Την ισχυρή παρουσία που έχει στο οπλοστάσιο της Εθνικής Φρουράς επιχειρεί να διατηρήσει η Γαλλία σε μια περίοδο που ο στρατός της Κυπριακής Δημοκρατίας ανανεώνει οπλικά του συστήματα. Οι Γάλλοι, που ήταν μια από τις λιγοστές χώρες που δεν γύρισαν την πλάτη στην Ε.Φ. τα χρόνια του αμερικανικού εμπάργκο όπλων, διεκδικούν με αποφασιστικό τρόπο μερίδιο από την πίτα των εξοπλιστικών προγραμμάτων τα οποία βρίσκονται στο στάδιο της μελέτης.
Παράλληλα με την πεπαλαιωμένη παρτίδα των Mistral οι Γάλλοι φαίνεται να μπαίνουν δυναμικά και στην ανανέωση του στόλου αρμάτων μάχης της Ε.Φ.
Όπως πληροφορείται η «Κ», οι Γάλλοι έχουν περάσει στην αντεπίθεση για μια σειρά συστημάτων έχοντας ως αιχμή του δόρατος την αμυντική διπλωματία, πρακτική που εφαρμόζει το Παρίσι και σε άλλες χώρες προκειμένου να στηρίξει και να ενισχύσει τη στρατιωτική της βιομηχανία. Μετά το συμβόλαιο για τα επιθετικά ελικόπτερα που εντάχθηκαν στο δυναμικό της Ε.Φ., οι Γάλλοι φαίνεται να έχουν μπει σφήνα και στις διαδικασίες της Δημοκρατίας για ανανέωση του ρωσικού στόλου αρμάτων T80-U, έχοντας ως σοβαρό ανταγωνιστή τα γερμανικά Leopard τα οποία έχουν ισχυρούς υποστηριχτές στο Γενικό Επιτελείο Εθνικής Φρουράς (ΓΕΕΦ). Στην προσπάθειά τους οι Γάλλοι χρησιμοποιούν ως δέλεαρ την ενίσχυση του οπλοστασίου της Ε.Φ. και σε άλλα συστήματα, γαλλικής προέλευσης και κατασκευής, για να αποκτήσουν αβαντάζ στην προκειμένη περίπτωση έναντι των Γερμανών. Στο πνεύμα αυτό, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές της «Κ», εντάσσεται και η κίνηση της γαλλικής κυβέρνησης να υποβάλει επίσημο αίτημα στη Λευκωσία για την πρώτη παρτίδα του αντιαεροπορικού συστήματος Mistral, το οποίο έχει ολοκληρώσει τον επιχειρησιακό του κύκλο και έχει αντικατασταθεί με τον νεότερο τύπο.
Σύμφωνα με πληροφορίες που έχει στη διάθεσή της η «Κ», η Γαλλία έχει υποβάλει αίτημα να της παραχωρηθεί το αντιαεροπορικό σύστημα Mistral που προμηθεύτηκε η Ε.Φ. τη δεκαετία του ’90 και έχει αποσυρθεί, προκειμένου να παραχωρηθεί στην Ουκρανία.
Το αίτημα
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχει στη διάθεσή της η «Κ», το Παρίσι έχει ενδιαφερθεί να πάρει πίσω τα συστήματα των Mistral που έχουν αποσυρθεί προκειμένου να τα παραχωρήσει στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις. Το ενδιαφέρον, λένε οι ίδιες πληροφορίες, έχει διατυπωθεί με τον πλέον επίσημο τρόπο τουλάχιστον πριν από το προηγούμενο καλοκαίρι. Οι Γάλλοι, εάν και εφόσον υπάρξει συμφωνία, βάζουν στο τραπέζι το οικονομικό όφελος για την Κύπρο υπό μορφή έκπτωσης στην αγορά νέων Mistral από την Ε.Φ. ή άλλων οπλικών συστημάτων από τη Γαλλία. Επί της γαλλικής πρότασης δεν έχει ληφθεί τελική απόφαση, λένε οι πληροφορίες της «Κ», ωστόσο αυτή δεν αντιμετωπίζεται αρνητικά. Η συγκεκριμένη παρτίδα που ενδιαφέρει τους Γάλλους είναι αυτή που αγοράστηκε πριν από 40 χρόνια και σήμερα χρησιμοποιείται μόνο για σκοπούς ασκήσεων. Σύμφωνα με τις πληροφορίες της «Κ», στο οπλοστάσιο της Ε.Φ. έχουν απομείνει περίπου 150 με 170 Mistral. Στρατιωτικές πηγές που μίλησαν στην «Κ» είπαν πως η πρόταση των Γάλλων αποτελεί μια χρυσή ευκαιρία να υπάρξει οικονομικό αποτύπωμα στην αγορά νέων συστημάτων με τη λογική ότι οι Mistral που ενδιαφέρουν τη γαλλική πλευρά έχουν κλείσει τον επιχειρησιακό τους κύκλο και τυχόν παραχώρησή τους δεν θα προκαλέσει κενό στους αμυντικούς σχεδιασμούς και επιπλέον δεν έχει καμία σχέση με την κρούση που είχε γίνει παλιότερα από τους Αμερικανούς για ρωσικά όπλα της Ε.Φ. Ωστόσο, οι ίδιες πηγές επισήμαναν πως η κυπριακή πλευρά δεν πρέπει να βιαστεί σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσει καλύτερους αντισταθμιστικούς όρους.
Γαλλικό άρμα μάχης
Παράλληλα με την πεπαλαιωμένη παρτίδα των Mistral, οι Γάλλοι φαίνεται να μπαίνουν δυναμικά και στην ανανέωση του στόλου αρμάτων μάχης της Ε.Φ. Εδώ οι πληροφορίες της «Κ» επιμένουν πως οι Γάλλοι είναι πιεστικοί μπροστά στο ορατό ενδεχόμενο η παραγγελία αρμάτων μάχης, προϋπολογισμού κοντά στα €250 εκατ., να καταλήξει στη στρατιωτική βιομηχανία της Γερμανίας. Όσο στο παιχνίδι της παραγγελίας ήταν και το ισραηλινό Merkava οι Γάλλοι πίεζαν παρασκηνιακά με μότο ότι δεν μπορεί να δίνονται ευρωπαϊκά χρήματα εκτός Ε.Ε. Τώρα που το ισραηλινό άρμα μάχης φαίνεται να μην αποτελεί επιλογή για το ΓΕΕΦ, οι Γάλλοι χρησιμοποιούν τη στάση της γαλλικής στρατιωτικής βιομηχανίας την περίοδο του αμερικανικού εμπάργκο με την παραχώρηση, τότε, σύγχρονων οπλικών συστημάτων σε μια περίοδο που οι επιχειρησιακές δυνατότητες της Ε.Φ. ήταν περιορισμένες. Οι Γάλλοι φαίνεται να προσφέρουν στην Ε.Φ. το άρμα μάχης Leclerc (MBT), ερπυστριοφόρο 55 τόνων που κατασκευάζεται από τη Nexter Systems, μια γαλλική κρατική εταιρεία όπλων (παλαιότερα γνωστή ως Giat Industries).Οι πληροφορίες που υπάρχουν δεν αποσαφηνίζουν αν το γαλλικό ενδιαφέρον προβλέπει καινούργια ή μεταχειρισμένα άρματα μάχης. Κάποιες πληροφορίες που δεν επιβεβαιώνονται αναφέρουν αγορά γαλλικών αρμάτων μάχης από την παρτίδα που έχει πουληθεί στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Από τη Γαλλία
Το οπλοστάσιο της Ε.Φ., κυρίως μετά το 1990, είχε το αποτύπωμα της γαλλικής στρατιωτικής βιομηχανίας. Σύμφωνα με στοιχεία της «Κ», σε διάστημα μιας δεκαετίας (2013-2022), η Ε.Φ. έχει προμηθευτεί οπλικά συστήματα αξίας περίπου 310 εκατ. ευρώ από το Παρίσι (τα 227,6 εκατ. το 2019). Μέχρι και τα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας το αντιαεροπορικό σύστημα Mistral και το αντιπλοϊκό σύστημα παράκτιας άμυνας Exocet ήταν από τα κορυφαία γαλλικά συστήματα της Ε.Φ. Από το 2019 σταδιακά η Ε.Φ. προχώρησε σε αντικατάσταση των συγκεκριμένων οπλικών συστημάτων με νεότερες εκδόσεις. Το 2020 ολοκληρώθηκε η προμήθεια των Mistral ΙΙΙ ενώ τον ίδιο δρόμο ακολούθησαν και οι Exocet, ο επιχειρησιακός κύκλος των οποίων μετά από αναβαθμίσεις ολοκληρώθηκε το 2023. Σύμφωνα με δημοσίευμα της γαλλικής «La Tribune», Κύπρος και Γαλλία υπέγραψαν σύμβασηγια την αγορά των αντιαεροπορικών συστημάτων Mistral (και βλημάτων παράκτιας άμυνας Exocet). Για τα Mistral το κόστος της προμήθειας είναι της τάξεως των €150 εκατομμυρίων. Όπως είχε γράψει και η «Κ», η Ε.Φ. προμηθεύτηκε το αντιαρματικό πυραυλικό σύστημα, πέμπτης γενιάς, Akeron MP, που σχεδιάζει και κατασκευάζει η ευρωπαϊκή κοινοπραξία MBDA με συμμετοχή της γαλλικής Airbus. Πρόκειται για 12 τακτικών (ελαφρά θωρακισμένων) οχημάτων Sherpa, της γαλλικής Arquus, τα οποία θα φέρουν διαμόρφωση καταστροφέα αρμάτων (tank destroyer), εξοπλισμένα με τον αντιαρματικό πύραυλο.
Η γαλλική παρουσία στο οπλοστάσιο της Ε.Φ.:
• Οι εκτοξευτές RAC 112 APILAS και MILAN III 115mm.
• Συστήματα ρουκετών ΗΟΤ-2 150mm ενσωματωμένα σε ΤΟΜΠ VAB VCAC.
• Άρματα μάχης AMX-30B2. -VAB (τέσσερις τύποι).
• Τεθωρακισμένα Οχήματα Ρυμούλκησης AMX-30D.
• Το αυτοκινούμενο πυροβόλο όπλο Mk F3 των 155 mm.
• Το ρυμουλκούμενο TRF1 155mm.
• Το MO-120-RT120mm.
• Το επιθετικό ελικόπτερο Airbus H145, το Gazelle SA-342L.
• Το περιπολικό σκάφος Esterel (Σαλαμίς) 35 μέτρων.
Πηγή: Kathimerini
Comments are closed for this post.