ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Απουσία Κύπρου από Κοινοποιήσεις Επικίνδυνων Αερόσακων Takata στο Σύστημα Rapex-Safety Gate
Οι ανακλήσεις αυτοκινήτων και η αντικατάσταση των αερόσακων Takata αποτέλεσαν σημαντικό θέμα το 2019 και το 2020 στην Ε.Ε., με έντονη παρουσία στις κοινοποιήσεις και ανατροφοδοτήσεις του συστήματος Rapex-Safety Gate, το οποίο είναι υπεύθυνο για την έγκαιρη προειδοποίηση των κρατών-μελών για επικίνδυνα προϊόντα. Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του 2019, η Κομισιόν ανέφερε ότι το 80% των δράσεων του Rapex-Safety Gate αφορούσαν ανακλήσεις αυτοκινήτων, χωρίς να εξειδικεύσει τους λόγους αυτών των ανακλήσεων.
Το 2019, η Κομισιόν διαπίστωσε ότι η Takata συμμετείχε σε δύο καρτέλ παραβίασης των αντιμονοπωλιακών κανόνων της Ε.Ε., σε συνεργασία με τις Autoliv και TRW. Οι εταιρείες αυτές προσέφεραν στην ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία διάφορα προϊόντα ασφαλείας, όπως ζώνες ασφαλείας και αερόσακους. Τα καρτέλ λειτουργούσαν από το 2013 και επεκτάθηκαν στους αερόσακους μεταξύ 2017 και 2019. Η Κομισιόν επέβαλε πρόστιμο 368 εκατομμυρίων ευρώ στις Autoliv και TRW, ενώ η Takata, ως η εταιρεία που αποκάλυψε τα καρτέλ και συνεργάστηκε με τις αρχές, εξασφάλισε ασυλία από το πρόστιμο, αποφεύγοντας έτσι πληρωμή περίπου 195 εκατομμυρίων ευρώ.
Τα καρτέλ είχαν αρνητικές συνέπειες για τους καταναλωτές στην Ε.Ε., επηρεάζοντας αρνητικά την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής αυτοκινητοβιομηχανίας. Η Κομισιόν αναγνώρισε ότι τα συστήματα ασφαλείας, όπως οι ζώνες ασφαλείας και οι αερόσακοι, είναι ζωτικής σημασίας για την ασφάλεια των οδηγών και των επιβατών.
Η απόφαση της Κομισιόν για την επιβολή του προστίμου λήφθηκε στις 5 Μαρτίου 2019, ενώ η πρώτη κοινοποίηση του συστήματος Rapex-Safety Gate για τους επικίνδυνους αερόσακους Takata έγινε στις 11 Ιανουαρίου 2019 και αφορούσε έξι μοντέλα της Mazda. Τα κράτη-μέλη, εκτός από την Κύπρο, προχώρησαν σε έρευνες για να διαπιστώσουν αν οι επικίνδυνοι αερόσακοι είχαν διατεθεί στην αγορά τους και να ανατροφοδοτήσουν το σύστημα Rapex-Safety Gate. Στο τέλος, 13 χώρες της Ε.Ε. καθώς και η Νορβηγία, ανατροφοδότησαν το σύστημα για τον εντοπισμό των επικίνδυνων αερόσακων.
Ωστόσο, το κυπριακό κράτος δεν συμμετείχε σε καμία από τις 17 κοινοποιήσεις του Rapex-Safety Gate για τους αερόσακους Takata, ούτε προχώρησε σε καμία έρευνα ή ανατροφοδότηση του συστήματος. Το Τμήμα Οδικών Μεταφορών (ΤΟΜ) φέρει την ευθύνη για την έρευνα και την ανατροφοδότηση, αλλά δεν φαίνεται να έλαβε καμία ενέργεια για να διαπιστώσει αν οι επικίνδυνοι αερόσακοι είχαν εντοπιστεί στην Κύπρο. Επομένως, το κυπριακό κράτος δεν πληρούσε την υποχρέωσή του να ενημερώσει το σύστημα Rapex-Safety Gate για την ύπαρξη του προβλήματος στην Κύπρο, γεγονός που υποδεικνύει ότι δεν πραγματοποιήθηκε καμία έρευνα από το ΤΟΜ.
EKLOGES2026
EKLOGES2026 – Θέματα Επικαιρότητας | Δευτέρα 11/05 στις 7μμ
Λίγες ημέρες πριν από τις βουλευτικές εκλογές, τα κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν την κυπριακή κοινωνία βρέθηκαν στο επίκεντρο της εκπομπής «Εκλογές 2026», με παρουσιαστή τον Μίκη Κασάπη, ο οποίος συντόνισε μια πολιτική συζήτηση με έντονες τοποθετήσεις και διαφορετικές προσεγγίσεις από τους καλεσμένους.
Στο στούντιο βρέθηκαν υποψήφιοι βουλευτές από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους: Θεόδωρος Τσάτσου (ΔΗΣΥ, Λευκωσία), Αλέξανδρος Γεωργίου (ΕΛΑΜ, Λευκωσία), Λάκης Κωνσταντίνου (ΕΔΕΚ, Λεμεσός) και Μαρία Κολά (Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, Λευκωσία), καταθέτοντας τις θέσεις τους για ζητήματα που επηρεάζουν άμεσα την κυπριακή κοινωνία.
Συζήτησαν για:
• Το στεγαστικό πρόβλημα και την ανάγκη για πιο προσιτή στέγη, ιδιαίτερα για τα νέα ζευγάρια και τις νεαρές οικογένειες που δυσκολεύονται να αποκτήσουν κατοικία.
• Την πολιτική που πρέπει να ακολουθηθεί σε σχέση με την αγορά ακινήτων από ξένους επενδυτές και τις επιπτώσεις στην εγχώρια αγορά κατοικίας.
• Το μεταναστευτικό, τις ευθύνες των κομμάτων στη διαχείριση του ζητήματος και το κατά πόσο η παράνομη μετανάστευση αποτελεί απειλή για την ασφάλεια και τη συνοχή του κράτους.
• Το δημογραφικό πρόβλημα και τα μέτρα που μπορούν να δοθούν ως κίνητρα προς τους νέους για δημιουργία οικογένειας και απόκτηση παιδιών.
Η συζήτηση ανέδειξε τις διαφορετικές πολιτικές προσεγγίσεις γύρω από κρίσιμα κοινωνικά και οικονομικά ζητήματα που απασχολούν σήμερα τους πολίτες.
Ζωντανά στο Vouli TV και διαδικτυακά.
EKLOGES2026
EKLOGES2026 – Θέματα Επικαιρότητας | Τρίτη 05/05 στις 7μμ
Το παρόν και το μέλλον της κυπριακής κοινωνίας μέσα από το πρίσμα της επικαιρότητας και των κοινωνικών προκλήσεων βρέθηκαν στο επίκεντρο της εκπομπής Ekloges 2026, με παρουσιαστή τον Μίκη Κασάπη.
Στο στούντιο φιλοξενήθηκαν οι υποψήφιες βουλεύτριες:
• Δήμητρα Χατζηβασιλείου (Άμεση Δημοκρατία – Λεμεσός)
• Έλενα Λυμπούρη Κοζάκου (Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών – Λευκωσία)
• Νατάσα Ιωάννου (Volt – Κερύνεια)
• Ελένη Χρυσοστόμου (ΔΗΠΑ– Λευκωσία)
Συζητήσαμε για :
• Την ανάγκη στήριξης της οικογένειας και ειδικότερα το ζήτημα της άδειας μητρότητας
• Το επίπεδο εμπιστοσύνης των πολιτών προς τους θεσμούς και την πολιτεία
• Τη συμμετοχή και την εκπροσώπηση των γυναικών στην πολιτική ζωή
• Τις σύγχρονες κοινωνικές προκλήσεις και τις πολιτικές που απαιτούνται για την αντιμετώπισή τους
Μια ουσιαστική συζήτηση με διαφορετικές προσεγγίσεις και τοποθετήσεις, που ανέδειξε τις προτεραιότητες αλλά και τις προκλήσεις της σύγχρονης κυπριακής πραγματικότητας.
Ζωντανά στο Vouli TV και διαδικτυακά.
THE DUEL - VouliTV LIVE DEBATE
THE DUEL «ΕΛΑΜ vs ΑΛΜΑ», Σάββατο 02/05 στις 5μμ
-
Off the Record1 month agoΛάσπη στον πολιτικό ανεμιστήρα – και όποιον πάρει ο άνεμος
-
EKLOGES20261 month agoEKLOGES2026 – Αμμόχωστος 2026 – Η μάχη της έδρας | Δευτέρα 06/04 στις 7μμ
-
EKLOGES20262 weeks agoEKLOGES2026 – Αποτελέσματα Δημοσκοπήσεων | Τετάρτη 29/04 στις 7μμ
-
voulitv4 weeks agoEKLOGES2026 – Λεμεσός 2026 – Η μάχη της έδρας | Πέμπτη 16/04 στις 7μμ
-
EKLOGES20261 month agoΟικολόγοι: Ολοκληρώθηκε η επικύρωση ψηφοδελτίου – Οι 56 υποψήφιοι
-
THE DUEL - VouliTV LIVE DEBATE1 month agoTHE DUEL «ΑΚΕΛ VS ΔΗΚΟ», Πέμπτη 09/04 στις 5μμ
-
EKLOGES20264 weeks agoEKLOGES2026 – Λευκωσία 2026 – Η μάχη της έδρας | Δευτέρα 20/04 στις 7μμ
-
EKLOGES20261 month agoEKLOGES2026 – Το κόμμα Αγρονόμος στο δρόμο προς τις Εκλογές | Σάββατο 04/04 στις 6μμ
-
EKLOGES20261 month agoEKLOGES2026 – Πάφος 2026 – Η μάχη της έδρας | Παρασκευή 03/04 στις 7μμ
-
EKLOGES20263 weeks agoEKLOGES2026 – Θέματα Επικαιρότητας | Δευτέρα 27/04 στις 7μμ

