Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εξελίξεις στο Κυπριακό: Η επικείμενη πενταμερής, οι πολιτικές αντιπαραθέσεις και το σοκ με τη θανάτωση άγριων γαϊδουριών

Published

on

Καθοριστικής σημασίας θεωρούνται οι επόμενες κινήσεις γύρω από το Κυπριακό, καθώς πλησιάζει η άτυπη πενταμερής στη Γενεύη. Σύμφωνα με έμπειρους παρατηρητές, οι εξελίξεις που θα σημειωθούν στα τέλη του μήνα θα είναι κρίσιμες για την πορεία των διαπραγματεύσεων.

Την Πέμπτη, οι διαπραγματευτές των δύο πλευρών, Μενέλαος Μενελάου και Γκιουνές Ονάρ, πραγματοποίησαν συνάντηση, επικεντρωμένη στην οριστικοποίηση της ημερομηνίας της διάσκεψης υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, καθώς και στη συζήτηση για τα οδοφράγματα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το διήμερο 17-18 Μαρτίου ενδέχεται να τροποποιηθεί, με τα Ηνωμένα Έθνη να ανακοινώνουν στα τέλη του μήνα την τελική ημερομηνία της διεθνούς διάσκεψης.

Την ίδια στιγμή, στα Κατεχόμενα σημειώνονται σημαντικές εξελίξεις. Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ερσίν Τατάρ, βρίσκεται σε εσωτερική σύγκρουση με αφορμή το Κυπριακό, ενώ η τουρκοκυπριακή κοινότητα συγκλονίστηκε από την εν ψυχρώ θανάτωση άγριων γαϊδουριών στην Καρπασία.

Διαβουλεύσεις για την πενταμερή

Λίγο μετά τις 11 το πρωί, οι δύο διαπραγματευτές συναντήθηκαν ξανά για να συζητήσουν τις λεπτομέρειες της επικείμενης διάσκεψης και να ανταλλάξουν απόψεις για το άνοιγμα νέων σημείων διέλευσης. Οι επαφές θα συνεχιστούν την Πέμπτη με νέα συνάντηση μεταξύ Μενελάου και Ονάρ.

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, είχε δηλώσει το περασμένο Σάββατο ότι υπήρξε ενημέρωση από τα Ηνωμένα Έθνη για «μικρές αλλαγές» στις ημερομηνίες, σημειώνοντας ότι αναμένονται επίσημες ανακοινώσεις. Οι αλλαγές αυτές φέρεται να σχετίζονται με το πρόγραμμα του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος θα βρίσκεται στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 20 Μαρτίου.

Τατάρ: «Μόνη λύση τα δύο κράτη»

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης επανέφερε τη θέση του περί λύσης δύο κρατών, με αφορμή τις αναφορές του τέως Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, στο βιβλίο του σχετικά με τις διαπραγματεύσεις στο Κρανς Μοντανά.

Ο κ. Τατάρ υποστήριξε ότι «ο τουρκοκυπριακός λαός καταπιέζεται από το 1963 λόγω της απομόνωσης», προσθέτοντας ότι η μόνη αποδεκτή λύση είναι η ύπαρξη δύο ξεχωριστών κρατών. Αναφερόμενος στη μετα-Ανάν περίοδο, ισχυρίστηκε ότι έγιναν παραχωρήσεις προς την ελληνοκυπριακή πλευρά που θα μπορούσαν να έχουν σοβαρές συνέπειες για τους Τουρκοκύπριους, όπως η παροχή χάρτη, η μείωση της πολιτικής τους ισχύος και ο περιορισμός του ρόλου της Τουρκίας ως εγγυήτριας δύναμης.

Η στήριξη από το Πακιστάν

Σε συνάντησή του με τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Ενότητας και Πολιτισμού του Πακιστάν, Nawaz Muhammad, και μέλη του διοικητικού συμβουλίου, ο κ. Τατάρ εξήρε τη στήριξη της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Πακιστάν προς το ψευδοκράτος. Όπως ανέφερε, «το Πακιστάν είναι μια σημαντική φίλη και αδελφή χώρα τόσο για την Τουρκία όσο και για την ΤΔΒΚ».

Πολιτική αντιπαράθεση και η υπόθεση με τα γαϊδούρια

Το Κυπριακό αποτέλεσε αντικείμενο έντονης αντιπαράθεσης στην ψευδοβουλή των Κατεχομένων. Ο «βουλευτής» του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (ΡΤΚ), Φικρί Τόρος, τόνισε ότι η ειρηνευτική διαδικασία βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο και επανέλαβε ότι η λύση μιας ομοσπονδιακής δομής θα συνέβαλε και στις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας.

Από την πλευρά του, ο «υπουργός εξωτερικών», Ταχσίν Ερτουγρούλογλου, επέκρινε τις θέσεις της αντιπολίτευσης, λέγοντας ότι «η Τουρκία γνωρίζει τα συμφέροντά της» και δεν χρειάζεται «συμβουλές».

Την ίδια στιγμή, η τουρκοκυπριακή κοινότητα είναι αναστατωμένη από τη θανάτωση 14 άγριων γαϊδουριών στην Καρπασία, με τις σοκαριστικές εικόνες των πυροβολημένων ζώων να κυκλοφορούν στο διαδίκτυο. Οι κατοχικές αρχές ανακοίνωσαν έρευνα για το περιστατικό, ενώ δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι η υπόθεση μπορεί να σχετίζεται με κληρωτούς στρατιώτες που υπηρετούν στις κατοχικές δυνάμεις ασφαλείας.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Έκθεση-καταπέλτης για την ΑΗΚ και το ενεργειακό κόστος

Avatar photo

Published

on

Σημαντικές και ιδιαίτερα αιχμηρές διαπιστώσεις για τον τρόπο λειτουργίας και τον στρατηγικό προσανατολισμό της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου (ΑΗΚ) περιλαμβάνει η σημερινή Ειδική Έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας.

Η Έκθεση φωτίζει τη χαμηλή διείσδυση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας από πλευράς ΑΗΚ. Μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2025, η Αρχή διέθετε μόλις τέσσερα φωτοβολταϊκά πάρκα, συνολικής ισχύος 20 MWp, τη στιγμή που η συνολική εγκατεστημένη ισχύς στο δίκτυο διανομής είχε φτάσει τα 420,1 MWp.

Κατά τον Γενικό Ελεγκτή, η υστέρηση αυτή είχε ως αποτέλεσμα η ΑΗΚ να παραμείνει ουραγός στον τομέα των ΑΠΕ, επιτρέποντας στις ιδιωτικές εταιρείες να αποκτήσουν προβάδισμα, χωρίς ωστόσο να προκύπτει μέχρι σήμερα απτό όφελος για τον τελικό καταναλωτή.

Ρύποι: €955 εκατ. σε τέσσερα χρόνια – Το κόστος μεταφέρεται στον καταναλωτή

Ιδιαίτερα βαρύ αποδεικνύεται το κόστος αγοράς δικαιωμάτων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Για την περίοδο 2020–2024, η συνολική δαπάνη ανήλθε στα €955 εκατ., εκ των οποίων τα €211,2 εκατ. αφορούν μόνο το 2024 (στοιχεία μη ελεγμένα).

Το ποσό αυτό επιβαρύνει απευθείας τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, σε μια περίοδο κατά την οποία η Κύπρος κατατάσσεται ως η δεύτερη ακριβότερη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως προς τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας σε σχέση με την αγοραστική δύναμη.

Περιβαλλοντικός και κανονιστικός κίνδυνος

Οι Ηλεκτροπαραγωγοί Σταθμοί Βασιλικού και Δεκέλειας εξακολουθούν να λειτουργούν με Άδειες Βιομηχανικών Εκπομπών που έχουν λήξει από τις 31 Δεκεμβρίου 2020, χωρίς να διασφαλίζεται πλήρης συμμόρφωση με τις οριακές τιμές εκπομπών που επιβάλλει η ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Σε περίπτωση που δεν εγκριθεί αίτημα παρέκκλισης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Κυπριακή Δημοκρατία ενδέχεται να βρεθεί αντιμέτωπη με κυρώσεις.

Κενά σε ελέγχους και εξυπηρέτηση

Η Έκθεση εντοπίζει αδυναμίες σε πολλαπλές λειτουργικές πτυχές:

Λιγότερο από το 45% των απαιτούμενων ελέγχων σε μετρητές διενεργήθηκε σε συγκεκριμένα έτη, γεγονός που καταδεικνύει ανεπαρκή εποπτεία.

Συνολικά 384.702 τηλεφωνικές κλήσεις πολιτών παρέμειναν αναπάντητες στο Κέντρο Τηλεξυπηρέτησης Πελατών κατά την περίοδο 2022–2024.

Το 56,1% των διαγωνισμών άνω των €10.000 την περίοδο 2018–2023 πραγματοποιήθηκε με διαδικασία διαπραγμάτευσης χωρίς δημοσίευση προκήρυξης, με κίνδυνο περιορισμού του ανταγωνισμού.

Ταυτόχρονα, καταγράφονται περιπτώσεις πλημμελούς εφαρμογής διαδικασιών είσπραξης οφειλών, καθώς και περιστατικό υπαλλήλου που παρακράτησε €29.750 από αιτήσεις σύνδεσης φωτοβολταϊκών. Το συγκεκριμένο ποσό τελικά επιστράφηκε.

Υπερωρίες και ωφελήματα

Ιδιαίτερη μνεία γίνεται στη διαρκή αύξηση των υπερωριών, με τη σχετική δαπάνη να ανέρχεται στα €6,6 εκατ. το 2022. Παράλληλα, καταγράφονται δεκάδες περιπτώσεις υπέρβασης του ετήσιου ορίου υπερωριακής αμοιβής.

Το ευρύτερο ενεργειακό πλαίσιο

Η Ελεγκτική Υπηρεσία επισημαίνει ότι οι διαρθρωτικές αδυναμίες του ενεργειακού τομέα – όπως η καθυστέρηση στην έλευση φυσικού αερίου, η απουσία ηλεκτρικής διασύνδεσης, η περιορισμένη δυνατότητα αποθήκευσης και η παλαιότητα μονάδων παραγωγής – διατηρούν υψηλό το κόστος ηλεκτρισμού και ενισχύουν τους κινδύνους για την ασφάλεια εφοδιασμού.

Η Έκθεση ολοκληρώνεται με σαφή επισήμανση της ανάγκης λήψης πολιτικών και στρατηγικών αποφάσεων από το κράτος και τη ΡΑΕΚ, ώστε να επιτευχθεί ουσιαστική αποκλιμάκωση του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας προς όφελος των καταναλωτών.

Continue Reading

Βουλευτικές Εκλογές 2026

Χαραλαμπίδου και ΑΛΜΑ Διερευνούν Μοντέλο Εκλογικής Συνεργασίας

Avatar photo

Published

on

Συνάντηση με τη Γραμματεία του Κινήματος ΑΛΜΑ πραγματοποίησε την περασμένη Τρίτη η ανεξάρτητη βουλεύτρια Ειρήνη Χαραλαμπίδου, με αντικείμενο τη διερεύνηση ενδεχόμενης συνεργασίας ενόψει των επερχόμενων βουλευτικών εκλογών. Σύμφωνα με πληροφορίες του politis.com.cy, η συζήτηση διεξήχθη σε ιδιαίτερα θετικό κλίμα, με τις δύο πλευρές να ανταλλάσσουν απόψεις ως προς το πλαίσιο μέσα από το οποίο θα μπορούσε να διαμορφωθεί μια εκλογική συνεργασία.

Οι ίδιες πληροφορίες επισημαίνουν ότι η κ. Χαραλαμπίδου δεν προτίθεται να ενταχθεί ως μέλος στο Κίνημα, αλλά επιδιώκει ένα σχήμα συνεργασίας που θα κατοχυρώνει τη θεσμική και πολιτική της ανεξαρτησία.

Σε περίπτωση κατάληξης σε οριστική συμφωνία, η κ. Χαραλαμπίδου αναμένεται να είναι υποψήφια με το ψηφοδέλτιο του ΑΛΜΑ στην εκλογική περιφέρεια Λευκωσίας, διεκδικώντας έδρα στη Βουλή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, βάσει του Καταστατικού του Κινήματος ΑΛΜΑ, τα πρόσωπα που θα εκλεγούν με τα ψηφοδέλτιά του στις βουλευτικές εκλογές του Μαΐου οφείλουν εντός δεκαπέντε ημερών να καταθέσουν αίτηση εγγραφής ως μέλη. Ωστόσο, πηγή από το εσωτερικό του ΑΛΜΑ ανέφερε στο politis.com ότι η μεταβατική Εκτελεστική Γραμματεία διατηρεί τη δυνατότητα τροποποίησης του Καταστατικού. Η ίδια πηγή σημείωσε ακόμη πως δεν έχει οριστεί νέα συνάντηση με την ανεξάρτητη βουλεύτρια, ενώ προβλέπεται νέα τηλεφωνική επικοινωνία τις προσεχείς ημέρες.

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι σήμερα το Κίνημα ΑΛΜΑ έχει ανακοινώσει 30 υποψηφιότητες για τις βουλευτικές εκλογές, ενώ οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι ακόμη δέκα ονόματα θα ανακοινωθούν εντός της ερχόμενης εβδομάδας.

Continue Reading

ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ

Εθνική Φρουρά και Αμερικανικές Δυνάμεις σε κοινές ασκήσεις και ανταλλαγή τεχνογνωσίας

Avatar photo

Published

on

Στο πλαίσιο της διμερούς συνεργασίας μεταξύ της Εθνικής Φρουράς και των Ενόπλων Δυνάμεων των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, πραγματοποιήθηκε κοινή εκπαίδευση προσωπικού των δύο χωρών, με τη συμμετοχή ομάδας Αμερικανών πεζοναυτών της μονάδας Fleet Antiterrorism Security Team Company Europe (FASTEUR), η οποία είναι αρμόδια για την ασφάλεια του αμερικανικού στόλου στην Ευρώπη.

Στη συνεκπαίδευση συμμετείχαν η Διοίκηση Καταδρομών, το 964 Τάγμα Στρατονομίας, καθώς και ο Ειδικός Αντιτρομοκρατικός Ουλαμός της Αστυνομίας Κύπρου. Το πρόγραμμα επικεντρώθηκε σε στρατηγικές και τακτικές πρόληψης και αντιμετώπισης τρομοκρατικών απειλών, καθώς και στην αξιοποίηση αντιοχλαγωγικών μέσων και τεχνικών ελέγχου πλήθους. Παράλληλα, προσωπικό της Εθνικής Φρουράς μετέβη στις Ηνωμένες Πολιτείες, στο πλαίσιο του Προγράμματος Πολιτειακής Συνεργασίας με την Εθνοφρουρά του New Jersey, με στόχο την ανταλλαγή τεχνογνωσίας και την παρακολούθηση επιχειρησιακών διαδικασιών στους τομείς της κυβερνοάμυνας και της κυβερνοασφάλειας.

Όπως επισημαίνεται, η Εθνική Φρουρά συνεχίζει να επενδύει συστηματικά στην εκπαίδευση και στη διαρκή αναβάθμιση των γνώσεων και δεξιοτήτων του προσωπικού της, τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο. Τονίζεται ότι η εκπαίδευση αποτελεί θεμελιώδη πυλώνα για τη διατήρηση της επιχειρησιακής ετοιμότητας και για την αποτελεσματική ανταπόκριση στις σύγχρονες προκλήσεις στον τομέα της ασφάλειας.

Continue Reading
Advertisement

Viral

(c) 2017-26 | Vouli.TV. All Rights Reserved. Developed by UnitrustMedia