Έξι συν μια προτάσεις νόμου καταθέτουν την Πέμπτη Βουλευτές για ρύθμιση του ζητήματος των πολλαπλών συντάξεων και του ορίου αφυπηρέτησης κρατικών αξιωματούχων.

Τις έξι προτάσεις υπογράφουν ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών Δημήτρης Δημητρίου, η Βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου, ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών Σταύρος Παπαδούρης και η ανεξάρτητη βουλευτής Αλεξάνδρα Ατταλίδου.

Η επιπρόσθετη πρόταση νόμου προέρχεται από τη Βουλευτή του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου και προβλέπει φορολόγηση σε ποσοστό 90% του ποσού πολλαπλών συντάξεων που ήδη λαμβάνουν κρατικοί αξιωματούχοι και το οποίο υπερβαίνει τις €70.000 ετησίως.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της σημερινής συνεδρίας της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών ο Πρόεδρος της Επιτροπής Δημήτρης Δημητρίου ανέφερε ότι τις έξι προτάσεις νόμου συνυπογράφουν οι βουλευτές Ειρήνη Χαραλαμπίδου του ΑΚΕΛ, Σταύρος Παπαδούρης του Κινήματος Οικολόγων και η Ανεξάρτητη Βουλευτής Αλεξάνδρα Ατταλίδου.

Όπως εξήγησε, οι προτάσεις νόμου ετοιμάστηκαν από τον Γενικό Ελεγκτή με την τεχνοκρατική βοήθεια της Βουλής και αφορούν τις πολλαπλές συντάξεις και το όριο αφυπηρέτησης κρατικών αξιωματούχων και στοχεύουν στο να επιλύσουν «μια και καλή» το όλο θέμα.

«Με τον Γενικό Ελεγκτή προσωπικά διαφωνώ ίσως σε περισσότερα θέματα από όσα συμφωνώ, όμως η δική του προσέγγιση σε αυτό το ζήτημα θεωρούμε πως ίσως είναι η ορθή και επιλύει, χωρίς να υπάρχει θέμα αντισυνταγματικότητας, το όλο ζήτημα» ανέφερε ο Πρόεδρος της Επιτροπής.

Σημείωσε δε πως η προσέγγιση της Κυβέρνησης είναι «άκρως λανθασμένη» και πως κινείται σε «επικοινωνιακό επίπεδο» για να προσθέσει ότι απ’ ότι φαίνεται «είναι αντισυνταγματική από πάνω μέχρι κάτω». «Και επειδή δεν πρόκειται να δεχτούμε αυτό το επικοινωνιακό παιχνίδι, παίρνουμε την πρωτοβουλία, υπογράφουμε τις έξι προτάσεις νόμου που θα κατατεθούν αύριο στην Ολομέλεια της Βουλής και οι οποίες θεωρούμε ότι επιλύουν μια και καλή το όλο ζήτημα» πρόσθεσε.

Η Βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου έκανε λόγο για ένα πάρα πολύ σημαντικό βήμα που γίνεται σήμερα προς ικανοποίηση του περί δικαίου αισθήματος των πολιτών.

Η κ. Χαραλαμπίδου χαρακτήρισε «άκρως απογοητευτικές» αλλά και «άκρως αντισυνταγματικές» τις προτάσεις της Κυβέρνησης για το όλο θέμα, αναφέροντας πως οι προτάσεις του Γενικού Ελεγκτή οι οποίες μετουσιώθηκαν σε προτάσεις νόμου με τη συμβολή της Βουλής, είναι και συνταγματικές και δίνουν απαντήσεις σε όλα.

Ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Σταύρος Παπαδούρης είπε ότι βρισκόμαστε στο σημείο που θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ποιοι πραγματικά έχουν σκοπό να προχωρήσουν με τη διόρθωση των στρεβλώσεων σε ό,τι αφορά τις πολλαπλές συντάξεις και πρόσθεσε πως οι εισηγήσεις του Γενικού Ελεγκτή που κατατέθηκαν με τη συνεισφορά της Βουλής είναι οι πιο ρεαλιστικές, επιλύουν το πρόβλημα και δεν φαίνεται να δημιουργούν οποιοδήποτε συνταγματικό κώλυμα.

Σημείωσε επίσης πως στην περίπτωση που οι προτάσεις εγκριθούν και γίνει αναπομπή τότε υπάρχει πρόθεση να εξεταστεί η διόρθωση οποιονδήποτε σημείων κριθεί ότι είναι αντισυνταγματικά, με μερική αποδοχή της αναπομπής, και έτσι να προχωρήσει το θέμα χωρίς αναφορά στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Η ανεξάρτητη Βουλευτής Αλεξάνδρα Ατταλίδου είπε ότι με την κατάθεση των έξι προτάσεων νόμου δίνεται απάντηση στις ανησυχίες των πολιτών αλλά και στην απαξίωση που επικρατεί στην κοινωνία σε ό,τι αφορά τα ωφελήματα και τις συντάξεις των αξιωματούχων τους κράτους.

Εξήγησε ότι με τις προτάσεις επιλύεται τόσο το θέμα των πολλαπλών συντάξεων όσο και το θέμα της ηλικίας συνταξιοδότησης, υποδεικνύοντας πως είναι «απαράδεκτο» σε ένα ευνομούμενο κράτος να υπάρχουν πολλών ταχυτήτων πολίτες.

Πρόταση νόμου Ε. Χαραλαμπίδου για επιβολή φόρου 90% σε άτομα που λαμβάνουν πολλαπλές συντάξεις πέραν των €70.000

Εξάλλου η Βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου κατέθεσε πρόταση νόμου με την οποία αντιμετωπίζεται, όπως εξήγησε, το θέμα των πολλαπλών συντάξεων, «όχι μόνο γι’ αυτούς που θα λάβουν σύνταξη αλλά και γι’ αυτούς που λαμβάνουν ήδη», με την φορολόγηση οποιουδήποτε λαμβάνει αθροιστικά πολλαπλές συντάξεις πέραν των €70.000 με 90% για οποιοδήποτε ποσό υπερβαίνει τις €70.000 ετησίως.

Είπε ότι δεν υπάρχει θέμα αντισυνταγματικότητας με την πρόταση νόμου, ούτε παραβίασης του άρθρου 24 του Συντάγματος και εξήγησε ότι το όλο θέμα θα αντιμετωπίζεται με ειδικό νόμο που έχει να κάνει με την επιβολή φορολογίας σε όσους λαμβάνουν πολλαπλές συντάξεις από το κράτος η οποία θα ισούται με 90% για οποιοδήποτε ποσό υπερβαίνει τις €70.000 ετησίως.

Όπως εξήγησε κάποιος που λαμβάνει €70.000 ετησίως σημαίνει ότι η μηνιαία του σύνταξη ανέρχεται στις €4950. Είναι μεγάλο αυτό το ποσό όμως το αφήνω στη διακριτική ευχέρεια της Επιτροπής Οικονομικών να μειώσει αυτό το ποσό αναλόγως πως θα κρίνει.

«Δεν θεωρώ ότι οποιοδήποτε πολίτης μπορεί να δεχθεί ότι είναι λογικό και δίκαιο, κάποιος που υπηρέτησε για σύντομο χρονικό διάστημα σε ένα πόστο να παίρνει €13.000-€14.000 τον μήνα σύνταξη» είπε, αναφέροντας πως με την πρόταση νόμου τερματίζονται τέτοιου είδους φαινόμενα.

Πρόταση νόμου Μαρίνου Μουσιούττα για αποποίηση δικαιώματος εκτέλεσης άλλης εργασίας

Εξάλλου πρόταση νόμου για το θέμα της δυνατότητας αποποίησης του δικαιώματος εξάσκησης οποιασδήποτε επαγγελματικής δραστηριότητας, ιδιότητας ή επιτηδεύματος ασκούμενου επί κέρδη ή μη κατέθεσε ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ Μαρίνος Μουσιούττας.

Όπως εξήγησε σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίας της Επιτροπής Θεσμών ο Μαρίνος Μουσιούττας, η πρόταση προβλέπει εθελοντική αποποίηση εκ μέρους εκλεγμένου ή διορισμένου αξιωματούχου του δικαιώματος να ασχολείται κατά τη διάρκεια της θητείας του με οποιοδήποτε άλλο επάγγελμα, επιτήδευμα, συμμετοχή σε εταιρείες κλπ έτσι ώστε να αφιερώνει όλο του τον χρόνο στο αξίωμα στο οποίο είτε έχει εκλεγεί είτε έχει διοριστεί.

Όπως εξήγησε θα υπάρχει μια διαδικασία κατά την οποία θα αποστέλλει ο Υπουργός Οικονομικών επιστολή στους αξιωματούχους που καλύπτονται από την πρόταση για αποποίηση του σχετικού δικαιώματος για το διάστημα που υπηρετούν. Σε περίπτωση που δεν την υπογράψουν τότε ο Υπουργός Οικονομικών θα στέλνει μια επιστολή στη Βουλή με την οποία θα ενημερώνει ποιοι δεν επιθυμούν να αποποιηθούν του εν λόγω δικαιώματος.

Πηγή: Kathimerini

Μικαέλα Θεραπή

Γεια σας! Είμαι η Μικαέλα Θεραπή, απόφοιτος του Πανεπιστήμιο Κύπρου στο Τμήμα Δημοσιογραφίας. Είναι εντυπωσιακό πόσο η δύναμη των λέξεων μπορεί να αναδείξει την ουσία των πραγμάτων, και αυτό είναι κάτι που αγαπώ να κάνω. Με την αγάπη μου για την αλήθεια και τη διαφάνεια, προσπαθώ πάντα να παρουσιάζω τα πράγματα με τον πιο ακριβή και κατανοητό τρόπο. Η διαπραγμάτευση της πολυπλοκότητας μέσα από τη γραφή μου είναι η πρόκληση που με κινητοποιεί και με ενθαρρύνει να ανακαλύπτω νέες πτυχές των θεμάτων. Η εκπαίδευσή μου στη δημοσιογραφία με έχει εξοπλίσει με τα εργαλεία για να αναλύω, να ερευνώ και να επικοινωνώ αποτελεσματικά. Είμαι πεπεισμένη ότι κάθε ιστορία έχει ένα όνομα και η δύναμη να επηρεάσει θετικά τον κόσμο μας. Ανυπομονώ να συνεχίσω να εξερευνώ και να μοιράζομαι με εσάς σημαντικές ιστορίες που αντικατοπτρίζουν την πολυπλοκότητα και την ομορφιά του κόσμου μας.