Connect with us

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διάσκεψη Μονάχου: Γαλλία και Γερμανία συζητούν κοινή πυρηνική αποτροπή – Επιβεβαίωση Μερτς

Avatar photo

Published

on

Ο καγκελάριος της Γερμανίας είπε ότι είναι σε εξέλιξη συζητήσεις για μέσα που θα εξασφαλίσουν στην Ευρώπη κοινή πυρηνική αποτροπή. Ο Μερτς τόνισε ότι η Ευρώπη θα πρέπει να μπορεί να μείνει μόνη της.

Χαρακτήρα προειδοποίησης προς τους Ευρωπαίους ηγέτες είχε η ομιλία του Φρίντριχ Μερτς στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια. Στη σύνοδο, που πέρυσι έγινε το πεδίο επίθεσης του Αμερικανού αντιπροέδρου, Τζέι Ντι Βανς, στην «αδυναμία της Ευρώπης», ο Γερμανός καγκελάριος είπε ότι η παλιά τάξη πραγμάτων «δεν υπάρχει πια».

Και πρόσθεσε ότι η ηγεσία των ΗΠΑ δεν μπορεί πλέον να θεωρείται δεδομένη. Η Ευρώπη πρέπει να προετοιμαστεί να σταθεί πιο σταθερά μόνη της, σημείωσε.

«Στην εποχή των μεγάλων δυνάμεων, η ελευθερία μας δεν είναι πλέον εγγυημένη. Απειλείται», είπε ο Φρίντριχ Μερτς. Και τόνισε ότι «η διεθνής τάξη που βασίζεται σε δικαιώματα και κανόνες… δεν υπάρχει πλέον με τον τρόπο που υπήρχε κάποτε».

«Εμείς οι Γερμανοί γνωρίζουμε ότι ένας κόσμος στον οποίο επικρατεί ο δίκαιο του ισχυρού θα ήταν ένα σκοτεινό μέρος. Η χώρα μας έχει ακολουθήσει αυτό το μονοπάτι τον 20ό αιώνα μέχρι το πικρό και φρικτό τέλος», πρόσθεσε.

Κοινό πυρηνικό μέσο

Επίσης, ο Φρίντριχ Μερτς  επιβεβαίωσε τις συζητήσεις με τον πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, σχετικά με την κατασκευή ενός κοινού ευρωπαϊκού πυρηνικού αποτρεπτικού μέσου. Η Γαλλία και ο Εμανουέλ Μακρόν έχουν δηλώσει ότι το γαλλικό πυρηνικό πρόγραμμα θα μπορούσε να γίνει η ομπρέλα για να προστατεύσει όλη την Ευρώπη.

«Μίλησα με τον Εμανουέλ Μακρόν για μια ευρωπαϊκή πυρηνική αποτροπή», είπε ο Μερτς, υπονοώντας ότι η Γερμανία εξετάζει ανοιχτά εναλλακτικές λύσεις εν μέσω αβεβαιότητας σχετικά με τη μακροπρόθεσμη προστασία των ΗΠΑ.

Αναφέρθηκε σε ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα πυρηνικής αποτροπής «που θα ενσωματωθεί στην πυρηνική μας ανταλλαγή εντός του ΝΑΤΟ».

Το ζήτημα επανέρχεται σταθερά στον δημόσιο διάλογο, όσο οι ΗΠΑ φαίνεται ότι αποσύρονται –ή απειλούν ότι θα το κάνουν- από την άμυνα της Ευρώπης. Επίσης, έχει αποκτήσει νέο ενδιαφέρον, καθώς έληξε η συμφωνία για την πυρηνική αποτροπή (New START), με τις ΗΠΑ και τη Ρωσία να μη δείχνουν πραγματικό ενδιαφέρον να την ανανεώσουν.

Στο πλαίσιο αυτό –και εν αναμονή της ομιλίας του Εμανουέλ Μακρόν στο Μόναχο, ο Φρίντριχ Μερτς υπογράμμισε επίσης την αυξανόμενη πολιτική και οικονομική απόκλιση με την Ουάσιγκτον.

Αναφερόμενος στις ιδεολογικές και εμπορικές διαμάχες που συνδέονται με τις πολιτικές του Ντόναλντ Τραμπ, είπε:

«Ένα βαθύ χάσμα έχει ανοίξει μεταξύ Ευρώπης και Ηνωμένων Πολιτειών. Οι πολιτισμικοί πόλεμοι των ΗΠΑ δεν είναι δικοί μας. Και δεν πιστεύουμε στους δασμούς και τον προστατευτισμό, αλλά στο ελεύθερο εμπόριο».

Επίσης, επαίνεσε την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, συμπεριλαμβανομένης της υποστήριξης για την κυριαρχία της Γροιλανδίας μετά την πολιτική πίεση του Τραμπ να προσαρτήσει το δανικό έδαφος. Ο Φρίντριχ Μερτς όρισε την ενότητα ως το κύριο στρατηγικό πλεονέκτημα της Ευρώπης.

«Αυτό δεν σημαίνει ότι αποδεχόμαστε αυτή την πραγματικότητα ως μοίρα», είπε ο Μερτς. «Δεν είμαστε αβοήθητοι σε αυτόν τον κόσμο. Θα ανοίξουμε νέες πόρτες και θα εκμεταλλευτούμε νέες ευκαιρίες».

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΥΠΕΞ Κύπρου: «Απαράδεκτες» οι ενέργειες του Μπεν-Γκβιρ

Avatar photo

Published

on

Η Λευκωσία τοποθετήθηκε με σαφήνεια απέναντι στον Ισραηλινό Υπουργό Εθνικής Ασφάλειας, Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ, με το Υπουργείο Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας να καταδικάζει ως «απαράδεκτες» τις ενέργειές του απέναντι στους ακτιβιστές του στολίσκου για τη Γάζα.

Σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ, το Υπουργείο Εξωτερικών αναφέρεται στο βίντεο που δημοσιοποιήθηκε και στο οποίο ο Μπεν-Γκβιρ εμφανίζεται να χλευάζει ακτιβιστές του στολίσκου για τη Γάζα, οι οποίοι συνελήφθησαν εν πλω και μεταφέρθηκαν στο λιμάνι της Ασντόντ.

Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, «οι πράξεις που επέδειξε ο Υπουργός Μπεν Γκβιρ απέναντι στους συμμετέχοντες στον στολίσκο είναι εντελώς απαράδεκτες και ασυμβίβαστες με τους δημοκρατικούς κανόνες και τις θεμελιώδεις αξίες της ανθρώπινης αξιοπρέπειας».

Παράλληλα, το Υπουργείο Εξωτερικών προσθέτει ότι «παρότι καταγράφονται οι δηλώσεις μελών της ισραηλινής κυβέρνησης που αποστασιοποιούνται από αυτή την ασεβή συμπεριφορά, απαιτείται η άμεση λήψη διορθωτικών μέτρων».

Τονίζεται επίσης ότι «μια τέτοια καταδικαστέα συμπεριφορά δεν μπορεί ποτέ να γίνει ανεκτή και θα πρέπει να υπάρξει η ανάλογη λογοδοσία».

Continue Reading

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

Φον ντερ Λάιεν και Ερντογάν συζήτησαν Κυπριακό και σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας

Avatar photo

Published

on

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά την οποία συζητήθηκε μεταξύ άλλων και το Κυπριακό.

Σε ανάρτησή της στην πλατφόρμα Χ, η κ. φον ντερ Λάιεν ανέφερε ότι στη συνομιλία τέθηκαν επί τάπητος ζητήματα που αφορούν την Ανατολική Μεσόγειο και το Κυπριακό, σημειώνοντας πως «η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να στηρίξει τη διαδικασία υπό τα Ηνωμένα Έθνη σε όλα τα στάδια». Παράλληλα, πρόσθεσε ότι «υπογραμμίσαμε τη σημασία των σχέσεων μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας».

Η Πρόεδρος της Κομισιόν χαρακτήρισε τη συνομιλία της με τον κ. Ερντογάν ως «πολύ καλή», περιγράφοντας την Τουρκία ως «βασικό εταίρο σε μια περιοχή που βρίσκεται σε αναταραχή».

Όπως ανέφερε η ίδια, τα συμφέροντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Τουρκίας «συμπίπτουν», με στόχο να παραμείνουν ανοιχτές οι εμπορικές οδοί, να συνεχιστεί απρόσκοπτα η ροή ενέργειας και να διατηρηθεί η σταθερότητα στις αλυσίδες εφοδιασμού. Η κ. φον ντερ Λάιεν πρόσθεσε ακόμη ότι η στενή συνεργασία ανάμεσα στις δύο πλευρές θα συνεχιστεί πάνω σε αυτές τις προτεραιότητες.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση εκτιμά τις προσπάθειες της Τουρκίας για τη στήριξη της αποκλιμάκωσης και μιας διπλωματικής λύσης στη σύγκρουση με το Ιράν», σημείωσε επίσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, η τηλεφωνική επικοινωνία πραγματοποιήθηκε κατόπιν αιτήματος του Προέδρου Ερντογάν. Όσον αφορά την ατζέντα της συνομιλίας, τα θέματα επικεντρώθηκαν αποκλειστικά στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, στο Κυπριακό και στη σημασία επίτευξης συμφωνίας για λύση, καθώς και στις σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Continue Reading

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χριστοδουλίδης στην Ινδία με ισχυρή επιχειρηματική αποστολή για επενδύσεις και στρατηγικές συνεργασίες

Avatar photo

Published

on

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, αναχωρεί σήμερα για την Ινδία, όπου θα πραγματοποιήσει επίσημη Κρατική Επίσκεψη. Σύμφωνα με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο επίσημης υποδοχής που μπορεί να παραχωρηθεί από ένα κράτος σε ξένο ηγέτη. Η επίσκεψη πραγματοποιείται ως συνέχεια της παρουσίας του Πρωθυπουργού της Ινδίας, Narendra Modi, στην Κύπρο τον Ιούνιο του 2025 και έπειτα από σχετική πρόσκληση που απηύθυνε προς τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη.

Η επίσκεψη πραγματοποιείται σε μια περίοδο κατά την οποία οι σχέσεις Κύπρου και Ινδίας ενισχύονται ουσιαστικά, ενώ η Ινδία εξελίσσεται σε έναν από τους σημαντικότερους οικονομικούς, τεχνολογικούς και γεωπολιτικούς παράγοντες διεθνώς. Την ίδια στιγμή, η αναβαθμισμένη συνεργασία μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ινδίας, αλλά και η πρόσφατη πολιτική συμφωνία για Ελεύθερο Εμπόριο μεταξύ των δύο πλευρών, δημιουργούν πρόσφορο έδαφος για περαιτέρω συνεργασίες. Η επίσκεψη συμπίπτει επίσης με την Κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γεγονός που προσδίδει πρόσθετη πολιτική βαρύτητα.

Βασικός στόχος της επίσκεψης είναι η περαιτέρω ενίσχυση της στρατηγικής συνεργασίας ανάμεσα στην Κύπρο και την Ινδία, στο πλαίσιο της εφαρμογής του Σχεδίου Δράσης 2025-2029 που συμφωνήθηκε κατά την επίσκεψη του Ινδού Πρωθυπουργού στην Κύπρο. Οι δύο χώρες εισέρχονται πλέον σε μια πιο πρακτική και θεσμοθετημένη φάση συνεργασίας, με έμφαση στην υλοποίηση συγκεκριμένων πρωτοβουλιών. Στο επίκεντρο των επαφών θα βρεθούν ζητήματα πολιτικής συνεργασίας, οικονομίας, επενδύσεων, τεχνολογίας, καινοτομίας, ναυτιλίας, συνδεσιμότητας, άμυνας, ασφάλειας, εκπαίδευσης και πολιτισμού.

Το πρόγραμμα της επίσκεψης περιλαμβάνει δύο κύριους σταθμούς, τη Μουμπάι και το Νέο Δελχί. Η επιλογή αυτή αντικατοπτρίζει τον διττό χαρακτήρα της αποστολής, που συνδυάζει την οικονομική διπλωματία, τις επενδυτικές επαφές και τις επιχειρηματικές συνεργασίες με πολιτικές επαφές υψηλού επιπέδου, με στόχο την περαιτέρω θεσμική εμβάθυνση των διμερών σχέσεων.

Στη Μουμπάι, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα απευθύνει χαιρετισμό στο Κυπροϊνδικό Επιχειρηματικό Φόρουμ, θα πραγματοποιήσει συναντήσεις με Ινδούς επιχειρηματίες και επενδυτές, θα παραστεί στα εγκαίνια των γραφείων αντιπροσωπείας της Eurobank και θα επισκεφθεί το Εθνικό Χρηματιστήριο της Ινδίας. Παράλληλα, κατά την άφιξή του, θα μεταβεί στο σημείο μνήμης της τρομοκρατικής επίθεσης στο Taj Mahal Palace, όπου θα καταθέσει στεφάνι προς τιμήν των θυμάτων της επίθεσης του 2008, ανάμεσά τους και ενός Κύπριου πολίτη.

Στο Νέο Δελχί, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει σύντομη συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ινδίας και στη συνέχεια θα επισκεφθεί το Μνημείο Gandhi, όπου θα καταθέσει στεφάνι. Ακολούθως, θα πραγματοποιηθεί συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Ινδίας, ενώ θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες ανάμεσα στις αντιπροσωπείες των δύο χωρών, καθώς και ανταλλαγή συμφωνιών και μνημονίων συνεργασίας σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος. Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης θα συναντηθεί με την Πρόεδρο της Ινδίας, Droupadi Murmu, η οποία θα παραθέσει επίσημο δείπνο προς τιμήν του.

Ιδιαίτερη βαρύτητα αποδίδεται στο οικονομικό σκέλος της επίσκεψης. Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας συνοδεύει πολυμελής επιχειρηματική αποστολή, στοιχείο που υπογραμμίζει τον ουσιαστικό χαρακτήρα της επίσκεψης και την επιδίωξη για απτά αποτελέσματα. Η έμφαση επικεντρώνεται σε τομείς όπως οι επενδύσεις, οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, η τεχνολογία, η καινοτομία, η ναυτιλία, η αμυντική βιομηχανία και η συνδεσιμότητα.

Κεντρική θέση στις συνομιλίες αναμένεται να έχει και ο Διάδρομος Ινδίας – Μέσης Ανατολής – Ευρώπης, ο γνωστός IMEC. Για την Κυπριακή Δημοκρατία, ο IMEC θεωρείται στρατηγική ευκαιρία, καθώς μπορεί να μετατρέψει τη γεωγραφική θέση της χώρας σε σημαντικό ευρωπαϊκό πλεονέκτημα. Η Κύπρος φιλοδοξεί να διαδραματίσει ρόλο στους τομείς της ναυτιλίας, των εφοδιαστικών αλυσίδων, της ενέργειας, των ψηφιακών υποδομών, των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών και της περιφερειακής συνδεσιμότητας.

Η επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας στην Ινδία επιβεβαιώνει το διαχρονικό κλίμα πολιτικής εμπιστοσύνης ανάμεσα στις δύο χώρες, καθώς και τη σταθερή υποστήριξη της Ινδίας στις θέσεις αρχών της Κυπριακής Δημοκρατίας για το Κυπριακό. Παράλληλα, αναδεικνύει την κοινή πρόθεση για περαιτέρω ενίσχυση μιας σχέσης που αποκτά πλέον πιο ουσιαστικό οικονομικό και γεωπολιτικό χαρακτήρα. Πρόκειται για μια επίσκεψη με ξεκάθαρη πολιτική βαρύτητα και συγκεκριμένη στόχευση. Εντάσσεται στη διαρκή επιδίωξη της Κυπριακής Δημοκρατίας να διατηρεί ενεργό παρουσία στα νέα οικονομικά, τεχνολογικά και γεωπολιτικά δίκτυα που διαμορφώνονται διεθνώς, προβάλλοντας την Κύπρο ως αξιόπιστο εταίρο, ευρωπαϊκό κόμβο και γέφυρα συνεργασίας ανάμεσα στην Ινδία, την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ανατολική Μεσόγειο.

Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας συνοδεύουν ο Υπουργός Εξωτερικών, ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, η Υφυπουργός παρά τω Προέδρω, ο Υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, η Υφυπουργός Ευρωπαϊκών Θεμάτων, ο Διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο Επικεφαλής Επιστήμονας, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες. Στο επιχειρηματικό σκέλος της αποστολής συμμετέχουν επίσης ο Πρόεδρος του Invest Cyprus, ο Πρόεδρος του Κυπριακού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, ο Πρόεδρος του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου και μέλη της επιχειρηματικής αποστολής

Continue Reading
Advertisement
Off the Record2 weeks ago

Ο Φούλης εν όπως τον σκαλαπούνταρο… εδείχτηκεν τους ούλλους!

ΠΟΛΙΤΙΚΗ1 week ago

Βουλευτικές εκλογές 2026 – Αναλυτικά αποτελέσματα και κατανομή εδρών

Βουλευτικές Εκλογές 20262 weeks ago

Όσα πρέπει να ξέρετε πριν ψηφίσετε!

Βουλευτικές Εκλογές 20264 weeks ago

Φ. Παναγιώτου: «Στόχος μας μια νέα, πιο σύγχρονη και άμεση δημοκρατία»

EKLOGES20261 week ago

Βουλευτικές Εκλογές 2026 – Ζωντανή Αναμετάδοση Αποτελεσμάτων από το ΡΙΚ

Βουλευτικές Εκλογές 20264 weeks ago

Με μία κενή θέση στο ψηφοδέλτιό του ως ένδειξη τιμής για τον Ανδρέα Νεοφύτου, το ΚΕΚΚ κατέρχεται με 55 υποψηφίους

Βουλευτικές Εκλογές 20262 weeks ago

Σάλος από πρόταση υποψήφιου του ΕΛΑΜ για παρακολούθηση κομμάτων

EKLOGES20262 weeks ago

EKLOGES2026 – H τελική της προεκλογικής περιόδου με χιούμορ! | Παρασκευή 22/05 στις 7μμ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ4 weeks ago

Στο ΥΠΑΜ κυπριακή σημαία από το αεροδρόμιο Λευκωσίας του 1974-Την κατείχε στρατιώτης της ΕΛΔΥΚ

Βουλευτικές Εκλογές 20262 weeks ago

Τι δεν επιτρέπεται από την Παρασκευή μέχρι την ημέρα των εκλογών

Viral

(c) 2017-26 | Vouli.TV. All Rights Reserved. Developed by UnitrustMedia