Το μήνυμα ότι δεν αποσύρεται από την κούρσα για τον Λευκό Οίκο έστειλε ο Τζο Μπάιντεν κατά την πολυαναμενόμενη συνέντευξή Τύπου στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον.
Επανέλαβε πως εννοεί να «τελειώσει τη δουλειά» που άρχισε το 2020 και διαβεβαίωσε πως θα είναι ακόμα ικανός, αν επανεκλεγεί, να «αντιμετωπίσει» τους προέδρους της Κίνας και της Ρωσίας, τον Σι Τζινπίνγκ και τον Βλαντίμιρ Πούτιν, σε τρία χρόνια.
«Είμαι αποφασισμένος να είμαι υποψήφιος, αλλά νομίζω πως είναι σημαντικό να καθησυχαστούν οι φόβοι», δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο Αμερικανός πρόεδρος ο οποίος βρίσκεται στο επίκεντρο σφοδρών επικρίσεων – και από τους κόλπους των Δημοκρατικών. Ωστόσο, για ακόμη μια αφορά δεν απέφυγε τα «ολισθήματα».
Αποκάλεσε «αντιπρόεδρο Τραμπ» την Κάμαλας Χάρις, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ενώ νωρίτερα είχε αναγγείλει τον «πρόεδρο Πούτιν» ενώ υποδεχόταν στη σκηνή τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σπεύδοντας να διορθώσει τον εαυτό του. «Είμαι τόσο επικεντρωμένος στο να νικηθεί ο Πούτιν», δικαιολογήθηκε
Αναφέρθηκε, δε, συγκεκριμένα στην κατάσταση της υγείας του, τονίζοντας πως όλες οι νευρολογικές εξετάσεις στις οποίες έχει υποβληθεί δείχνουν πως είναι «καλά». «Υποβλήθηκα σε τρεις νευρολογικές εξετάσεις, εντατικές και σημαντικές», η πιο πρόσφατη από τις οποίες έγινε «τον Φεβρουάριο», θύμισε, κι οι γιατροί «λένε πως είμαι σε καλή φόρμα. Είμαι καλά». «Εξετάζομαι καθημερινά όσον αφορά τις νευρολογικές μου δυνατότητες», πρόσθεσε, αναφερόμενος «στις αποφάσεις που παίρνω κάθε μέρα».
Επιπλέον, ο Αμερικανός πρόεδρος έστρεψε τα πυρά του κατά του Ντόναλντ Τραμπ υπογραμμίζοντας ότι οι ΗΠΑ «δεν μπορούν να αποσυρθούν από τον κόσμο». «Ο προκάτοχός μου έχει κάνει σαφές πως δεν αναλαμβάνει καμιά δέσμευση υπέρ του NATO», ανέφερε ακόμη. Οι «ευρωπαίοι σύμμαχοι» δεν είπαν «”Τζο, μην θέσεις υποψηφιότητα”», τόνισε. «Αυτό που μου είπαν ήταν “πρέπει να νικήσεις, δεν μπορείς να αφήσεις να επιστρέψει αυτός ο τύπος. Θα ήταν καταστροφή”», πρόσθεσε.
Υποβάθμισε για ακόμη μια φορά τις δυσοίωνες δημοσκοπήσεις και διαβεβαίωσε πως έχει τα «περισσότερα προσόντα», ότι είναι ο καταλληλότερος υποψήφιος της παράταξής του απέναντι στον Τραμπ. «Υπάρχουν κι άλλοι που θα μπορούσαν να τον νικήσουν, αλλά είναι τρομερά δύσκολο να ξεκινάς από το μηδέν», είπε, μεταξύ άλλων.
Πιέσεις
Πάντως, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να ειπωθεί ότι ο έντονος προβληματισμός για την εκ νέου υποψηφιότητα του Αμερικανού προέδρου έχει καταλαγιάσει. Μπορεί η προεκλογική του ομάδα να υποστηρίζει ότι οι συναντήσεις και εμφανίσεις του προέδρου τις τελευταίες δύο εβδομάδες επέτρεψαν την ανάκαμψη των ποσοστών αποδοχής και πρόθεσης ψήφου υπέρ του, ωστόσο δημοσκόπηση της Washington Post δείχνει ότι η πλειονότητα των Δημοκρατικών ψηφοφόρων (56%) επιθυμεί ο Μπάιντεν να παραιτηθεί, έναντι 42% που θα ήθελε να παραμείνει στην κούρσα. Παρ’ όλα αυτά, τα ποσοστά των δύο υποψηφίων δεν έχουν σημειώσει αξιόλογη μεταβολή μετά το ντιμπέιτ. Η ομάδα Μπάιντεν επιμένει ότι οι προεκλογικές συγκεντρώσεις των τελευταίων 15 ημερών, οι περισσότερες από δέκα συνεντεύξεις, οι λίγες καλές ομιλίες και μη προγραμματισμένες συναντήσεις με ψηφοφόρους, αλλά και η σύνοδος του ΝΑΤΟ βοήθησαν προκειμένου οι φωνές για παραίτηση του Μπάιντεν από την εκστρατεία να μειωθούν σημαντικά.
Επιπλέον, σύμφωνα με ρεπορτάζ των New York Times, η ομάδα του Μπάιντεν έχει αρχίσει διακριτικά να κάνει έρευνα για τις πιθανότητες που έχει η αντιπρόεδρός του, Κάμαλα Χάρις, να κερδίσει τον Ντόναλντ Τραμπ. Ενώ, σύμφωνα με πηγές του CBS στο Δημοκρατικό κόμμα, «δεκάδες» κοινοβουλευτικοί της παράταξης ετοιμάζονται να ζητήσουν δημόσια από τον πρόεδρο να αποσυρθεί, κάτι που έχουν πράξει ήδη πάνω από δέκα.
με πληροφορίες από AFP, Reuters,ΝΥΤ, AΠΕ-ΜΠΕ
Comments are closed for this post.