Διαφωνία μεταξύ Αγροτικών οργανωσεων και συνδέσμου υπεραγορών προκάλεσε μία πρόνοια του νομοσχεδίου για απαγόρευση των αθέμιτων εμπορικών πρακτικών για τα αγροτικά προιόντα. Η πρόνοια ουσιαστικά επιτρέπει την εφαρμογή 6 πρακτικών που θεωρούνται αθέμιτες , εάν και εφόσον προκύψει συμφωνία μεταξύ εμπόρου και παραγωγού.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ευρωαγροτικού Λάμπρο Αχιλέως η πρόνοια αυτή ανοίγει την πίσω πόρτα για συμφωνίες που θα επιτρέπουν τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές καιεπιτρέπει την άσκηση πιέσεων εκ μέρους των εμπόρων ώστε να υποκύπτουν σε απαιτήσεις που ενδεχομένως θα αποβούν ζημιογόνες.

Από την πλευρά του ο σύνδεσμος υπεραγορών τόνισε ότι το νομοσχέδιο πρέπει να επιτρέπει την λειτουργία του ανταγωνισμού και υπεραμύνθηκε της πρόνοιας αυτής.

Η διαφωνία καταγράφτηκε και θα συζητηθεί σε επόμενες συνεδρίες της επιτροπής Γεωργίας για να ληφθή τελική απόφαση

Προβληματισμό εξέφρασαν αρμόδιοι φορεία για τις ποινές που προνοεί η νομοθεσία οι οποίες φθάνουν στο 5% του τζήρου των επιχειρήσεων και χαρακτηρίστηκαν εξοντωτικές.

Ένταση προκλήθηκε όταν η εκπρόσωπος του υπουργείου Γεωργίας ζήτησε από την επιτροπή την ψήφιση του νομοσχεδίου μέχρι τις 25 Σεπτεμβρίου επικαλούμενη επιτρολή της ΕΕ και την συνηθισμένη απειλή της επιβολής κυρώσεων εάν οι απαντήσεις που θα σταλούν τότε κριθούν ως μη ικανοποιητικές. Οι βουλευτές ξεκαθάρισαν ότι δεν θα ανεχθούν τα στενά χρονοδιαγράμματα τα οποία ,όπως υποστήριξαν , δεν προκύπτουν λόγω καθυστέρησης από τη βουλή αλλά από το Υπουργείο και τη Νομική Υπηρεσία.

Ο Προεδρος της επιτροπης Γιαννάκης Γαβριήλ τόνισε οτι η επιτροπή θα προχωρήσει ανεξαρτήτως χρονοδιαγραμμάτων που τίθενται απο άλλους παραγοντες και κάλεσε τις αγροτικές οργανώσεις και τις αρμόδιες υπηρεσίες να καταθέσουν εισηγήσεις εντός μίας εβδομάδας οι οποίες θα μελετηθούν και θα εξεταστούν σε νέα συνεδρία που θα πραγματοποιηθεί σε δύο εβδομάδες.