Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εγκλωβισμένος ο ΔΗΣΥ – Οι τρεις δρόμοι, οι παγίδες και η πιο ανώδυνη επιλογή

Avatar photo

Published

on

Τα φώτα του προεκλογικού για τον πρώτο γύρο έσβησαν, σε όλα τα επιτελεία πλην των δύο που πέρασαν στον δεύτερο γύρο άρχισαν να μαζεύουν τα πράγματά τους και πλέον το ενδιαφέρον έχει στραφεί στις δυναμικές που θα αναπτυχθούν κατά τη διάρκεια της τρέχουσας εβδομάδας, υπέρ του Νίκου Χριστοδουλίδη και του Ανδρέα Μαυρογιάννη.

Κι αν για το τι θα πράξουν οι έντεκα υποψήφιοι των Προεδρικών, είναι λίγο πολύ για τους περισσότερους αδιάφορο, το τι θα πράξει ο Αβέρωφ Νεοφύτου και ο Δημοκρατικός Συναγερμός, αποτελεί το πλέον κρίσιμο ερώτημα που αναζητά απάντηση. Μιας απάντησης που αναμένεται να δοθεί εντός της σημερινής ημέρας και συγκεκριμένα το απόγευμα στη συνεδρία του Πολιτικού Γραφείου του Δημοκρατικού Συναγερμού.

Πάνω στον Αβέρωφ Νεοφύτου και τον ΔΗΣΥ έπεσαν πολλά. Μετά από έναν μακρύ και κοπιαστικό προεκλογικό, πολλές εντάσεις, έντονη εσωστρέφεια που προκάλεσε η υποψηφιότητα Χριστοδουλίδη, διαφορετικές απόψεις, διαγραφές  και μια άνευ προηγουμένου προεκλογική εκστρατεία, που παρά την τρίτη θέση, από την ίδια την ηγεσία του ΔΗΣΥ, κρίνεται ως επιτυχημένη, αφού το κόμμα κατάφερε να εξασφαλίσει μεγαλύτερα ποσοστά και μεγαλύτερο αριθμό ψηφοφόρων από τις Βουλευτικές του 2021, ο ΔΗΣΥ βρίσκεται σήμερα για πρώτη φορά στην ιστορία του εκτός του δεύτερου γύρου Προεδρικών Εκλογών.

Η παρούσα συγκυρία δημιουργία ουσιαστικά μια κατάσταση εγκλωβισμού για το κόμμα, αφού ενώπιον του έχει ουσιαστικά τρεις επιλογές, εκ των οποίων όποια κι αν επιλέξει τελικά, θα κληθεί να πληρώσει και το σχετικό πολιτικό κόστος. Κόστος που αναλόγως της επιλογής θα είναι διαφορετικό και ακόμα χειρότερα δεν μπορεί να προβλεφθεί στο σύνολό του την παρούσα φάση.

Κάνοντας κανείς μια βόλτα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης θα αντιληφθεί τις διαφορετικές τάσεις που επικρατούν ανάμεσα στους ψηφοφόρους του ΔΗΣΥ. «Μαύρο στον διασπαστή», όπως αποκαλούν κάποιοι τον Νίκο Χριστοδουλίδη, «δεν ξεχνάμε το 2013» η άποψη κάποιων άλλων που δεν θα ήθελαν να με τίποτα να δουν το ΑΚΕΛ στη διακυβέρνηση και πάει λέγοντας. Ανάλογη ήταν και η εικόνα στα πιο ψηλά δώματα της Πινδάρου. Κάποια στελέχη εξάλλου, έσπευσαν να δημοσιοποιήσουν πριν τις τελικές αποφάσεις του κόμματος της αποφάσεις τους, ενώ διαφορετικές προσεγγίσεις ακούστηκαν και στις δύο συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν στο Προεδρικό, μια το βράδυ της Κυριακής και μια το πρωί της Δευτέρας. Η τρίτη επιλογή που έπεσε στο τραπέζι και φαίνεται πως αν και κρύβει κι αυτή παγίδες για τον ΔΗΣΥ, γεφυρώνει κάπως τις δύο επικρατούσες τάσεις.

Η επιλογή στήριξης του Νίκου Χριστοδουλίδη, αναμφίβολα είναι η πολιτικά πιο συγγενική στο κόμμα. Πρόκειται για μια υποψηφιότητα που ουσιαστικά προέρχεται από τα σπλάχνα του κόμματος που είναι ιδεολογικά ταυτόσημη με τον ίδιο τον κ. Χριστοδουλίδη να μην έχει αποκηρύξει σε κανένα σημείο του προεκλογικού τις καταβολές του. Επιπλέον, οι σημερινοί υποστηρικτές της συγκεκριμένης επιλογής, φέρνουν ως επιχείρημα και το γεγονός ότι απέναντι από αυτή την επιλογή βρίσκεται το ΑΚΕΛ, ο άλλος ιδεολογικά αντίθετος πόλος. Σε αυτό πάτησε χθες και ο ίδιος ο Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος ενδεχομένως για πρώτη φορά σε όλη την πορεία του προεκλογικού, αναφέρθηκε στην ανάγκη «να μην επιστρέψουμε σε πολιτικές που οδήγησαν τον κυπριακό λαό, που οδήγησαν τη χώρα μας σε πολιτικά και οικονομικά αδιέξοδα» και «πισωγυρίσματα».

Οι πολέμιοι της συγκεκριμένης επιλογής, έχουν ένα και μόνο ένα βασικό επιχείρημα. Δεν συγχωρούν στον Νίκο Χριστοδουλίδη το γεγονός ότι κινήθηκε αυτόνομα, περιφρόνησε τα κομματικά όργανα και επιχείρησε να «προσηλυτίσει» τους Συναγερμικούς ψηφοφόρους εις βάρος του επίσημου υποψηφίου του κόμματος. Σε αυτό το πνεύμα ήταν και η βασική επιχειρηματολογία του Αβέρωφ Νεοφύτου στις διάφορες προεκλογικές του συγκεντρώσεις. Άρα η επιλογή να στηριχθεί ο Νίκος Χριστοδουλίδης, ουσιαστικά θα αποτελούσε αναίρεση ενός σημαντικού μέρους των όσων τα στελέχη του κόμματος έλεγαν προεκλογικά και συνεπώς θα τα παρουσίαζε μη ταύτιση λόγων και έργων.

Η επιλογή στήριξης του Ανδρέα Μαυρογιάννη από την άλλη, φαίνεται στην παρούσα φάση, να αποτελεί επιλογή, όχι κατ΄ ανάγκην με πολιτικά κριτήρια –άλλωστε τις θέσεις εσωτερικής διακυβέρνησης ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ τις χωρίζει άβυσσος- αλλά κυρίως με εκδικητικά κριτήρια. Ως εκδίκηση δηλαδή του ΔΗΣΥ, έναντι του Νίκου Χριστοδουλίδη που διάσπασε και χρησιμοποίησε το κόμμα ως πολιτικό όχημα για την ανέλιξή του και την εξυπηρέτηση των προσωπικών του φιλοδοξιών, όπως είπε και σε μια ομιλία του ο Νίκος Αναστασιάδης.

Υπάρχει όμως και ένας άλλος βασικός πυλώνας επιχειρημάτων όσων επιμένουν, ότι ο ΔΗΣΥ θα πρέπει να στηρίξει τον Ανδρέα Μαυρογιάννη, που έχει να κάνει με το Κυπριακό. Θεωρείται δηλαδή ότι με τον Ανδρέα Μαυρογιάννη και το ΑΚΕΛ, υπάρχουν πολύ περισσότερα κοινά και δημιουργούνται πολύ καλύτερες συνθήκες στην προσπάθεια για λύση του Κυπριακού, απ΄ ότι με τον Νίκο Χριστοδουλίδη. Μάλιστα οι εκπρόσωποι της συγκεκριμένης σχολής σκέψης, υποστηρίζουν πως με μια πολιτική συμφωνία, που θα προβλέπει ότι ο ΔΗΣΥ θα έχει λόγο στον διορισμό του υπουργού Οικονομικών, διασκεδάζονται και οι προεκλογικές ανησυχίες του Αβέρωφ Νεοφύτου, για την αδυναμία του ΑΚΕΛ στη διαχείριση των οικονομικών του κράτους.

Το πρόβλημα της συγκεκριμένης συλλογιστικής άπτεται κυρίως του ιδεολογικού χάσματος και της απουσίας προηγούμενου συνεργασίας των δύο μεγάλων κομμάτων του τόπου. Όπως επίσης και στη δυσκολία να διοχετευθεί και να υιοθετηθεί από τους παραδοσιακούς ψηφοφόρους του κόμματος μια τέτοια απόφαση.

Η τρίτη επιλογή είναι αυτή της ψήφου κατά βούληση. Να καλέσει δηλαδή ο ΔΗΣΥ τους ψηφοφόρους τους να τοποθετηθούν όπως οι ίδιοι προσωπικά κρίνουν στον δεύτερο γύρο των εκλογών. Αυτή η επιλογή έχει ένα σημαντικό πολιτικό μειονέκτημα. Άλλωστε οι πιο παλιοί θα θυμούνται πως ο ΔΗΣΥ σχολίαζε τις αποφάσεις κομμάτων κυρίως του Ενδιάμεσου σε προηγούμενες Προεδρικές Εκλογές για «ψήφο κατά βούληση». Εθεωρείτο τότε από τον ΔΗΣΥ, ως μια ένδειξη έλλειψης πολιτικού θάρρους και απουσίας άποψης.

Από την άλλη είναι μια επιλογή που ενδεχομένως να προκαλέσει τις λιγότερες δονήσεις στο εσωτερικό του κόμματος, αφού θα δίδεται ουσιαστικά άδεια στα στελέχη να τοποθετηθούν αυτόβουλα, χωρίς να κινδυνεύουν να κατηγορηθούν για ανυπακοή. Επιπλέον η ηγεσία δεν θα βρεθεί στη δύσκολη θέση να αυτοαναιρεθεί στηρίζοντας μια υποψηφιότητα που μέχρι χθες κατηγορούσε, είτε αυτή είναι του Ανδρέα Μαυρογιάννη, είτε του Νίκου Χριστοδουλίδη.

Πηγή: reporter.com.cy

THE DUEL - VouliTV LIVE DEBATE

THE DUEL «ΑΚΕΛ VS ΔΗΚΟ», Πέμπτη 09/04 στις 5μμ

Avatar photo

Published

on

Η πολιτική αντιπαράθεση ανεβαίνει επίπεδο μέσα από το νέο δυναμικό format debate του Vouli.TV, The Duel. Με γρήγορο ρυθμό, ξεκάθαρους κανόνες και ουσιαστικές τοποθετήσεις, δύο υποψήφιοι τίθενται αντιμέτωποι σε ένα debate χωρίς περιθώρια υπεκφυγών.

Στο νέο επεισόδιο, στο στούντιο βρίσκονται:
▪️ Απόστολος Ψαράς, υποψήφιος με το ΑΚΕΛ (Λεμεσός)
▪️ Ανδρέας Νικητήρας, υποψήφιος βουλευτής Κερύνειας με το ΔΗΚΟ

Οι δύο υποψήφιοι καλούνται να απαντήσουν σε ερωτήματα που καίνε — χωρίς περιστροφές και χωρίς “ασφαλείς” απαντήσεις:

🔴 Κυπριακό
👉 «Ποιος από τους δύο σας λέει την αλήθεια στον λαό για τη λύση — και ποιος συνειδητά τον παραπλανεί;»

💸 Οικονομία / Ακρίβεια
👉 «Αν αύριο κυβερνούσατε, ποιο μέτρο θα παίρνατε άμεσα — και γιατί δεν το έχετε επιβάλει ήδη ή στηρίξει μέχρι σήμερα;»

🏠 Στεγαστικό / Νέοι
👉 «Ποιος ευθύνεται πραγματικά που μια ολόκληρη γενιά δεν μπορεί να ζήσει αυτόνομα — και τι ΔΕΝ κάνατε όταν μπορούσατε;»

Ενέργεια
👉 «Ποιος φταίει που πληρώνουμε από τα ακριβότερα ρεύματα — και ποια δική σας απόφαση ή παράλειψη συνέβαλε σε αυτό;»

🧨 Αξιοπιστία
👉 «Γιατί να σας εμπιστευτεί ξανά ο πολίτης — όταν έχετε ήδη δοκιμαστεί και αποτύχει;»

Με αυστηρό χρόνο, ευθείες ερωτήσεις και πραγματική σύγκρουση, το The Duel δεν αφήνει χώρο για υπεκφυγές — μόνο για καθαρές θέσεις.

📺 Δείτε το επεισόδιο στο Vouli.TV και παρακολουθήστε την πολιτική αντιπαράθεση όπως πραγματικά είναι: άμεση, σκληρή και χωρίς φίλτρα.

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Συνεργασία Οικολόγων – Κόμματος για τα Ζώα: Κοινό μέτωπο για περιβάλλον και δικαιώματα των ζώων

Avatar photo

Published

on

Σημαντική πολιτική εξέλιξη ανακοινώθηκε χθες στη Δημοσιογραφική Εστία, όπου το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών και το Κόμμα για τα Ζώα Κύπρου επισημοποίησαν τη συνεργασία τους ενόψει των επερχόμενων πολιτικών εξελίξεων.

Η συνεργασία βασίζεται σε κοινές αξίες και μια κοινή φιλοσοφία που δίνει έμφαση στον σεβασμό προς κάθε μορφή ζωής. Όπως τονίστηκε, τα δύο κινήματα ενώνονται γύρω από τρεις βασικούς άξονες: την προστασία των ζώων, τη διαφύλαξη του περιβάλλοντος και την προώθηση μιας πολιτικής με ουσία για τον άνθρωπο και τη φύση.

Σε μια περίοδο με αυξανόμενες κοινωνικές και περιβαλλοντικές προκλήσεις, η επιλογή της συνεργασίας παρουσιάζεται ως απάντηση στην ανάγκη για σοβαρότητα και πολιτική ευθύνη. Οι εκπρόσωποι των δύο πλευρών υπογράμμισαν ότι στόχος δεν είναι οι εύκολες υποσχέσεις, αλλά η διατύπωση καθαρών θέσεων, η συνέπεια και η συστηματική δουλειά.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, υποψήφιοι που προέρχονται από το Κόμμα για τα Ζώα Κύπρου θα συμμετέχουν στο ψηφοδέλτιο του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών. Η κίνηση αυτή αποσκοπεί στην ενίσχυση μιας ενιαίας και ισχυρής φωνής για την οικολογία, την ευημερία και τα δικαιώματα των ζώων, τόσο εντός της Βουλής όσο και στην κυπριακή κοινωνία ευρύτερα.

Η συγκεκριμένη συνεργασία αναμένεται να διαμορφώσει νέα δεδομένα στον χώρο της πολιτικής οικολογίας στην Κύπρο, αναδεικνύοντας ζητήματα που αφορούν όχι μόνο το περιβάλλον, αλλά και την ηθική διάσταση της συνύπαρξης ανθρώπων και ζώων.

Continue Reading

EKLOGES2026

EKLOGES2026 – Λεμεσός 2026 – Η μάχη της έδρας | Τρίτη 07/04 στις 7μμ

Avatar photo

Published

on

Η επαρχία Λεμεσού βρέθηκε στο μικροσκόπιο της εκπομπής «Εκλογές 2026», με τον Χάρη Θεραπή να συντονίζει τη συζήτηση για τα ζητήματα που απασχολούν τους πολίτες και τις προτάσεις των κομμάτων.
Στο στούντιο φιλοξενήθηκαν υποψήφιοι βουλευτές της επαρχίας Λεμεσού: Μιχάλης Καυκαλιάς (ΑΚΕΛ), Ζαχαρίας Αθανασιάδης (ΕΛΑΜ) και Μαρία Κρίδη (Οικολόγοι).
• Ποια είναι τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η Λεμεσός και ποιες λύσεις προτείνουν τα κόμματα;
• Το κυκλοφοριακό παραμένει ένα από τα πιο πιεστικά ζητήματα, με την πόλη να «πνίγεται» καθημερινά και τους υποψηφίους να καταθέτουν τις προτάσεις τους για αποσυμφόρηση.
• Η ακρίβεια και το αυξημένο κόστος ζωής επιβαρύνουν ολοένα και περισσότερο τα νοικοκυριά, με τα κόμματα να παρουσιάζουν μέτρα για στήριξη των πολιτών.
• Το στεγαστικό επιδεινώνεται, καθώς η πρόσβαση σε προσιτή κατοικία γίνεται ολοένα πιο δύσκολη για τους κατοίκους της πόλης.
• Οι δημόσιες μεταφορές τέθηκαν στο τραπέζι, με συζήτηση για το κατά πόσο υπάρχει ολοκληρωμένο και εφαρμόσιμο σχέδιο που να αντιμετωπίζει την ταλαιπωρία των πολιτών.
• Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στους νέους της Λεμεσού, οι οποίοι –λόγω ακρίβειας και στεγαστικού– νιώθουν ότι δεν έχουν χώρο στην ίδια τους την πόλη και αναγκάζονται να την εγκαταλείψουν.
Η συζήτηση ανέδειξε τις διαφορετικές προσεγγίσεις των κομμάτων, αλλά και την κοινή ανάγκη για ουσιαστικές και άμεσες λύσεις για τη Λεμεσό.
Ζωντανά στο Vouli TV και διαδικτυακά.

Continue Reading
Advertisement

Viral

(c) 2017-26 | Vouli.TV. All Rights Reserved. Developed by UnitrustMedia