Connect with us

EKLOGES2026

Ekloges2026 – Θεσμοί και Διαφθορά | Παρασκευή 16/01 στις 8μμ

Avatar photo

Published

on

Με έντονες αντιπαραθέσεις και ευθείες πολιτικές αιχμές έκανε πρεμιέρα η νέα πολιτική εκπομπή Ekloges2026, με παρουσιαστή τον Μίκη Κασάπη, ανοίγοντας τον δημόσιο διάλογο ενόψει των βουλευτικών εκλογών του Μαΐου στη Λευκωσία.

Καλεσμένοι της εκπομπής ήταν ο Μιχάλης Παρασκευάς (υποψήφιος με το ΑΛΜΑ), ο Μάριος Χαννίδης (υποψήφιος με την ΕΔΕΚ) και ο Αντρέας Χρίστου (υποψήφιος με το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών), ενόψει των βουλευτικών εκλογών του Μαΐου στη Λευκωσία.
🔥 Θεσμοί & Διαφθορά: Η σύγκρουση στο προσκήνιο
Με αφορμή το επίμαχο βίντεο που έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις, οι τρεις καλεσμένοι κλήθηκαν να τοποθετηθούν τόσο επί του συγκεκριμένου περιστατικού όσο και στο ευρύτερο πλαίσιο της διαφθοράς και της λειτουργίας των θεσμών. Οι τόνοι ανέβηκαν γρήγορα, με ευθείες αιχμές και χωρίς πολιτικές υπεκφυγές.
⚖️ Οδυσσέας Μιχαηλίδης στο επίκεντρο
Πρωταγωνιστικό ρόλο στη συζήτηση είχε ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης, με τον Μάριο Χαννίδη να τον χαρακτηρίζει «εμμονικό και αυταρχικό» από τη θέση του Γενικού Ελεγκτή. Ο Μιχάλης Παρασκευάς απάντησε πως αν η εφαρμογή του νόμου θεωρείται εμμονή, τότε τέτοιοι χαρακτηρισμοί είναι εύκολοι αλλά άδικοι.
🗳️ Πολιτικές σκοπιμότητες ή αβάσιμες κατηγορίες;
Η αντιπαράθεση κορυφώθηκε όταν ο κ. Χαννίδης υποστήριξε ότι ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης προετοίμαζε πολιτική κάθοδο, αξιοποιώντας τη θέση του για αυτοπροβολή. Ο κ. Παρασκευάς απέρριψε κατηγορηματικά τον ισχυρισμό, μιλώντας για ανυπόστατη και πρωτοφανή θεωρία.
🌱 Η οπτική των Οικολόγων και οι θεσμικές λύσεις
Ο Αντρέας Χρίστου τόνισε ότι το Κίνημα Οικολόγων έχει πρωταγωνιστήσει στη μάχη κατά της διαφθοράς, επισημαίνοντας πως το ζητούμενο δεν είναι η διαρκής αναμόχλευση του θέματος αλλά η εξεύρεση λύσεων που θα οδηγήσουν τη χώρα μπροστά. Υπογράμμισε, παράλληλα, ότι η Αρχή κατά της Διαφθοράς πρέπει να διαθέτει ανακριτικές αρμοδιότητες, χωρίς να υποκαθιστά την Αστυνομία.
Η πρεμιέρα του Ekloges2026 κατέδειξε ότι η προεκλογική περίοδος ξεκινά με υψηλές εντάσεις, καθαρές τοποθετήσεις και συγκρούσεις που αναμένεται να συνεχιστούν, με τη διαφθορά και τους θεσμούς να παραμένουν στο επίκεντρο του πολιτικού διαλόγου.

📺 Ekloges2026 — πολιτικός διάλογος χωρίς φίλτρα, στον δρόμο προς τις κάλπες του Μαΐου

Continue Reading

EKLOGES2026

Ekloges2026 – Καυτά Θέματα της Επικαιρότητας, Παρασκευή 13/03 στις 7μμ

Avatar photo

Published

on

Οι διεθνείς εξελίξεις, τα ζητήματα ασφάλειας, το ερώτημα για τη «σωστή πλευρά της ιστορίας» και το πολιτικό κλίμα ενόψει των επερχόμενων βουλευτικών εκλογών αποτέλεσαν βασικά θέματα συζήτησης στην εκπομπή Ekloges 2026, με παρουσιαστή τον Μίκη Κασάπη, όπου αναλύθηκαν οι διαφορετικές θέσεις των κομμάτων για τη γεωπολιτική πορεία της Κύπρου και την τρέχουσα πολιτική συγκυρία.
Στο στούντιο φιλοξενήθηκαν οι ακόλουθοι εκπρόσωποι κομμάτων:
Αναστασία Ανθούση (Πρώην Υφυπουργός Πρόνοιας – υποψήφια βουλευτής ΔΗΣΥ), Μαρίνα Σάββα (Μέλος της Κεντρικής Επιτροπής ΑΚΕΛ), Διομήδης Διομήδους (Επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας της ΕΔΕΚ) και Μάριος Πελεκάνος (Εκπρόσωπος τύπου ΕΛΑΜ – υποψήφιος βουλευτής).

• Η στρατηγική συμμαχία Κύπρου – Ελλάδας – Γαλλίας, όπως αποτυπώθηκε στη συνάντηση Χριστοδουλίδη, Μητσοτάκη και Μακρόν, ενισχύει την ασφάλεια και σταθερότητά στην περιοχή ή αυξάνει την ένταση εντείνοντας το αίσθημα ανασφάλειας.
• Βρίσκεται η Κύπρος στη «σωστή πλευρά της ιστορίας» μέσα στο σημερινό διεθνές περιβάλλον;
• Ποιοι πολιτικοί χώροι διαμόρφωσαν ιστορικά τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Κύπρου και οδήγησαν τη χώρα στην ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση;
• Πώς ορίζεται σήμερα ένα «αντισυστημικό» και ένα «συστημικό» κόμμα στο κυπριακό πολιτικό σκηνικό;
• Ποια είναι η διαφορά μεταξύ των όρων «εθνικόφρων» και «εθνικιστικό» κόμμα και πώς χρησιμοποιούνται στον πολιτικό λόγο;
• Ποια κόμματα μένουν στα λόγια και στις θεωρίες και ποια μπορούν να επιδείξουν απτό έργο και συγκεκριμένες πολιτικές πράξεις διαχρονικά;
• Πώς επηρεάζουν οι μετακινήσεις στελεχών από ένα κόμμα σε άλλο το πολιτικό σκηνικό και την προεκλογική περίοδο;
Ζωντανά στο Vouli TV και διαδικτυακά.

Continue Reading

EKLOGES2026

Ekloges2026 – Κυπριακό: Διζωνική, δύο κράτη ή κάτι άλλο;, Δευτέρα 09/03 στις 7μμ

Avatar photo

Published

on

Οι εξελίξεις γύρω από το Κυπριακό και οι γεωπολιτικές ανακατατάξεις στην περιοχή αποτέλεσαν το βασικό αντικείμενο της εκπομπής Ekloges 2026, με παρουσιαστή τον Χάρη Θεραπή, όπου συζητήθηκαν οι διαφορετικές προσεγγίσεις των κομμάτων ως προς τη μορφή λύσης του Κυπριακού και τα μοντέλα που τίθενται στο τραπέζι της δημόσιας συζήτησης.
Στο στούντιο φιλοξενήθηκαν οι ακόλουθοι υποψήφιοι βουλευτές:
Οζ Καραχάν (Λευκωσία – Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών), Ανδρούλλα Καμινάρα (Λευκωσία – Άλμα), Έφη Ξάνθου (Λευκωσία – Volt) και Μάριος Πουλλίκκας (Λευκωσία – ΕΛΑΜ).

• Μπορούν οι σημερινές γεωπολιτικές εξελίξεις να αποτελέσουν συγκυρία για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων;
• Ποιες είναι οι θέσεις των κομμάτων ως προς τη μορφή λύσης του Κυπριακού;
• Ποια θεωρείται η ιδανική και ποια η εφικτή λύση;
• Ποιες είναι οι συγκλίσεις και ποιες οι διαφοροποιήσεις των κομμάτων στην προσέγγιση του Κυπριακού;
• Ποιος είναι ο ρόλος του ΟΗΕ και του διεθνούς δικαίου στη διαδικασία επίλυσης;
• Πώς αντιλαμβάνονται οι υποψήφιοι τη λύση της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας;
• Υπάρχουν αντίστοιχα παραδείγματα σε άλλες χώρες και κατά πόσο θα μπορούσε ένα τέτοιο μοντέλο να εφαρμοστεί στην Κύπρο;
• Ποιοι είναι οι κίνδυνοι από τη μη λύση του Κυπριακού και κατά πόσο υπάρχει ανάγκη για άμεση επανεκκίνηση της διαδικασίας;
Ζωντανά στο Vouli TV και διαδικτυακά.

Continue Reading

EKLOGES2026

Ekloges2026 – Το Volt στον δρόμο προς τις Εκλογές, Σάββατο 07/03 στις 7μμ

Avatar photo

Published

on

Ο συμπρόεδρος του Volt, Πάνος Παρράς, φιλοξενήθηκε στο στούντιο της εκπομπής Ekloges 2026, όπου συζήτησε τις θέσεις του κόμματος για σημαντικά ζητήματα της επικαιρότητας, καθώς και τις πολιτικές εξελίξεις ενόψει των επερχόμενων εκλογών. Η συζήτηση πραγματοποιήθηκε με τους Χάρη Θεραπή και Στέλιο Ξιούρη, εστιάζοντας στο πολιτικό σκηνικό και τις προτεραιότητες του Volt για την επόμενη περίοδο.
• Με ποια κόμματα θα μπορούσε να συνεργαστεί το Volt μετά τις εκλογές και ποιες πολιτικές δυνάμεις αποκλείει από ενδεχόμενη συνεργασία;
• Ποιες είναι οι βασικές θέσεις του κόμματος για το Κυπριακό και ποια λύση θεωρεί ρεαλιστική;
• Πώς τοποθετείται το Volt για τον πόλεμο στο Ιράν και τις ευρύτερες γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή;
• Ποια είναι η στάση του κόμματος απέναντι στην αποστολή στρατιωτικής ενίσχυσης από την Ελλάδα προς την Κύπρο;
• Ποια είναι η θέση του Volt σχετικά με την τεκνοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια;
• Πώς σκοπεύει να κινηθεί το κόμμα την επόμενη ημέρα των εκλογών σε μια ενδεχόμενη 9κομματική Βουλή;

Ζωντανά στο Vouli TV και διαδικτυακά.

Continue Reading
Advertisement

Viral

(c) 2017-26 | Vouli.TV. All Rights Reserved. Developed by UnitrustMedia