ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ελληνικές Τράπεζες Εντείνουν τις Επενδύσεις στην Κύπρο: Νέα Εξαγορά Alpha Bank Κύπρου και Στρατηγικές Κινήσεις για Μελλοντικά Κέρδη
Οι ελληνικές τράπεζες συνεχίζουν με αμείωτο ενδιαφέρον τις επενδυτικές κινήσεις και τις εξαγορές στο τραπεζικό σύστημα της Κύπρου.
Μετά τις συνεχείς εξαγορές μετοχών της Ελληνικής Τράπεζας από την Eurobank S.A., η οποία σύντομα θα κατέχει το 100% του μετοχικού κεφαλαίου της, ενώ παράλληλα θα συνενωθεί με την Eurobank Κύπρου, η Alpha Bank Κύπρου προχώρησε σε εξαγορά της κυπριακής Astrobank.
Από την περασμένη Παρασκευή, 20 Φεβρουαρίου, υπήρχαν φήμες για την επικείμενη εξαγορά, και αυτή την εβδομάδα ολοκληρώθηκε η συμφωνία, με την Alpha Bank Κύπρου να πληρώνει 205 εκατομμύρια ευρώ για την εξαγορά της Astrobank. Η κίνηση αυτή ανεβάζει το συνολικό ποσό των επενδύσεων που έχουν γίνει από τις ελληνικές τράπεζες στην Κύπρο τα τελευταία 3-4 χρόνια, σε περίπου 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ.
Ειδικότερα, η Eurobank υπολογίζει ότι η πλήρης απόκτηση της Ελληνικής Τράπεζας θα απαιτήσει επένδυση 1,3 δισεκατομμυρίων ευρώ, ενώ η συμφωνία με την Astrobank έφτασε τα 205 εκατομμύρια ευρώ.
Οι επενδύσεις της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος στην Κύπρο μπορεί να μην περιοριστούν εδώ, καθώς φημολογείται ότι η τράπεζα αναζητά ευκαιρίες για περαιτέρω ενίσχυση της κυπριακής θυγατρικής της, με στόχο τη δημιουργία πρόσθετων εσόδων για τη μητρική εταιρεία. Υπάρχει ακόμη επενδυτικός χώρος στην κυπριακή τραπεζική αγορά, και δεν αποκλείεται η ΕΤΕ να προχωρήσει σε νέες κινήσεις ή να χρησιμοποιήσει την ΕΤΕ Κύπρου για στρατηγικές επενδύσεις εκτός Ευρώπης.
Επιπλέον, η Attica Bank φαίνεται να έχει ανοίξει το δρόμο για μελλοντικές επενδύσεις στην Κύπρο, με τον πρώην Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, κ. Κωνσταντίνο Ηροδότου, να αναλαμβάνει πρόσφατα τη θέση του Προέδρου του ΔΣ της Attica Bank στην Ελλάδα. Ο κ. Ηροδότου γνωρίζει καλά τις επενδυτικές ευκαιρίες στην Κύπρο και ενδέχεται να παίξει καθοριστικό ρόλο στις στρατηγικές κινήσεις της τράπεζας.
Οι τράπεζες, γενικότερα, εστιάζουν τα τελευταία χρόνια σε αναπτυξιακές στρατηγικές για την ενίσχυση των μη επιτοκιακών εσόδων τους. Η ενοποίηση της Astrobank με την Alpha Bank Κύπρου αναμένεται να συνεισφέρει πάνω από 100 εκατομμύρια ευρώ σε επαναλαμβανόμενα καθαρά κέρδη για τον Όμιλο Alpha Bank.
Αναφορικά με την Eurobank, τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη από τις δραστηριότητες στην Κύπρο για το 2024 ανήλθαν σε 210 εκατομμύρια ευρώ, ενώ η Ελληνική Τράπεζα συνέβαλε με 275 εκατομμύρια ευρώ στα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη του Ομίλου για το ίδιο έτος.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΠΣΕΑΔ: Πραγματοποιήθηκε η Δημοσιογραφική Διάσκεψη για το 11ο Παγκύπριο Συνέδριο «ΜΑΖΙ ΓΡΑΦΟΥΜΕ ΙΣΤΟΡΙΑ»
Πραγματοποιήθηκε σήμερα, Παρασκευή 17 Απριλίου 2026, στο Δημαρχείο Στροβόλου, η Δημοσιογραφική Διάσκεψη του Παγκύπριου Συνδέσμου Επαγγελματιών Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών (ΠΣΕΑΔ), στο πλαίσιο του επικείμενου Ετήσιου Συνεδρίου του Συνδέσμου.
Κατά τη διάρκεια της διάσκεψης παρουσιάστηκαν οι βασικοί άξονες και η θεματολογία του 11ου Παγκύπριου Συνεδρίου ΠΣΕΑΔ με τίτλο «ΜΑΖΙ ΓΡΑΦΟΥΜΕ ΙΣΤΟΡΙΑ – Διαμορφώνοντας το Αύριο», το οποίο θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 23 Απριλίου 2026, στις 8:45 π.μ., στο Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου, υπό την αιγίδα της Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων.
Το φετινό συνέδριο εστιάζει στις σημαντικές εξελίξεις που επηρεάζουν τον ασφαλιστικό τομέα, με έμφαση στη φορολογική μεταρρύθμιση και τις επιπτώσεις της, στην αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης και των σύγχρονων τεχνολογιών, καθώς και σε καινοτόμες πρακτικές που επανακαθορίζουν τον ρόλο της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης.
Στη διάσκεψη τοποθετήθηκαν:
THE DUEL - VouliTV LIVE DEBATE
THE DUEL «ΑΚΕΛ VS ΔΗΚΟ», Πέμπτη 09/04 στις 5μμ
Η πολιτική αντιπαράθεση ανεβαίνει επίπεδο μέσα από το νέο δυναμικό format debate του Vouli.TV, The Duel. Με γρήγορο ρυθμό, ξεκάθαρους κανόνες και ουσιαστικές τοποθετήσεις, δύο υποψήφιοι τίθενται αντιμέτωποι σε ένα debate χωρίς περιθώρια υπεκφυγών.
Στο νέο επεισόδιο, στο στούντιο βρίσκονται:
▪️ Απόστολος Ψαράς, υποψήφιος με το ΑΚΕΛ (Λεμεσός)
▪️ Ανδρέας Νικητήρας, υποψήφιος βουλευτής Κερύνειας με το ΔΗΚΟ
Οι δύο υποψήφιοι καλούνται να απαντήσουν σε ερωτήματα που καίνε — χωρίς περιστροφές και χωρίς “ασφαλείς” απαντήσεις:
🔴 Κυπριακό
👉 «Ποιος από τους δύο σας λέει την αλήθεια στον λαό για τη λύση — και ποιος συνειδητά τον παραπλανεί;»
💸 Οικονομία / Ακρίβεια
👉 «Αν αύριο κυβερνούσατε, ποιο μέτρο θα παίρνατε άμεσα — και γιατί δεν το έχετε επιβάλει ήδη ή στηρίξει μέχρι σήμερα;»
🏠 Στεγαστικό / Νέοι
👉 «Ποιος ευθύνεται πραγματικά που μια ολόκληρη γενιά δεν μπορεί να ζήσει αυτόνομα — και τι ΔΕΝ κάνατε όταν μπορούσατε;»
⚡ Ενέργεια
👉 «Ποιος φταίει που πληρώνουμε από τα ακριβότερα ρεύματα — και ποια δική σας απόφαση ή παράλειψη συνέβαλε σε αυτό;»
🧨 Αξιοπιστία
👉 «Γιατί να σας εμπιστευτεί ξανά ο πολίτης — όταν έχετε ήδη δοκιμαστεί και αποτύχει;»
Με αυστηρό χρόνο, ευθείες ερωτήσεις και πραγματική σύγκρουση, το The Duel δεν αφήνει χώρο για υπεκφυγές — μόνο για καθαρές θέσεις.
📺 Δείτε το επεισόδιο στο Vouli.TV και παρακολουθήστε την πολιτική αντιπαράθεση όπως πραγματικά είναι: άμεση, σκληρή και χωρίς φίλτρα.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Συνεργασία Οικολόγων – Κόμματος για τα Ζώα: Κοινό μέτωπο για περιβάλλον και δικαιώματα των ζώων
-
Off the Record1 week agoΛάσπη στον πολιτικό ανεμιστήρα – και όποιον πάρει ο άνεμος
-
Off the Record3 weeks agoΝικητής των Δημοσκοπήσεων ο Χριστοδουλίδης
-
EKLOGES20264 weeks agoEKLOGES2026 – Τα καυτά θέματα της επικαιρότητας | Παρασκευή 20/03 στις 7μμ
-
EKLOGES20264 weeks agoΕΚΛΟΓΕΣ 2026 ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ 2026 – Η μάχη της έδρας | Τρίτη 24/03 στις 7μμ
-
EKLOGES20261 month agoEkloges2026 – Κυπριακό: Διζωνική, δύο κράτη ή κάτι άλλο;, Δευτέρα 09/03 στις 7μμ
-
EKLOGES20262 weeks agoEKLOGES2026 – Αμμόχωστος 2026 – Η μάχη της έδρας | Δευτέρα 06/04 στις 7μμ
-
THE DUEL - VouliTV LIVE DEBATE3 weeks agoTHE DUEL «ΑΛΜΑ VS ΑΚΕΛ», Τρίτη 31/03 στις 5μμ
-
EKLOGES20263 weeks agoEKLOGES2026 – Λάρνακα 2026 – Η μάχη της έδρας | Δευτέρα 30/03 στις 7μμ
-
THE DUEL - VouliTV LIVE DEBATE4 weeks agoTHE DUEL «Κίνημα Οικολόγων VS Volt», Παρασκευή 20/03 στις 5μμ
-
EKLOGES20264 weeks agoEKLOGES2026 – Λευκωσία 2026 – Η μάχη της έδρας | Δευτέρα 23/03 στις 7μμ

