MILITAIRE
Αν ο Τραμπ κάνει πράξη το τελεσίγραφο: Εμπορικός πόλεμος χωρίς σύνορα
Γράφει ο Γιώργος Βενέτης
Σε αντίθεση με τη στρατηγική του Τζο Μπάιντεν, ο οποίος στοχοποίησε απευθείας τη Ρωσία μέσω κυρώσεων, ο Ντόναλντ Τραμπ επέλεξε να πιέσει τους εμπορικούς εταίρους της Μόσχας, απειλώντας με την επιβολή προστατευτικών δασμών σε όσες χώρες συνεχίσουν να αγοράζουν ρωσικούς ενεργειακούς πόρους. Οι κύριοι εισαγωγείς ρωσικού πετρελαίου και παραγώγων του, όπως η Κίνα, η Ινδία και η Τουρκία, θα είναι οι πρώτοι που θα επηρεαστούν, ενώ ακολουθούν η Βραζιλία και άλλες χώρες. Οι δύο βασικοί αγοραστές του ρωσικού πετρελαίου είναι η Κίνα και η Ινδία, που απορροφούν έως και το 90% των ρωσικών εξαγωγών, με την Κίνα να κατέχει την πρωτοκαθεδρία στις εισαγωγές τόσο μέσω αγωγών όσο και δια θαλάσσης.
Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Τραμπ, εάν εντός 50 ημερών δεν επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας για το ουκρανικό ζήτημα, θα προχωρήσει στην επιβολή δασμών 100% στα ρωσικά προϊόντα, καθώς και σε εισαγωγές από χώρες που εξακολουθούν να συνεργάζονται εμπορικά με τη Μόσχα. Ωστόσο, οι σοβαρές πιθανές επιπτώσεις στην αμερικανική οικονομία, στις σχέσεις της Ουάσινγκτον με τους συμμάχους της και στην ισορροπία με την Κίνα καθιστούν αυτό το μέτρο εξαιρετικά επισφαλές. Το 2024, οι εισαγωγές ρωσικών προϊόντων στις ΗΠΑ ανήλθαν σε 3 δισ. δολάρια, κυρίως λιπάσματα, χάλυβας και ουράνιο – πρώτες ύλες απαραίτητες για στρατηγικούς τομείς της αμερικανικής οικονομίας, όπως η πυρηνική ενέργεια. Αντίθετα, οι αμερικανικές εξαγωγές προς τη Ρωσία ανήλθαν μόλις σε 500 εκατ. δολάρια, ποσό που χαρακτηρίζεται ως αμελητέο.
Πιθανές επιπτώσεις
Βασικοί σύμμαχοι των ΗΠΑ, όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ιαπωνία, εξακολουθούν να διατηρούν σημαντικούς εμπορικούς δεσμούς με τη Μόσχα. Η επιβολή δασμών σε κράτη που συνεργάζονται με τη Ρωσία θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρούς τριγμούς στις διακρατικές σχέσεις της Ουάσινγκτον. Η πιθανότερη έκβαση είναι ότι οι απειλές δασμών δεν θα έχουν το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα. Η Κίνα, για παράδειγμα, δεν πρόκειται να διακόψει την προμήθεια ρωσικού πετρελαίου μόνο και μόνο λόγω των προειδοποιήσεων Τραμπ.
Η Κίνα και η Ινδία έχουν αναπτύξει επικερδή δραστηριότητα μέσω της διύλισης ρωσικού πετρελαίου, το οποίο προμηθεύονται σε χαμηλότερες τιμές εξαιτίας των κυρώσεων. Το ρωσικό πετρέλαιο Ουραλίων πωλείται κάτω από τα 60 δολάρια ανά βαρέλι — δηλαδή κάτω από το πλαφόν που έχουν θεσπίσει οι χώρες της G7. Πρόκειται για μια άκρως προσοδοφόρα δραστηριότητα, την οποία δύσκολα θα εγκαταλείψουν. Συγκεκριμένα, η Ρωσία εξάγει περίπου δύο εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως στην Κίνα και 1,8 εκατομμύρια στην Ινδία. Η Τουρκία καταλαμβάνει την τρίτη θέση το 2025, με ημερήσιες εισαγωγές περίπου 400.000 βαρελιών. Από το 2022, η Άγκυρα έχει επικεντρωθεί στη μεταπώληση ρωσικών πετρελαϊκών προϊόντων σε ευρωπαϊκές χώρες που απαγορεύουν τις άμεσες αγορές από τη Ρωσία. Οι εξαγωγές της Τουρκίας σε πετρελαϊκά προϊόντα διπλασιάστηκαν: από 11 εκατομμύρια τόνους το 2021 σε 22,2 εκατομμύρια το 2024. Παράλληλα, οι ευρωπαϊκές εισαγωγές καυσίμων από την Τουρκία αυξήθηκαν από 5,2 σε 11,4 εκατομμύρια τόνους. Επίσης, χώρες όπως η Βραζιλία, κράτη της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής αγοράζουν ρωσικά καύσιμα είτε για δική τους χρήση είτε για μεταπώληση. Η εμπορική στρατηγική της Τουρκίας αποδεικνύει ποιος κινείται πιο αποτελεσματικά στη διεθνή σκακιέρα, ενώ η σύγκριση με τις πολιτικές της Ελλάδας δημιουργεί εθνική απογοήτευση.
Το πιθανότερο είναι ότι οι εμπορικοί εταίροι της Ρωσίας δεν θα ενδώσουν στις πιέσεις, οδηγώντας τον Τραμπ σε αναδίπλωση την ύστατη στιγμή. Οι δηλώσεις του φαίνεται να έχουν περισσότερο επικοινωνιακό χαρακτήρα – ένα μέσο για να αποδείξει “δράση” κατά της Μόσχας, να σιγήσει τους επικριτές του και να κατευνάσει τους νεοσυντηρητικούς, χωρίς να θέτει πραγματικά σε κίνδυνο τις σχέσεις του με τον Πούτιν. Όταν ερωτήθηκε τι θα κάνει εάν περάσουν οι 50 ημέρες χωρίς ανταπόκριση από τη Ρωσία, απέφυγε να απαντήσει λέγοντας χαρακτηριστικά: «Μην μου κάνετε αυτή την ερώτηση». Ουσιαστικά, προσπαθεί να εμφανιστεί σκληρός απέναντι στη Ρωσία, διατηρώντας ταυτόχρονα ανοικτό το κανάλι επικοινωνίας.
Υποθετικά σενάρια
Αν οι χώρες όπως η Κίνα, η Ινδία και άλλοι εμπορικοί εταίροι της Ρωσίας συνεχίσουν να εισάγουν ρωσικούς ενεργειακούς πόρους, τότε ο Τραμπ θα αναγκαστεί να επιβάλει υψηλούς δασμούς στα προϊόντα τους. Αυτό πιθανότατα θα προκαλέσει αντίποινα, με επιβολή δασμών στα αμερικανικά προϊόντα από τις ίδιες χώρες. Έτσι θα ξεσπάσει ένας εμπορικός πόλεμος με σοβαρές συνέπειες, πρωτίστως για την αμερικανική οικονομία. Η απώλεια πρόσβασης σε κινεζικά και ινδικά προϊόντα θα οδηγήσει σε ελλείψεις και άνοδο του πληθωρισμού. Η FED ενδέχεται να αυξήσει τα επιτόκια για να ελέγξει την κατάσταση, οδηγώντας σε ακριβότερο χρήμα και περιορισμό των επενδύσεων, προκαλώντας ύφεση αντί για την αναπτυξιακή ώθηση που υπόσχεται ο Τραμπ.
Αναμφίβολα, και άλλες χώρες –συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας– θα υποστούν συνέπειες. Όμως είναι αμφίβολο αν ο Τραμπ είναι διατεθειμένος να πληρώσει τόσο υψηλό τίμημα για να προωθήσει την επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία. Αυτός είναι και ο λόγος που οι αγορές πετρελαίου παρέμειναν αδιάφορες απέναντι στο τελεσίγραφο του, θεωρώντας απίθανο το ενδεχόμενο πρόκλησης παγκόσμιας κρίσης για χάρη μιας πολιτικής μπλόφας.
Το κινεζικό Υπουργείο Εξωτερικών ήδη αντιτίθεται ανοιχτά σε μονομερείς κυρώσεις και σε πολιτικές πίεσης, προτάσσοντας τον διάλογο ως μόνη ρεαλιστική λύση για το ουκρανικό. Επιπλέον, η Κίνα διαθέτει ένα ισχυρό διαπραγματευτικό όπλο: τις σπάνιες γαίες, που ήδη χρησιμοποιεί στρατηγικά στις σχέσεις της με τις ΗΠΑ.
Σε ένα δεύτερο, επίσης καταστροφικό σενάριο, αν οι χώρες που αγοράζουν ρωσικούς ενεργειακούς πόρους ευθυγραμμιστούν με το τελεσίγραφο Τραμπ και σταματήσουν τις αγορές, θα αφαιρεθούν από την αγορά περίπου 5 έως 7 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου την ημέρα — ένας τεράστιος όγκος που δεν μπορεί να αντικατασταθεί άμεσα. Ο ΟΠΕΚ+ ίσως αυξήσει την παραγωγή σταδιακά, αλλά η εκτόξευση των τιμών του πετρελαίου σε τριψήφια νούμερα για έστω και λίγους μήνες αρκεί για να πυροδοτήσει μια παγκόσμια ενεργειακή κρίση.
Πόσο σοβαρές είναι οι απειλές;
Ο Τραμπ έχει ιστορικό στο να εξαγγέλλει αυστηρές προθεσμίες και τελεσίγραφα που τελικά δεν εφαρμόζει, γεγονός που ενισχύει τις αμφιβολίες για τη σοβαρότητα των τελευταίων του απειλών. Επιπλέον, δεν υπάρχει εγγύηση ότι νέες κυρώσεις θα πλήξουν αποφασιστικά τα ρωσικά έσοδα. Η Μόσχα έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα ικανή στην παράκαμψη των κυρώσεων, χρησιμοποιώντας «μαύρη αγορά» και σκιώδεις μηχανισμούς μεταφοράς. Επομένως, οι απειλές Τραμπ είναι ίσως λιγότερο ριζοσπαστικές απ’ όσο φαντάζουν.
Το πλέον κρίσιμο είναι πως η Ρωσία και η οικονομία της έχουν αποδείξει αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα απέναντι στις μέχρι τώρα οικονομικές πιέσεις. Χαρακτηριστικά, μετά τις δηλώσεις του Τραμπ, ο ρωσικός χρηματιστηριακός δείκτης ενισχύθηκε κατά σχεδόν 3%, δείγμα της αδιαφορίας των Ρώσων επενδυτών. Συνεπώς, ο Πούτιν δεν φαίνεται να τρομοκρατείται από τέτοιου είδους «οικονομικό εκφοβισμό».
Εξάλλου, το μεγαλύτερο βάρος του πολέμου στην Ουκρανία επωμίζεται η Ευρώπη – ο «παγκόσμιος ασθενής». Η κόπωση είναι εμφανής και η κοινή γνώμη σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες απομακρύνεται από τη μακρόχρονη στήριξη του Κιέβου. Η κοινωνική πίεση αυξάνεται, με φόβους για αποσταθεροποίηση και μείωση του βιοτικού επιπέδου, ενόψει και της προμήθειας αμερικανικών όπλων βάσει της συμφωνίας Τραμπ–Ρούτε. Ακόμα και η φιλοουκρανή επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάγια Κάλλας, δήλωσε αιχμηρά: «Αν υποσχεθείς ένα όπλο, αλλά λες ότι θα το πληρώσει κάποιος άλλος, τότε στην ουσία δεν το παρέχεις». Το πιθανότερο είναι ότι το τελεσίγραφο αποτελεί απλώς μια ακόμα μπλόφα. Η παλαιά παγκόσμια τάξη καταρρέει και οι ΗΠΑ δεν μπορούν πλέον να επιβάλλουν τη βούλησή τους παρά μόνο στην πειθήνια Ευρώπη. Οι απειλές δεν πτοούν κανέναν άλλο. Το τελεσίγραφο Τραμπ, στην ουσία, είναι ένας πολιτικός πυροβολισμός στον αέρα.
ΠΗΓΗ: MILITAIRE.gr
MILITAIRE
Ο μέγας Εθνικός Κίνδυνος για το Κυπριακό
Παρά το γεγονός ότι ο Κυπριακός Ελληνισμός την 24 Απριλίου 2004, στο δημοψήφισμα για το σχέδιο Ανάν, απέρριψε με συντριπτική πλειοψηφία τη λύση ΔΔΟ, η κυβέρνησή μας, όπως έπρατταν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, συνεχίζει να υποστηρίζει αυτή τη λύση. Είναι έλλειψη σεβασμού της πολιτικής ηγεσίας προς τη λαϊκή ετυμηγορία .Έλλειψη σεβασμού προς τον λαό είναι και το γεγονός ότι οι κυβερνήσεις μας, με την επίκληση του απορρήτου των συνομιλιών ,δεν έχουν ενημερώσει επίσημα τον λαό για τις συγκλίσεις που έχουν συμφωνηθεί (κεκτημένο των συνομιλιών). Η επίκληση του απορρήτου των συνομιλιών, για να μην κοινοποιούνται οι συγκλίσεις στο λαό, είναι αδικαιολόγητη, αφού αυτές είναι επίσημα γνωστές στην Τουρκία και Βρετανία και επομένως δεν τίθεται θέμα εθνικής ασφάλειας αν κοινοποιηθούν και στο λαό. Η κυβέρνησή μας και οι ηγεσίες των πολιτικών κομμάτων, που υποστηρίζουν την ΔΔΟ, έχουν υποχρέωση να σεβαστούν την λαϊκή ετυμηγορία και να απορρίψουν αυτή τη λύση. Το Κυπριακό πρέπει να επανατοποθετηθεί στην ορθή βάση του ως θέμα εισβολής, κατοχής, εποικισμού και εθνοκάθαρσης. Αμεση προτεραιότητα τής Κυπριακής Δημοκρατίας( ΚΔ) πρέπει να είναι η ενίσχυση τής αμυντικής θωράκισης και στρατηγικός στόχος της, η προστασία των ελευθέρων περιοχών και ο αγώνας με όλα τα πολιτικά, διπλωματικά και νομικά μέσα για εφαρμογή του διεθνούς δικαίου στην Κύπρο (απομάκρυνση των τουρκικών κατοχικών δυνάμεων και εποίκων και επιστροφή των προσφύγων).
Η Τουρκοβρετανικής προέλευσης ΔΔΟ (συγκαλυμμένη μορφή συνομοσπονδίας δύο κρατών) την οποία υποστηρίζει η κυβέρνησή μας, δεν διαφέρει πολύ από τη λύση δύο κρατών(συνομοσπονδία δύο κρατών) την οποία υποστηρίζει σήμερα η Τουρκία. Και οι δύο λύσεις είναι τουρκικών όρων.
Οι δηλώσεις του προέδρου της ΚΔ για το Κυπριακό, με τη στήριξη και των ηγεσιών των πολιτικών κομμάτων, που υποστηρίζουν την ΔΔΟ, μάς προκαλούν ανησυχία, επειδή οι βάσεις που επικαλείται για επανέναρξη των συνομιλιών είναι προβληματικές. Δηλώνει, ότι επιδιώκουμε επανέναρξη των συνομιλιών για λύση ΔΔΟ στη βάση των ψηφισμάτων τού ΣΑ/ΗΕ, τού συμφωνημένου πλαισίου λύσης, τού κοινοτικού κεκτημένου και του κεκτημένου των συνομιλιών, με στόχο την επανένωση/απελευθέρωση τής Κύπρου. Το πρόβλημα έγκειται στο γεγονός ότι, το κεκτημένο των συνομιλιών ( οι συμφωνημένες συγκλίσεις, όσες τουλάχιστον γνωρίζουμε από διαρροές στα ΜΜΕ)παραβιάζει το κοινοτικό κεκτημένο και ότι η ΔΔΟ δεν οδηγεί σε επανένωση/απελευθέρωση τής Κύπρου. Πέραν τούτου πρόβλημα αντιμετωπίζεται και με το συμφωνημένο πλαίσιο λύσης καθώς και με τα ψηφίσματα τού ΣΑ/ΟΗΕ για τη λύση τού κυπριακού.
Κοινοτικό κεκτημένο. Με τίς συμφωνημένες συγκλίσεις(ουσιαστικά οι δικές μας υποχωρήσεις), παραβιάζονται βασικές δημοκρατικές αρχές τού κοινοτικού κεκτημένου και συγκεκριμένα: η αρχή τής πλειοψηφίας στη λήψη αποφάσεων(με το δικαίωμα βέτο στη μειοψηφία),η αρχή τής ενότητας τού κράτους και τά ανθρώπινα δικαιώματα τής ατομικής ιδιοκτησίας, τού εκλέγειν και εκλέγεσθαι, τής ελευθερίας εγκατάστασης(με την επιβολή εδαφικών ζωνών με εγγυημένες πλειοψηφίες κατοίκων και περιουσιών),η αρχή τής ασφάλειας(με τον αφοπλισμό τού κυπριακού κράτους μετά τη λύση. Θα αδυνατεί να ασκεί κυριαρχία στην επικράτεια του και να προστατεύει τα σύνορα και τούς πολίτες του),η αρχή τής μίας και μόνης κυριαρχίας(με τη διακήρυξη τής 11.2.2014 καθορίστηκε, μετά από εμμονή τής Τουρκίας, ότι η κυριαρχία θα προέρχεται εξίσου από τούς Ελληνοκύπριους(ΕΚ) και Τουρκοκύπριους(ΤΚ).Ήταν προμήνυμα τής σημερινής απαίτησης των ΤΚ για ” κυρίαρχη ισότητα “).
Συμφωνημένο πλαίσιο λύσης. Στήν πραγματικότητα δεν υφίσταται, αφού τον συμφωνημένο όρο constituent states οι Τούρκοι τον μεταφράζουν ώς “ ιδρυτικά κράτη” και οι Ελληνες ώς “ συνιστώσες πολιτείες” ή “ ομοσπονδιακές μονάδες”. Ηταν προμήνυμα τής σημερινής απαίτησης των ΤΚ για λύση δύο ιδρυτικών κρατών στην Κύπρο.
Ψηφίσματα ΣΑ/ΟΗΕ για το κυπριακό. Δέν πρέπει να μας δεσμεύει το ψήφισμα 649/1990 τού ΣΑ/ΟΗΕ, το οποίο περιλαμβάνει την ΔΔΟ ώς λύση τού κυπριακού επειδή (1)το ΣΑ/ΟΗΕ δεν είναι αρμόδιο να καθορίζει το πολίτευμα ενός κράτους (2)η ΔΔΟ, που περιλήφθηκε στο συγκεκριμένο ψήφισμα το 1990,κατόπιν εισήγησης τής Βρετανίας, απορρίφθηκε το 2004 από τον Κυπριακό Ελληνισμό στο δημοψήφισμα για το σχέδιο Ανάν.
Επανένωση /απελευθέρωση. Με την ΔΔΟ όχι μόνο δεν επανενώνεται /απελευθερώνεται η Κύπρος, αλλά νομιμοποιείται η διχοτόμηση(εδαφικές ζώνες που επέβαλε βίαια η εισβολή)καταλύεται η ΚΔ(αντικατάσταση της από δύο constituent states)και επεκτείνεται ο στρατιωτικός και πολιτικός έλεγχος τής Τουρκίας σε όλη την Κύπρο. Η Τουρκία θα θέσει το αφοπλισμένο κυπριακό κράτος υπο τον στρατιωτικό έλεγχο της καθώς και υπο τον πολιτικό έλεγχο της μέσω τού βέτο των ΤΚ. Θα επιβάλλει τίς αποφάσεις στο κυπριακό κράτος και θα αποκτήσει τον πολιτικό έλεγχο του. Οι ΤΚ είναι πλήρως εξαρτημένοι από την Τουρκία λόγω πλειοψηφίας τών Τούρκων εποίκων και τών διμερών συμφωνιών εξάρτησης τού ψευδοκράτους από την Τουρκία, η οποία απαιτεί να ενσωματωθούν στη λύση τού κυπριακού όπως έπραξε στο σχέδιο Ανάν. Η ΔΔΟ με βάση τα συμφωνηθέντα(συγκλίσεις) συγκροτεί θνησιγενές διχοτομικό κράτος, δυσλειτουργικό, πολύπλοκο, υπερβολικά μεγάλο και οικονομικά μη βιώσιμο .Πέραν τούτου με την ΔΔΟ, θα αδρανοποιηθούν οι στρατηγικές συνεργασίες τής ΚΔ με φίλες χώρες( Ελλάδα, Γαλλία, ΗΠΑ, Ισραήλ, ΗΑΕ, Ινδία κ.α),τα ενεργειακά προγράμματα και οι οριοθετήσεις τής ΑΟΖ της, επειδή προσκρούουν στα συμφέροντα τής Τουρκίας ,η οποία μέσω τού βέτο τών ΤΚ, θα παρεμποδίσει τήν συνέχιση τους.
Η εμμονή τής κυβέρνησης μας, να μήν σέβεται την ετυμηγορία τού λαού, ο οποίος απέρριψε τη ΔΔΟ, να μην ενημερώνει τον λαό για τίς συγκλίσεις των συνομιλιών και να υιοθετεί τήν ΔΔΟ ώς τη βάση τής στρατηγική της στο κυπριακό, δεν εξυπηρετεί τόν εθνικό στόχο τής επανένωσης/απελευθέρωσης τής Κύπρου. Η ΔΔΟ, συνιστά μέγα εθνικό κίνδυνο, αφού η εφαρμογή της θα θέσει όλη τήν Κύπρο υπο τον στρατιωτικό και πολιτικό έλεγχο τής Τουρκίας, είτε απομακρυνθούν είτε όχι τα κατοχικά στρατεύματα. Τον κίνδυνο αυτό δεν φαίνεται να αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση μας και οι πολιτικές ηγεσίες, που υποστηρίζουν την ΔΔΟ και αυτό μας ανησυχεί πολύ. Ανησυχούμε και για την επικείμενη πενταμερή διάσκεψη για το κυπριακό(τρείς εγγυήτριες δυνάμεις + δύο κοινότητες)με απούσα την ΚΔ, την οποία θεωρεί εκλιπούσα η Τουρκία και με δύο λύσεις τουρκικών όρων στη τράπεζα των διαπραγματεύσεων. Μόνο η αφύπνιση του λαού, αν συνειδητοποιήσει τον θανάσιμο κίνδυνο, μπορεί να ανακόψει την λανθασμένη πορεία που ακολουθείται στο κυπριακό.
Του Φοίβου Κλόκκαρη
Aντιστράτηγος ε.α
ΠΗΓΗ : MILITAIRE .gr
MILITAIRE
Το Ισραήλ βομβαρδίζει τον Λίβανο με στόχο να μην υπάρξει συμφωνία ΗΠΑ-Ιράν
Οι διαπραγματεύσεις που επρόκειτο να διεξαχθούν σήμερα στην Ελβετία μεταξύ του Ιράν και των Ηνωμένων Πολιτειών, με στόχο την επίτευξη συμφωνίας για τον τερματισμό της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή, αναβλήθηκαν επ’ αόριστον, όπως ανακοίνωσε η ελβετική κυβέρνηση. Η εξέλιξη αυτή ήρθε λίγες ώρες μετά τη γνωστοποίηση της ματαίωσης της αναχώρησης του Αμερικανού αντιπροέδρου Τζέι Ντι Βανς για την Ελβετία.
«Οι συνομιλίες που είχαν προγραμματιστεί μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών, του Ιράν, του Κατάρ και του Πακιστάν αναβλήθηκαν. Η Ελβετία εξακολουθεί να είναι έτοιμη να διευκολύνει τη διεξαγωγή αυτών των συνομιλιών και οι σχετικές προπαρασκευαστικές εργασίες συνεχίζονται», ανακοίνωσε το ελβετικό υπουργείο Εξωτερικών, χωρίς ωστόσο να δώσει διευκρινίσεις σχετικά με το πότε ενδέχεται να πραγματοποιηθούν.
Λίβανος: Δεκαοκτώ νεκροί σε ισραηλινά πλήγματα
Τουλάχιστον 18 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι 33 τραυματίστηκαν από ισραηλινές επιθέσεις που σημειώθηκαν τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή στον νότιο Λίβανο, σύμφωνα με προσωρινό απολογισμό του υπουργείου Υγείας της χώρας. Οι επιθέσεις αυτές πραγματοποιήθηκαν παρά την υπογραφή πρωτοκόλλου συμφωνίας μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Ιράν για τον τερματισμό του πολέμου, το οποίο προβλέπει επίσης παύση των εχθροπραξιών και στον Λίβανο.
Από την πλευρά του, το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι τέσσερις στρατιώτες του σκοτώθηκαν στον Λίβανο, μεταξύ των οποίων και ένας υψηλόβαθμος αξιωματικός.
«Τα εντατικά ισραηλινά αεροπορικά πλήγματα που πραγματοποιήθηκαν από τα μεσάνυχτα μέχρι τις πρωινές ώρες εμπόδισαν την απομάκρυνση των νεκρών και των τραυματιών και προκάλεσαν τον θάνατο 18 ανθρώπων και τον τραυματισμό 33», ανέφερε το λιβανικό υπουργείο Υγείας σε προκαταρκτικό απολογισμό.
Πρόκειται για τον βαρύτερο απολογισμό απωλειών από τη στιγμή που ανακοινώθηκε, τη Δευτέρα, η επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Ιράν.
Τα συγκεκριμένα πλήγματα έπληξαν τουλάχιστον δέκα περιοχές κοντά στην πόλη Ναμπάτιε, στον νότιο Λίβανο. Μεταξύ αυτών ήταν και η Χαρούφ, όπου έχασαν τη ζωή τους οκτώ άνθρωποι, σύμφωνα με το λιβανικό πρακτορείο ειδήσεων ANI.
Νωρίτερα, ο ισραηλινός στρατός είχε ανακοινώσει ότι πραγματοποιεί επιθέσεις εναντίον στόχων της Χεζμπολάχ σε διάφορες περιοχές του νότιου Λιβάνου, υποστηρίζοντας ότι οι επιχειρήσεις αυτές αποτελούν απάντηση στις επανειλημμένες παραβιάσεις της εκεχειρίας από τη σιιτική οργάνωση.
«Ο στρατός έπληξε κατά τη διάρκεια της νύχτας και συνεχίζει να πλήττει τρομοκράτες και υποδομές της Χεζμπολάχ σε πολλές περιοχές του νότιου Λιβάνου», αναφέρεται στην ανακοίνωση. «Οι επιχειρήσεις αυτές πραγματοποιούνται έπειτα από τις επανειλημμένες παραβιάσεις της εκεχειρίας από την τρομοκρατική οργάνωση Χεζμπολάχ», προστίθεται.
«Όλος ο Λίβανος να καεί»
Παράλληλα, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι «ο αντισυνταγματάρχης Ντορ Γκεντάλια Μπεν Σιμόν έπεσε στη μάχη» στον νότιο Λίβανο, μαζί με «τρεις ακόμη στρατιώτες», τα ονόματα των οποίων θα ανακοινωθούν αργότερα.
«Όλος ο Λίβανος πρέπει να καεί», δήλωσε αμέσως μετά ο υπουργός Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ, Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ, μία από τις σημαντικότερες προσωπικότητες της ακροδεξιάς και στενός πολιτικός σύμμαχος του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.
«Με όλο τον σεβασμό προς τους Αμερικανούς, το Ισραήλ οφείλει να διακηρύξει ξεκάθαρα προς όλο τον κόσμο ότι το αίμα των παιδιών μας και η ασφάλεια των πολιτών μας δεν αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης. Όλος ο Λίβανος πρέπει να καεί», υπογράμμισε σε σχετική ανακοίνωση.
Το Ισραήλ διευκρίνισε ότι συνεχίζει τις επιθέσεις εναντίον στόχων της Χεζμπολάχ, μετά την ανακοίνωση της σιιτικής οργάνωσης ότι κατέστρεψε τρία ισραηλινά άρματα μάχης Merkava με κατευθυνόμενους πυραύλους, κατά τη διάρκεια συγκρούσεων μεταξύ των μαχητών της και μονάδας του ισραηλινού στρατού στον νότιο Λίβανο.
Σε ανακοίνωσή της που εκδόθηκε τα ξημερώματα, η φιλοϊρανική οργάνωση ανέφερε επίσης ότι οι μαχητές της έπληξαν ισραηλινές δυνάμεις κοντά στους λόφους του Άλι Τάχερ, πάνω από τη Ναμπάτιε, χρησιμοποιώντας ρουκέτες και πυρά πυροβολικού.
Σύμφωνα με τη Χεζμπολάχ, οι συγκρούσεις συνεχίζονται.
Η νέα αυτή κλιμάκωση σημειώνεται μία ημέρα μετά τη δημοσιοποίηση από το Ισραήλ χάρτη που παρουσιάζει μια ευρύτερη ζώνη ελέγχου στον νότιο Λίβανο, ενώ παράλληλα διευκρίνισε ότι δεν αποκλείεται η πραγματοποίηση επιθέσεων και πέραν αυτής της περιοχής.
Την ίδια ώρα, ανώτερος Ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσε ότι η χώρα του βρίσκεται σε «επίμονες διαπραγματεύσεις» με τις Ηνωμένες Πολιτείες, με στόχο τη διατήρηση ισραηλινών στρατευμάτων σε περιοχή που εκτείνεται σε βάθος έως και δέκα χιλιομέτρων εντός του νότιου Λιβάνου.
ΠΗΓΗ: MILITAIRE. gr
MILITAIRE
«S-400 από τη Μόσχα, Patriot από το ΝΑΤΟ: Η Τουρκία τα θέλει όλα και τα έχει»
Σύμφωνα με ανακοίνωση του τουρκικού Υπουργείου Άμυνας, στις 16 Ιουνίου 2026, μία ιταλική πυροβολαρχία αντιαεροπορικού συστήματος μεγάλου βεληνεκούς SAMP/T, το οποίο διαθέτει και αντιβαλλιστικές δυνατότητες, πρόκειται να αναπτυχθεί στο αεροδρόμιο του Ικονίου (3η Αεροπορική Βάση), στο πλαίσιο του σχεδιασμού του ΝΑΤΟ για την περαιτέρω ενίσχυση της συμμαχικής αεράμυνας. Στην ίδια ανακοίνωση δεν προσδιορίζεται η ακριβής ημερομηνία άφιξης της συγκεκριμένης πυροβολαρχίας στην Τουρκία.
Υπενθυμίζεται ότι στις 18 Μαΐου 2026, το γερμανικό Υπουργείο Άμυνας είχε γνωστοποιήσει πως, επίσης στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, μία γερμανική πυροβολαρχία Patriot PAC-3, η οποία διαθέτει αντιβαλλιστικές δυνατότητες, θα αναπτυχθεί στην Τουρκία για το χρονικό διάστημα από τα τέλη Ιουνίου έως και τον Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους. Η συγκεκριμένη μονάδα θα εγκατασταθεί στην περιοχή Kurecik της νοτιοανατολικής Τουρκίας, όπου βρίσκεται το νατοϊκό ραντάρ μεγάλης εμβέλειας AN/TPY-2, αντικαθιστώντας την αμερικανική πυροβολαρχία Patriot PAC-3 που ήδη επιχειρεί στην περιοχή.
(Σ.Σ-1: Το ραντάρ στο Kurecik εγκαταστάθηκε το 2012 και λειτουργεί ως σταθμός έγκαιρης προειδοποίησης του ΝΑΤΟ έναντι επιθέσεων από βαλλιστικούς πυραύλους).
Κατά την παρούσα περίοδο, στην Τουρκία επιχειρεί μία αμερικανική πυροβολαρχία Patriot PAC-3 στο Kurecik, μία γερμανική πυροβολαρχία Patriot PAC-3 στην αεροπορική βάση του Incirlik, καθώς και μία ισπανική πυροβολαρχία Patriot PAC-2, η οποία δεν διαθέτει αντιβαλλιστικές δυνατότητες, επίσης στην ίδια βάση.
(Σ.Σ-2: Γερμανικά συστήματα Patriot PAC-2 είχαν αναπτυχθεί στην Τουρκία στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ κατά την περίοδο 2013-2015, με σκοπό την προστασία της χώρας από ενδεχόμενη αεροπορική απειλή προερχόμενη από τη Συρία. Για τον ίδιο λόγο εξακολουθούν να παραμένουν στην Τουρκία εδώ και χρόνια και τα ισπανικά Patriot PAC-2).
Εκτιμάται ότι η ιταλική πυροβολαρχία θα εγκατασταθεί εντός των προσεχών ημερών, στο πλαίσιο της ενίσχυσης των μέτρων ασφαλείας που λαμβάνονται ενόψει της επικείμενης Συνόδου Κορυφής της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, η οποία θα πραγματοποιηθεί τον Ιούλιο στην Άγκυρα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Τουρκία διαθέτει τα ρωσικής κατασκευής αντιαεροπορικά συστήματα μεγάλου βεληνεκούς S-400, τα οποία έχουν τη δυνατότητα αντιμετώπισης εισερχόμενων βαλλιστικών απειλών. Ωστόσο, η αξιοποίησή τους στο πλαίσιο των επιχειρησιακών δομών του ΝΑΤΟ έχει απαγορευτεί ρητά από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Παράλληλα, η Τουρκία συνεχίζει την ανάπτυξη και τον εξοπλισμό των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων με το αντιαεροπορικό σύστημα μεγάλου βεληνεκούς Siper, του οποίου η αντιβαλλιστική έκδοση αναμένεται να καταστεί διαθέσιμη το 2028.
-
ΠΟΛΙΤΙΚΗ1 month agoΒουλευτικές εκλογές 2026 – Αναλυτικά αποτελέσματα και κατανομή εδρών
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ2 weeks agoΠόρισμα καταπέλτης για το “Κράτος-Μαφία” για 15 φυσικά και νομικά πρόσωπα
-
Off the Record1 month agoΟ Φούλης εν όπως τον σκαλαπούνταρο… εδείχτηκεν τους ούλλους!
-
Βουλευτικές Εκλογές 20261 month agoΌσα πρέπει να ξέρετε πριν ψηφίσετε!
-
EKLOGES20261 month agoΒουλευτικές Εκλογές 2026 – Ζωντανή Αναμετάδοση Αποτελεσμάτων από το ΡΙΚ
-
Βουλευτικές Εκλογές 20261 month agoΣάλος από πρόταση υποψήφιου του ΕΛΑΜ για παρακολούθηση κομμάτων
-
Βουλευτικές Εκλογές 20261 month agoΤι δεν επιτρέπεται από την Παρασκευή μέχρι την ημέρα των εκλογών
-
ΠΟΛΙΤΙΚΗ2 weeks agoΠόρισμα «Κράτος Μαφία»: Πρώτα ενημερώνεται ο Αναστασιάδης, μετά η δημοσιοποίηση
-
ΠΟΛΙΤΙΚΗ2 weeks agoΜήνυμα ΔΗΠΑ προς Παπαδόπουλο: «Αναμένουμε την πρόσκληση» – Ανοικτοί σε συνεργασία αλλά με όρους
-
ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ1 week agoΤουρκική εφημερίδα κάνει λόγο για «ισραηλινή κατάληψη» στην Κύπρο






