ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Αννίτα για Κουτσόφτα-Τσέλεπο – Απορρίπτει τα περί «συνεννόησης» με Κυβέρνηση
Όσοι γνοιάζονται για τον ΔΗΣΥ θα πρέπει να είναι δίπλα μας και μαζί μας και όχι απέναντί μας, σχολίασε η Πρόεδρος του κόμματος Αννίτα Δημητρίου όταν κλήθηκε να σχολιάσει την εξαγγελία της υποψηφιότητάς του Μάριου Τσέλεπου για τη θέση του Προέδρου του Επαρχιακού Οργανισμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης Πάφου.
Πρόκειται για θέση την οποία, ως γνωστό, διεκδικεί και ο πρώην Βουλευτής του ΔΗΣΥ Κωστάκης Κωνσταντίνου, ο οποίος τάχθηκε υπέρ της υποψηφιότητας του Νίκου Χριστοδουλίδη στις προεδρικές εκλογές.

Η Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, σε δηλώσεις στο περιθώριο διάσκεψης Τύπου για το μεταναστευτικό την Τρίτη, ανέφερε ότι το κόμμα «προχωρά μπροστά ενωμένα, δυνατά» και ότι «εμείς δεν πρόκειται να ασχοληθούμε με οτιδήποτε άλλο, παρά με το να τεκμηριώσουμε με πολιτικές θέσεις και πολιτικές παρεμβάσεις, γιατί για εμάς είναι ύψιστη προτεραιότητα ο ΔΗΣΥ να πάει καλά στις εκλογές, για να πάει καλά και ο τόπος».
Ανέφερε ότι το κόμμα πολιτεύεται επί πολιτικών και όχι επί προσωπικών ζητημάτων, και ότι η ίδια δεν θα επιτρέψει σε καμία περίπτωση να συνεχιστεί οποιαδήποτε συζήτηση που σκοπό έχει ακριβώς προσωπικά ζητήματα και όχι πολιτικά.
Η κ. Δημητρίου είπε ότι ο ΔΗΣΥ δεν πρόκειται να μείνει στα μικρά και δεν πρόκειται να επιτρέψει κάποιοι που επιδιώκουν να σύρουν το κόμμα σε αυτή την κατεύθυνση, να το πράξουν.
«‘Έχουμε σοβαρότατα ζητήματα που αναμένουν από εμάς οι πολίτες, εισηγήσεις και παρεμβάσεις και σε αυτά θα επικεντρωθούμε. Δεν έχει τηρηθεί, ακολουθηθεί άλλη διαδικασία από αυτή που υπάρχει στο καταστατικό του κόμματος η οποία έχει αποφασιστεί και επικυρωθεί από το Πολιτικό Γραφείο με ομοφωνία και δεν στερήθηκε ο λόγος από κανένα”, σημείωσε.

“Δεν εξυπηρετεί σε καμία περίπτωση αυτή τη στιγμή αν πραγματικά γνοιαζόμαστε γι’ αυτή την παράταξη να λειτουργούμε με τρόπο που ζημιώνει αυτό τον περήφανο χώρο, και καλώ όλους τους συναγερμικούς φίλους και φίλες να προστατεύσουν το σπίτι τους. Δεν είναι προσωπική υπόθεση κανενός ο ΔΗΣΥ, αυτό το κόμμα έχει αρχές και αξίες και θα τις διαφυλάξει για το καλό της Κύπρου μας πάνω απ΄όλα», ανέφερε.
Η Πρόεδρος του ΔΗΣΥ κλήθηκε να τοποθετηθεί επί δηλώσεων του κ. Τσέλεπου αλλά και του μέλους του πολιτικού γραφείου Κλεάνθη Κουτσόφτα που απέστειλε επιστολή παραίτησης ως απάντηση στην απαίτηση του κόμματος να αποσύρει την ανεξάρτητη υποψηφιότητά του για την αντιδημαρχία Παραλιμνίου.
Η κ. Δημητρίου συγκεκριμένα ρωτήθηκε για υπονοούμενα που άφησαν οι δύο για συνεννόηση του ΔΗΣΥ με την Κυβέρνηση «για να τους τακτοποιήσει κάποια ζητήματα» δηλαδή ο μεν κ. Κουτσόφτας για παράταση στο συμβούλιο του ΟΝΕΚ και ο δε κ. Τσέλεπος για να διοριστεί κάπου ο Κωστάκης Κωνσταντίνου για να μην είναι υποψήφιος περιφειάρχης Πάφου.
Σε παρατήρηση ότι αυτά στέλνουν ένα διφορούμενο μήνυμα προς την κοινωνία ότι είναι ο ΔΗΣΥ υπεύθυνη αντιπολίτευση αλλά ταυτόχρονα διατηρεί κανάλια με την Κυβέρνηση, η Πρόεδρος του κόμματος απάντησε ότι «το είπαμε από την πρώτη στιγμή ότι είμαστε υπεύθυνη αντιπολίτευση και το έχουμε αποδείξει όλους αυτούς τους μήνες, και εκεί που χρειάζεται θα στηρίξουμε και εκεί που διαφωνούμε θα βγούμε ακόμη πιο μπροστά».

Σύμφωνα με την κ. Δημητρίου, συνεννόηση με την Κυβέρνηση πρέπει να υπάρχει και αυτό γινόταν πάντοτε από την αντιπολίτευση προς την Κυβέρνηση, αλλά αυτό χρειάζεται ορθότερα να γίνεται με όλες τις πολιτικές δυνάμεις σε ότι αφορά μεγάλα ζητήματα του τόπου.
«Αντιλαμβάνεστε ότι για τα συγκεκριμένα ζητήματα (διορισμός και παράταση) αυτό που κρίνεται, αν όντως ίσχυε κάτι τέτοιο και ενοχλούσε, είναι ο χρόνος ο οποίος τίθεται και η σκοπιμότητα. Να το αφήσουμε μέχρι εδώ και να σας πω ότι δεν ισχύει τίποτε περισσότερο από αυτό που έχουμε πει δημοσίως, από αυτό που προβάλλουμε καθημερινά, και δεν υπάρχει κανένας λόγος να αφήνονται σκιές και υπονοούμενα”, είπε.
“Στο κάτω-κάτω ό,τι συζητούμε το κάνουμε μεταξύ μας και σε καμία περίπτωση εμείς δεν αποφασίζουμε για το που θα διοριστεί κάποιος ή και πως, αυτό είναι απόφαση της εκτελεστικής εξουσίας που φέρει και την απόλυτη ευθύνη για τον διορισμό είτε των ημικρατικών, είτε του οποιουδήποτε σε οποιοδήποτε πόστο. Οπότε εμείς θα κρατηθούμε σε αυτά τα οποία αναμένουν από εμάς οι πολίτες και ως ηγεσία λειτουργούμε περισσότερο ως ομάδα από ότι ποτέ», ανέφερε.
Η κ. Δημητρίου θέλησε να ευχαριστήσει την ηγετική πυραμίδα που ήταν παρούσα σήμερα στην διάσκεψη Τύπου (Σάβια Ορφανίδου, Ονούφριο Κουλλά, Ευθύμιο Δίπλαρο και Γιώργο Κάρουλλα) και όλους τους συναδέλφους και συνεργάτες της που καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες καθημερινά, όπως είπε.
«Δεν κρύψαμε ποτέ ότι είχαμε να διαχειριστούμε μια δύσκολη πολιτική κατάσταση μετά και το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών και όσοι θέλουν να βοηθήσουν και γνοιάζονται για τον ΔΗΣΥ να σταθούν δίπλα μας, μαζί μας και όχι απέναντι», κατέληξε.
Πηγή: Kathimerini
EKLOGES2026
Βουλευτικές Εκλογές 2026 – Ζωντανή Αναμετάδοση Αποτελεσμάτων από το ΡΙΚ
Το Vouli TV και το CityChannel μεταδίδουν ζωντανά τη μεγάλη εκλογική βραδιά των Βουλευτικών Εκλογών 2026, σε απευθείας σύνδεση με το πρόγραμμα του ΡΙΚ.
Παρακολουθήστε λεπτό προς λεπτό:
- Τα πρώτα exit polls
- Τη ροή των αποτελεσμάτων από όλες τις επαρχίες
- Αναλύσεις και σχόλια για τη νέα σύνθεση της Βουλής
- Δηλώσεις πολιτικών αρχηγών και εκπροσώπων κομμάτων
- Όλες τις εξελίξεις της εκλογικής βραδιάς σε πραγματικό χρόνο
Η ενημέρωση συνεχίζεται καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας με συνεχή ανανέωση αποτελεσμάτων και ζωντανές συνδέσεις από τα εκλογικά κέντρα.
Μείνετε συντονισμένοι στο Vouli TV και το CityChannel για την πιο ολοκληρωμένη κάλυψη των Βουλευτικών Εκλογών 2026.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Σε απεργιακή κινητοποίηση οι δεσμοφύλακες της «Ισότητας» έξω από το Υπουργείο Δικαιοσύνης
Σε 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση προχωρά σήμερα το Κλαδικό Συμβούλιο Δεσμοφυλάκων της παγκύπριας συντεχνίας Ισότητα. Η απόφαση λήφθηκε κατά τη Γενική Συνέλευση του κλαδικού συμβουλίου δεσμοφυλάκων, με τη διαμαρτυρία να πραγματοποιείται έξω από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, διεκδικώντας μεταξύ άλλων ασφαλείς συνθήκες εργασίας και σεβασμό προς τον συνδικαλισμό.
Ο κλάδος ζητά, μεταξύ άλλων, άμεση και ουσιαστική συνάντηση του Υπουργού Δικαιοσύνης με τη Συντεχνία, επισημαίνοντας ότι «μέχρι σήμερα αρνείται να μας δει και να μας απαντήσει. Δεν θα ανεχθούμε άλλο τη σιωπή». Παράλληλα, απαιτεί την άμεση εφαρμογή ολοκληρωμένου προγράμματος εκπαίδευσης για τους δεσμοφύλακες, το οποίο, όπως αναφέρεται, σήμερα απουσιάζει πλήρως, καθώς και τη διασφάλιση συνθηκών ασφάλειας και υγείας στους χώρους εργασίας.
Παράλληλα, προβάλλονται διεκδικήσεις που χαρακτηρίζονται ως μη διαπραγματεύσιμες, όπως η άμεση ακύρωση της πειθαρχικής διαδικασίας εις βάρος του Αντιπροέδρου του Κλαδικού Συμβουλίου Δεσμοφυλάκων της συντεχνίας «Ισότητα» στην Κύπρο, καθώς και «κάθε μορφής αντίποινα προς εκλεγμένους συνδικαλιστές».
Η συντεχνία ζητά ακόμη θεσμοθετημένη και υποχρεωτική διαβούλευση για κάθε απόφαση που αφορά το προσωπικό, επισημαίνοντας ότι η συμμετοχή των συντεχνιών στη λήψη αποφάσεων που επηρεάζουν τους εργαζομένους αποτελεί πάγια αρχή του ευρωπαϊκού κεκτημένου.
Παράλληλα, απαιτείται «άμεση ανάκληση της παράνομης διαταγής που τιμωρεί όσους κάνουν χρήση άδειας ασθενείας με αποκλεισμό από υπερωρίες», όπως αναφέρεται, ενώ ζητείται η απόσυρση και επανεξέταση των σχετικών πρωτοκόλλων μέσα από ουσιαστική διαβούλευση με τη συντεχνία και η επαναφορά τους σε πιλοτική εφαρμογή μέχρι την τελική αξιολόγησή τους. Επιπρόσθετα, ζητείται αλλαγή του οργανογράμματος και «διορισμός ανεξάρτητου Διευθυντή Φυλακών, εκτός Στρατού και Αστυνομίας, με αποδεδειγμένη γνώση και εμπειρία στη σωφρονιστική πολιτική». Παράλληλα, προτείνεται η τοποθέτηση τεσσάρων λειτουργών αμέσως κάτω από τον Διευθυντή, με εξειδίκευση στην εγκληματολογία και τη διοίκηση προσωπικού.
Η συντεχνία διαμηνύει ότι, σε περίπτωση που οι πιο πάνω διεκδικήσεις δεν ικανοποιηθούν, «θα κλιμακώσουμε εκ νέου τα μέτρα μας, με κάθε νόμιμο και δημοκρατικό μέσο που διαθέτει το συνδικαλιστικό κίνημα».
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της απεργίας, από τον Δεκέμβριο του 2025, όταν ο Αντιπρόεδρος και Εκπρόσωπος Τύπου της Συντεχνίας, Γιώργος Μαλτέζος, έφερε δημόσια στο προσκήνιο ζητήματα υπερπληθυσμού, διακίνησης ναρκωτικών και υποστελέχωσης στις Φυλακές, άρχισε — όπως υποστηρίζεται — μια μεθοδευμένη προσπάθεια στοχοποίησής του.
Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται και σε πρόσφατη διαταγή, σύμφωνα με την οποία εργαζόμενοι που λαμβάνουν άδεια ασθενείας αποκλείονται από υπερωριακή εργασία για δέκα ημέρες. Η συντεχνία χαρακτηρίζει το μέτρο παράνομο και τιμωρητικό, υποστηρίζοντας ότι συγκρούεται με βασικές αρχές του ευρωπαϊκού εργατικού δικαίου.
Σε ό,τι αφορά τις συνθήκες εργασίας, η συντεχνία καταγγέλλει σοβαρή υποστελέχωση, με αναλογίες που — όπως αναφέρει — φθάνουν σε έναν δεσμοφύλακα ανά 60 έως 70 κρατούμενους ή δύο δεσμοφύλακες ανά 100 έως 120 κρατούμενους, γεγονός που, σύμφωνα με τη συντεχνία, καθιστά αδύνατη την ασφαλή λειτουργία των πτερύγων.
Η συντεχνία σημειώνει ακόμη ότι σε αρκετές περιπτώσεις οι δεσμοφύλακες παραμένουν κλειδωμένοι εντός των πτερύγων μαζί με τους κρατουμένους κατά τη διάρκεια της βάρδιας, χωρίς άμεση δυνατότητα απομάκρυνσης ή ενίσχυσης, κάτι που — όπως υποστηρίζει — θέτει σε κίνδυνο τόσο το προσωπικό όσο και τους ίδιους τους κρατουμένους. Προσθέτει δε ότι οι καταγγελίες της επιβεβαιώνονται, όπως αναφέρει, από αποφάσεις του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λευκωσίας και παρατηρήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά των Βασανιστηρίων, υπογραμμίζοντας ότι θα συνεχίσει τις διεκδικήσεις της χωρίς υπαναχωρήσεις.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Βαραίνει το κλίμα μεταξύ υπουργού Δικαιοσύνης και Αρχηγού Αστυνομίας
-
Off the Record6 days agoΟ Φούλης εν όπως τον σκαλαπούνταρο… εδείχτηκεν τους ούλλους!
-
EKLOGES20263 weeks agoEKLOGES2026 – Αποτελέσματα Δημοσκοπήσεων | Τετάρτη 29/04 στις 7μμ
-
voulitv1 month agoEKLOGES2026 – Λεμεσός 2026 – Η μάχη της έδρας | Πέμπτη 16/04 στις 7μμ
-
EKLOGES20261 month agoEKLOGES2026 – Λευκωσία 2026 – Η μάχη της έδρας | Δευτέρα 20/04 στις 7μμ
-
Βουλευτικές Εκλογές 20261 week agoΌσα πρέπει να ξέρετε πριν ψηφίσετε!
-
EKLOGES20261 month agoEKLOGES2026 – Λευκωσία 2026 – Η μάχη της έδρας | Παρασκευή 17/04 στις 7μμ
-
EKLOGES20264 weeks agoEKLOGES2026 – Θέματα Επικαιρότητας | Δευτέρα 27/04 στις 7μμ
-
EKLOGES20261 month agoEKLOGES2026 – Λάρνακα 2026 – Η μάχη της έδρας | Παρασκευή 24/04 στις 7μμ
-
Βουλευτικές Εκλογές 20263 weeks agoΦ. Παναγιώτου: «Στόχος μας μια νέα, πιο σύγχρονη και άμεση δημοκρατία»
-
Βουλευτικές Εκλογές 20263 weeks agoΜε μία κενή θέση στο ψηφοδέλτιό του ως ένδειξη τιμής για τον Ανδρέα Νεοφύτου, το ΚΕΚΚ κατέρχεται με 55 υποψηφίους

