Σε μια έντονα φορτισμένη τοποθέτηση ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν, επέκρινε το σώμα, υποστηρίζοντας πως «δεν απογοήτευσε μόνο τον λαό της Γάζας, αλλά και την ίδια την ανθρώπινη αξιοπρέπεια». Η παρέμβασή του πραγματοποιήθηκε σε έκτακτη συνεδρίαση αφιερωμένη στην ανθρωπιστική κρίση που εκτυλίσσεται στη Λωρίδα της Γάζας. Εκεί, περιέγραψε μια ζοφερή εικόνα «ανείπωτου πόνου», μαζικού εκτοπισμού και καταστροφής, τονίζοντας πως ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει απρόσκοπτα τις επιθέσεις εναντίον αμάχων.
Ο Φιντάν δήλωσε πως «η πείνα έχει μετατραπεί σε όπλο πολέμου», ενώ επισήμανε ότι το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο παραβιάζεται κατάφωρα. «Ο κόσμος σήμερα γίνεται μάρτυρας, ογδόντα χρόνια μετά, της ύπαρξης στρατοπέδων συγκέντρωσης. Πρόκειται για μια συστηματική εκστρατεία εξόντωσης ολόκληρου λαού», υπογράμμισε, κατηγορώντας το Ισραήλ ότι στοχοποιεί παιδιά που αναζητούν νερό και μητέρες που προσπαθούν να εξασφαλίσουν τροφή για τις οικογένειές τους. «Αυτή η πολεμική μηχανή τροφοδοτείται από το μίσος, την ατιμωρησία και την άνευ όρων στήριξη ορισμένων διεθνών παραγόντων», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.
Ο Τούρκος ΥΠΕΞ σημείωσε ότι εδώ και περισσότερο από τέσσερις μήνες δεν υπάρχει ασφαλής πρόσβαση ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα. Τόνισε πως ο μόνος τρόπος για την αποτελεσματική παροχή βοήθειας είναι μέσω των μηχανισμών του ΟΗΕ, «χωρίς εμπόδια και με απόλυτο σεβασμό στις θεμελιώδεις αρχές της ανθρωπιάς, της αμεροληψίας, της μη διάκρισης και της ανεξαρτησίας». Παράλληλα, προειδοποίησε ότι οι εναλλακτικοί μηχανισμοί διανομής πλήττουν τόσο την αμεροληψία όσο και το κύρος των διεθνών προσπαθειών.
Ο Φιντάν επεσήμανε επίσης ότι η Ισραηλινή στρατηγική επιθετικότητας δεν περιορίζεται στα παλαιστινιακά εδάφη, αλλά επεκτείνεται σε γειτονικές χώρες όπως ο Λίβανος, η Συρία και το Ιράν. Υπογράμμισε ότι αν αυτή η τακτική δεν περιοριστεί, η περιοχή συνολικά απειλείται από ακόμη βαθύτερη αστάθεια. Ειδικά για τη Συρία, προειδοποίησε ότι οι ισραηλινές επιδρομές υπονομεύουν τη δύσκολα επιτευχθείσα, εύθραυστη ειρήνη.
Ο Τούρκος υπουργός τόνισε ότι η αναγνώριση των θεμελιωδών και νόμιμων δικαιωμάτων του παλαιστινιακού λαού, καθώς και η ίδρυση ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους, αποτελούν καθοριστικά στοιχεία για την επίτευξη μιας δίκαιης και βιώσιμης ειρήνης στη Μέση Ανατολή. «Η Τουρκία θα συνεχίσει να εργάζεται για την πλήρη διεθνή αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους και την ένταξή του στον ΟΗΕ», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Κλείνοντας την ομιλία του, ο Φιντάν έκανε λόγο για μια συλλογική δοκιμασία της ανθρωπότητας: «Δεν πρόκειται πλέον απλώς για μια ανθρωπιστική κρίση, αλλά για μια βαθιά δοκιμασία της συλλογικής μας ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Ή θα τη ξεπεράσουμε μαζί ή θα αποτύχουμε μαζί». Τόνισε επίσης τις προτεραιότητες που, κατά τον ίδιο, είναι αδιαπραγμάτευτες: «Άμεση παύση της ισραηλινής πολεμικής μηχανής. Τερματισμός της ατιμωρησίας. Άμεση και διαρκής κατάπαυση του πυρός. Ανεμπόδιστη ανθρωπιστική βοήθεια. Επείγουσα προσήλωση στη λύση των δύο κρατών».
Be the first to write a comment.