Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ενδιαφέρον από το Κατάρ για επενδύσεις στην Κύπρο

Published

on

Η διήμερη επίσκεψη στην Κύπρο του σεΐχη του Κατάρ, η πρώτη μετά το 2010 σε επίσημο διμερές επίπεδο, αναδεικνύει τη σημασία που δίνουν τόσο η Λευκωσία όσο και η Ντόχα στην προοπτική εμβάθυνσης των διμερών τους σχέσεων. Μετά το 2010 Κύπρος και Κατάρ προχώρησαν με την ανάπτυξη των σχέσεών τους σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο –με τις διαστάσεις του εξωτερικού εμπορίου, της οικονομικής συνεργασίας και της ενέργειας να ξεχωρίζουν.

Ηρθε για επενδύσεις

Στις διευρυμένες συνομιλίες των δύο αντιπροσωπειών, που πραγματοποιήθηκαν την Τρίτη στο Προεδρικό, η οικονομία αλλά και διμερή θέματα πολιτικού ενδιαφέροντος –με την τρέχουσα κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας και την ανθρωπιστική πρωτοβουλία του θαλάσσιου διαδρόμου «Αμάλθεια» της Κ.Δ. – να ξεχωρίζουν. Ο σεΐχης Αλ Θάνι ωστόσο, δείχνει να προσανατολίζεται στην περαιτέρω ενίσχυση των οικονομικών σχέσεων των δύο χωρών δεδομένου πως τα τελευταία χρόνια βρίσκονται σε αυξητική πορεία και υφίσταται ενδιαφέρον –όπως μαθαίνει η «Κ»– για επενδύσεις. Χαρακτηριστικά υπενθυμίζεται πως το 2022 στην Ντόχα του Κατάρ οργανώθηκε η πιο πρόσφατη εμπορική αποστολή από την Κύπρο για την προώθηση κυπριακών προϊόντων, ενώ την επόμενη χρονιά, το 2023, αντίστοιχη αποστολή έστειλαν οι Καταριανοί στην Κύπρο. Η ενέργεια, δεδομένης και της παρουσίας της Qatar Petroleum στα δύο τεμάχια της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ), «10» και «5», όπου έχουν ανακαλυφθεί κοιτάσματα και υπάρχουν, δυνητικά, ευκαιρίες για νέες έρευνες, αποτελούν ένα επιπλέον πεδίο συνεργασίας δεδομένου πως το Κατάρ παραμένει μια ισχυρή χώρα στον τομέα του υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG).

Εμβάθυνση σχέσεων

Τα τελευταία χρόνια, και ιδίως την διετία 2021-2023, το εξαγωγικό εμπόριο μεταξύ Κύπρου και Κατάρ βρίσκεται σε ανοδική πορεία με τις προοπτικές να είναι αισιόδοξες. Ενδεικτικά, οι εισαγωγές της Κύπρου από το Κατάρ αυξήθηκαν στα 41,7 εκατομμύρια το 2023 από μόλις 787.037 το 2022 και 691.010 το 2021, πτυχή που καταδεικνύει μια θεαματική αυξητική τάση στο πεδίο της οικονομικής συνεργασίας. Αντίστοιχα η Κύπρος, εξήγαγε στο Κατάρ, το 2023, προϊόντα αξίας 7,4 εκατομμυρίων –τάση που σημειώνει, επίσης, αύξηση σε σχέση με το 2022 (7,3 εκατομμύρια) και το 2021 (5,7 εκατομμύρια). Η Κύπρος εξάγει στο Κατάρ κυρίως συσκευασμένα φάρμακα, καπνικά προϊόντα και τεχνολογικά μηχανήματα επεξεργασίας γάλακτος και τυροκομίας. Ο τουρισμός, η τεχνολογία και το επίπεδο των υπηρεσιών αποτελούν επίσης πεδία που η συνεργασία θα μπορούσε να εμβαθύνει περαιτέρω. Το Κατάρ εξάγει στην Κύπρο, αντίστοιχα, πολυμερή αιθυλενίου, μεγάλα δομικά οχήματα για τον κατασκευαστικό τομέα και ένα μεγάλο εύρος σιδεροκατασκευών. Αξίζει να σημειωθεί πως η Κύπρος θα μπορούσε να λειτουργεί και ως ενδιάμεσος στις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης-Κατάρ στους τομείς της οικονομικής συνεργασίας και του εξαγωγικού εμπορίου και το ζητούμενο της επίσκεψης του σεΐχη Αλ Θάνι εδράζεται, μεταξύ άλλων, στην κατανόηση των αγορών σε διμερές επίπεδο και στη δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης –δεδομένου ότι στο παρελθόν επενδύσεις Καταριανών στην Κύπρο που ανακοινώθηκαν δεν πραγματοποιήθηκαν, τελικά, ποτέ.

Ο τουρισμός, η τεχνολογία και το επίπεδο των υπηρεσιών αποτελούν επίσης πεδία που η συνεργασία θα μπορούσε να εμβαθύνει περαιτέρω.

Η πολιτική πτυχή

Το Κατάρ σαν μια σουνιτική μοναρχία του Κόλπου αποκτά ξεχωριστή σημασία και σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο για την Κύπρο, δεδομένης της τεράστιας οικονομικής συνεργασίας που έχει με την Τουρκία, αλλά και των πολιτικο-ιδεολογικών δεσμών –πέριξ του πολιτικού Ισλάμ– που διατηρεί με το κόμμα AKP του τούρκου Προέδρου, Ταγίπ Ερντογάν. Το Κατάρ ανά καιρούς δραστηριοποιείται οικονομικά και με επενδύσεις στα Κατεχόμενα και ως χώρα διατηρεί ξεχωριστό ρόλο και εντός του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης (ΟΙΔ) –πεδίο που αποτελεί, διαχρονικά, αντικείμενο δραστηριοποίησης της Κυπριακής Δημοκρατίας για θέματα που αφορούν την λεγόμενη «ΤΔΒΚ». Τέλος, ο συνεχιζόμενος πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς μετά την 7η Οκτωβρίου, λόγω και των σχέσεων που διατηρεί το Κατάρ με την πολιτική ηγεσία της παλαιστινιακής οργάνωσης, αναδεικνύουν τον ρόλο που διαδραματίζει στην περιοχή και σε περιφερειακό επίπεδο –όπως αυτό της ανατολικής Μεσογείου, που τα τελευταία χρόνια απασχολεί έντονα και τη Λευκωσία.

Πηγή: Kathimerini

EKLOGES2026

EKLOGES2026 – Το κόμμα Αγρονόμος στο δρόμο προς τις Εκλογές | Σάββατο 04/04 στις 6μμ

Avatar photo

Published

on

Ο πρόεδρος του κόμματος ΑΓΡΟΝΟΜΟΣ, Ανδρέας Χριστοφή, φιλοξενείται στην εκπομπή #ekloges2026 με τον Χάρη Θεραπή, σε μια συζήτηση με πολιτικό βάθος αλλά και προσωπικές αποκαλύψεις.

Με φόντο τις Βουλευτικές Εκλογές 2026, ο Ανδρέας Χριστοφή ανοίγει τα χαρτιά του για:
▪️ τη «λαϊκή ανόρθωση» που προτείνει
▪️ τη σύγκρουση με το υφιστάμενο πολιτικό σύστημα
▪️ τις προτεραιότητες για αγρότες και εργαζόμενους
▪️ τη θέση του στο Κυπριακό και την οικονομία

Παράλληλα, μιλά για την προσωπική του διαδρομή και τη δικαίωσή του στην υπόθεση “The Land of Dreams”, αναφερόμενος σε εκείνους που –όπως ο ίδιος υποστηρίζει– επιχείρησαν να τον πλήξουν πολιτικά και προσωπικά.

Μια παρουσία με ξεκάθαρο λόγο, αιχμηρές τοποθετήσεις και χωρίς υπεκφυγές.

👉 Μείνετε συντονισμένοι στο Vouli.TV

Continue Reading

#exAformis

#ExAformis – Όλα τριγύρω… καίγονται! | Σάββατο 28/03 στις 8μμ

Avatar photo

Published

on

Στην εκπομπή #exAformis, ο Χάρης Θεραπής και Στέλιος Ξιουρής σχολιάζουν με καυστικό τρόπο την επικαιρότητα.

Στο επίκεντρο της συζήτησης βρίσκεται η πολιτική κινητικότητα ενόψει εκλογών, με τα κόμματα να μπαίνουν στην τελική ευθεία και τα πραγματικά «καυτά» μέτωπα να αποκαλύπτουν ποιοι αντέχουν και ποιοι πιέζονται.

Παράλληλα, η προεδρολογία συνεχίζεται με νέα δεδομένα και μία αποκάλυψη που αναμένεται να συζητηθεί έντονα στο πολιτικό παρασκήνιο.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται και στα νομοσχέδια για τις εκποιήσεις, με αναφορά στην καθοριστική συμβολή του Σταύρος Παπαδούρης και τις πολιτικές ισορροπίες που διαμορφώνονται γύρω από ένα από τα πιο κρίσιμα κοινωνικά ζητήματα.

Στο τέλος της εκπομπής, δυνατός σχολιασμός και πολιτικές «αναγνώσεις» για το τι πραγματικά κρύβεται πίσω από τις εξελίξεις.

Μια εκπομπή με ευθύ λόγο, χωρίς περιστροφές.

Continue Reading

EKLOGES2026

EKLOGES2026 – Λεμεσός 2026 – Η μάχη της έδρας | Παρασκευή 27/03 στις 6μμ

Avatar photo

Published

on

Στην εκπομπή «Εκλογές 2026» με παρουσιαστή τον Μίκη Κασάπη, φιλοξενήθηκαν οι υποψήφιοι βουλευτές της επαρχίας Λεμεσού:

– Παναγής Κούρτουλος (ΔΗΚΟ)
– Έντμοντ Χαγουίλα (ΑΛΜΑ)
– Πάνος Χατζηχριστοφή (VOLT)
– Μόνικα Πιερίδου (ΚΟΣΠ)

Η συζήτηση επικεντρώθηκε στα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Λεμεσός. Παρά τις διαφορετικές πολιτικές αφετηρίες, όλοι οι συμμετέχοντες συμφώνησαν ότι τα πιο πιεστικά ζητήματα για την πόλη είναι:
– το στεγαστικό,
– το κυκλοφοριακό,
– η θαλάσσια ρύπανση,
– και η διαχείριση των απορριμμάτων.

Θέσεις των υποψηφίων

– Η Μόνικα Πιερίδου τόνισε την ανάγκη να δίνονται μάχες χωρίς «ευθυνοφοβία», υπογραμμίζοντας ότι απαιτείται αποφασιστικότητα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων.
– Ο Έντμοντ Χαγουίλα ανέδειξε τη σημασία του σωστού προγραμματισμού και των μακροπρόθεσμων πολιτικών, ώστε να υπάρξουν ουσιαστικές λύσεις για τον τόπο.
– Ο Πάνος Χατζηχριστοφή, αναφερόμενος στο στεγαστικό, πρότεινε ως πιθανή λύση την υιοθέτηση της συγκατοίκησης ως καθημερινή πρακτική, όπως συμβαίνει συχνά στα φοιτητικά χρόνια.
– Ο Παναγής Κούρτουλος υποστήριξε ότι το κράτος θα μπορούσε να συμβάλει στο στεγαστικό καλύπτοντας την προκαταβολή και το πρώτο ενοίκιο για τους πολίτες.

Θέμα Βρετανικών Βάσεων

Στο επίκαιρο ζήτημα των βρετανικών βάσεων, όλοι οι υποψήφιοι —εκτός του ΔΗΚΟ— εξέφρασαν ότι, εφόσον είναι εφικτό, θα προτιμούσαν την αποχώρησή τους από την Κύπρο.

Continue Reading
Advertisement
EKLOGES202645 minutes ago

EKLOGES2026 – Το κόμμα Αγρονόμος στο δρόμο προς τις Εκλογές | Σάββατο 04/04 στις 6μμ

EKLOGES20268 hours ago

EKLOGES2026 – Πάφος 2026 – Η μάχη της έδρας | Παρασκευή 03/04 στις 7μμ

Off the Record9 hours ago

ΕΛΑΜ: Ο μεγάλος νικητής των εκλογών…

Off the Record10 hours ago

Ασκήσεις ισορροπίας σε τεντωμένο σχοινί και οι σπόνσορες της πολιτικής

ΑΠΛΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ1 day ago

ΑΠΛΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ – Πέμπτη 02/04 στις 9μμ

Βουλευτικές Εκλογές 20261 day ago

Διαδικτυακή Δημοσκόπηση – Βουλευτικές Εκλογές 2026 – Απρίλιος 2026

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ1 day ago

Ανησυχία για «δραματική κατάσταση» στο Λίβανο εκφράζουν ΥΠΕΞ 17 ευρωπαϊκών κρατών περιλαμβανομένης της Κύπρου

ΕΚΠΟΜΠΕΣ1 day ago

Πολιτική με επιχειρήματα & γνώση με την Ανδρούλλα Καμιναρά – Anka Moraru, Πέμπτη 02/04 στις 7μμ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ1 day ago

Βουλή: Πέρασε η μείωση φόρου στα καύσιμα – Έλεγχοι για αποτροπή αισχροκέρδειας

Off the Record1 day ago

Αποποιηθείτε των πολλαπλών συντάξεων για να δείξετε φιλοτιμία- πατριωτισμό

Viral

(c) 2017-26 | Vouli.TV. All Rights Reserved. Developed by UnitrustMedia