Think Tank
Γιατί είναι αδύνατος κάποιος συμβιβασμός στην Ουκρανία
του Σταύρου Χατζηγιάννη*
Τις τελευταίες βδομάδες, παρατηρείται μια εντεινόμενη συζήτηση για την προοπτική ειρήνης στην Ουκρανία. Ο λόγος που αυτή η συζήτηση έχει ενταθεί τον τελευταίο μήνα, είναι η εκλογή του Donald Trump στην Αμερικανική προεδρία. Ο 47ος πρόεδρος των ΗΠΑ, έχει δηλώσει επανειλημμένα την πρόθεση του για εξεύρεση μιας ειρηνικής λύσης στο πόλεμο μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας. Παρά τις προθέσεις του νέου Αμερικανού προέδρου, η εκτίμηση μας είναι πως δεν υπάρχει χρυσή τομή για εξεύρεση ειρήνης στην Ουκρανία, και ότι ο πόλεμος έχει ακόμα χρόνια να διανύσει, με πολύ υψηλές πιθανότητες για περαιτέρω κλιμάκωση και διεύρυνση του. Στόχος του σύντομου αυτού άρθρου, είναι η παράθεση και ανάλυση των αντικειμενικών παραγόντων που καθιστούν την συνέχιση και κλιμάκωση του πολέμου σχεδόν αναπόφευκτη.
Ο πρωτογενής λόγος πίσω από την αδυσώπητη φύση αυτής της σύρραξης, είναι η ίδια η γεωγραφία της Ευρωπαϊκής ηπείρου. Η Μεγάλη Ευρωπαϊκή Πεδιάδα ξεκινά από τις Ατλαντικές ακτές της Γαλλίας, και φτάνει μέχρι τα Ουράλια Όρη. Οι πεδιάδες είναι εξαιρετικά χρήσιμες για δύο βασικές ανθρώπινες δραστηριότητες, για αγροκαλλιέργεια και για προελάσεις στρατευμάτων. Η απουσία ουσιαστικών γεωγραφικών διαχωριστικών χαρακτηριστικών, όπως για παράδειγμα οροσειρές, οροπέδια ή θαλασσών, καθιστά όλα τα κράτη που βρίσκουν εαυτούς στην ευρύτερη αυτή γεωγραφική έκταση ανασφαλή ως προς τα γειτονικά τους. Δεν είναι καθόλου τυχαίο άλλωστε που τόσοι μεγάλοι πόλεμοι (Μεγάλος Πόλεμος του Βορρά, 7ετής Πόλεμος, Ναπολεόντειοι Πόλεμοι, Πρώτος Παγκόσμιος, Δεύτερος Παγκόσμιος κτλ.) έλαβαν χώρα ως επί το πλείστων σε αυτή τη Μεγάλη Ευρωπαϊκή Πεδιάδα. Έτσι και σήμερα, παρατηρούμε για ακόμα μια φορά ένα μεγάλης κλίμακας πόλεμο στο συγκεκριμένο γεωγραφικό χώρο. Ειδικά εκ μέρους της Ρωσίας, που βρίσκεται αντιμέτωπη με μια Πανευρωπαϊκή και Διατλαντική Συμμαχία εναντίον της, μια ΝΑΤΟική Ουκρανία αποτελεί στυγνό υπαρξιακό κίνδυνο. Από την άλλη, εκ μέρους της Ευρώπης, και λόγω του μεγάλου γεωγραφικού μεγέθους της Ουκρανίας (ειδικά σε γεωγραφικό μήκος) μια απορρόφηση της Ουκρανίας από την Ρωσία, θα σημάνει την αντιστροφή των στρατηγικών όρων στην Ευρωπαϊκή ήπειρο, με την πρωτοβουλία να περνά πλέον από το ΝΑΤΟ στη Ρωσία. Εδώ το μόνο που χρειάζεται να αναφέρω, είναι πως η Ουκρανία εκτείνεται από ανατολικά προς δυτικά για πάνω από 1300 χιλιόμετρα, περισσότερα δηλαδή από Πολωνία και Γερμανία μαζί.
Σε δεύτερη φάση, μια πιθανή επικράτηση της Ρωσίας στην Ουκρανία, θα σημαίνει αυτόματα τη δημιουργία μιας νέας Ρωσικής Αυτοκρατορίας. Η απώλεια της Ουκρανίας τις τελευταίες τρεις και κάτι δεκαετίες, έχει αφήσει τη Ρωσία συρρικνωμένη, περιορισμένη σχεδόν στην Ασιατική ήπειρο, φτωχότερη, και πάνω από όλα, ευάλωτη στις δυτικές πιέσεις. Με την Ουκρανία ξανά στο παραδοσιακό της ρόλο σαν Μικρή και Νέα Ρωσία (έτσι λέγονταν τα Ουκρανικά εδάφη τους προηγούμενους αιώνες) η καινούργια Μεγάλη Ρωσία του 21ου αιώνα αυτόματα αποκαθίσταται έως υπερδύναμη. Με την αποκατάσταση του παραδοσιακού στρατηγικού βάθους της Ρωσίας εν σχέση με το δυτικό της τμήμα, οι πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες της Κεντρικής Ασίας και του Καυκάσου δεν θα έχουν πλέον καμία επιλογή παρά από το να ευθυγραμμιστούν απόλυτα με τις πολιτικές του Κρεμλίνου, αφού πλέον η συλλογική Δύση, θα έχει απολέσει τον Ουκρανικό μοχλό πίεσης και ως αποτέλεσμα θα έχει δραματικά μειωμένη δυνατότητα για άσκηση πιέσεων εις βάρος της Ρωσίας. Εδώ πρέπει να υπερτονιστεί το γεγονός ότι τα κράτη της Κεντρικής Ασίας και του Καυκάσου δεν έχουν καμία απολύτως γεωγραφική πρόσβαση προς τη δύση, κάτι που δεν συμβαίνει με την Ουκρανία. Η αποκατάσταση των εδαφών της τέως Σοβιετικής Ένωσης και της παραδοσιακής Ρωσικής Αυτοκρατορίας κάτω από τον στρατιωτικό και οικονομικό έλεγχο της Μόσχας θα σημαίνει μια τεράστια αύξηση όλων των συντελεστών κρατικής ισχύος για την Ευρασιατική χώρα. Τα πάντα, από έκταση, πρώτες ύλες, πληθυσμό, διευρυμένη αγορά, ένοπλες δυνάμεις, στρατηγικό βάθος και γόητρο, θα ενισχυθούν δραματικά για τη Ρωσία.
Οι Αμερικανοί, και ακόμα περισσότερο, οι Ευρωπαίοι τους σύμμαχοι, κατανοούν πλήρως όλα τα πιο πάνω και είναι ακριβώς για αυτό το λόγο που είναι αποφασισμένοι να στείλουν μέχρι και τον τελευταίο Ουκρανό στο μέτωπο κατά του Ρωσικού στρατού. Επιπρόσθετα, είναι διατεθειμένοι να στείλουν οπλικά συστήματα, εκατοντάδες δισεκατομμύρια, και κάθε μορφής ενίσχυση προς την Ουκρανία με την ελπίδα είτε να αναχαιτίσουν τη Ρωσία ή έστω να την καθυστερήσουν στο μέγιστο δυνατό βαθμό. Οι δυτικές ανησυχίες για πιθανή Ρωσική επικράτηση είναι τόσο έντονες, που διάφοροι Δυτικοί αξιωματούχοι περιστασιακά αναφέρονται στην προοπτική αποστολής Ευρωπαίων στρατευμάτων στην Ουκρανία, αφού πρέπει να θεωρηθεί ουσιαστικά βέβαιο, πως οι Ουκρανοί δεν είναι δυνατό να συγκρατήσουν τις Ρωσικές δυνάμεις στο διηνεκές. Η σοβαρότητα της κατάστασης, υπογραμμίζεται ακόμη πιο έντονα εάν κάποιος αναλογιστεί το ότι ηγέτες όπως οι Μακρόν, Στάρμερ κτλ, αντιλαμβάνονται πλήρως το πόσο αρνητικά οι ίδιες τους οι κοινωνίες θα αντιμετωπίσουν μια τέτοια εξέλιξη. Οι κοινωνίες της δυτικής Ευρώπης, είναι συνηθισμένες να ανησυχούν για πρόωρες συντάξεις, πληρωμένες διακοπές, τιμές ακινήτων, αλλά φυσικά και για τα θέματα των ΛΟΑΤΚΙ, όχι για το πόσες και ποιες μεραρχίες θα σταλούν στο Ανατολικό μέτωπο για να αντιμετωπίσουν τον πλέον υπερεξοπλισμένο και μπαρουτοκαπνισμένο Ρωσικό στρατό. Αυτό το τελευταίο σημείο είναι που μας ωθεί στο συμπέρασμα ότι ένας από τους στόχους της έγκρισης χρήσεως ΝΑΤΟικών πυραύλων κατά στόχων μέσα στο Ρωσικό έδαφος, είναι ακριβώς για να αναγκάσει τους Ρώσους σε αντίποινα ενωτίων επίσημων ΝΑΤΟικών εδαφών και στόχων, ούτως ώστε οι ηγεσίες των διαφόρων Ευρωπαϊκών κρατών να έχουν πιο εύκολο έργο στο να εξηγήσουν στους πολίτες τους γιατί πρέπει να προχωρήσουν σε αποστολή στρατευμάτων στην Ουκρανία.
Όλες οι πιο πάνω ενέργειες των δυτικών κρατών, συνηγορούν στο ότι το ΝΑΤΟ προετοιμάζεται και σχεδιάζει για ένα πόλεμο που όχι μόνο θα διαρκέσει για αρκετά ακόμα χρόνια, αλλά και θα επεκταθεί πέρα από τα όρια της σημερινής Ουκρανίας. Από την άλλη, οι ενέργειες της Μόσχας, μας δείχνουν ακριβώς το ίδιο. Το Ρωσικό κράτος έχει αυξήσει δραματικά τις στρατιωτικές τους δαπάνες, και έχει ανεβάσει τα επίπεδα στρατιωτικής παραγωγής σε πολύ υψηλά επίπεδα με προοπτική και σχεδιασμούς για ακόμα περισσότερα το επόμενα χρόνια. Σε επίπεδο ανθρώπινου δυναμικού, η Ρωσία επιστρατεύει χιλιάδες επαγγελματίες/εθελοντές κάθε μήνα και κτίζει πολυάριθμές εφεδρείες. Δεν είναι δυνατό η Ρωσία να έχει κάνει όλες αυτές τις επενδύσεις για να αρκεστεί με το 20% της Ουκρανίας. Υπάρχουν φυσικά, και οι επίσημες δηλώσεις των Ρώσων αξιωματούχων, που απερίφραστα μας ξεκαθαρίζουν ότι η Ειδική Στρατιωτική Επιχείρηση όπως την ονομάζουν, θα ολοκληρωθεί μόνο όταν επιτευχθούν όλοι οι αρχικοί και δεδηλωμένοι της στόχοι, που εμμέσως πλην σαφώς, απαιτούν πλήρη έλεγχο, έστω και έμμεσα, ολόκληρης της Ουκρανίας.
Ακόμα ένας λόγος που είναι εξαιρετικά δύσκολο να εκτονωθεί ο Ουκρανικός πόλεμος, είναι το γεγονός ότι ακόμα και οι εξωγενείς παράγοντες δεν το ευνοούν. Κατ’αρχήν, ακόμα και εάν η διακυβέρνηση Τραμπ είναι διατεθειμένη να κάνει κάποιες υποχωρήσεις προς την Ρωσία για κλείσιμο του μεγάλου αυτού μετώπου με στόχο την συγκέντρωση των Αμερικανικών πόρων προς Ιρανικές και Κινεζικές κατευθύνσεις, είναι ουσιαστικά αδύνατο να φανταστούμε ένα σενάριο κάτω από το οποίο θα είναι διατεθειμένοι να κάνουν τις υποχωρήσεις που η Ρωσία φαίνεται πως απαιτεί. Από την άλλη πλευρά, το Πεκίνο, σε περίπτωση που αντιληφθεί ότι υπάρχει έστω και μικρή πιθανότητα συνεννόησης μεταξύ ΗΠΑ-Ρωσίας, τότε το ίδιο θα σπεύσει προς την Μόσχα με κάποια πρόταση που θα είναι ευνοϊκότερη για τους Ρώσους σε σχέση με αυτή που τυχόν να είναι ικανοί να προσφέρουν οι Αμερικανοί, για τον απλούστατο λόγο ότι όποια πιθανή συνεννόηση μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας θα αποτελεί εφιαλτική εξέλιξη για τα Κινεζικά συμφέροντα.
Εν τέλει, υπάρχει και το ζήτημα της πρακτικής εφαρμογής μιας εκεχειρίας χωρίς την οριστική διευθέτηση των ζητημάτων που εκκρεμούν. Η εύθραυστη φύση τέτοιων συμφωνιών, αποδεικνύεται ξεκάθαρα και πάλι στη Συρία. Καθώς συγγράφεται αυτό το άρθρο, ο πόλεμος στη Συρία που ήταν παγωμένος για τέσσερα περίπου χρόνια, φαίνεται να αναφλέγεται ξαφνικά και πάλι μετά από μία μεγάλη επίθεση των διαφόρων Τζιχαντιστικών ομάδων που εδώ και χρόνια είχαν περιοριστεί στην επαρχία του Idlib, στηριζόμενοι από την Τουρκία. Γενικότερα, θα μπορούσαμε να ισχυριστούμε, ότι τα υψηλά πολιτικά ζητήματα, επιλύονται μόνο με την οριστική επικράτηση της μιας ή της άλλης πλευράς.
*Ο Σταύρος Χατζηγιάννης είναι πολιτικός επιστήμονας
Think Tank
Τα πολλαπλά μηνύματα Τραμπ μέσω της επίθεσης στη Βενεζουέλα: Προειδοποίηση προς Κίνα, Ρωσία, Ιράν και Κούβα
Του ΔΗΜΗΤΡΗ Γ. ΑΠΟΚΗ* – Αθήνα
Πριν λίγες ώρες, πολλαπλές εκρήξεις ταρακούνησαν το Καράκας και άλλες περιοχές της Βενεζουέλας, με την κυβέρνηση Μαδούρο να κατηγορεί τις Ηνωμένες Πολιτείες για επιθέσεις σε πολιτικές και στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Οι επιθέσεις έγινα σε κρίσιμα σημεία όπως το Φορτ Τιούνα και η Αεροπορική Βάση Λα Καρλότα, συνοδευόμενες από πτήσεις αεροσκαφών σε χαμηλό ύψος και σειρήνες αεροπορικού συναγερμού.
Ο Πρόεδρος Τραμπ ανακοίνωσε ότι οι αμερικανικές δυνάμεις συνέλαβαν τον Nicolás Maduro μαζί με τη σύζυγό του και τους μετέφεραν εκτός χώρας, χαρακτηρίζοντας την επιχείρηση ως «μεγάλης κλίμακας επίθεση» που ολοκληρώθηκε με επιτυχία σε συνεργασία με τις αρχές επιβολής του νόμου των ΗΠΑ.
- Αυτή η επιχείρηση σηματοδοτεί σημαντική κλιμάκωση στις σχέσεις ΗΠΑ-Βενεζουέλας, υποδηλώνοντας τη δογματική αλλαγή στην Εθνική Στρατηγική Ασφαλείας (NSS) των ΗΠΑ και στέλνοντας σαφή μηνύματα προς παγκόσμιους αντιπάλους όπως η Κίνα, η Ρωσία, το Ιράν και η Κούβα.
Η σύλληψη και απομάκρυνση του Μαδούρο ενισχύει αυτή την κλιμάκωση, αποτελώντας κομβικό σημείο στην προσπάθεια αποσταθεροποίησης του καθεστώτος.
Αυτή η επίθεση υποδηλώνει επιστροφή σε μια πιο επιθετική προσέγγιση «America First», βασισμένη στο Δόγμα Μονρόε, το οποίο ιστορικά θεωρούσε τη Λατινική Αμερική ως σφαίρα επιρροής των ΗΠΑ.
- Οι συμμαχίες της Βενεζουέλας με αντίπαλες δυνάμεις – η στρατιωτική παρουσία της Ρωσίας, οι οικονομικές επενδύσεις της Κίνας που υπερβαίνουν τα 60 δισεκατομμύρια δολάρια, οι συνεργασίες πετρελαίου με το Ιράν και η στενή σχέση με την Κούβα – ενοχλούσαν εδώ και καιρό την Ουάσινγκτον.
Στοχεύοντας στρατιωτικά assets και καταλήγοντας στη σύλληψη του Μαδούρο, οι ΗΠΑ φαίνεται να επιδιώκουν αποσταθεροποίηση του καθεστώτος, ασφάλεια πόρων (η Βενεζουέλα κατέχει τα μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου παγκοσμίως) και αντιμετώπιση ξένης επιρροής.
Αυτό ευθυγραμμίζεται με την προ της επίθεσης συγκέντρωση 15.000 στρατευμάτων και ναυτικών δυνάμεων στην Καραϊβική από τον Τραμπ, παρουσιάζοντας την ενέργεια ως μέρος ευρύτερης εκστρατείας κατά της ναρκοδιακίνησης και της λαθρεμπορίας, που έχει ήδη προκαλέσει πάνω από 115 θανάτους από επιθέσεις σε σκάφη.
- Στρατηγικά, αυτή η επιχείρηση μπορεί να επαναπροσδιορίσει τις προτεραιότητες της NSS, ανυψώνοντας την ασφάλεια του ημισφαιρίου σε κεντρικό πυλώνα.
- Μια επιτυχής παρέμβαση, όπως η σύλληψη Μαδούρο, μπορεί να εξασφαλίσει αλυσίδες εφοδιασμού, να μειώσει πιέσεις μετανάστευσης (πάνω από 7 εκατομμύρια Βενεζουελάνοι έχουν φύγει από το 2014) και να ενισχύσει την ενεργειακή ανεξαρτησία εν μέσω παγκόσμιας αστάθειας πετρελαίου.
Ωστόσο, εγκυμονεί κινδύνους υπερεπέκτασης: οι δυνάμεις των ΗΠΑ είναι ήδη τεντωμένες σε υποστήριξη Ουκρανίας, επιχειρήσεις Μέσης Ανατολής και αποτροπή στον Ειρηνικό. Οι Δημοκρατικοί στο Κογκρέσο έχουν επικρίνει τις επιθέσεις ως μη εξουσιοδοτημένη κλιμάκωση, με πρόταση ψηφισμάτων για περιορισμό περαιτέρω ενεργειών.
Η δήλωση έκτακτης ανάγκης και σχέδια κινητοποίησης του Μαδούρο μπορεί να εμπλέξουν υποστήριξη από Κούβα ή Ρωσία, περιπλέκοντας τους στόχους των ΗΠΑ και αυξάνοντας τα κόστη άμυνας – ωστόσο, η σύλληψή του περιορίζει σημαντικά αυτές τις δυνατότητες αντίστασης.
- Σε όρους NSS, αυτό υπογραμμίζει μετάβαση προς «ειρήνη μέσω ισχύος», δίνοντας προτεραιότητα σε κινητικές ενέργειες έναντι διπλωματίας, που μπορεί να τεντώσει συμμαχίες του ΝΑΤΟ επιφυλακτικές απέναντι στη μονομερή δράση των ΗΠΑ.
Το μήνυμα της επίθεσης προς τους παγκόσμιους αντιπάλους είναι βαθύ, ενισχύοντας την αμερικανική κυριαρχία στο διεθνές σύστημα και αποτρέποντας πολυπολικές προκλήσεις.
Προς την Κίνα, σηματοδοτεί μη ανοχή σε εισχωρήσεις στην πίσω αυλή της Αμερικής, υπονοώντας παρόμοια αποφασιστικότητα στην Ασία. Ο ρόλος του Πεκίνου ως μεγαλύτερου πιστωτή της Βενεζουέλας, με τεράστια συμφέροντα σε πετρέλαιο και υποδομές, τοποθετεί τον Μαδούρο ως αντίβαρο στην αμερικανική ηγεμονία.
- Διαταράσσοντας αυτούς τους δεσμούς μέσω βίας, η Ουάσινγκτον δηλώνει ετοιμότητα να υπερασπιστεί οικονομικά και στρατηγικά συμφέροντα, αντικατοπτρίζοντας πιθανά σενάρια για Ταϊβάν ή Νότια Κινεζική Θάλασσα.
Η στρατιωτικοποίηση αμφισβητούμενων νησιών και προκλητικές ασκήσεις της Κίνας μπορεί να αντιμετωπίσουν ενισχυμένες αμερικανικές αντιδράσεις εάν ο Μαδούρο αποδυναμωθεί, ενθαρρύνοντας συμμαχίες όπως το QUAD. Αντίθετα, ένα αδιέξοδο στη Βενεζουέλα μπορεί να εκθέσει αμερικανικές αδυναμίες, ενθαρρύνοντας το Πεκίνο να επιταχύνει πρωτοβουλίες παγκόσμιας επιρροής, υπονομεύοντας την τάξη βασισμένη σε κανόνες.
Προς τη Ρωσία, η ενέργεια εν μέσω του αδιεξόδου της στην Ουκρανία μεταφέρει ότι η προβολή ισχύος στο Δυτικό Ημισφαίριο θα αντιμετωπίσει άμεσες συνέπειες, αμφισβητώντας προσπάθειες της Μόσχας να διαρρήξει το μεταψυχροπολεμικό σύστημα. Η προμήθεια όπλων, πυραύλων S-300 και συμβούλων στη Βενεζουέλα καθιστά τη χώρα εφαλτήριο κατά της αμερικανικής ηγεμονίας.
- Οι επιθέσεις απειλούν άμεσα αυτά τα assets, υποδηλώνοντας ότι η Ρωσία δεν μπορεί να προβάλλει ισχύ ανεξέλεγκτα. Αυτό αντηχεί την αμερικανική υποστήριξη στην Ουκρανία, όπου αμερικανικά όπλα έχουν αμβλύνει ρωσικές προόδους. Ο Πούτιν μπορεί να δει παραλληλισμούς, φοβούμενος κλιμάκωση αμερικανικής εμπλοκής στην Ανατολική Ευρώπη.
Ο συγχρονισμός – εν μέσω σταματημένων ειρηνευτικών συνομιλιών Ουκρανίας – υποδηλώνει σκληρότερη στάση Τραμπ, πιθανώς συνδέοντας παραχωρήσεις Βενεζουέλας με ρωσικές αποχωρήσεις αλλού. Ωστόσο, κινδυνεύει κλιμάκωση: η Ρωσία μπορεί να ανταποδώσει οπλίζοντας δυνάμεις Βενεζουέλας ή με κυβερνοεπιθέσεις σε αμερικανικές υποδομές.
Το Ιράν λαμβάνει παρόμοιο μήνυμα αποτροπής. Οι ανταλλαγές drone και πετρελαίου με τη Βενεζουέλα παρακάμπτουν αμερικανικές κυρώσεις, υποστηρίζοντας και τα δύο καθεστώτα κατά της απομόνωσης. Η επίθεση διαταράσσει αυτόν τον άξονα, προειδοποιώντας το Ιράν κατά επέκτασης δικτύου proxies στη Λατινική Αμερική, όπου λειτουργούν ομάδες όπως η Χεζμπολάχ.
- Ο Πρωθυπουργός Νετανιάχου έχει δηλώσει ότι το Ιράν εξάγει τρομοκρατία στη Βενεζουέλα σε συνεργασία με το καθεστώς Μαδούρο, τονίζοντας κινδύνους για την ασφάλεια του ημισφαιρίου. Εν μέσω εντάσεων Μέσης Ανατολής – ισραηλινές επιθέσεις σε ιρανικά assets και αμερικανική ναυτική παρουσία στον Κόλπο – αυτό υπογραμμίζει ετοιμότητα Ουάσινγκτον για προληπτικές απειλές παγκοσμίως.
Για το Ιράν, που επιδιώκει πυρηνικές φιλοδοξίες ή υποστηρίζει επιθέσεις Χούθι σε ναυτιλία, η επίθεση στη Βενεζουέλα σηματοδοτεί πιθανές κινητικές αμερικανικές απαντήσεις, ενθαρρύνοντας ίσως αποκλιμάκωση ή ενισχυμένες συμμαχίες με Κίνα και Ρωσία.
Ιδιαίτερα κρίσιμο είναι το μήνυμα προς την Κούβα, τον στενότερο σύμμαχο της Βενεζουέλας στην περιοχή. Η Αβάνα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από φθηνό πετρέλαιο Βενεζουέλας για την ενέργειά της, ενώ χιλιάδες Κουβανοί ιατροί και στρατιωτικοί/πληροφοριακοί σύμβουλοι βρίσκονται στη Βενεζουέλα.
- Η αποσταθεροποίηση ή πτώση του Μαδούρο θα μπορούσε να διακόψει αυτές τις ροές, επιδεινώνοντας την οικονομική κρίση στην Κούβα και θέτοντας σε κίνδυνο Κουβανούς πολίτες.
Ο Πρόεδρος Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ κατήγγειλε αμέσως την επίθεση ως «εγκληματική» και «κρατικό τρομοκρατία», καλώντας για διεθνή καταδίκη. Αυτό το μήνυμα ενισχύει την αποτροπή κατά της Κούβας, υπενθυμίζοντας ιστορικές εντάσεις (όπως η Κρίση των Πυραύλων) και προειδοποιώντας ότι η υποστήριξη αντιπάλων καθεστώτων στο ημισφαίριο δεν θα γίνει ανεκτή, ενισχύοντας την αμερικανική ηγεμονία στην Καραϊβική.
- Συμπερασματικά, η αμερικανική επίθεση στη Βενεζουέλα, που κορυφώθηκε με τη σύλληψη και απομάκρυνση του Μαδούρο όπως ανακοίνωσε ο Πρόεδρος Τραμπ, αντιπροσωπεύει κομβική εξέλιξη στην NSS, δίνοντας έμφαση σε προληπτική υπεράσπιση ημισφαιρικών συμφερόντων εν μέσω ανταγωνισμού μεγάλων δυνάμεων.
Προβάλλει ισχύ προς Κίνα, Ρωσία, Ιράν και Κούβα, αποτρέποντας παγκόσμιες φιλοδοξίες τους δείχνοντας αμερικανική αποφασιστικότητα. Ωστόσο, η επιτυχία εξαρτάται από αποφυγή παρατεταμένης σύγκρουσης, που μπορεί να υπονομεύσει αξιοπιστία και πόρους.
Καθώς ξεδιπλώνονται διεθνείς αντιδράσεις, αυτή η ενέργεια μπορεί να επαναπροσδιορίσει πολυπολικές δυναμικές, είτε ενισχύοντας αμερικανική πρωτοκαθεδρία είτε επιταχύνοντας συμμαχίες αντιπάλων.
* Ο Δημήτρης Γ. Απόκης, είναι Διεθνολόγος, με ειδίκευση στην Αμερικανική Εξωτερική Πολιτική, Γεωπολιτική και Διεθνή Οικονομία. Απόφοιτος των πανεπιστημίων The American University, School of International Service, και The Johns Hopkins University, The Paul H. Nitze, School of Advanced International Studies της Ουάσιγκτον. Είναι μέλος του The International Institute for Strategic Studies, του Λονδίνου. Ως Δημοσιογράφος, υπήρξε επί σειρά ετών διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο, στο Στέητ Ντιπάρτμεντ και στο Αμερικανικό Πεντάγωνο.
Think Tank
Η φωτογραφία του αίσχους
Η “φωτογραφία του αίσχους” της τουρκικής προπαγάνδας — που επί δεκαετίες παρουσιαζόταν ως τεκμήριο ελληνοκυπριακής αγριότητας, με μια δολοφονημένη μητέρα και τα παιδιά της μέσα σε μπανιέρα — αποδομείται πλήρως χρόνια αργότερα από την ίδια την πηγή της: τη μαρτυρία του Τούρκου φωτογράφου που τη δημιούργησε.
Η αποκάλυψη ήρθε μέσα από τη μαρτυρία που κατέθεσε ο ίδιος στον μακαριστό δημοσιογράφο Κώστα Γεννάρη, ανατρέποντας το αφήγημα που συστηματικά αναπαρήχθη από το τουρκικό κράτος, τα μέσα ενημέρωσης και διεθνή φόρα. Σύμφωνα με τη μαρτυρία, η φωτογραφία σκηνοθετήθηκε και αποκόπηκε από το πραγματικό της πλαίσιο, ώστε να εξυπηρετήσει συγκεκριμένους προπαγανδιστικούς στόχους: την ενοχοποίηση των Ελληνοκυπρίων και τη νομιμοποίηση της τουρκικής εισβολής και κατοχής.
Η υπόθεση αυτή δεν αφορά απλώς μία εικόνα. Αποκαλύπτει τον μηχανισμό της προπαγάνδας, τη δύναμη της εικόνας ως πολιτικού όπλου και τη μακρόχρονη ζημιά που προκαλεί η παραπληροφόρηση όταν εδραιώνεται ως «ιστορική αλήθεια». Παράλληλα, φωτίζει τον ρόλο της ερευνητικής δημοσιογραφίας και ανθρώπων όπως ο Κώστας Γεννάρης, που επέμειναν στην τεκμηρίωση και την αποκάλυψη, ακόμη κι όταν αυτή ερχόταν σε σύγκρουση με κατεστημένα αφηγήματα.
Σήμερα, η μαρτυρία αυτή λειτουργεί ως ιστορική αποκατάσταση και υπενθύμιση ότι η αλήθεια μπορεί να καθυστερεί, αλλά δεν σβήνει. Και ότι η μνήμη, όταν στηρίζεται σε τεκμήρια και όχι σε κατασκευές, παραμένει το ισχυρότερο αντίβαρο στην προπαγάνδα.
Think Tank
Το πραξικόπημα των ΤΚ το 1963 | Μία εκπομπή ντοκουμέντο
Στη εκπομπή “Ενδελεχώς” με τον Χρήστο Ιακώβου στην τηλεόραση του Vouli.TV, φιλοξενήθηκε ο δημοσιογράγος Σπύρος Κέττηρος σε μία συζήτηση για το πραξικόπημα των Τουρκοκυπρίων το 1963 και τις επιπτώσεις του.
Πρώτη μετάδοση 27/2/2020
-
Βουλευτικές Εκλογές 20261 month agoΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΠΡΟΘΕΣΗΣ ΨΗΦΟΥ ΓΙΑ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ 2026
-
#exAformis1 month ago#exaformis – Ζούμε στην πιο ενδιαφέρουσα χώρα! Vol. 3 | Παρασκευή 05/12 στις 7μμ
-
ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ2 weeks agoΤο ερώτημα για την Holguín για την UNFICYP και η υπόθεση της Μάμμαρι: γιατί δέχθηκαν επίθεση δύο Ελληνοκύπριοι αγρότες;
-
Think Tank3 weeks agoΣομαλιλάνδη: το νέο μέτωπο Ισραήλ–Τουρκίας
-
Βουλευτικές Εκλογές 20261 month agoΠαραίτηση-έκπληξη: Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος των Οικολόγων ξεκινά δικό του πολιτικό σχήμα
-
#exAformis4 weeks ago#ExAformis – Το ΑΛΜΑ στο δρόμο προς τις εκλογές | Παρασκευή 19/12 στις 7μμ
-
#exAformis4 weeks ago#ExAformis – Αποτελέσματα Διαδικτυακής Δημοσκόπησης | Τετάρτη 17/12 στις 7μμ
-
Off the Record1 month agoΣτάθμευση Κυπριακών μαχητικών αεροσκαφών στο σύμμαχο μας Ισραήλ
-
Off the Record2 weeks agoΕκλογές 2026: Το ποτάμι δεν γυρίζει ΠΙΣΩ…
-
Άρθρα Χάρη Θεραπή7 days agoΠώς στήνεται ένα πολιτικό «viral σκάνδαλο»

