ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Εκτίμηση για στάση αρχών Αυστραλίας στο Κυπριακό εξέφρασε στη νέα Ύπατη Αρμοστή ο Χριστοδουλίδης
Η Κύπρος εκφράζει τη βαθιά εκτίμησή της για την στάση αρχών της Αυστραλίας στο Κυπριακό και τη διαρκή υποστήριξή της στην κυριαρχία, την ενότητα και την εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, την Παρασκευή, κατά την παρουσίαση των διαπιστευτηρίων της νέας Ύπατης Αρμοστή της Κοινοπολιτείας της Αυστραλίας στην Κυπριακή Δημοκρατία, Emily Louise Pugin.
Εξέφρασε επίσης την ευγνωμοσύνη του για τη δεκαετή συμβολή της Αυστραλίας στην Ειρηνευτική Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, «μια σαφή έκφραση της δέσμευσης της Αυστραλίας για τη διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας».
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, η Κύπρος και η Αυστραλία συνδέονται με μακροχρόνιους δεσμούς φιλίας, που βασίζονται σε κοινές αξίες, αμοιβαίο σεβασμό και σταθερή δέσμευση στο διεθνές δίκαιο και τη διεθνή τάξη που βασίζεται σε κανόνες.
«Οι στενοί δεσμοί μεταξύ των λαών μας, και ιδίως η ζωντανή κυπριακή κοινότητα στην Αυστραλία, αποτελούν κεντρικό πυλώνα της σχέσης μας και μια διαρκή γέφυρα μεταξύ των δύο χωρών μας. Αποδίδουμε ιδιαίτερη σημασία σε αυτή τη διαρκή ανθρώπινη σύνδεση, η οποία συνεχίζει να στηρίζει και να εμπλουτίζει τις διμερείς μας σχέσεις», σημείωσε περαιτέρω.
Πρόσθεσε ότι, παράλληλα, η Κύπρος αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην περαιτέρω ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας σε ένα ευρύ φάσμα τομέων, όπως το εμπόριο, οι επενδύσεις, η ναυτιλία, η καινοτομία, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η εκπαίδευση, ο τουρισμός και η διαχείριση κρίσεων, χαιρετίζοντας, στο πλαίσιο αυτό, τις ευκαιρίες που ενδέχεται να προκύψουν από την επιτυχή σύναψη της συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου μεταξύ της ΕΕ και της Αυστραλίας. Εξέφρασε επίσης την εκτίμησή του για την πρακτική συνεργασία της Αυστραλίας με την Κύπρο στον σχεδιασμό και τις επιχειρήσεις απομάκρυνσης πολιτών, καθώς και για τη συνεχή εμπιστοσύνη της στην Κύπρο ως αξιόπιστο εταίρο και κόμβο υλικοτεχνικής υποστήριξης σε περιόδους περιφερειακών έκτακτων αναγκών.
Επιπλέον, ο Πρόεδρος χαιρέτισε την πρόσφατη εποικοδομητική δέσμευση των αυστραλιανών αρχών όσον αφορά τις εισαγωγές χαλλουμιού, σημειώνοντας ότι η ομαλή συνεργασία μεταξύ των αρμόδιων αρχών των δύο χωρών αντανακλά την εμπιστοσύνη και τη στενή σχέση συνεργασίας που χαρακτηρίζουν τις διμερείς σχέσεις.
Πρόσθεσε ότι, σε πολυμερές επίπεδο, οι δύο χώρες διατηρούν θετικό ιστορικό συνεργασίας και αμοιβαίας υποστήριξης στο πλαίσιο διεθνών οργανισμών, με την Κύπρο να παραμένει προσηλωμένη στην περαιτέρω ενίσχυση αυτής της εταιρικής σχέσης, μεταξύ άλλων μέσω της συνεχούς συντονισμού για την υποστήριξη των υποψηφιοτήτων και των πρωτοβουλιών της κάθε χώρας.
«Η Κύπρος εκφράζει τη βαθιά εκτίμησή της για την στάση αρχών της Αυστραλίας στο Κυπριακό και τη διαρκή υποστήριξή της στην κυριαρχία, την ενότητα και την εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως αντανακλάται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών», συνέχισε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, εκφράζοντας παράλληλα την ευγνωμοσύνη του για τη δεκαετή συμβολή της Αυστραλίας στην Ειρηνευτική Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, «μία από τις πιο μακροχρόνιες ειρηνευτικές αποστολές της, η οποία αποτελεί σαφή έκφραση της δέσμευσης της Αυστραλίας για τη διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας».
«Καθώς η Κύπρος ασκεί επί του παρόντος την Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προσβλέπουμε σε στενή συνεργασία με την Αυστραλία για την περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων ΕΕ-Αυστραλίας και την προώθηση των κοινών μας προτεραιοτήτων, συμπεριλαμβανομένων των ανοικτών αγορών, της σταθερότητας, της βιώσιμης ανάπτυξης και της αποτελεσματικής πολυμερούς συνεργασίας», σημείωσε επιπλέον.
«Σας παρακαλώ να μεταφέρετε στον Εξοχότατο Πρωθυπουργό, κ. Anthony Albanese, και στον λαό της Αυστραλίας, τους θερμότερους χαιρετισμούς και ένα μήνυμα ειλικρινής φιλίας από την Κυβέρνηση και τον λαό της Κυπριακής Δημοκρατίας. Σας καλωσορίζω για άλλη μια φορά θερμά στην Κύπρο και σας εύχομαι μια παραγωγική και επιτυχημένη θητεία», κατέληξε.
Από την πλευρά της, η Πρέσβης της Αυστραλίας δήλωσε ότι, αναλαμβάνοντας τα καθήκοντά της, φέρει μαζί της τους ισχυρούς δεσμούς της ιστορίας και της αδελφοσύνης μεταξύ των δύο χωρών και λαών.
«Η Αυστραλία είναι περήφανη που φιλοξενεί τη δεύτερη μεγαλύτερη κυπριακή κοινότητα στο εξωτερικό. Η κυπριακή διασπορά έχει συμβάλει τα μέγιστα στον πολυπολιτισμικό ιστό της Αυστραλίας. Οι δεσμοί μεταξύ των λαών μας αποτελούν τη βάση για μια ζωντανή και πολυδιάστατη διμερή σχέση», σημείωσε.
Οι μακροχρόνιες σχέσεις μεταξύ της Αυστραλίας και της Κυπριακής Δημοκρατίας βασίζονται σε κοινές αξίες και σε μια διαρκή δέσμευση για έναν κόσμο που διέπεται από δικαιώματα και κανόνες, όπου η κυριαρχία κάθε έθνους γίνεται σεβαστή, συνέχισε η κ. Pugin.
Πρόσθεσε ότι η Αυστραλία υποστηρίζει από καιρό και παραμένει προσηλωμένη στην κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. «Η Αυστραλία είναι περήφανη για τη συμβολή της στην Ειρηνευτική Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΚΥΠ), η οποία ιδρύθηκε το 1964 και αποτελεί τη μακροβιότερη ειρηνευτική αποστολή της Αυστραλίας στο πλαίσιο του ΟΗΕ», τόνισε.
«Εκφράζω την ευγνωμοσύνη της Αυστραλίας προς την Κυπριακή Δημοκρατία για τη σταθερή συνεργασία και την εκτεταμένη υποστήριξη προς τους Αυστραλούς πολίτες κατά τη διάρκεια περιόδων αυξημένης περιφερειακής αστάθειας. Ως νησιωτικά έθνη με ισχυρές δημοκρατίες, δίνουμε προτεραιότητα, εκτιμούμε και υποστηρίζουμε το διεθνές δίκαιο, τη σταθερότητα και τις ανοιχτές αγορές. Προσβλέπω στην ενίσχυση της οικονομικής και στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ της Αυστραλίας και της Κυπριακής Δημοκρατίας με τη σύναψη συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου μεταξύ της Αυστραλίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αναγνωρίζουμε τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει επί του παρόντος η Κύπρος στην Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης», τόνισε.
«Είναι μεγάλη τιμή για μένα να υπηρετώ ως Ύπατη Αρμοστής της Αυστραλίας στην Κυπριακή Δημοκρατία, μια χώρα με την οποία η Αυστραλία μοιράζεται τη βαθύτερη και θερμότερη φιλία. Θα είμαι περήφανη εκπρόσωπος της Αυστραλίας και σταθερή φίλη της Κυπριακής Δημοκρατίας, και προσβλέπω με μεγάλη εμπιστοσύνη στο ότι μαζί θα ενισχύσουμε περαιτέρω τους ήδη βαθιούς δεσμούς μεταξύ των εθνών και των λαών μας», κατέληξε η Αυστραλή πρέσβης.
(ΚΥΠΕ/ΚΑ/ΑΓΚ)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τέσσερις προτάσεις για τη Γάζα από την Κύπρο – Ενισχύει την ομπρέλα του ΟΗΕ λέει ο Τραμπ
Πανηγυρικός ο χαρακτήρας της εναρκτήριας συνόδου του Συμβουλίου Ειρήνης με ανακοινώσεις και εξαγγελίες που εάν υλοποιηθούν στο έπακρο, τότε η Γάζα θα είναι όπως τις μακέτες που παρουσίασε ο Τραμπ, ενώ ο πόλεμος συνεχιζόταν, και προκάλεσε αντιδράσεις. Η επόμενη μέρα για τη Γάζα φαίνεται να έχει ξεκινήσει, σύμφωνα με τα όσα ακούστηκαν χθες, και η Κύπρος φρόντισε να είναι παρούσα.
Ο υπουργός Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κόμπος, που εκπροσώπησε την Κύπρο στην εναρκτήρια τελετή, κατέθεσε έγγραφο που περιλαμβάνει υλοποιήσιμες επιλογές για τη συμπληρωματική συνδρομή σε τέσσερα πεδία:
- Ανθρωπιστική βοήθεια μέσω του Σχεδίου Αμάλθεια,
- Πρώιμη ανάκαμψη, αποκατάσταση κρίσιμων υποδομών και ανοικοδόμηση,
- Παροχή εκπαίδευσης ασφαλείας σε συνεργασία και με τις σχετικές αποστολές της ΕΕ και
- Επιχειρησιακή υποστήριξη της Διεθνούς Δύναμης Σταθεροποίησης
Σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών σημειώνεται πως «σε ό,τι αφορά τη βιώσιμη ενίσχυση της πρώιμης ανάκαμψης, υποβλήθηκε ειδικό κοινό έγγραφο με τους εταίρους-οργανισμούς του ΟΗΕ (UNOPS). Επίσης, παρουσιάστηκε ξεχωριστή πρόταση συμβολής στη Διεθνή Δύναμη Σταθεροποίησης με έξι επιλογές.
Ο Κύπριος ΥΠΕΞ είχε αριθμό επαφών με ομολόγους του και άλλους εμπλεκόμενους αξιωματούχους από τις παρευρεθείσες χώρες. Μεταξύ αυτών που συνομίλησε ήταν και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάρκο Ρούμπιο.
Σε αυτές τις συναντήσεις, προστίθεται στην ανακοίνωση, ο Κ. Κόμπος υπογράμμισε τη σημασία της συνέχισης των συντονισμένων διεθνών προσπαθειών για την προώθηση της σταθερότητας και της ασφάλειας στην περιοχή. Επισήμανε δε τον εποικοδομητικό ρόλο που δύναται να συνεχίσει να διαδραματίζει η Κυπριακή Δημοκρατία, τόσο λόγω της γεωγραφικής της εγγύτητας όσο και μέσω των εν λόγω πρωτοβουλιών που έχει αναπτύξει από την έναρξη της κρίσης στη Γάζα.
Στην εναρκτήρια τελετή υπήρξε συμμετοχή από 14 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ την Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκπροσώπησε η Επίτροπος Μεσογείου, Ντουμπράβκα Σουίτσα.
Απάντησε με ανακοινώσεις για ΟΗΕ
Το Συμβούλιο Ειρήνης χαρακτηρίστηκε ως ένα τέχνασμα του Ντόναλντ Τραμπ για να πλήξει τον ΟΗΕ, τον οποίο ουκ ολίγες φορές επέκρινε με το γνωστό του στιλ. Χθες, ωστόσο, φρόντισε να απαντήσει στην κριτική που δέχεται περί υπόσκαψης του ρόλου του διεθνούς οργανισμού.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα ενισχύσουν οικονομικά τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών με σκοπό να τον βοηθήσουν να γίνει ισχυρότερος και βιώσιμος, δήλωσε ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κατά την ομιλία που εκφώνησε στην εναρκτήρια συνεδρίαση του «Συμβουλίου Ειρήνης».
Οι ΗΠΑ είναι η χώρα με τη μεγαλύτερη συνεισφορά στον προϋπολογισμό του ΟΗΕ. Ωστόσο, επί προεδρίας Τραμπ, έχουν αρνηθεί να προβούν σε υποχρεωτικές πληρωμές που αφορούν τον τακτικό προϋπολογισμό ή τον προϋπολογισμό για ειρηνευτικές αποστολές, ενώ έχουν περικόψει την εθελοντική χρηματοδότησή υπηρεσιών του ΟΗΕ.
«Θα ενισχύσουμε τον ΟΗΕ. Θα διασφαλίσουμε ότι οι εγκαταστάσεις τους είναι καλές. Χρειάζονται βοήθεια… Θα τους βοηθήσουμε οικονομικά και θα διασφαλίσουμε ότι ο ΟΗΕ είναι βιώσιμος», είπε ο Αμερικανός Πρόεδρος. «Θεωρώ πως o ΟΗΕ έχει μεγάλες δυνατότητες, πραγματικά μεγάλες δυνατότητες», συνέχισε ο Τραμπ, υπογραμμίζοντας όμως ότι ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών δεν έχει ανταποκριθεί στις προσδοκίες.
Η απουσία ισχυρών χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν πέρασε απαρατήρητη από τον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος φρόντισε, χωρίς να κάνει ονομαστική αναφορά, να στείλει με το δικό του τρόπο μηνύματα. Κάποιοι παίζουν μαζί μου, είπε ο Αμερικανός Πρόεδρος, υποδεικνύοντας πως «δεν μπορούν να παίζουν μαζί μου». Σημείωσε παράλληλα ότι «στο τέλος όλοι θα συμμετέχουν».
Η επόμενη μέρα άρχισε
Πέραν από τα μηνύματα για τον αφοπλισμό της Χαμάς, σημαντικά ήταν και τα όσα ανέφερε ο εκπρόσωπος της παλαιστινιακής επιτροπής που θα αναλάβει τη διοίκηση της Λωρίδας, σηματοδοτώντας και την επόμενη ημέρα στη Γάζα.
Η παλαιστινιακή επιτροπή που ιδρύθηκε με την υποστήριξη των ΗΠΑ, για να αναλάβει την πολιτική διοίκηση της Λωρίδας της Γάζας, άρχισε από χθες να δέχεται αιτήσεις για τη συγκρότηση μιας αστυνομικής δύναμης στον θύλακα, λίγο πριν ξεκινήσει η πρώτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ειρήνης, στην Ουάσιγκτον.
Η Εθνική Επιτροπή για τη Διοίκηση της Γάζας (NCAG) ανέφερε σε ανακοίνωσή της στην πλατφόρμα Χ, ότι η διαδικασία στρατολόγησης «είναι ανοιχτή» σε άνδρες και γυναίκες που διαθέτουν τα προσόντα και επιθυμούν να υπηρετήσουν στην αστυνομική δύναμη.
Ο Αμερικανός υποστράτηγος, Τζάσπερ Τζέφερς, που έχει διοριστεί διοικητής της Διεθνούς Δύναμης Σταθεροποίησης για τη Γάζα, είπε στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ειρήνης ότι το μακροπρόθεσμο σχέδιό του είναι να εκπαιδευτούν περίπου 12.000 αστυνομικοί. Σε πρώτη φάση η εκπαίδευση των αστυνομικών θα γίνει στην Αίγυπτο.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Το προβληματικό time out της Μ.Α. Ολγκίν
Γράφει ο Πέτρος Ζαρούνας*
Η κ. Μαρία Άνχελα Ολγκίν με το γνωστό άρθρο της και χωρίς καμία ουσιαστική συνεννόηση ή προειδοποίηση της Ε/κ πλευράς ανέστειλε για τους επόμενους 5 μήνες τη προσπάθεια για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων επί της ουσίας του Κυπριακού. Πίσω από αυτή τη πρωτοβουλία της κ. Μ.Α. Ολγκίν ευρίσκεται η σαφής και δημόσια διατυπωθείσα επιθυμία του κ. Φιντάν στις 18 Δεκεμβρίου του 2025 για «πάγωμα» του Κυπριακού. Αυτή η τοποθέτηση του κ. Φιντάν έγινε αμέσως μετά τη συνάντηση του με την Μ.Α. Ολγκίν στην Άγκυρα που έλαβε χώρα στις 18 Δεκεμβρίου. Τότε η κ. Μ.Α. Ολγίν είχε προβεί σε δηλώσεις ότι δεν επρόκειτο σύντομα να συγκαλέσει διευρυμένη συνάντηση και ότι έπρεπε να προηγηθεί συμφωνία στη Λευκωσία για τα ΜΟΕ. Η θέση Φιντάν για πάγωμα των διαπραγματεύσεων επί της ουσίας συνοδευόταν με τη θέση ότι πρέπει να δοθεί έμφαση στα θέματα της συνεργασίας στους τομείς της ενέργειας, του εμπορίου και του τουρισμού. Δηλαδή στα δύο από τα τρία Α του Τατάρ, απευθείας πτήσεις, εμπόριο, καθώς και το συνεταιρισμό στα της ενέργειας.
Με το πρόσφατο άρθρο της η Μ.Α. Ολγκίν ικανοποίησε τις επιθυμίες του κ. Φιντάν. Παράλληλα για να δικαιολογήσει τη πράξη της επέρριψε ίσες ευθύνες και στην Ε/κ πλευρά με την επίκληση των βουλευτικών εκλογών και της προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ. Αυτός ήταν και ο λόγος υπήρξαν οι αντιδράσεις του Ελληνοκύπριου διαπραγματευτή κ. Μενέλαου Μενελάου. Ο κ. Μενελάου επέκρινε την Μ.Α. Ολγκίν για ισοπεδωτική λογική που παρουσιάζει μια παραμορφωμένη εικόνα των ευθυνών. Η Ε/κ πλευρά ορθά υποστηρίζει ότι η στασιμότητα οφείλεται αποκλειστικά στην τακτική κωλυσιεργίας της Τουρκίας και της νέας τ/κ ηγεσίας υπό τον Τουφάν Ερχιουρμάν.
Υπάρχει κίνδυνος η αναστολή των διαπραγματεύσεων να επιτρέψει στη Τουρκία τη δημιουργία νέων τετελεσμένων τόσο στη ξηρά (καταπάτηση της νεκρής ζώνης, περιουσιακό, Αμμόχωστος, ναύσταθμος σε Μπογάζι κλπ) όσο και στις θαλάσσιες ζώνες με νέες γεωτρήσεις.
Επιπρόσθετα οδηγεί στην αποδυνάμωση του Momentum και ακυρώνει τη κινητικότητα που είχε δημιουργηθεί με τη συνάντηση Χριστοδουλίδη – Ερχιουρμάν τον Ιανουάριο. Ειδικότερα η αποδοχή από την Ολγκίν ότι η Κυπριακή Προεδρία της ΕΕ αποτελεί εμπόδιο, δικαιώνει την τουρκική ρητορική που παρουσιάζει την Κυπριακή Δημοκρατία ως «μέρος του προβλήματος» εντός της ΕΕ, αντί να την αξιοποιεί ως καταλύτη για λύση.
Τέλος να επισημάνω πως η πολιτική του παγώματος που εφαρμόζει η Τουρκία στο Κυπριακό και υπηρέτης της οποίας είναι ο κ. Ερχιουμάν με τις περίφημες 4 διαδικαστικές προϋποθέσεις του αλλά έμμεσα και η κ. Μ.Α Ολγκίν με την 5μηνη αναστολή των προσπαθειών επανέναρξης των διαπραγματεύσεων έχει να κάνει με την πεποίθηση της Τουρκίας ότι η γεωπολιτική της επέκταση της επιτρέπει σε πρώτη φάση να παγώσει χωρίς κόστος τις διαδικασίες και σε δεύτερη να επιβάλει τη θέση της για λύση δύο κρατών με τη μορφή της συνομοσπονδίας. Όσο για τον ισχυρισμό ότι η πλευρά μας επιμένει στο άνοιγμα της διόδου στα Κόκκινα αυτός δεν ευσταθεί. Η πλευρά μας δέχθηκε σε πρώτη φάση να ανοίξει το οδόφραγμα στη Μία Μηλιά και η δίοδος του Πυροίου-Αγλαντζιάς ώστε να δημιουργηθεί ένα θετικότερο κλίμα.
* Ο Πέτρος Ζαρούνας είναι διεθνολόγος και υποψήφιος βουλευτής με το ΑΛΜΑ στην επαρχία Λάρνακας
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αντάλλαξαν πυρά στη Βουλή για την Ενέργεια-Διαξιφισμοί για τις «ενεργειακές βόμβες»
Με 40 ψήφους υπέρ και 2 κατά από Αλεξάνδρα Ατταλίδου και Κωστή Ευσταθίου, η Ολομέλεια της Βουλής ενέκρινε τον προϋπολογισμό της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου (ΑΗΚ) για το 2026.
Ο προϋπολογισμός είναι ελλειμματικός, με δαπάνες €2,55 δισ. και έσοδα €1,95 δισ., με το ταμειακό έλλειμμα να καλύπτεται μέσω δανεισμού και ιδίων κεφαλαίων. Κεντρικά ζητήματα της συζήτησης αποτέλεσαν το υψηλό κόστος ηλεκτρικής ενέργειας, οι ρύποι, η έλευση φυσικού αερίου και η διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ).
Ο βουλευτής της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος, δήλωσε ότι το κόμμα του θα υπερψηφίσει τον προϋπολογισμό, ωστόσο διερωτήθηκε γιατί η ΑΗΚ προχώρησε σε διαγωνισμό ύψους €140 εκατ. για πετρελαιοκίνητες μηχανές στη Δεκέλεια, τη στιγμή που βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία έλευσης φυσικού αερίου. Έθεσε επίσης ζήτημα επιβολής ΦΠΑ τόσο στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας όσο και στις χρεώσεις για τους ρύπους, κάνοντας λόγο για «φόρο πάνω στον φόρο».
Ο βουλευτής των Οικολόγων Χαράλαμπος Θεοπέμπτου αναφέρθηκε στις εκκρεμότητες που, όπως είπε, υπάρχουν από το 2013 σε σχέση με τις βιομηχανικές εκπομπές στη Δεκέλεια, σημειώνοντας ότι δόθηκαν επανειλημμένες παρατάσεις για αντικατάσταση γεννητριών χωρίς να υπάρξει συμμόρφωση. Έκανε λόγο για περιβαλλοντική και υγειονομική επιβάρυνση, ενώ αναφέρθηκε και σε προβλήματα με την εγκατάσταση έξυπνων μετρητών, τα εμπόδια σε οικιακά φωτοβολταϊκά και την καθυστέρηση στην εφαρμογή της νέας αγοράς ηλεκτρισμού.
Η βουλευτής Λευκωσίας Αλεξάνδρα Ατταλίδου χαρακτήρισε απαράδεκτο το ενδεχόμενο νέας παράτασης για τη Δεκέλεια, τονίζοντας ότι πρόκειται για ζήτημα ανθρώπινου δικαιώματος των κατοίκων να μην επιβαρύνονται από ρύπους. Υποστήριξε ότι τα έσοδα από τους ρύπους θα πρέπει να κατευθύνονται σε ταμείο για ενίσχυση των ΑΠΕ και απεξάρτηση από τα ρυπογόνα καύσιμα, κάνοντας λόγο για διαχρονική ενεργειακή ανεπάρκεια που οδηγεί σε ενεργειακή ανασφάλεια.
Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Παύλος Μυλωνάς έθεσε ζήτημα συντήρησης του δικτύου, ρωτώντας κατά πόσο οι προβλεπόμενες αποκοπές για έργα συντήρησης, όντως χρησιμοποιούνται για τον σκοπό. Διερωτήθηκε επίσης αν, με την έλευση φυσικού αερίου, η ΑΗΚ θα υποχρεωθεί να αγοράζει ενέργεια από ιδιώτες.
Ο μεμονωμένος σοσιαλιστής βουλευτής Κωστής Ευσταθίου ανέφερε ότι σε επίσκεψη ξένης κοινοβουλευτικής επιτροπής στην Κύπρο εκφράστηκε έκπληξη για το γεγονός ότι συνεχίζεται η ανοχή στους ρύπους της Δεκέλειας. Θύμισε ότι το πρόβλημα της ρύπανσης στη Δεκέλεια είναι γνωστό εδώ και δεκαετίες και δήλωσε ότι καταψηφίζει τον προϋπολογισμό για να στείλει μήνυμα.
Ο βουλευτής της ΔΗΠΑ Αλέκος Τρυφωνίδης υποστήριξε ότι στο παρελθόν λήφθηκαν αποφάσεις που έθεσαν εμπόδια στο αναπτυξιακό πρόγραμμα της ΑΗΚ και στην επέκτασή της στις ΑΠΕ. Ανέφερε ότι αφαιρέθηκε η υποχρέωση αποθήκευσης με μπαταρίες για ιδιώτες, γεγονός που, όπως είπε, επιβαρύνει σήμερα το σύστημα και τους καταναλωτές. Μίλησε επίσης για σκανδαλώδη, κατά την έκφρασή του, συμφωνία που επέτρεψε σε ιδιώτη να αξιοποιεί υποδομή της ΑΗΚ για να ανταγωνίζεται την CYTA.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Στεφάνος Στεφάνου, έκανε λόγο για σοβαρό πρόβλημα επάρκειας ηλεκτρισμού, προειδοποιώντας για δυσκολότερα καλοκαίρια στο μέλλον. Ανέφερε ότι δεν υλοποιήθηκαν εγκαίρως οι αναγκαίοι σχεδιασμοί και υποδομές για ασφαλή ενεργειακή μετάβαση. Επικαλέστηκε δήλωση του Προέδρου της ΑΗΚ ότι η μέγιστη παραγωγική δυνατότητα δεν αυξάνεται τα επόμενα χρόνια και υποστήριξε ότι η ΑΗΚ εμποδίστηκε στο παρελθόν να επενδύσει στις ΑΠΕ. Έκανε λόγο για καρτελ στον τομέα των ΑΠΕ και υπερκέρδη, αναφέροντας ότι το ΑΚΕΛ κατέθεσε σχετικές προτάσεις νόμου. Παράλληλα αναφέρθηκε στις καθυστερήσεις στα μεγάλα ενεργειακά έργα. Δήλωσε ότι το κόμμα του θα υπερψηφίσει, διατηρώντας κριτική στάση.
Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Ζαχαρίας Κουλίας απέδωσε ευθύνες και στο ΑΚΕΛ για τους χειρισμούς στο θέμα του φυσικού αερίου, αναφερόμενος σε αποφάσεις του παρελθόντος που, όπως είπε, οδήγησαν σε επιβάρυνση άνω του €1 δισ. για ρύπους, Όπως είπε ότι οι τότε ηγέτες των δύο μεγάλων κομμάτων επιτέθηκαν στον Τάσσο Παπαδόπουλο που θα έφερνε το φυσικό αέριο.
Ακολούθησε αντιπαράθεση, με τον Στέφανο Στεφάνου να υποστηρίζει ότι το ΑΚΕΛ είχε επιδείξει προσοχή και δεν επιτέθηκε στον τότε Πρόεδρο, επικαλούμενο τεχνοκρατικές εισηγήσεις για τους κινδύνους συγκεκριμένων επιλογών.
Ο Μαρίνος Σιζόπουλος αναφέρθηκε επίσης σε παλαιότερη πρόταση από την Αίγυπτο για προμήθεια συμπιεσμένου φυσικού αερίου, σημειώνοντας ότι άλλοι επέμεναν σε υγροποιημένο φυσικό αέριο.
Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού παρενέβη, λέγοντας ότι το θέμα εγγράφηκε από τον Νίκο Αναστασιάδη με στόχο τον κ. Λιλλήκα και ότι το ΑΚΕΛ ήταν πολύ προσεκτικό στο τι έλεγε, αφού ο κ. Λιλλήκας ήταν τότε μέλος του ΑΚΕΛ.
Έγκριση συμπληρωματικού προϋπολογισμού ΑΗΚ και συνέχιση συζήτησης
Η συζήτηση συνεχίστηκε και σε ξεχωριστό θέμα της ημερήσιας διάταξης, που αφορούσε συμπληρωματικό προϋπολογισμό της ΑΗΚ για την πληρωμή υπερωριών εργαζομένων που συμμετείχαν στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών στη Λεμεσό. Ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός εγκρίθηκε ομόφωνα.
Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Χρύσης Παντελίδης υποστήριξε ότι η παρούσα διακυβέρνηση διαχειρίζεται με επιτυχία «τις δύο μεγάλες ενεργειακές βόμβες» που παρέλαβε, σημειώνοντας ότι πλέον η Δημοκρατία έχει στην κατοχή της το πλοίο «Προμηθέας» και ότι προχώρησε στο άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Αναφερόμενος στο παρελθόν και στις εξελίξεις επί διακυβέρνησης Τάσσου Παπαδόπουλου, είπε ότι στους πρώτους μήνες μόνο ο ΔΗΣΥ προκαλούσε προβλήματα στο θέμα του φυσικού αερίου, ενώ από το καλοκαίρι του 2007, μετά την αποχώρησή του από την κυβέρνηση το ΑΚΕΛ αποφάσισε να συμπορευτεί.
Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Χάρης Γεωργιάδης ανέφερε ότι η κυβέρνηση ΔΗΣΥ δεν παρέλαβε «βόμβα» από το ΑΚΕΛ στον τομέα της ενέργειας αφού είχαν ήδη εκραγεί τα εμπορευματοκιβώτιο και υπήρξε μεγάλη καταστροφή του σταθμού της ΑΗΚ στο Μαρί. Πρόσθεσε ότι η παραγωγική δυνατότητα αποκαταστάθηκε επιτυχώς. Απευθυνόμενος προς τη συμπολίτευση, είπε ότι είναι η πρώτη φορά που μια Κυβέρνηση επικαλείται την αντιπολιτευτική διάθεση που υπήρξε στο παρελθόν ως αιτία μη λήψης αποφάσεων. Διευκρίνισε ότι δεν αποδίδει όλες τις καθυστερήσεις στη σημερινή κυβέρνηση, ωστόσο μετά από τρία χρόνια διακυβέρνησης φέρει και αυτή ευθύνη.
Ο Στεφάνος Στεφάνου επανήλθε, λέγοντας ότι αναφέρθηκε σε «δύο βόμβες» που παρέλαβε η σημερινή Κυβέρνηση, προσθέτοντας όμως ότι αυτή η Κυβέρνηση κατάφερε να αυξήσει την ισχύ τους. Ανέφερε επίσης ότι και τα δύο μεγάλα έργα βρίσκονται υπό διερεύνηση από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία.
Ο Παύλος Μυλωνάς σημείωσε ότι συχνά μεγάλα εθνικά ζητήματα επηρεάζονται από εκλογικές σκοπιμότητες. Αναφερόμενος στην περίοδο διακυβέρνησης Τάσσου Παπαδόπουλου, είπε ότι υπήρξε πολιτική απόφαση για απομάκρυνσή του και ότι τότε έγινε λόγος για «σκάνδαλο του αιώνα», στο πλαίσιο της αντιπαράθεσης για το φυσικό αέριο, με αποτέλεσμα να μην φτάσει το συγκεκριμένο καύσιμο ποτέ στην Κύπρο.
Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαΐδης ανέφερε ότι οι πολίτες αναμένουν αποτελέσματα, τα οποία, όπως είπε, δεν βλέπουν. Τόνισε ότι τη βασική ευθύνη σε τέτοια ζητήματα τη φέρει η εκάστοτε εκτελεστική εξουσία, σημειώνοντας ότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις έχουν ήδη κριθεί από τον λαό. Μίλησε για παραδοχή αποτυχίας όταν η ευθύνη μετατίθεται διαρκώς τρεις και τέσσερις κυβερνήσεις πίσω, ενώ για το θέμα των υπερωριών υπογράμμισε ότι αντί να εκφραστούν ευχαριστίες προς τους εργαζόμενους που συνέβαλαν στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών, η συζήτηση εξελίχθηκε σε γενικευμένη πολιτική αντιπαράθεση.
Πηγή: ΚΥΠΕ
-
Off the Record4 weeks agoΗ ττενέκκα και το ΕΛΑΜ…
-
ΠΟΛΙΤΙΚΗ2 weeks agoΣυντάξεις για ψηφοθηρία: Κρατικό έγκλημα με χρονόμετρο
-
Off the Record1 month agoΣΥΚΑΣ: Πολιορκία κομμάτων για να είναι υποψήφιος – Λευκωσιάτικη δημοσκόπηση
-
Off the Record1 month agoΑνθρωποφαγία από το ΔΗΣΥ καταγγέλλει ο Τορναρίτης
-
Off the Record2 weeks agoΑργίες à la carte: κόλλησε ο Κουλάς του ΔηΣυ όταν ρωτήθηκε για τον δήμαρχο Αγίας Νάπας
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ2 weeks agoBloomberg: Διεθνής κυβερνοεπίθεση πλήττει δεκάδες χώρες – Στο κάδρο και η Κύπρος
-
Off the Record1 week agoΞεσηκωμός στον Μαζωτό για Μονάδα Αφαλάτωσης
-
Άρθρα Χάρη Θεραπή1 month agoΠώς στήνεται ένα πολιτικό «viral σκάνδαλο»
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ2 weeks agoΜε ψήφους 5-3 απορρίφθηκε η αίτηση Βαρωσιώτου – Προσφυγή στο ΕΔΑΔ
-
Off the Record2 weeks agoΤο Trident περιμένει ακόμη — και αυτή τη φορά περιμένει εμάς

