Την έντονη αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Μεξικού προκάλεσε η απειλή του πρώην Προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, για επιβολή δασμών ύψους 30% στις εισαγωγές από τις δύο χώρες, με ισχύ από την 1η Αυγούστου.
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, προειδοποίησε με «ανάλογα αντίμετρα», ενώ η μεξικανική κυβέρνηση χαρακτήρισε την απειλή του Τραμπ «άδικη συμφωνία» και ξεκαθάρισε πως η εθνική κυριαρχία δεν αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης.
Ο Ντόναλντ Τραμπ, σε επιστολή του προς την πρόεδρο της Κομισιόν, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ πρέπει να απαλλαγούν από «μακροχρόνια και επίμονα εμπορικά ελλείμματα» που –κατά τον ίδιο– οφείλονται στους ευρωπαϊκούς δασμούς και εμπόδια. «Η σχέση μας απέχει πολύ από το να είναι αμοιβαία», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σε περίπτωση που η Ε.Ε. ή το Μεξικό αντιδράσουν με αντίποινα, ο Τραμπ προειδοποίησε ότι οι δασμοί θα αυξηθούν ακόμη περισσότερο, πάνω από το αρχικό 30%. Αντίστοιχες απειλές απηύθυνε και προς άλλους εμπορικούς εταίρους, καθώς αυτή την εβδομάδα ανακοινώθηκαν νέοι δασμοί και κατά προϊόντων από Ιαπωνία, Νότια Κορέα, Καναδά και Βραζιλία.
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν εξέφρασε την πλήρη αντίθεσή του στην απόφαση Τραμπ, ζητώντας από την Ε.Ε. να επιταχύνει την προετοιμασία αξιόπιστων αντιμέτρων. Ο επικεφαλής της Επιτροπής Εμπορίου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μπέρντ Λάνγκε, χαρακτήρισε την ενέργεια «χαστούκι στις διαπραγματεύσεις» και κάλεσε για άμεση αντίδραση της Ε.Ε., ακόμα και από τη Δευτέρα.
Την ίδια στιγμή, ορισμένοι Ευρωπαίοι ηγέτες επιλέγουν ηπιότερο τόνο. Η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι δήλωσε πως είναι εφικτή μια «δίκαιη συμφωνία» με τις ΗΠΑ, απορρίπτοντας την προοπτική εμπορικού πολέμου. Ο Ολλανδός πρωθυπουργός, Ντικ Σχοφ, τόνισε ότι η Ε.Ε. πρέπει να παραμείνει ενωμένη και προσηλωμένη σε μια «αμοιβαία επωφελή» λύση.
Ανησυχία εκφράζεται και από τον βιομηχανικό τομέα. Ο Σύνδεσμος Αυτοκινητοβιομηχανίας της Γερμανίας προειδοποίησε για αύξηση κόστους παραγωγής και επιπτώσεις στους προμηθευτές, ενώ χαρακτήρισε «λυπηρή» την κλιμάκωση της εμπορικής έντασης.
Από την πλευρά του, ο Τραμπ, σε συνέντευξή του στο Fox News, υπερασπίστηκε τους δασμούς, δηλώνοντας πως αποφέρουν «εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια» στις ΗΠΑ, ενώ παραδέχθηκε πως «πολλές χώρες είναι δυσαρεστημένες».
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η αλληλογραφία του με τον πρόεδρο του Μεξικού. Ο Τραμπ υποστήριξε ότι το Μεξικό δεν κάνει αρκετά για να σταματήσει τη διακίνηση ναρκωτικών και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να εξαιρεθούν από τους δασμούς μόνο τα προϊόντα που υπάγονται στη συμφωνία USMCA (ΗΠΑ–Μεξικού–Καναδά). Το Μεξικό, από την πλευρά του, δήλωσε αισιόδοξο για επίτευξη συμφωνίας, αλλά ξεκαθάρισε ότι η κυριαρχία της χώρας δεν τίθεται σε διαπραγμάτευση.
Ο Λευκός Οίκος έχει ήδη αποστείλει επιστολή και στον Καναδά, προειδοποιώντας με δασμούς 35%. Συνολικά, η κυβέρνηση Τραμπ έχει απευθύνει δασμολογικές προτάσεις προς 24 χώρες και την Ε.Ε., στο πλαίσιο του στόχου για «90 συμφωνίες σε 90 ημέρες», όπως είχε ανακοινώσει ο εμπορικός σύμβουλος Πίτερ Ναβάρο. Μέχρι στιγμής, έχουν ανακοινωθεί δύο συμφωνίες, με το Ηνωμένο Βασίλειο και το Βιετνάμ, ενώ οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται.
Be the first to write a comment.