ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Γενικός Εισαγγελέας: Διψήφιος αριθμός καταγγελιών για κυρώσεις
																								
												
												
											Διψήφιο αριθμό καταγγελιών έχει ενώπιον της η Νομική Υπηρεσία για παραβίαση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, δήλωσε ο Γενικός Εισαγγελέας Γιώργος Σαββίδης μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής Νομικών της Βουλής, η οποία ασχολήθηκε με την αξιολόγηση των ευρημάτων που προκύπτουν από την έρευνα της Διεθνούς Κοινοπραξίας Ερευνητικών Δημοσιογράφων (ICIJ) που δημοσιεύτηκε στις 14 Νοεμβρίου 2023.
Ο εκπρόσωπος της Προεδρίας σημείωσε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης έχει ζητήσει ειδικούς από ξένη χώρα οι οποίοι θα συνδράμουν στο έργο της Αστυνομίας, ενώ τόνισε πως η Κυβέρνηση θα προχωρήσει με την δημιουργία της Ενιαίας Εποπτικής Αρχής.
Η Υπουργός Δικαιοσύνης τόνισε πως στόχος είναι να ολοκληρωθεί η διερεύνηση το συντομότερο ώστε να αποκατασταθεί το όνομα της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Μηδενική η ανοχή της Κυβέρνησης, λέει εκπρόσωπος της Προεδρίας
Ο εκπρόσωπος της Προεδρίας Χαράλαμπος Χαραλάμπους σε δηλώσεις του μετά την συνεδρία είπε πως η θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης είναι ξεκάθαρη για μηδενική ανοχή και καμία κάλυψη και καμία σκιά δεν πρέπει να μένει για τέτοια φαινόμενα.
Η απόφαση του Υπουργικού στις 28 Ιουνίου θα εφαρμοστεί πλήρως, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας Ενιαίας Εποπτικής Αρχής, είπε και σημείωσε πως κανένας και κανένα συμφέρον δεν είναι πάνω από την αξιοπιστία και τη φήμη της χώρας.
«Είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε την αξιοπιστία της χώρας μας ως κέντρο παροχής σωστών υπηρεσιών και ελκυστικό προορισμό ποιοτικών και σωστών επενδύσεων. Για αυτό ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κάλεσε ειδικούς από χώρα με τεράστια εμπειρία σε τέτοια ζητήματα για να συνδράμουν στις αστυνομικές έρευνες ώστε να μην υπάρχει καμία αμφιβολία για την αποφασιστικότητα μας να μην μείνει οποιαδήποτε σκιά γύρω από όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας και έχουμε ως καταγγελίες», είπε.
Διψήφιος αριθμός καταγγελιών, ειδική ομάδα εντός Αστυνομίας
Ο Γενικός Εισαγγελέας Γιώργος Σαββίδης μιλώντας εντός της Επιτροπής είπε πως δεν υπάρχει καμία αμφιβολία, δεδομένου του διεθνούς ενδιαφέροντος πως οι υποθέσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας θα διερευνηθούν. Όπως σημείωσε, είναι ιδιαίτερης σημασίας για τη χώρα μας να δείξει ότι συμμορφώνεται έτσι ώστε να εμπεδώσουμε στους ξένους επενδυτές ότι υπάρχει ένα νομικό πλαίσιο και ότι όποιος ξεφεύγει από αυτό υπάρχουν κυρώσεις.
Ο κ. Σαββίδης ανέφερε πως έχει φτάσει στη Νομική Υπηρεσία διψήφιος αριθμός καταγγελιών για παραβίαση των κυρώσεων από διάφορες πηγές εντός και εκτός Κύπρου και έχει συσταθεί μια ομάδα εντός της Αστυνομίας για αυτές τις καταγγελίες. Πρόσθεσε πως ετοιμάζεται μια κατάσταση στην Αστυνομία με τις τελευταίες καταγγελίες και λόγω της αύξησης των καταγγελιών αυτών αυξήθηκαν τα μέλη της ομάδας αυτής.
Ο κ. Σαββίδης είπε πως μετά τα τελευταία δημοσιεύματα πραγματοποιήθηκε μια σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο, στην οποία ήταν παρών, και στη συνέχεια μια άλλη στο Γραφείο του για συντονισμό των ενεργειών ενώ υπάρχει προγραμματισμένη και μια 3η σύσκεψη την 1η Δεκεμβρίου.
Σημείωσε πως η Κύπρος είναι μια από τις χώρες που έχει ποινικοποιήσει από το 2016 την παραβίαση των κυρώσεων που αφορούν αποφάσεις της ΕΕ ή του ΟΗΕ και είναι αυτό που μας επιτρέπει, όπως είπε, να προχωρήσουμε στη διερεύνηση των υποθέσεων.
Είπε πως είναι δύσκολο να υπάρξουν ποινικές καταδίκες για παραβιάσεις κυρώσεων αλλά σε κάποιες υπό διερεύνηση υποθέσεις φαίνεται ότι υπάρχει το υπόβαθρο για να οδηγηθούν στο Δικαστήριο.
Ενίσχυση ανακριτικής ομάδας με 4 ανακριτές
Η Υπουργός Δικαιοσύνης Αννα Κουκκίδη Προκοπίου μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής Νομικών της Βουλής είπε πως όλα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας θα διερευνηθούν με χρονικό ορίζοντα και στόχος είναι να ολοκληρωθεί αυτή η διερεύνηση το συντομότερο ώστε να αποκατασταθεί το όνομα της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Η Υπουργός είπε πως δεν παρακολουθεί τις έρευνες της Αστυνομίας αλλά την πορεία των ερευνών και τόνισε την πολύ στενή συνεργασία της Αστυνομίας με τη Νομική Υπηρεσία.
Όπως ανέφερε εντός της Επιτροπής η κ. Προκοπίου, τα πρόσφατα δημοσιεύματα δεν είναι κάτι καινούριο αλλά είναι υποθέσεις που διερευνώνται από την Αστυνομία, σημειώνοντας πως ελάχιστα ήταν τα νέα στοιχεία που προσέδωσαν τα δημοσιεύματα αυτά.
Είπε πως η ερευνητική ομάδα της Αστυνομίας ενισχύθηκε από το περασμένο Καλοκαίρι και πρόσθεσε πως θα γίνει περαιτέρω ενίσχυση της ομάδας με άλλους 4 ανακριτές. Είναι προτεραιότητα της Κυβέρνησης, διαβεβαίωσε η Υπουργός, να ολοκληρωθούν οι έρευνες και να αποκατασταθεί το όνομα της χώρας μας.
Ο Αρχηγός της Αστυνομίας Στέλιος Παπαθεοδώρου συμπλήρωσε σε αυτά που ανέφερε η Υπουργός και ο Γενικός Εισαγγελέας πως κάποια τραπεζικά ιδρύματα έχουν ήδη δεσμεύσει λογαριασμούς ατόμων που διερευνά η Αστυνομία.
Ο Πρόεδρος της Ανεξάρτητης Αρχής Κατά της Διαφθοράς Χάρης Πογιατζής είπε εντός της Επιτροπής, διαψεύδοντας κάποια σημερινά δημοσιεύματα περί παρέμβασης του Γενικού Εισαγγελέα στις έρευνες της Αρχής, πως δεν είναι ο Γενικός που σταματά τις έρευνες αλλά ο ίδιος ο Νόμος. Τόνισε πως δεν ευσταθούν τα δημοσιεύματα για παρέμβαση του κ. Σαββίδη στο έργο της Αρχής.
Πηγή: ΚΥΠΕ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
«Φιλόδοξο έργο με προκλήσεις» – Η πρώτη αντίδραση Παπαναστασίου για την εισαγωγή φυσικού αερίου
														Ενήμερο, δια επιστολής της εταιρείας Energean και του ομίλου Cyfield, είναι το Υπουργείο Ενέργειας για την πρόθεσή τους να συνεργαστούν στον τομέα εισαγωγής φυσικού αερίου από το Ισραήλ, για τις ανάγκες του πρώτου ιδιωτικού ηλεκτροπαραγωγού σταθμού στο Μαρί.
Φιλοξενούμενος στην εκπομπή Alpha Ενημέρωση, ο Υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Παπαναστασίου, χαρακτήρισε το έργο «φιλόδοξο» και εκτίμησε ότι οι δύο εταιρείες απέστειλαν την επιστολή για να λάβουν τη γνώμη του Υπουργείου Ενέργειας. Όπως σημείωσε, η Energean δραστηριοποιείται κυρίως στην ισραηλινή ΑΟΖ και έχει υποβάλει αρκετές προτάσεις στην Κυπριακή Δημοκρατία για προμήθεια φυσικού αερίου.
Ο Υπουργός Ενέργειας απαρίθμησε, κατά την άποψή του, σειρά «προκλήσεων» για την εκτέλεση του συγκεκριμένου έργου:
- 
Η κυπριακή αγορά είναι πολύ μικρή για κατανάλωση φυσικού αερίου.
 - 
Η χρήση του για ηλεκτροπαραγωγή είναι ρυπογόνα.
 - 
Θα πρέπει να ληφθεί υπόψη η κατασκευή και λειτουργία του τερματικού σταθμού φυσικού αερίου στο Βασιλικό.
 - 
Θα πρέπει να ζητηθεί αλλαγή της αναδυόμενης αγοράς από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
 - 
Θα πρέπει να γίνουν τροποποιήσεις στους κανονισμούς της ΡΑΕΚ.
 
«Εμείς δεν λέμε όχι, αλλά θα πρέπει να αξιολογηθεί. Οι προκλήσεις αφορούν την απόφαση για τον διάδρομο, τις έρευνες βυθού, την έκδοση αδειών από δύο χώρες, καθώς πρόκειται για διασυνοριακό έργο, που περνά από μια ΑΟΖ σε άλλη ΑΟΖ και υπάρχουν σημεία προσαιγιάλωσης. Υπάρχουν πολλές άδειες και πολύς όγκος εργασίας που πρέπει να ολοκληρωθεί. Δεν μπορεί να γίνει άμεσα αποδεκτό χωρίς μελέτη από το Υπουργείο», τόνισε ο Υπουργός.
Ερωτηθείς αν η αναφορά αυτή περιλαμβάνει όλα όσα έπρεπε να γίνουν και δεν έγιναν για την ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου-Ελλάδας μέσω του αγωγού Great Sea Interconnector, ο Υπουργός Ενέργειας επισήμανε ότι η διαδικασία εξασφάλισης αδειών για τοποθέτηση αγωγού φυσικού αερίου στον βυθό είναι ακόμη πιο απαιτητική για περιβαλλοντικούς λόγους.
«Είναι μια πρόκληση που αφορά τις δύο εταιρείες, τα όποια ρίσκα αναλαμβάνονται από αυτές, ενώ εμείς στο Υπουργείο απλώς έχουμε ενημερωθεί ώστε να το εξετάσουμε στο πλαίσιο της αναδυόμενης αγοράς», κατέληξε.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Το Κίνημα Άλμα προειδοποιεί για οικονομικούς και θεσμικούς κινδύνους από την είσοδο της Cyta στην αγορά ηλεκτρισμού
														Επιφυλάξεις εκφράζει το Κίνημα Άλμα – Πολίτες για την Κύπρο σχετικά με την παραχώρηση άδειας στη Cyta να δραστηριοποιηθεί στον τομέα της ενέργειας μέσω της δημιουργίας της Cyta Power. Όπως αναφέρει, η Κύπρος διαθέτει ήδη μια 100% κρατική εταιρεία ηλεκτρισμού, την ΑΗΚ, και η δημιουργία δεύτερης κρατικής επιχείρησης για να την ανταγωνιστεί συνιστά «θεσμική και οικονομική πρωτοτυπία made in Cyprus».
Σε ανακοίνωσή του, το Κίνημα Άλμα επικαλείται τις κατευθυντήριες γραμμές του ΟΟΣΑ, οι οποίες προβλέπουν ενιαία στρατηγική ιδιοκτησίας για τις κρατικές επιχειρήσεις, υπογραμμίζοντας ότι η Κυβέρνηση οφείλει να εξηγήσει τη λογική αυτής της επιλογής.
Επιπλέον, γίνεται αναφορά και στην πρόσφατη έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, σύμφωνα με την οποία η Cyta είχε επιχειρήσει να δραστηριοποιηθεί στην αγορά ηλεκτρισμού χωρίς νόμιμη εξουσιοδότηση, με προβλεπόμενες δαπάνες ύψους 375 εκατ. ευρώ και συνεργασίες με ιδιώτες παραγωγούς. Το Κίνημα προειδοποιεί ότι ένα τέτοιο μοντέλο ενδέχεται να εξυπηρετήσει ιδιώτες αντί του δημοσίου συμφέροντος και να αυξήσει τους οικονομικούς κινδύνους για το κράτος. Αντί για ανταγωνισμό μεταξύ δύο κρατικών οργανισμών, το Άλμα προτείνει τη συνεργασία Cyta και ΑΗΚ σε έργα όπως οι έξυπνοι μετρητές και η ψηφιοποίηση ενεργειακών υπηρεσιών, ώστε να επιτευχθούν συνέργειες και να προστατευτεί το δημόσιο χρήμα.
«Αντί η Κυβέρνηση να επικεντρωθεί στα πραγματικά προβλήματα της αγοράς ηλεκτρισμού, όπως η αποτυχία της λεγόμενης ανταγωνιστικής αγοράς, οι καθυστερήσεις στα έργα του Βασιλικού και η απουσία ρύθμισης για τα υπερκέρδη των ιδιωτών παραγωγών, επιδίδεται σε ενεργειακές αλχημείες, δημιουργώντας τη Cyta Power. Αντί να διορθώσει μια στρεβλή αγορά που επιβαρύνει πολίτες και μικρομεσαίους, κινδυνεύει να την περιπλέξει περαιτέρω, μετατρέποντας ένα τηλεπικοινωνιακό ίδρυμα σε ενεργειακό παίκτη χωρίς αποστολή, στρατηγική ή δημόσιο όφελος», επισημαίνει το Άλμα.
50 +1 χρόνια μετά
Ο Ερντογάν καταγγέλλει “ιμπεριαλισμό” – Νέες προκλητικές αναφορές για την Κύπρο στη Σύνοδο του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας
- 
																	
										
																			ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ4 days agoΤουφάν Δεν μπορείτε να μας κάνετε να αγαπήσουμε τον Ερντογάν!
 - 
																	
										
																			#exAformis1 week ago8κομματική βουλή δείχνει η δημοσκόπηση
 - 
																	
										
																			#exAformis1 week ago#exAformis | Εκ φύσεως Πολιτικός — με τον Μάριο Πουλλικκά, Δευτέρα 27/10 στις 7μμ
 - 
																	
										
																			Βουλευτικές Εκλογές 20263 weeks agoΜΕΓΑΛΗ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΓΙΑ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ 2026, ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ 2028 ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΩΝ
 - 
																	
										
																			Άρθρα Χάρη Θεραπή1 week agoΗ ψευδαίσθηση Ερχιουρμάν: προοδευτικός λόγος ή καμουφλαρισμένος εθνικισμός;
 - 
																	
										
																			Βουλευτικές Εκλογές 20261 week agoΔΗΚΟ – Αποστόλου: Οι όροι για κοινή πορεία στις εκλογές 2026
 - 
																	
										
																			#exAformis1 week agoΣύγκριση αποτελεσμάτων Ιουνίου – Οκτωβρίου 2025
 - 
																	
										
																			ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ1 week agoΛευκωσία – Παρίσι σε τροχιά στρατηγικής συμμαχίας: Σύντομα στην Κύπρο ο Μακρόν
 

									
									
									
									
									
									
														