατηγορήσει, όταν η επαρχία τους δεν τους προσφέρει τις βασικές προϋποθέσεις για μόρφωση και εξέλιξη;

Το Ενδοσυνοριακό Brain Drain: Το Κρυφό Πλήγμα

Η Αμμόχωστος αιμορραγεί και βιώνει ανισότητα ευκαιριών. Οι νέοι φεύγουν, κυνηγώντας ευκαιρίες σε άλλες πόλεις. Η επιστροφή τους; Αμφίβολη. Και ποιος μπορεί να τους κατηγορήσει, όταν η επαρχία τους δεν τους προσφέρει τις βασικές προϋποθέσεις για μόρφωση και εξέλιξη; Αντί να συζητάμε για τη δημιουργία πανεπιστημίου που θα κρατήσει τους νέους εδώ εστιάζουμε σε πολιτιστικά πυροτεχνήματα και επιδιδόμαστε σε μια επιφανειακή ανάδειξη των προβλημάτων, χωρίς να αγγίζουμε την ουσία. Η Πάφος, για παράδειγμα, εγκαινίασε προσφάτως  πανεπιστήμια, γεγονός που υπήρξε καταλυτικό στοιχείο για την ανάπτυξή της. Η επένδυση στην ανώτατη εκπαίδευση έδωσε ένα καινούργιο αέρα στην πόλη γεμάτο ευκαιρίες για τους νέους. Γιατί να μην μπορεί να γίνει το ίδιο και στην Αμμόχωστο

Η Ανάγκη για Όραμα και Τόλμη

Η δημιουργία μιας ανώτατης σχολής στην Αμμόχωστο δεν είναι απλώς μια πολυτέλεια· είναι αναγκαιότητα. Ένα πανεπιστήμιο θα μπορούσε να λειτουργήσει ως καταλύτης ανάπτυξης, ενισχύοντας τον τουρισμό, την οικονομία και τον πολιτισμό της περιοχής. Αλλά για να γίνει αυτό, χρειάζεται όραμα. Χρειάζεται τόλμη.

Η απουσία οποιασδήποτε αναφοράς στην ανώτατη εκπαίδευση στο συνέδριο ήταν απογοητευτική. Αν η Αμμόχωστος θέλει πραγματικά να διεκδικήσει τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης, ας ξεκινήσει από τα βασικά: να επενδύσει στους ανθρώπους της. Όχι στα πυροτεχνήματα, αλλά στη γνώση και την εκπαίδευση.

Και εδώ έρχεται το μεγάλο ερώτημα: Προς τους τοπικούς άρχοντες, τον Δήμαρχο Αγίας Νάπας, τον Δήμαρχο Παραλιμνίου και τον Έπαρχο: Γιατί ακόμα δεν υπάρχει ανώτατη σχολή στην επαρχία; Μήπως περιμένουμε να λύσουν το πρόβλημα οι τουρίστες; Ή μήπως το όραμα για την ανάπτυξη της Αμμοχώστου εξαντλείται σε εκδηλώσεις και φεστιβάλ;

Γιατί ακόμα δεν υπάρχει ανώτατη σχολή στην επαρχία;

*Ο Αναστάσιος Τζιόμπανος είναι φοιτητής Νομικής.

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών στην πρώτη γραμμή κατά της συμφωνίας ΕΕ – MERCOSUR

Avatar photo

Published

on

Έντονο ήταν το μήνυμα που στάλθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου έξω από το Σπίτι της Ευρώπης, στη Λεωφόρο Βύρωνος στη Λευκωσία, όπου πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας αγροτικών, συνδικαλιστικών, περιβαλλοντικών και κοινωνικών οργανώσεων ενάντια στη Συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις χώρες της MERCOSUR (Βραζιλία, Αργεντινή, Ουρουγουάη και Παραγουάη).

Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών ήταν το μόνο πολιτικό κόμμα που στήριξε επίσημα την εκδήλωση, ευθυγραμμιζόμενο με τη στάση των Ευρωπαίων Πράσινων που έχουν ταχθεί ξεκάθαρα κατά της συγκεκριμένης εμπορικής συμφωνίας.

Κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης, επιδόθηκε ψήφισμα με αποδέκτη την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ενώ αντίστοιχο κείμενο θα παραδοθεί και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης καθώς και στα κοινοβουλευτικά κόμματα.

Οι διοργανωτές εκφράζουν έντονη ανησυχία για τις επιπτώσεις της συμφωνίας στα θεμελιώδη δικαιώματα των πολιτών, στην επισιτιστική ασφάλεια και στο μέλλον του πρωτογενούς τομέα, τονίζοντας ότι η «αυτόνομη Ευρώπη» δεν μπορεί να οικοδομηθεί πάνω στην αυξημένη εξάρτηση από εισαγωγές τροφίμων τρίτων χωρών.

Στο ψήφισμα γίνεται ειδική αναφορά στο χαλλούμι ΠΟΠ, το οποίο – παρά τη σημασία του ως βασικό εξαγωγικό προϊόν της Κύπρου – δεν έχει συμπεριληφθεί ρητά στη συμφωνία. Παράλληλα, επισημαίνεται ότι τα εισαγόμενα προϊόντα ενδέχεται να παράγονται με χημικές ουσίες που στην Ευρώπη έχουν απαγορευτεί εδώ και δεκαετίες.

Σε δηλώσεις της, η Εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος, κ. Έλενα Κοζάκου Λυμπουρή, υπογράμμισε ότι «δεν είναι δυνατόν την ώρα που η ΕΕ πρωτοστατεί στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, να τίθενται σε αμφισβήτηση – για χάρη εμπορικών συμφερόντων – η ασφάλεια, η υγεία των πολιτών και το μέλλον του πρωτογενούς τομέα». Όπως τόνισε, για το Κίνημα Οικολόγων προτεραιότητα παραμένει η προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας, γι’ αυτό και από την πρώτη στιγμή τάχθηκε απέναντι στη συμφωνία.

Στην αντιπροσωπεία του Κινήματος συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, ο τέως Πρόεδρος κ. Γιώργος Περδίκης, καθώς και οι υποψήφιοι βουλευτές Λευκωσίας Κυριάκος Τσιμίλλης, Oz Karahan και Nicol Petrou Louka, όπως και η υποψήφια βουλευτής Αμμοχώστου Εύη Σταύρη.

Οι παρευρισκόμενοι έκαναν λόγο για μια συμφωνία που ευνοεί κυρίως μεγάλες βιομηχανικές δυνάμεις της Ευρώπης, εις βάρος των μικρομεσαίων αγροτών και των καταναλωτών, ενώ επανέλαβαν ότι ο αγώνας θα συνεχιστεί τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με αίτημα την πλήρη επανεξέταση της συμφωνίας.

Το μήνυμα της διαμαρτυρίας ήταν σαφές: η υγεία των πολιτών και η προστασία του περιβάλλοντος δεν μπορούν να υποχωρούν μπροστά σε εμπορικές σκοπιμότητες.

Continue Reading

ΑΠΛΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

ΑΠΛΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ – Πέμπτη 12/02 στις 9μμ

Avatar photo

Published

on

Ο Πέτρος Φανάρης υποδέχεται στο στούντιο τον Παναγιώτης Σαββίδης, οικονομικό αναλυτή, με παρεμβάσεις από τον Ανδρέας Νικήταρας (επικεφαλής Ομάδας Εξωτερικών ΔΗΚΟ).

🎯 Στο επίκεντρο:
• Κυπριακό και διεθνείς ισορροπίες Κυριάκος ΜητσοτάκηςΡετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
• Πρόταση νόμου για τους εγγυητές από τον Αβέρωφ Νεοφύτου
• Μετανάστευση, τραγωδίες και υποθέσεις που προκαλούν έντονο προβληματισμό

🔎 Θεσμοί, πολιτική ευθύνη και κοινωνική πραγματικότητα — ποιος πληρώνει τελικά το κόστος;

📡 Απλή Πραγματικότητα
Χωρίς ωραιοποιήσεις. Με στοιχεία. Με καθαρές ερωτήσεις.

Continue Reading

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η εβδομάδα που δοκιμάζει τη διπλωματική ισχύ της Ευρώπης

Avatar photo

Published

on

Η Ευρώπη προετοιμάζεται για μια ιδιαίτερα κρίσιμη εβδομάδα διπλωματικών εξελίξεων, κατά την οποία οι ηγέτες της καλούνται να διαχειριστούν ορισμένα από τα πλέον απαιτητικά ζητήματα που απειλούν τη σταθερότητα και τη διεθνή επιρροή της. Βασικός τους στόχος είναι να εδραιώσουν την Ευρωπαϊκή Ένωση ως έναν ισχυρό παγκόσμιο παίκτη σε ένα ολοένα και πιο σκληρό διεθνές περιβάλλον. Αυτό συνεπάγεται ενίσχυση της οικονομικής ανταγωνιστικότητας, περιορισμό της εξάρτησης από τις Ηνωμένες Πολιτείες και συνέχιση της στήριξης προς την Ουκρανία απέναντι στη συνεχιζόμενη ρωσική εισβολή.

Η εβδομάδα, όπως σημειώνει το Politico, ξεκινά με τη συνάντηση των υπουργών Άμυνας της ΕΕ, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη στις Βρυξέλλες. Στην κορυφή της ατζέντας βρίσκεται η υποστήριξη της Ουκρανίας, καθώς συμπληρώνονται τέσσερα χρόνια από τη ρωσική εισβολή στη χώρα.

Ο ουκρανός υπουργός Άμυνας, Μιχάιλο Φεντόροφ, ο οποίος ανέλαβε πρόσφατα το χαρτοφυλάκιο μετά τη θητεία του ως υπουργός Ψηφιακής Μεταρρύθμισης, αναμένεται να παρουσιάσει στους ευρωπαίους ομολόγους του τις πιο επείγουσες ανάγκες της χώρας του. Μεταξύ των βασικών αιτημάτων περιλαμβάνονται η παροχή επιπλέον συστημάτων αεράμυνας, όπως οι πλατφόρμες Patriot και NASAMS – που εδώ και χρόνια βρίσκονται ψηλά στη λίστα προτεραιοτήτων του Κιέβου – καθώς και η ενίσχυση της συνεργασίας σε τεχνολογίες άμυνας νέας γενιάς, συμπεριλαμβανομένων των drones.

Η συνάντηση της Τετάρτης αναμένεται να αναδείξει στο επίκεντρο την ανάγκη η Ευρώπη να διαμορφώσει ένα ουσιαστικό εναλλακτικό σχέδιο για την ασφάλειά της, τονίζει το Politico, τη στιγμή που οι ΗΠΑ εμφανίζονται να αποσύρονται σταδιακά από τη διατλαντική συμμαχία. Ειδικοί επισημαίνουν ότι η Ευρώπη οφείλει να είναι σε θέση να σταθεί αυτόνομα, εφόσον αυτό καταστεί αναγκαίο.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας θα ακολουθήσει ανεπίσημο δείπνο, καθώς και συνέντευξη Τύπου από την ανώτατη διπλωμάτη της ΕΕ, Κάγια Κάλλας.

Την Πέμπτη, οι ηγέτες των 27 κρατών-μελών θα συναντηθούν στο μικρό βελγικό χωριό Ρικχόφεν για μια οικονομική σύνοδο, με βασικό αντικείμενο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στο κάστρο Αλντεν Μπίζεν, του 16ου αιώνα, θα εξεταστούν τρόποι με τους οποίους η Ευρώπη μπορεί να καταστεί πιο αυτάρκης και λιγότερο εξαρτημένη από κρίσιμες πρώτες ύλες που προέρχονται από άλλες περιοχές του κόσμου.

Μεταξύ των συμμετεχόντων θα βρίσκεται και η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα, η οποία αναμένεται να ενημερώσει τους ηγέτες για την έγκριση της εμπορικής συμφωνίας μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ.

Ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, καθώς και ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, Ενρίκο Λέτα, θα απευθυνθούν επίσης στους Ευρωπαίους ηγέτες, παρουσιάζοντας «τα οράματά τους για την ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα», σύμφωνα με την πρόσκληση που απέστειλε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Αντόνιο Κόστα.

Την ανάγκη προσαρμογής της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε έναν νέο, πιο ανταγωνιστικό και άνισο οικονομικό κόσμο ανέδειξε και η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, κατά τη διάρκεια του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός. Οι συζητήσεις στο Ρίκχοφεν, σύμφωνα με το Politico, στοχεύουν στη χάραξη πορείας για την Ευρώπη μέσα σε αυτή τη νέα πραγματικότητα, εξετάζοντας ταυτόχρονα την επίλυση εμπορικών ζητημάτων με τις ΗΠΑ και τη μείωση της εξάρτησης από ξένες πρώτες ύλες.

Από την Παρασκευή έως την Κυριακή, το ενδιαφέρον μεταφέρεται στο Μόναχο και στη Διάσκεψη Ασφαλείας, στην οποία θα συμμετάσχουν, μεταξύ άλλων, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο γερμανός καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε, ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο και ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Τα επίσημα θέματα της ατζέντας αφορούν την ευρωπαϊκή ασφάλεια και άμυνα, καθώς και το μέλλον της διατλαντικής σχέσης. Ωστόσο, στην πράξη, το βασικό ερώτημα παραμένει κατά πόσο η Ευρώπη μπορεί να σταθεί ανεξάρτητα από την Ουάσιγκτον.

Ο Μαρκ Ρούτε εμφανίζεται απαισιόδοξος, σύμφωνα με το Politico, προειδοποιώντας τους ευρωπαίους βουλευτές ότι η ήπειρος δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς τη στήριξη των ΗΠΑ. «Συνεχίστε να ονειρεύεστε», φέρεται να δήλωσε, απευθυνόμενος σε όσους πιστεύουν ότι η Ευρώπη μπορεί να πορευτεί χωρίς αμερικανική υποστήριξη, προσθέτοντας ξεκάθαρα: «Δεν μπορείτε».

Ειδικοί σε θέματα ασφάλειας επισημαίνουν ότι ευρωπαϊκές υπηρεσίες πληροφοριών εκτιμούν πως υπάρχει πιθανότητα ρωσικής επίθεσης σε κράτος-μέλος της ΕΕ, όσο πρόεδρος των ΗΠΑ παραμένει ο Ντόναλντ Τραμπ. Το ενδεχόμενο αυτό καθιστά αναγκαίο η Ευρώπη να είναι έτοιμη να επιχειρήσει αυτόνομα και να φέρει εις πέρας σύνθετες στρατιωτικές επιχειρήσεις, εφόσον χρειαστεί.

Στο τέλος της εβδομάδας, η Ευρωπαϊκή Ένωση ενδέχεται να μην έχει απαντήσει σε όλα τα κρίσιμα ερωτήματα, καταλήγει το Politico, ωστόσο οι ηγέτες της ελπίζουν ότι θα έχουν τουλάχιστον θέσει το πλαίσιο και την κατεύθυνση. Η εβδομάδα αυτή αναμένεται να αποτελέσει δοκιμασία για την ικανότητα της Ευρώπης να ενισχύσει την αυτονομία της, να στηρίξει την Ουκρανία και να χαράξει στρατηγική απέναντι σε ένα ολοένα πιο αβέβαιο και ανταγωνιστικό διεθνές περιβάλλον.

Πηγή: Protagon.gr

Continue Reading
Advertisement

Viral

(c) 2017-26 | Vouli.TV. All Rights Reserved. Developed by UnitrustMedia