ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ερχιουρμάν: Η απόκτηση υπηκοότητας της ΚΔ είναι δικαίωμα, όχι χάρη
Η απόκτηση της υπηκοότητας της ΚΔ από τα παιδιά μεικτών γάμων Τουρκοκυπρίων είναι «δικαίωμα και όχι χάρη» ανέφερε ο πρόεδρος του ΡΤΚ, Τουφάν Ερχιουρμάν καλώντας τον Πρόεδρος Χριστοδουλίδη να αποκαταστήσει την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αυτών των παιδιών και να εξαλείψει τις διακρίσεις εις βάρος τους.
Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, σε ανάρτησή του το απόγευμα της Κυριακής για τα ανακοινωθέντα μονομερή μέτρα προς τους Τ/κ από την Κυβέρνηση της ΚΔ που δημοσιοποιήθηκαν την Παρασκευή, ο αρχηγός της τ/κ αντιπολίτευσης σημείωσε ότι λίγο πριν την άφιξη στην Κύπρο της Απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ ανακοινώθηκε ότι οι αιτήσεις για την παραχώρηση υπηκοότητας θα εξεταστούν και πρόσθεσε ότι ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης μιλούσε γι’ αυτό το πακέτο εδώ και μήνες.
Αναφερόμενος μόνο στο θέμα της υπηκοότητας ο κ. Ερχιουρμάν είπε ότι αυτό δεν είναι ούτε «διαπραγμάτευση», ούτε «μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης» ούτε «άνοιγμα». «Το ζήτημα συνίσταται στην εξάλειψη της παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και στην εξάλειψη των διακρίσεων» είπε.
«Μιλάμε για τα δικαιώματα αυτών των παιδιών, κ. Χριστοδουλίδη. Δεν είναι χάρη, είναι δικαίωμα! Αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να εξαλείψετε τις διακρίσεις και να αναγνωρίσετε τα δικαιώματα το συντομότερο δυνατό! Τα υπόλοιπα είναι ανοησίες!» Και η κ. Κουεγιάρ πρέπει να το λάβει υπόψη της αυτό, κατέληξε ο κ. Ερχιουρμάν.
Η δήλωση του προέδρου του ΡΤΚ προβάλλεται σήμερα και σε μερίδα του τ/κ Τύπου, καθώς το θέμα συνεχίζει ν’ απασχολεί.
Η Ντιαλόγκ το έχει σήμερα κύριο θέμα στο πρωτοσέλιδό της και με τίτλο «Οι φανατικοί αντιδρούν» κυρίως αναφέρεται στις αντιδράσεις των ε/κ πολιτικών κομμάτων. Γράφει ότι στο πακέτο μέτρων «με άδειο περιεχόμενο» αντέδρασε το ΔΗΚΟ θεωρώντας ότι δεν πρέπει να δίδεται διαβατήριο της ΚΔ σε όσους μένουν στις κατεχόμενες περιοχές. Το φασιστικό – όπως αναφέρει – ΕΛΑΜ δήλωσε ότι το πακέτο είναι ανεπίτρεπτο και θα αποτελέσει ντροπή, ενώ το ΑΚΕΛ επέκρινε το ότι δεν περιλαμβάνονται μέτρα που θα ενδυναμώσουν τις σχέσεις των δύο κοινοτήτων.
Η Ντιαλόγκ γράφει επίσης ότι η επιστολή της Μεντίχα Πίρο Αζέρ (Mediha Piro Azer), εκ των εκπροσώπων της «ένωσης των ατόμων Χωρίς Ταυτότητα», με 675 υπογραφές, που έγινε αποδεκτή ως θέμα προς συζήτηση στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, έχει θορυβήσει την Κυβέρνηση της ΚΔ.
Η Βολκάν σήμερα προβάλλει την ανακοίνωση των 14 μέτρων από την ΚΔ και σε δίστηλο στο πρωτοσέλιδό της υποστηρίζει ότι το πακέτο είναι «άνευ περιεχομένου» και η ανακοίνωση έγινε με στόχο να επηρεάσει την κ. Κουεγιάρ που ήρθε στην Κύπρο.
Πηγή: Dialogos
EKLOGES2026
Βουλευτικές Εκλογές 2026 – Ζωντανή Αναμετάδοση Αποτελεσμάτων από το ΡΙΚ
Το Vouli TV και το CityChannel μεταδίδουν ζωντανά τη μεγάλη εκλογική βραδιά των Βουλευτικών Εκλογών 2026, σε απευθείας σύνδεση με το πρόγραμμα του ΡΙΚ.
Παρακολουθήστε λεπτό προς λεπτό:
- Τα πρώτα exit polls
- Τη ροή των αποτελεσμάτων από όλες τις επαρχίες
- Αναλύσεις και σχόλια για τη νέα σύνθεση της Βουλής
- Δηλώσεις πολιτικών αρχηγών και εκπροσώπων κομμάτων
- Όλες τις εξελίξεις της εκλογικής βραδιάς σε πραγματικό χρόνο
Η ενημέρωση συνεχίζεται καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας με συνεχή ανανέωση αποτελεσμάτων και ζωντανές συνδέσεις από τα εκλογικά κέντρα.
Μείνετε συντονισμένοι στο Vouli TV και το CityChannel για την πιο ολοκληρωμένη κάλυψη των Βουλευτικών Εκλογών 2026.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Σε απεργιακή κινητοποίηση οι δεσμοφύλακες της «Ισότητας» έξω από το Υπουργείο Δικαιοσύνης
Σε 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση προχωρά σήμερα το Κλαδικό Συμβούλιο Δεσμοφυλάκων της παγκύπριας συντεχνίας Ισότητα. Η απόφαση λήφθηκε κατά τη Γενική Συνέλευση του κλαδικού συμβουλίου δεσμοφυλάκων, με τη διαμαρτυρία να πραγματοποιείται έξω από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, διεκδικώντας μεταξύ άλλων ασφαλείς συνθήκες εργασίας και σεβασμό προς τον συνδικαλισμό.
Ο κλάδος ζητά, μεταξύ άλλων, άμεση και ουσιαστική συνάντηση του Υπουργού Δικαιοσύνης με τη Συντεχνία, επισημαίνοντας ότι «μέχρι σήμερα αρνείται να μας δει και να μας απαντήσει. Δεν θα ανεχθούμε άλλο τη σιωπή». Παράλληλα, απαιτεί την άμεση εφαρμογή ολοκληρωμένου προγράμματος εκπαίδευσης για τους δεσμοφύλακες, το οποίο, όπως αναφέρεται, σήμερα απουσιάζει πλήρως, καθώς και τη διασφάλιση συνθηκών ασφάλειας και υγείας στους χώρους εργασίας.
Παράλληλα, προβάλλονται διεκδικήσεις που χαρακτηρίζονται ως μη διαπραγματεύσιμες, όπως η άμεση ακύρωση της πειθαρχικής διαδικασίας εις βάρος του Αντιπροέδρου του Κλαδικού Συμβουλίου Δεσμοφυλάκων της συντεχνίας «Ισότητα» στην Κύπρο, καθώς και «κάθε μορφής αντίποινα προς εκλεγμένους συνδικαλιστές».
Η συντεχνία ζητά ακόμη θεσμοθετημένη και υποχρεωτική διαβούλευση για κάθε απόφαση που αφορά το προσωπικό, επισημαίνοντας ότι η συμμετοχή των συντεχνιών στη λήψη αποφάσεων που επηρεάζουν τους εργαζομένους αποτελεί πάγια αρχή του ευρωπαϊκού κεκτημένου.
Παράλληλα, απαιτείται «άμεση ανάκληση της παράνομης διαταγής που τιμωρεί όσους κάνουν χρήση άδειας ασθενείας με αποκλεισμό από υπερωρίες», όπως αναφέρεται, ενώ ζητείται η απόσυρση και επανεξέταση των σχετικών πρωτοκόλλων μέσα από ουσιαστική διαβούλευση με τη συντεχνία και η επαναφορά τους σε πιλοτική εφαρμογή μέχρι την τελική αξιολόγησή τους. Επιπρόσθετα, ζητείται αλλαγή του οργανογράμματος και «διορισμός ανεξάρτητου Διευθυντή Φυλακών, εκτός Στρατού και Αστυνομίας, με αποδεδειγμένη γνώση και εμπειρία στη σωφρονιστική πολιτική». Παράλληλα, προτείνεται η τοποθέτηση τεσσάρων λειτουργών αμέσως κάτω από τον Διευθυντή, με εξειδίκευση στην εγκληματολογία και τη διοίκηση προσωπικού.
Η συντεχνία διαμηνύει ότι, σε περίπτωση που οι πιο πάνω διεκδικήσεις δεν ικανοποιηθούν, «θα κλιμακώσουμε εκ νέου τα μέτρα μας, με κάθε νόμιμο και δημοκρατικό μέσο που διαθέτει το συνδικαλιστικό κίνημα».
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της απεργίας, από τον Δεκέμβριο του 2025, όταν ο Αντιπρόεδρος και Εκπρόσωπος Τύπου της Συντεχνίας, Γιώργος Μαλτέζος, έφερε δημόσια στο προσκήνιο ζητήματα υπερπληθυσμού, διακίνησης ναρκωτικών και υποστελέχωσης στις Φυλακές, άρχισε — όπως υποστηρίζεται — μια μεθοδευμένη προσπάθεια στοχοποίησής του.
Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται και σε πρόσφατη διαταγή, σύμφωνα με την οποία εργαζόμενοι που λαμβάνουν άδεια ασθενείας αποκλείονται από υπερωριακή εργασία για δέκα ημέρες. Η συντεχνία χαρακτηρίζει το μέτρο παράνομο και τιμωρητικό, υποστηρίζοντας ότι συγκρούεται με βασικές αρχές του ευρωπαϊκού εργατικού δικαίου.
Σε ό,τι αφορά τις συνθήκες εργασίας, η συντεχνία καταγγέλλει σοβαρή υποστελέχωση, με αναλογίες που — όπως αναφέρει — φθάνουν σε έναν δεσμοφύλακα ανά 60 έως 70 κρατούμενους ή δύο δεσμοφύλακες ανά 100 έως 120 κρατούμενους, γεγονός που, σύμφωνα με τη συντεχνία, καθιστά αδύνατη την ασφαλή λειτουργία των πτερύγων.
Η συντεχνία σημειώνει ακόμη ότι σε αρκετές περιπτώσεις οι δεσμοφύλακες παραμένουν κλειδωμένοι εντός των πτερύγων μαζί με τους κρατουμένους κατά τη διάρκεια της βάρδιας, χωρίς άμεση δυνατότητα απομάκρυνσης ή ενίσχυσης, κάτι που — όπως υποστηρίζει — θέτει σε κίνδυνο τόσο το προσωπικό όσο και τους ίδιους τους κρατουμένους. Προσθέτει δε ότι οι καταγγελίες της επιβεβαιώνονται, όπως αναφέρει, από αποφάσεις του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λευκωσίας και παρατηρήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά των Βασανιστηρίων, υπογραμμίζοντας ότι θα συνεχίσει τις διεκδικήσεις της χωρίς υπαναχωρήσεις.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Βαραίνει το κλίμα μεταξύ υπουργού Δικαιοσύνης και Αρχηγού Αστυνομίας
-
EKLOGES20261 month agoEKLOGES2026 – Αποτελέσματα Δημοσκοπήσεων | Τετάρτη 29/04 στις 7μμ
-
Off the Record2 weeks agoΟ Φούλης εν όπως τον σκαλαπούνταρο… εδείχτηκεν τους ούλλους!
-
ΠΟΛΙΤΙΚΗ1 week agoΒουλευτικές εκλογές 2026 – Αναλυτικά αποτελέσματα και κατανομή εδρών
-
Βουλευτικές Εκλογές 20262 weeks agoΌσα πρέπει να ξέρετε πριν ψηφίσετε!
-
EKLOGES20261 month agoEKLOGES2026 – Λευκωσία 2026 – Η μάχη της έδρας | Δευτέρα 20/04 στις 7μμ
-
Βουλευτικές Εκλογές 20264 weeks agoΦ. Παναγιώτου: «Στόχος μας μια νέα, πιο σύγχρονη και άμεση δημοκρατία»
-
EKLOGES20261 month agoEKLOGES2026 – Θέματα Επικαιρότητας | Δευτέρα 27/04 στις 7μμ
-
EKLOGES20261 month agoEKLOGES2026 – Λάρνακα 2026 – Η μάχη της έδρας | Παρασκευή 24/04 στις 7μμ
-
EKLOGES20261 week agoΒουλευτικές Εκλογές 2026 – Ζωντανή Αναμετάδοση Αποτελεσμάτων από το ΡΙΚ
-
Βουλευτικές Εκλογές 20264 weeks agoΜε μία κενή θέση στο ψηφοδέλτιό του ως ένδειξη τιμής για τον Ανδρέα Νεοφύτου, το ΚΕΚΚ κατέρχεται με 55 υποψηφίους

