Την Πέμπτη ή την Παρασκευή αναμένεται στην Κύπρο η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σύμφωνα με πηγές της «Κ» από το ΕΛΚ.

Η Ευρωπαία αξιωματούχος θα έλθει στη χώρα μαζί με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, αναχωρώντας από το Βουκουρέστι, όπου θα παρευρεθούν στο 28ο Κογκρέσο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για την επιλογή του υποψηφίου της κεντροδεξιάς ομάδας για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Όπως επίσης πληροφορείται η «Κ» η κα φον ντερ Λάιεν θα επισκεφθεί και το λιμάνι της Λάρνακας σχετικά με τον ανθρωπιστικό διάδρομο.

Εν τω μεταξύ την Τρίτη η ιστοσελίδα της ισραηλινής εφημερίδας Maariv έκανε λόγο για απόφαση την Πέμπτη της ισραηλινής κυβέρνησης σε σχέση με τον θαλάσσιο διάδρομο.

Υπενθυμίζεται ότι την Δευτέρα (04/03)  η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συζήτησαν την ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα και το γεγονός ότι απαιτείται γρήγορη δράση.

Σε ανάρτησή της στην πλατφόρμα Χ, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανέφερε ότι είχε μία εξαιρετική συνομιλία με τον κ. Χριστοδουλίδη, ενώ σημείωσε ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα υποστηρίξει την εφαρμογή της πρωτοβουλίας της Κύπρου για θαλάσσιο ανθρωπιστικό διάδρομο. Επικροτούμε την ηγεσία σας».

Η κα Φον ντερ Λάιεν πρόσθεσε ακόμη ότι με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας συζήτησαν και τις προσπάθειες αντιμετώπισης των μεταναστευτικών προκλήσεων.

Εξάλλου, ο Νίκος Χριστοδουλίδης, στην διακαναλική διάσκεψη που παρέθεσε το βράδυ της Τρίτης (05/03), αναφέρθηκε στην  πρόταση για τον ανθρωπιστικό διάδρομο προς την Γάζα, σημειώνοντας ότι πρώτιστος στόχος είναι να βοηθήσει τους ανθρώπους που κινδυνεύουν πραγματικά. Την ίδια στιγμή αυτό, όπως είπε, αναδεικνύει τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Κύπρος στο διεθνές περιβάλλον. «Χαίρομαι όταν από πλευράς ΕΕ, ΗΠΑ βλέπουν αυτό τον ρόλο τη ΚΔ», ανέφερε. Τέτοιες δράσεις, είπε, «θα τις αξιοποιήσουμε και για το δικό μας πρόβλημα, το κυπριακό». «Ζούμε σε ένα άναρχο διεθνές σύστημα που μέσα από τη δική σου δράση να πάρεις τη δική σου προστιθέμενη αξία», πρόσθεσε.

Υπενθυμίζεται πως την Κυριακή ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας Τζον Κίρμπι είχε δηλώσει πως η συζήτηση για μεταφορά ανθρωπιστικών προμηθειών στη Γάζα μέσω θαλάσσης σχετίζεται με πρόσφατες συζητήσεις για πιθανή χρήση της Κύπρου, αν και πρόσθεσε πως η ιδέα βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο.

Πηγή: Kathimerini

Μικαέλα Θεραπή

Γεια σας! Είμαι η Μικαέλα Θεραπή, απόφοιτος του Πανεπιστήμιο Κύπρου στο Τμήμα Δημοσιογραφίας. Είναι εντυπωσιακό πόσο η δύναμη των λέξεων μπορεί να αναδείξει την ουσία των πραγμάτων, και αυτό είναι κάτι που αγαπώ να κάνω. Με την αγάπη μου για την αλήθεια και τη διαφάνεια, προσπαθώ πάντα να παρουσιάζω τα πράγματα με τον πιο ακριβή και κατανοητό τρόπο. Η διαπραγμάτευση της πολυπλοκότητας μέσα από τη γραφή μου είναι η πρόκληση που με κινητοποιεί και με ενθαρρύνει να ανακαλύπτω νέες πτυχές των θεμάτων. Η εκπαίδευσή μου στη δημοσιογραφία με έχει εξοπλίσει με τα εργαλεία για να αναλύω, να ερευνώ και να επικοινωνώ αποτελεσματικά. Είμαι πεπεισμένη ότι κάθε ιστορία έχει ένα όνομα και η δύναμη να επηρεάσει θετικά τον κόσμο μας. Ανυπομονώ να συνεχίσω να εξερευνώ και να μοιράζομαι με εσάς σημαντικές ιστορίες που αντικατοπτρίζουν την πολυπλοκότητα και την ομορφιά του κόσμου μας.