Connect with us

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τουρκική γεωπολιτική επέκταση και το Κυπριακό

Avatar photo

Published

on

Η γεωπολιτική στρατηγική της Άγκυρας την τελευταία δεκαετία έχει μετεξελιχθεί σε μια δυναμική και, συχνά, παρεμβατική παρουσία που εκτείνεται από τη Μέση Ανατολή έως το Κέρας της Αφρικής. Η Τουρκία χρησιμοποιεί πλέον ένα συνδυασμό «σκληρής ισχύος» (στρατιωτικές βάσεις, drones) και «έξυπνης διπλωματίας»  επιδιώκοντας να καταστεί ένας αυτόνομος πόλος ισχύος.

Στη Συρία, η τουρκική επιρροή είναι άμεση και εδαφική. Μέσω διαδοχικών στρατιωτικών επιχειρήσεων, η Άγκυρα ελέγχει πλέον μεγάλες ζώνες στη βόρεια Συρία, αποσκοπώντας στην αποτροπή ενός κουρδικού διαδρόμου. Η Τουρκία δεν είναι πλέον ένα απλός γείτονας, αλλά ο ρυθμιστής των εξελίξεων στο συριακό πεδίο. Η Τουρκία φαίνεται να καλύπτει το γεωπολιτικό κενό που η ολική απόσυρση του Ιράν και η μερική απόσυρση των ΗΠΑ έχουν δημιουργήσει.

Στη Λιβύη, η παρέμβαση της Τουρκίας το 2020 άλλαξε τον ρου του εμφυλίου πολέμου. Με την υπογραφή του τούρκο-λιβυκού μνημονίου για τις θαλάσσιες ζώνες, η Άγκυρα επιδίωξε να κατοχυρώσει τον ρόλο της στην Ανατολική Μεσόγειο, αμφισβητώντας τα δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου. Η μόνιμη στρατιωτική της παρουσία στις βάσεις Al-Watiya και Misrata της προσφέρει ένα στρατηγικό προκεχωρημένο φυλάκιο στη Βόρεια Αφρική.

Η σχέση με την Αίγυπτο και τη Σαουδική Αραβία σηματοδοτεί μια στροφή προς τον ρεαλισμό. Μετά από χρόνια εχθρότητας λόγω της στήριξης της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, ο Πρόεδρος Ερντογάν προχώρησε σε ιστορική επαναπροσέγγιση με το Κάιρο το 2024 και το 2025. Η Τουρκία αναγνώρισε ότι η περιφερειακή απομόνωση ήταν κοστοβόρα, και πλέον συνεργάζεται με την Αίγυπτο για τη σταθερότητα στη Λιβύη και την εδραίωση της στο Κέρας της Αφρικής. Αντίστοιχα, η συμφιλίωση με το Ριάντ άνοιξε τον δρόμο για κολοσσιαίες αμυντικές συμφωνίες, με τη Σαουδική Αραβία να γίνεται ένας από τους μεγαλύτερους αγοραστές τουρκικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών (Bayraktar).

Ωστόσο, η πιο εντυπωσιακή επέκταση λαμβάνει χώρα στη Σομαλία. Η Τουρκία διαθέτει στο Μογκαντίσου τη μεγαλύτερη στρατιωτική της βάση εκτός συνόρων (TURKSOM). Το 2024 και το 2025, η συνεργασία αυτή αναβαθμίστηκε σε αμυντικό και οικονομικό σύμφωνο, με την Τουρκία να αναλαμβάνει την προστασία των σομαλικών χωρικών υδάτων και την αξιοποίηση των εν δυνάμει κοιτασμάτων υδρογονανθράκων. Αυτή η κίνηση φέρνει την Άγκυρα σε άμεσο ανταγωνισμό με τον άξονα Ινδίας-Ισραήλ-ΗΑΕ-Αιθιοπίας, καθιστώντας τη Τουρκία τον κύριο εγγυητή της εδαφικής ακεραιότητας της Σομαλίας απέναντι στις αυτονομιστικές τάσεις της Σομαλιλάνδης.

Συμπερασματικά, η Τουρκία έχει καταφέρει να οικοδομήσει ένα δίκτυο επιρροής που δεν βασίζεται μόνο στη θρησκευτική ταυτότητα, αλλά και σε μια τεχνοκρατική-στρατιωτική συνεργασία. Από τα βάθη της Αφρικής μέχρι τις ακτές της Μεσογείου, η Άγκυρα χρησιμοποιεί την αμυντική της βιομηχανία ως «διαβατήριο» για γεωπολιτική διείσδυση, αναγκάζοντας τόσο τη Δύση όσο και την Ανατολή να υπολογίζουν τον ρόλο της ως περιφερειακού ηγεμόνα.

Ειδικότερα σε ότι μας αφορά η τούρκο-αιγυπτιακή προσέγγιση, που κορυφώθηκε με την ιστορική επίσκεψη του Ερντογάν στο Κάιρο και την πρόσφατη συνεργασία τους στο Κέρας της Αφρικής, αλλάζει ριζικά την αρχιτεκτονική ασφαλείας στην Αν. Μεσόγειο.

Συγκεκριμένα:

Η Αίγυπτος και η Τουρκία βρήκαν κοινό έδαφος στη στήριξη της κεντρικής κυβέρνησης της Σομαλίας. Αυτή η σύγκλιση ακυρώνει την προσπάθεια της Αιθιοπίας (με τη στήριξη των ΗΑΕ και εμμέσως του Ισραήλ) να δημιουργήσει τετελεσμένα μέσω της Σομαλιλάνδης. Η Τουρκία παρέχει τη ναυτική προστασία στη Σομαλία και η Αίγυπτος με 10.000 άνδρες τη χερσαία στρατιωτική ισχύ, δημιουργώντας έτσι ένα τείχος προστασίας που περιορίζει την επέκταση του άξονα Ινδίας-Ισραήλ στην περιοχή.

Το Κάιρο, ενώ παραμένει μέλος του EastMed Gas Forum, έχει αρχίσει να τηρεί μια πιο ισορροπημένη στάση απέναντι στις τουρκικές διεκδικήσεις. Η Τουρκία εδώ και χρόνια επιχειρεί να δελεάσει την Αίγυπτο προτείνοντας μια διμερή οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών που θα απέδιδε στην Αίγυπτο πολύ μεγαλύτερη περιοχή δικαιοδοσίας (έως και 15.000 τ.χλμ. επιπλέον) σε σύγκριση με τη συμφωνία Αιγύπτου-Ελλάδας. Αν και η Αίγυπτος δεν έχει ακυρώσει τις συμφωνίες της με την Ελλάδα, η βελτίωση των σχέσεων με την Άγκυρα μειώνει την πιθανότητα μιας «συμμαχίας αποκλεισμού» κατά της Τουρκίας. 

Η Λιβύη παλαιότερα αποτελούσε το μεγαλύτερο σημείο τριβής ανάμεσα σε Τουρκία και Αίγυπτο. Σήμερα η τρέχουσα προσέγγιση οδηγεί σε μια «σιωπηρή συμφωνία» όπου η Τουρκία διατηρεί την επιρροή της στη Δυτική Λιβύη (Τρίπολη) και η Αίγυπτος διασφαλίζει τα ανατολικά της σύνορα. Οι δύο χώρες συνεργάζονται πλέον για την εξεύρεση μιας πολιτικής λύσης που θα επιτρέψει τη διεξαγωγή εκλογών, αποτρέποντας ένα νέο γύρο ένοπλης σύγκρουσης που θα αποσταθεροποιούσε την ενέργεια στην περιοχή.

Η Αίγυπτος παράλληλα φιλοδοξεί να γίνει περιφερειακός ενεργειακός κόμβος (hub) υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG). Η Τουρκία, από την άλλη, διαθέτει το δίκτυο αγωγών προς την Ευρώπη. Η εξομάλυνση των σχέσεων ανοίγει τη συζήτηση για μελλοντική μεταφορά αιγυπτιακού αερίου μέσω τουρκικών υποδομών. Η συνεργασία Καΐρου-Άγκυρας στερεί από την Ελλάδα και την Κύπρο το ισχυρότερο περιφερειακό τους στήριγμα (την Αίγυπτο) σε μια μετωπική σύγκρουση με την Τουρκία, μετατρέποντας την Αίγυπτο σε επιτήδειο ουδέτερο που συνομιλεί και με τις δύο πλευρές.

Δυστυχώς για μας η τουρκική γεωπολιτική ενδυνάμωση και η προσέγγιση με την Αίγυπτο δημιουργούν ένα ιδιαίτερα πιεστικό περιβάλλον για το Κυπριακό, μετατοπίζοντας το κέντρο βάρους από τη διεθνή νομιμότητα στην ισχύ των τετελεσμένων. Οι βασικές επιπτώσεις είναι:

-Πρώτο η αποδυνάμωση της τριμερούς συνεργασίας Ελλάδα-Κύπρος-Αίγυπτος δια της οποίας εξασφαλιζόταν η διπλωματική ανάσχεση της Τουρκίας. Με το Κάιρο να συνομιλεί πλέον στενά με την Άγκυρα, η Λευκωσία χάνει το «στήριγμα» που θα πίεζε για την τήρηση του Δικαίου της Θάλασσας. Η Αίγυπτος αποφεύγει πλέον κινήσεις που η Τουρκία θεωρεί «αιτία πολέμου» (casus belli).

-Δεύτερο αυξάνεται η πίεση για μία λύση δύο κρατών. Η ενισχυμένη αυτοπεποίθηση της Άγκυρας, ως περιφερειακού ηγεμόνα που ελέγχει περιοχές από τη Λιβύη έως τη Σομαλία, μεταφράζεται σε πλήρη ακαμψία στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Δεν είναι τυχαία η θέση Φιντάν για πάγωμα των διαπραγματεύσεων επί της ουσίας του Κυπριακού. Ούτε η ένσταση στη καταγραφή των συγκλίσεων από τον ΟΗΕ. Η Τουρκία χρησιμοποιεί τη γεωπολιτική της αναβάθμιση για να επιβάλει τη κυριαρχική ισότητα και τη λύση δύο κρατών, θεωρώντας ότι ο χρόνος λειτουργεί υπέρ της.

-Τρίτο η Άγκυρα επιδιώκει να καταστήσει την Κύπρο «ενεργειακά περιττή». Προωθώντας τη μεταφορά φυσικού αερίου από την Αίγυπτο και προοπτικά με το Ισραήλ απευθείας προς την Τουρκία, και παρακάμπωντας πλήρως την Κυπριακή ΑΟΖ.

-Τέταρτο με τη δημιουργία της βάσης μη επανδρωμένων αεροσκαφών στο Λευκόνοικο και τη μελλοντική κατασκευή του πολεμικού ναυστάθμου στο Μπογάζι οι Τούρκοι εντάσσουν την Κύπρο στο ευρύτερο δίκτυο τουρκικών βάσεων (όπως αυτές σε Λιβύη και Σομαλία). Η Κύπρος δεν αντιμετωπίζεται πλέον ως ένα τοπικό πρόβλημα, αλλά ως το κεντρικό «αεροπλανοφόρο» της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Τελειώνοντας θέλω να υπογραμμίσω ότι όπως γίνεται φανερό από όλα τα πιο πάνω η Τουρκία χρησιμοποιώντας τη γεωπολιτική της ισχύ επιδιώκει να μετατρέψει το Κυπριακό από πρόβλημα εισβολής και κατοχής σε πρόβλημα διαμοιρασμού ισχύος, όπου καλούμαστε να επιλέξουμε μεταξύ μιας λύσης τουρκικών προδιαγραφών όπως η συνομοσπονδία ή της οριστικής διχοτόμησης.

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σαμαράς: Να παραμείνουν μόνιμα ελληνικές φρεγάτες και F-16 στην Κύπρο

Avatar photo

Published

on

Ευκαιρία για μόνιμη συστάθμευση ελληνικών και ευρωπαϊκών δυνάμεων στην Κύπρο βλέπει ο πρώην πρωθυπουργός. Επέμεινε στην κριτική για Chevron. “Δεν υπάρχουν επαγγελματίες ανησυχούντες, ερασιτέχνες εφησυχασμένοι υπάρχουν”, σχολίασε.

Τη μόνιμη συστάθμευση των ελληνικών και ευρωπαϊκών δυνάμεων στην Κύπρο ζήτησε μιλώντας στη Βουλή ο πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς. Έβαλε έτσι ψηλά το πήχη στην κυβέρνηση και στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, αν και αναγνώρισε ως θετικές κινήσεις τόσο την αποστολή ελληνικών φρεγατών και μαχητικών αεροσκαφών F16 στην Κύπρο, αλλά και τη μεταφορά των Patriot στην Κάρπαθο και τη συμφωνία με τη Βουλγαρία.

Επέμεινε όμως στην κριτική του στην εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης, απαντώντας μάλιστα στις αιχμές Μητσοτάκη για “επαγγελματίες ανησυχούντες”. Ο κ. Σαμαράς σχολίασε ειδικότερα με νόημα: “Δεν υπάρχουν επαγγελματίες ανησυχούντες, ερασιτέχνες εφησυχασμένοι υπάρχουν”.

Επίσης, επέμεινε όσον αφορά στη σύμβαση με τη Chevron θέτοντας ερωτήματα για κίνδυνο υποχώρησης από τα όρια της εθνικής κυριαρχίας σε μία μελλοντική συμφωνία για την ΑΟΖ νοτίως και δυτικά της Κρήτης.

Ειδικότερα, ο κ.Σαμαράς εκτίμησε ότι: “Η γεωπολιτική συγκυρία είναι ιδανική ευκαιρία που δεν πρέπει να πάει χαμένη. Η Κύπρος είναι ευρωπαϊκό έδαφος, το σύνορο της Ευρώπης. Γι αυτό και η μόνιμη συστάθμευση στο νησί ελληνικών και ευρωπαϊκών δυνάμεων είναι επιβεβλημένη!” 

Εξέφρασε άλλωστε την άποψη ότι: “Γίνεται αντιληπτό από όλους ότι η παλαιά αμυντική αρχιτεκτονική στην περιοχή μας δεν δουλεύει, κι επομένως η συστάθμευση δεν θα αποτελέσει πρόβλημα, αλλά λύση αποδεκτή και από την Αμερική. Για εμάς, όμως, θα είναι μια πολύ  σημαντική εξέλιξη, γιατί θα αποδυνάμωνε στην πράξη τη “γαλάζια πατρίδα” του Ερντογάν.” 

“Αυτονόητες και θετικές κινήσεις- Να μη μείνουν χειρονομίες εντυπωσιασμού”

Ο πρώην πρωθυπουργός παραδέχθηκε ότι: “Η αποστολή φρεγατών κι αεροσκαφών στην Κύπρο, οι Patriot στην Κάρπαθο, αλλά και η συμφωνία με τη Βουλγαρία, είναι αυτονόητες και θετικές κινήσεις. Σωστά η κυβέρνηση αντέδρασε γρήγορα.” 

Κατηγόρησε, όμως, την κυβέρνηση ότι: “Δεν αντέδρασε στην Κάσο, που – για να μη ξεχνιόμαστε – κείται εγγύτερα από την Κύπρο. Ενώ η τουρκική Νavtex που χωρίζει το Αιγαίο στη μέση, εξακολουθεί να ισχύει”. Σχολίασε δε: Οι κινήσεις επομένως που κάνουμε, δεν πρέπει να εξελιχθούν σε χειρονομίες εντυπωσιασμού. Γιατί πρέπει να έχουμε πολιτική έναντι της Τουρκίας κι όταν θα έχει λήξει ο συναγερμός με το Ιράν. Ενώ για την ώρα απέναντι στην Τουρκία, εκπέμπουμε θολά και κατευναστικά μόνο μηνύματα.” 

Ο κ.Σαμαράς δήλωσε επίσης: “Αποτροπή χρειαζόμαστε έναντι της Τουρκιας που μας απειλεί συνεχώς. Κι οχι έναντι του μακρινού Ιράν που μας απείλησε για 15μέρες” και πρόσθεσε: “Αυτό στην πολιτική δεν ονομάζεται “ανησυχία”. Διορατικότητα ονομάζεται.” 

Εξέφρασε την άποψη ότι η Τουρκία δεν είναι τόσο ισχυρή όσο κάποιοι νομίζουν. “Η Τουρκία που στέλνει νέο στρατό τώρα στην κατεχόμενη Κύπρο, εξακολουθεί να είναι…φίλη μας;”, διερωτήθηκε μάλιστα ο πρώην πρωθυπουργός.

“Φανταστείτε να ίσχυε σήμερα το σχέδιο Ανάν στην Κύπρο”

“Διορατικότητα λέγεται όταν το 2004 εγώ τάχθηκα, δίπλα στον τότε πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, κατά του σχεδίου Αναν στην Κύπρο, σε αντίθεση με άλλους γνωστούς, «δήθεν ρεαλιστές». «Χαμένη ευκαιρία» μας έλεγαν. Και μας κατηγορούσαν ως «αδρανείς» και «υπερπατριώτες»”, συνέχισε ο κ.Σαμαράς, αφήνοντας αιχμές για τη στάση τότε του αείμνηστου Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.

“Φανταστείτε λοιπόν να ίσχυε σήμερα το σχέδιο Αναν στην Κύπρο. Το οποίο προέβλεπε εκ περιτροπής Πρόεδρο Δημοκρατίας. Και σήμερα, φανταστείτε να ήταν Τουρκοκύπριος ο Πρόεδρος. Θα μπορούσε η Ελλάδα να στείλει έστω και μισή φρεγάτα εκεί; Καταλαβαίνετε το λάθος του κατευνασμού; πρόσθεσε ο πρώην πρωθυπουργός.

Αποκάλυψε δε ότι: “Το 2013 και το 2014, όταν προχωρούσαμε στα «τρίγωνο» Ελλάδα- Κύπρος-Ισραήλ και Ελλάδα-Κύπρος-Αίγυπτος, πολλές φωνές και μέσα στην παράταξη και στην αντιπολίτευση και στο υπουργείο Εξωτερικών ακόμα, επέμεναν να μη προχωρήσουμε” και πρόσθεσε: “Ασφαλώς δεν τους άκουσα.” 

Ο κ.Σαμαράς επικαλέστηκε ως δείγμα διορατικότητας ότι ο ίδιος από το 2012, ως πρωθυπουργός, δημοπρατούσε τα θαλάσσια οικόπεδα και μιλούσε για εξορύξεις και ενεργειακή αυτάρκεια. “Σε αντίθεση με τον πρωθυπουργό, που  στον ΟΗΕ το 2021, δήλωνε ότι είναι “χαμένη υπόθεση ο ορυκτός πλούτος” και ήταν φανατικά υπέρ της πράσινης ενέργειας”, είπε και πρόσθεσε: “ Και σήμερα εσείς, η μεταλλαγμένη Νέα Δημοκρατία, μού κάνετε εμένα και μάθημα για τις εξορύξεις; Ημαρτον!” 

“Με τη σύμβαση με Chevron ανοίγει κερκόπορτα για το τουρκολιβυκό”

Ο πρώην πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι: “Προφανώς και είμαι υπέρ του  να γίνουν και άμεσα εξορύξεις.” Όμως επέμεινε ότι  παράγραφος 3 του άρθρου 30 της σύμβασης με τη  Chevron είναι απαράδεκτη.

“Προφανώς η σύμβαση της Chevron δεν αλλάζει το διεθνές δίκαιο της θάλασσας. Ομως εδώ κάτι ψηφίζουμε και κάτι νομοθετούμε με την υπογραφή της Ελληνικής Δημοκρατίας. Όπως βεβαίως είχαμε νομοθετήσει όλοι μαζί και το 2019 με την Total, πάλι για τα οικόπεδα της Κρήτης. Τότε όμως δεν υπήρχε τέτοια παράγραφος! Τι άλλαξε και φέρατε για πρωτη φορα αυτή τη διατύπωση; Το μόνο καινούργιο έκτοτε είναι το τουρκολιβυκό μνημόνιο, το παράνομο”, είπε ο κ.Σαμαράς.

“Λέτε λοιπόν ότι θωρακίζετε το Δημόσιο από τις τυχόν απαιτήσεις της ιδιωτικής εταιρείας. Σε ποια περίπτωση; Στην περίπτωση μας λέτε, συμφωνίας της Ελλάδας και “ενός ή περισσοτέρων γειτονικών κρατών” για οριοθέτηση ΑΟΖ.  Ποιά είναι τα «περισσότερα γειτονικά κράτη» περα από τη Λιβύη; Γιατι με την Αίγυπτο δεν υπάρχει εκεί εκκρεμότητα”, συνέχισε και υποστήριξε:

“Με αυτόν τον όρο, ανοίγει η «Κερκόπορτα» για το τουρκολυβικό. Τόσο απλά, τόσο καθαρά, αυτό υπονοεί η διάταξη… Δεν καταλαβαίνετε ότι εμείς οι ίδιοι φαίνεται να δεχόμαστε ότι  θα μειωθεί η περιοχή που μισθώνουμε;” 

Η απάντηση για τους “επαγγελματίες ανησυχούντες”

Χαρακτήρισε μάλιστα ψέμα ότι η σύμβαση με τη Chevron ακυρώνει το τουρκολιβυκό μνημόνιο. “Και μετά μου λέτε να μην ανησυχώ…Η ανησυχία μου δεν είναι επιλογή. Είναι πράξη συνείδησης”, είπε ο κ.Σαμαράς και πρόσθεσε αιχμηρά:

“Δεν υπάρχουν «επαγγελματίες ανησυχούντες», κύριοι συνάδελφοι. Ερασιτέχνες εφησυχασμένοι υπάρχουν”. 

Ο κ.Σαμαράς μάλιστα προηγούμενως αναρωτήθηκε: “Όταν μιλάει ο πρωθυπουργός για “επαγγελματίες ανησυχούντες”, τι να εννοεί; Ότι κάποιοι ανησυχούν για οικονομικά οφέλη; Ποιους εννοεί;” 

Σχολίασε ότι: “Τα κυβερνητικά μίντια παραπέμπουν σε εμένα και στον Κώστα Καραμανλή. Δεν θα ήθελα να πιστέψω ότι – ειδικά ο κ. Μητσοτάκης –  κατηγορεί τους δυο πρώην πρωθυπουργούς της Ελλάδας και προέδρους της παράταξης, ότι έχουμε ως “επάγγελμα” την έκφραση εθνικών ανησυχιών.” Και πρόσθεσε: “Εάν όμως  έχουν δίκιο τα “παπαγαλάκια” του, τότε το πράγμα αλλάζει. Γιατί τότε ο κ. Μητσοτάκης θα πρέπει να ανησυχεί. Και μένω εδώ…”

Ο πρώην πρωθυπουργός μάλιστα δήλωσε ότι οι υποκλοπές “αφορούν και μένα προσωπικά. Και το λέω τώρα που ολοκληρώθηκε η δίκη.” Δεν εξήγησε όμως τι εννοεί.

Πηγή: News247.gr

Continue Reading

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Τουρκία δεν θα αφήσει τους Τ/κ μόνους

Avatar photo

Published

on

Γιλμάζ: Η Τουρκία δεν θα αφήσει τους Τ/κ μόνους – «Η ε/κ πλευρά θέτει σε κίνδυνο ολόκληρο το νησί», προκαλεί ο Τούρκος Αντιπρόεδρος

Ο Αντιπρόεδρος της Τουρκίας, Τζεβντέτ Γιλμάζ, δήλωσε ότι η Άγκυρα θα συνεχίσει να στηρίζει τους Τουρκοκύπριους, τονίζοντας ότι η ασφάλεια τους παραμένει κορυφαία προτεραιότητα για την τουρκική Κυβέρνηση.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων πριν από τη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας ΑΚΡ, ο κ. Γιλμάζ ρωτήθηκε για την ασφάλεια του ψευδοκράτους υπό το φως των επιθέσεων των ΗΠΑ και του Ισραήλ κατά του Ιράν και των αυξημένων εντάσεων στη Μέση Ανατολή. Ο Τούρκος Αντιπρόεδρος υποστήριξε ότι το τελευταίο διάστημα έχει πραγματοποιηθεί σημαντική στρατιωτική συσσώρευση οπλισμού στην ελληνοκυπριακή πλευρά.

Όπως ισχυρίστηκε, τα μέτρα που έχουν ληφθεί πρόσφατα από την ε/κ πλευρά έχουν θέσει σε κίνδυνο ολόκληρο το νησί.

Παράλληλα, αναφερόμενος στα γεγονότα του 1974, δήλωσε ότι με την «ειρηνευτική επιχείρηση», όπως αποκαλεί η Άγκυρα την τουρκική εισβολή, «εξασφαλίστηκε η ασφάλεια όχι μόνο των Τούρκων αλλά και ολόκληρου του νησιού».

Σύμφωνα με τον ίδιο, εδώ και περισσότερα από 50 χρόνια τόσο οι Τ/Κ όσο και οι Ε/κ αναπτύσσονται και προοδεύουν «σε ένα ασφαλές και ειρηνικό περιβάλλον», κάτι που, όπως ισχυρίστηκε, κατέστη δυνατό χάρη στις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις και την «ειρηνευτική επιχείρηση».

Ο κ. Γιλμάζ πρόσθεσε ότι η Τουρκία επιθυμεί ένα «πιο ειρηνικό μέλλον» τόσο για την τ/κ όσο και για την ε/κ πλευρά, υποστηρίζοντας παράλληλα την «κυριαρχική ισότητα όλων».

«Ποτέ δεν αφήσαμε τους Τ/κ μόνους και δεν θα το κάνουμε ούτε στο μέλλον», δήλωσε, σημειώνοντας ότι η Τουρκία, ως μητέρα πατρίδα και εγγυήτρια δύναμη, λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα λαμβάνοντας υπόψη τις εξελίξεις στην περιοχή.

Καταλήγοντας, υποστήριξε ότι κάθε βήμα που κάνει η Άγκυρα αποσκοπεί «στην ασφάλεια όλων των κατοίκων του νησιού και του νησιού στο σύνολό του».

ΚΥΠΕ

Continue Reading

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΑ ΟΗΕ για Λίβανο: Ελλάδα, Κύπρος κι άλλες ευρωπαϊκές χώρες ζητούν αυτοσυγκράτηση και προστασία αμάχων – Εκκλήσεις για αποκλιμάκωση

Avatar photo

Published

on

Το Συμβούλιο Ασφαλείας ΟΗΕ συνεδρίασε για την κατάσταση στον Λίβανο έπειτα από αίτημα της Γαλλίας, που υποστηρίχθηκε από το Μπαχρέιν, τη Δανία, την Ελλάδα, τη Λετονία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ανώτατοι αξιωματούχοι του ΟΗΕ προειδοποίησαν τους πρέσβεις των κρατών-μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ότι η κλιμάκωση της βίας μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ έχει προκαλέσει μαζικούς εκτοπισμούς, αύξηση των θυμάτων μεταξύ των αμάχων και επιδείνωση της ανθρωπιστικής κρίσης σε ολόκληρο τον Λίβανο.

Νέα στοιχεία του ΟΗΕ δείχνουν την κλίμακα του εκτοπισμού που προκάλεσε η κρίση στη Μέση Ανατολή: σχεδόν 977.200 άνθρωποι είναι πλέον εσωτερικά εκτοπισμένοι στις πληγείσες περιοχές. Ταυτόχρονα, περίπου 17.700 Λιβανέζοι και Ιρανοί έχουν περάσει σε γειτονικές χώρες.

Η Ελλάδα υπογράμμισε στο Συμβούλιο Ασφαλείας ότι η συνεχιζόμενη κλιμάκωση στον Λίβανο προκαλεί σοβαρούς κινδύνους για αμάχους και για την Aποστολή του ΟΗΕ (UNIFIL).

Τόνισε ότι «ο Λίβανος είναι θύμα ενός πολέμου που δεν επέλεξε», καταδικάζοντας τις επιθέσεις της Χεζμπολάχ κατά του Ισραήλ και επισημαίνοντας ότι η οργάνωση «πρέπει να αφοπλιστεί αμέσως».

Επανέλαβε ότι το λιβανικό κράτος αποτελεί «τη μόνη νόμιμη αρχή» για στρατιωτικές αποφάσεις, χαιρετίζοντας την απαγόρευση στρατιωτικής δράσης της Χεζμπολάχ από το Υπουργικό Συμβούλιο του Λιβάνου.

Παράλληλα, αναγνώρισε «το δικαίωμα του Ισραήλ να αμύνεται σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο», υπογραμμίζοντας όμως ότι απαιτείται πλήρης εφαρμογή της Απόφασης 1701, της Συμφωνίας του 2024 για κατάπαυση του πυρός και αποφυγή νέας κλιμάκωσης.

«Καλούμε όλα τα μέρη να συμμετάσχουν εποικοδομητικά μέσω του διαλόγου και της διπλωματίας, μετατρέποντας ενδεχομένως μια κρίση σε ευκαιρία για μακροπρόθεσμη ειρηνική συνύπαρξη στην περιοχή», ανέφερε η Μόνιμη Αντιπρόσωπος πρέσβης Αγ. Μπαλτά.

Η Κυπριακή Δημοκρατία που συμμετείχε στη συνεδρίαση απηύθυνε έκκληση προς όλα τα μέρη για «ύψιστη αυτοσυγκράτηση».

Η πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας Μαρία Μιχαήλ τόνισε μεταξύ άλλων ότι «οι άμαχοι πρέπει πάντοτε να προστατεύονται» και ότι το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο οφείλει να τηρείται πλήρως».

Χαιρέτισε τις δημόσιες δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών του Λιβάνου, ο οποίος καταδίκασε έντονα τις αναφερόμενες επιθέσεις με drones που ενδέχεται να προήλθαν από λιβανικό έδαφος προς την Κύπρο.

Επίσης τόνισε ότι το μονοπώλιο της νόμιμης βίας πρέπει να ανήκει αποκλειστικά στις λιβανικές ένοπλες δυνάμεις» και ότι «η διπλωματία παραμένει η καλύτερη οδός για διαρκή αποκλιμάκωση».

Οι ΗΠΑ στήριξαν το δικαίωμα του Ισραήλ στην νόμιμη άμυνα και καταδίκασαν τη Χεζμπολάχ, περιγράφοντας την οργάνωση ως εντολοδόχο του Ιράν που δεν εκπροσωπεί τα συμφέροντα του λιβανικού λαού.

Ο πρέσβης των ΗΠΑ Μάικλ Γουόλτς δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον αναγνωρίζει το δικαίωμα του Ισραήλ να αμυνθεί έναντι της Χεζμπολάχ και του Ιράν, το οποίο χαρακτήρισε ως τον κορυφαίο κρατικό χορηγό της τρομοκρατίας παγκοσμίως. Χαιρέτισε την απόφαση της λιβανικής κυβέρνησης της 2ας Μαρτίου να απαγορεύσει τις στρατιωτικές δραστηριότητες της Χεζμπολάχ, χαρακτηρίζοντάς την ιστορικό βήμα για την αποκατάσταση της κρατικής εξουσίας.

Ο κ. Γουόλτς κάλεσε επίσης τις λιβανικές αρχές να εφαρμόσουν πλήρως την απόφαση και να επαναβεβαιώσουν τον έλεγχο σε ολόκληρη τη χώρα.

Το Ισραήλ δήλωσε στο Συμβούλιο Ασφαλείας ότι ενεργεί στον Λίβανο για να σταματήσει τις επιθέσεις της Χεζμπολάχ, η οποία, όπως υποστηρίζει, έχει εξαπολύσει εκατοντάδες ρουκέτες, πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη εναντίον ισραηλινών κοινοτήτων από τις αρχές Μαρτίου.

Ο πρέσβης του Ισραήλ Ντάνι Ντανόν δήλωσε ότι ισραηλινές οικογένειες συνεχίζουν να τρέχουν στα καταφύγια, καθώς τα πλήγματα στοχεύουν πόλεις κοντά στα σύνορα.

Κατηγόρησε το Ιράν ότι χρηματοδοτεί και κατευθύνει τη Χεζμπολάχ, περιγράφοντας την οργάνωση ως εντολοδόχο που δρα κατά παράβαση της Απόφασης 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας, η οποία απαιτεί η περιοχή νότια του ποταμού Λιτάνι να είναι απαλλαγμένη από ένοπλες ομάδες.

Ανέφερε επίσης ότι το Ισραήλ στηρίζει τις προσπάθειες της λιβανικής κυβέρνησης να περιορίσει τις στρατιωτικές δραστηριότητες της Χεζμπολάχ, αλλά προειδοποίησε ότι εάν οι λιβανικές αρχές δεν ενεργήσουν, το Ισραήλ θα συνεχίσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις για να εξαλείψει την απειλή.

Ο πρέσβης του Λίβανου Άχμαντ Αράφα ανέφερε στο Συμβούλιο Ασφαλείας ότι η χώρα έχει συρθεί σε μια σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ την οποία «δεν επέλεξε», ενώ οι άμαχοι αντιμετωπίζουν αυξανόμενες απώλειες, καταστροφές και εκτοπισμό.

Δήλωσε ότι σχεδόν ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχουν εξαναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, με πολλούς να μην διαθέτουν επαρκές καταφύγιο, καθώς συνεχίζονται οι αεροπορικές επιδρομές και οι προειδοποιήσεις εκκένωσης.

Τόνισε ότι η λιβανική κυβέρνηση απέρριψε την πυραυλική επίθεση της Χεζμπολάχ κατά του Ισραήλ στις 2 Μαρτίου και έχει λάβει μέτρα για να επαναβεβαιώσει την κρατική εξουσία, συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης των στρατιωτικών δραστηριοτήτων της οργάνωσης και της απαίτησης να παραδώσει τα όπλα της στο κράτος.

Ο πρέσβης Αράφα δήλωσε επίσης ότι η χώρα είναι έτοιμη να εισέλθει σε διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ υπό διεθνή αιγίδα, προκειμένου να επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός και να επιλυθούν τα εκκρεμή ζητήματα, καλώντας τη διεθνή κοινότητα να στηρίξει τις προσπάθειες για τον τερματισμό του πολέμου και την αποκατάσταση της σταθερότητας.

Το Μπαχρέιν δήλωσε στο Συμβούλιο Ασφαλείας ότι λυπάται βαθύτατα για την επικίνδυνη στρατιωτική κλιμάκωση στην περιοχή, κατηγορώντας το Ιράν ότι εξαπέλυσε επιθέσεις κατά του Μπαχρέιν και άλλων αραβικών κρατών κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου και του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.

Ο πρέσβης της χώρας Τζαμάλ Φάρες Αλροουάιει κάλεσε το Ιράν να τερματίσει αμέσως τις εχθροπραξίες και να σταματήσει να χρησιμοποιεί “ένοπλους δορυφόρους”, προειδοποιώντας ότι η συνέχιση της επιθετικότητας θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει περαιτέρω την περιοχή.

Εξέφρασε επίσης στήριξη στην κυριαρχία του Λιβάνου και στους κρατικούς του θεσμούς, χαιρετίζοντας την απόφαση της κυβέρνησης να απαγορεύσει τις στρατιωτικές δραστηριότητες της Χεζμπολάχ.

Προειδοποίησε ακόμη ότι η κλιμακούμενη βία κινδυνεύει να επιδεινώσει την ανθρωπιστική κατάσταση στον Λίβανο και να αποσταθεροποιήσει γειτονικές χώρες.

Η Γαλλία έκανε έκκληση να σταματήσουν οι επιθέσεις και καταδίκασε τα πλήγματα εναντίον ειρηνευτικών αποστολών.

Ο πρέσβης της Γαλλίας Ζερόμ Μποναφόν προειδοποίησε ότι ο Λίβανος παρασύρεται και πάλι σε μια σύγκρουση που η χώρα δεν αντέχει. Δήλωσε ότι οι άμαχοι πληρώνουν βαρύ τίμημα, με εκατοντάδες νεκρούς, τραυματίες και εκτοπισμένους εν μέσω της κλιμακούμενης εχθροπραξίας.

Κάλεσε τη Χεζμπολάχ να σταματήσει αμέσως τις επιθέσεις της κατά του Ισραήλ, ενώ παράλληλα προέτρεψε το Ισραήλ να σεβαστεί την κυριαρχία του Λιβάνου και να τερματίσει τις μεγάλης κλίμακας στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Ο κ. Μποναφόν υπογράμμισε ότι οι άμαχοι και στις δύο πλευρές πρέπει να προστατευθούν, επαναλαμβάνοντας την καταδίκη του για τις επιθέσεις κατά των κυανόκρανων του ΟΗΕ.

Το Ηνωμένο Βασίλειο δήλωσε στο Συμβούλιο Ασφαλείας ότι ανησυχεί βαθύτατα για την κλιμακούμενη βία κατά μήκος της Μπλε Γραμμής και για τον αυξανόμενο αντίκτυπό της στους αμάχους.

Ο Αναπληρωτής Μόνιμος Αντιπρόσωπος Τζέιμς Καριούκι δήλωσε ότι οι επιθέσεις της Χεζμπολάχ κατά του Ισραήλ πρέπει να σταματήσουν, προειδοποιώντας ότι παρασύρουν και πάλι τους αμάχους του Λιβάνου σε μια σύγκρουση που δεν θέλουν.

Εξέφρασε ανησυχία για τον ανθρωπιστικό αντίκτυπο των ισραηλινών στρατιωτικών επιχειρήσεων στον Λίβανο, συμπεριλαμβανομένου του μαζικού εκτοπισμού και της αυξανόμενης πίεσης στις υπηρεσίες υγείας.

Κάλεσε το Ισραήλ να τηρήσει τις υποχρεώσεις του βάσει του διεθνούς δικαίου, ιδίως όσον αφορά την προστασία των αμάχων και των πολιτικών υποδομών.

Η Αναπ. Μόνιμη Αντιπρόσωπος της Ρωσίας Άννα Εβστιγκνέγεβα δήλωσε ότι η πρόσφατη βία στον Λίβανο συνδέεται με την ευρύτερη περιφερειακή κλιμάκωση μετά τις αμερικανικές και ισραηλινές επιθέσεις κατά του Ιράν.

Η κ. Εβστιγκνέγεβα δήλωσε ότι οι στρατιωτικές ενέργειες της Ουάσιγκτον και του Τελ Αβίβ βυθίζουν τη Μέση Ανατολή βαθύτερα στην αστάθεια, με τον Λίβανο να υφίσταται εκ νέου τις συνέπειες.

Καταδίκασε επίσης τις επιθέσεις “σε πολιτικούς και διπλωματικούς χώρους“, συμπεριλαμβανομένης της καταστροφής ρωσικού πολιτιστικού κέντρου στη Ναμπατίγια έπειτα από πυραυλικό πλήγμα.

Η Κίνα δήλωσε στο Συμβούλιο Ασφαλείας ότι η κλιμακούμενη βία μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου ενέχει τον κίνδυνο περαιτέρω αποσταθεροποίησης της Μέσης Ανατολής και πρέπει να περιοριστεί επειγόντως.

Ο πρέσβης Φου Κονγκ κάλεσε σε άμεση κατάπαυση του πυρός και αποκλιμάκωση, προειδοποιώντας ότι η συνέχιση των εχθροπραξιών δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα κανενός.

Εξέφρασε ανησυχία για τον αυξανόμενο φόρο αίματος μεταξύ των αμάχων μετά τα ισραηλινά πλήγματα στον Λίβανο, τα οποία, όπως ανέφερε, έχουν σκοτώσει εκατοντάδες ανθρώπους, μεταξύ των οποίων γυναίκες και παιδιά.

Ο κ. Φου καταδίκασε επίσης τις επιθέσεις κατά αμάχων και διπλωματικού προσωπικού, καλώντας όλα τα μέρη να σεβαστούν το διεθνές δίκαιο και ζητώντας από το Ισραήλ να αποσύρει τα στρατεύματά του από το λιβανικό έδαφος.

Πηγή: ertnews.gr

Continue Reading
Advertisement

Viral

(c) 2017-26 | Vouli.TV. All Rights Reserved. Developed by UnitrustMedia