Η απόφαση του Συνοδικού Δικαστηρίου να διευρύνει τον κύκλο των ανακρίσεων αναφορικά με τα ηθικής φύσεως αδικήματα για τα οποία κατηγορούνται μοναχοί της Μονής του Οσίου Αββακούμ δίνει νέα διάσταση στο ιερό σκάνδαλο που ταλανίζει την Εκκλησία. Η απόφαση του εκκλησιαστικού δικαστηρίου στην ουσία ανοίγει την πόρτα για έρευνες σκούπα σε όλα τα πρόσωπα και κληρικούς οι οποίοι φέρεται να έχουν εμπλοκή με τον ένα ή άλλο τρόπο. Από την εξίσωση δεν μπορούν να εξαιρεθούν και ιεράρχες όπως ο Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής ο οποίος ήταν αυτός που ενημέρωσε τα μέλη της Συνόδου την περασμένη εβδομάδα για τα στοιχεία που είχε συλλέξει εναντίων μελών της μοναστικής κοινότητας στο Φτερικούδι. Αυτό που παραμένει αδιευκρίνιστο είναι με ποια ιδιότητα θα κληθεί να παρουσιαστεί ενώπιον της ανακριτικής επιτροπής που ενεργοποίησε το Συνοδικό Δικαστήριο. Αν δηλαδή θα κληθεί να δώσει επιπρόσθετα στοιχεία ή θα του ζητηθούν διευκρινήσεις για τον τρόπο που έδρασε ο ίδιος ως ο οικείος Μητροπολίτης της Μονής. Στην περίπτωση που ζητηθούν από τον Ιεράρχη εξηγήσεις αυτό συνεπάγεται πως ο Μητροπολίτης Ησαΐας θα πρέπει να δώσει πειστικές απαντήσεις για την ουσία της υπόθεσης. Εξέλιξη που θεωρείται βέβαιο ότι θα τον φέρει σε δύσκολη θέση για τον έλεγχο που ασκούσε στην περιφέρειά του.

Σε βάθος χρόνου

Η πρόθεση μερίδας Ιεραρχών να μην αφεθεί η διαδικασία να τραβήξει σε βάθος χρόνου κάτι που έριχνε νερό στο μύλο της καθημερινής φυλλοροείς λεπτομερειών απ’ ότι φαίνεται δεν έπεισε το Συνοδικό Δικαστήριο το οποίο με την απόφασή του να ενεργοποιήσει την ανακριτική επιτροπή θα δώσει χρόνο έως ότου καθίσει για να βγάλει απόφαση για τους υπό κατηγορία μοναχούς. Από την άλλη η Εκκλησία θα πρέπει να αντιμετωπίσει και το αποτέλεσμα μιας κοσμικής διαδικασίας στην οποία δεν έχει τον απόλυτο έλεγχο των πραγμάτων. Και εδώ όπως σημειώνουν εκκλησιαστικές πηγές ενδέχεται ο πήχης να τοποθετηθεί ψηλά από τις αστυνομικές αρχές και να αγγίξει ανώτερους κληρικούς δημιουργώντας τεράστιο ζήτημα για την ίδια την Εκκλησία της Κύπρου. Εν αντιθέσει με το Συνοδικό δικαστήριο όπου το αποτέλεσμα είναι προβλέψιμο στις αστυνομικές έρευνες οι εξελίξεις μπορεί να είναι απρόβλεπτες ακόμα και για πρόσωπα εκτός της Μονής τα οποία μπορεί να κληθούν να αντιμετωπίσουν σοβαρά ποινικά αδικήματα για το ρόλο που διαδραμάτισαν στα όσα καθημερινά πλέον αποκαλύπτονται.

Ο Αρχιεπίσκοπος

Ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Κύπρου ήταν ένας από του υποστηριχτές των άμεσων αποφάσεων για τους μοναχούς που διέπραξαν ηθικής φύσεως αδικήματα προκειμένου να μην σέρνεται δημοσίως ένα δύσκολο θέμα για την Εκκλησία. Το ζήτημα για τον Μακαριότατο είναι τι θα πράξει αν π.χ η αστυνομική έρευνα βάλει στο κάδρο των προσώπων που διέπραξαν ποινικά αδικήματα και τον Μητροπολίτη Ησαΐα. Ένα ενεργό μέλος της Ιεράς Συνόδου και όχι έναν εφησυχάζοντα Ιεράρχη. Το αρχιεπισκοπικό περιβάλλον υποστηρίζει έντονα πως ο Μακαριότατος είναι αποφασισμένος να βάλει τάξη στο εσωτερικό της Εκκλησίας όσο ψηλά και αν βρίσκονται κληρικοί που υπέπεσαν σε αδικήματα. Πάντως ο ίδιος επιμένει πως η όλη ιστορία μπορεί να έχει ολοκληρωθεί πριν τις Άγιες Μέρες του Πάσχα.

Πηγή: Kathimerini

Μικαέλα Θεραπή

Γεια σας! Είμαι η Μικαέλα Θεραπή, απόφοιτος του Πανεπιστήμιο Κύπρου στο Τμήμα Δημοσιογραφίας. Είναι εντυπωσιακό πόσο η δύναμη των λέξεων μπορεί να αναδείξει την ουσία των πραγμάτων, και αυτό είναι κάτι που αγαπώ να κάνω. Με την αγάπη μου για την αλήθεια και τη διαφάνεια, προσπαθώ πάντα να παρουσιάζω τα πράγματα με τον πιο ακριβή και κατανοητό τρόπο. Η διαπραγμάτευση της πολυπλοκότητας μέσα από τη γραφή μου είναι η πρόκληση που με κινητοποιεί και με ενθαρρύνει να ανακαλύπτω νέες πτυχές των θεμάτων. Η εκπαίδευσή μου στη δημοσιογραφία με έχει εξοπλίσει με τα εργαλεία για να αναλύω, να ερευνώ και να επικοινωνώ αποτελεσματικά. Είμαι πεπεισμένη ότι κάθε ιστορία έχει ένα όνομα και η δύναμη να επηρεάσει θετικά τον κόσμο μας. Ανυπομονώ να συνεχίσω να εξερευνώ και να μοιράζομαι με εσάς σημαντικές ιστορίες που αντικατοπτρίζουν την πολυπλοκότητα και την ομορφιά του κόσμου μας.