Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πλήρη αλληλεγγύη στην Κύπρο εξέφρασε η Πρόεδρος Κομισιόν από το βήμα του ΕΚ

Avatar photo

Published

on

Πλήρη αλληλεγγύη στην Κύπρο εξέφρασε η Πρόεδρος Κομισιόν από το βήμα του ΕΚ – «Η ασφάλειά σας είναι η ασφάλειά μας» το μήνυμά της

Στεκόμαστε σε πλήρη αλληλεγγύη με την Κύπρο και η ασφάλειά της είναι ασφάλεια της ΕΕ, είπε η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής ΕπιτροπήςΟύρσουλα φον ντερ Λάιεν το πρωί της Τετάρτης, τοποθετούμενη στη συζήτηση για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή από το βήμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

«Θέλω να είμαι απολύτως ξεκάθαρη, όλοι εμείς εδώ στεκόμαστε σε πλήρη αλληλεγγύη με την Κύπρο. Η ασφάλειά σας είναι η ασφάλειά μας», είπε συγκεκριμένα η Πρόεδρος της Κομισιόν, υπογραμμίζοντας ότι η πρώτη ευθύνη της Ευρώπης είναι να προστατεύσει τους πολίτες της και να προετοιμαστεί για τις επιπτώσεις της σύγκρουσης στην περιοχή.

Επιπλέον, αναφέρθηκε εκτενώς στην κατάσταση στο Ιράν και στο καθεστώς του Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ. Όπως είπε, για δεκαετίες κυβερνούσε «μέσω καταστολής, βίας και φόβου», επιβάλλοντας ένα σύστημα που περιόριζε τη διαφωνία και βασικές ελευθερίες.

«Για δεκαετίες το καθεστώς κυβερνούσε μέσω καταστολής, βίας και φόβου», δήλωσε, προσθέτοντας ότι οι Ιρανοί πολίτες ζούσαν σε ένα σύστημα που «φίμωνε τη διαφωνία και συνέθλιβε τις βασικές ελευθερίες», ενώ υπενθύμισε ότι νωρίτερα φέτος εκατοντάδες χιλιάδες νέοι Ιρανοί βγήκαν στους δρόμους ζητώντας ένα καλύτερο μέλλον, όμως αντιμετωπίστηκαν με σκληρή καταστολή, επισημαίνοντας ότι περισσότεροι από 17.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους».

Παράλληλα, είπε ότι το καθεστώς είχε για χρόνια φυλακίσει και βασανίσει πολίτες, είχε στηρίξει τρομοκρατικές ενέργειες στην περιοχή αλλά και σε ευρωπαϊκό έδαφος, ενώ είχε προσφέρει κρίσιμη υποστήριξη στη Ρωσία στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας. «Δεν πρέπει να χυθεί κανένα δάκρυ για ένα τέτοιο καθεστώς», είπε, σημειώνοντας ότι πολλοί Ιρανοί ελπίζουν πως οι εξελίξεις μπορούν να ανοίξουν τον δρόμο για μια ελεύθερη χώρα. «Αυτό αξίζει ο ιρανικός λαός: ελευθερία, αξιοπρέπεια και το δικαίωμα να αποφασίζει για το μέλλον του».

Σημείωσε επίσης ότι, παρά τις δύσκολες εξελίξεις, η Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει πιστή στις αρχές της ειρήνης και του διεθνούς δικαίου.

«Το να βλέπουμε τον κόσμο όπως είναι δεν μειώνει την αποφασιστικότητά μας να αγωνιστούμε για τον κόσμο που θέλουμε», δήλωσε. «Η Ευρωπαϊκή Ένωση ιδρύθηκε ως ένα ειρηνευτικό σχέδιο. Η ακλόνητη δέσμευσή μας στην επιδίωξη της ειρήνης, στις αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και στο διεθνές δίκαιο είναι τόσο κεντρικής σημασίας σήμερα όσο ήταν και κατά τη δημιουργία μας. Και θα τηρούμε πάντα αυτές τις αρχές», πρόσθεσε η Πρόεδρος της Κομισιόν.

Αναφέρθηκε, επίσης, στις ενεργειακές συνέπειες της σύγκρουσης. Όπως ανέφερε, η κρίση στη Μέση Ανατολή έχει ήδη αρχίσει να επηρεάζει τις διεθνείς αγορές ενέργειας. «Ήδη βλέπουμε τις επιπτώσεις της κατάστασης στη Μέση Ανατολή στην ενέργεια», είπε, προσθέτοντας ότι, χάρη στις πολιτικές των τελευταίων ετών, η Ευρώπη είναι πλέον λιγότερο εκτεθειμένη στις εισαγωγές ορυκτών καυσίμων.

Ωστόσο προειδοποίησε ότι οι διεθνείς αγορές ενέργειας είναι παγκόσμιες και ευάλωτες σε γεωπολιτικές κρίσεις. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν αυξηθεί κατά 50% και του πετρελαίου κατά 27%, ενώ μέσα σε μόλις δέκα ημέρες πολέμου οι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι έχουν πληρώσει επιπλέον 3 δισεκατομμύρια ευρώ για εισαγωγές ορυκτών καυσίμων. «Αυτό είναι το τίμημα της εξάρτησής μας», σημείωσε.

Στο πλαίσιο αυτό παρουσίασε τέσσερις βασικούς άξονες για τη μείωση του ενεργειακού κόστους για πολίτες και επιχειρήσεις. Αναφέρθηκε στο κόστος της ίδιας της ενέργειας και στη λειτουργία της αγοράς. Όπως είπε, «το σημερινό μοντέλο λειτουργίας της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας έχει αποδώσει, αλλά χρειάζονται παρεμβάσεις ώστε να περιοριστεί η επίδραση της τιμής του φυσικού αερίου στον καθορισμό της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας».

Η πρόεδρος στάθηκε στις χρεώσεις των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας, επισημαίνοντας ότι είναι απαραίτητες για επενδύσεις σε σύγχρονα δίκτυα, αλλά υπάρχει περιθώριο να αυξηθεί η αποδοτικότητά τους ώστε να μην χάνεται παραγόμενη ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές.

Επιπλέον, αναφέρθηκε στους φόρους και τις επιβαρύνσεις, που αποτελούν αρμοδιότητα των κρατών-μελών, επισημαίνοντας ότι σε ορισμένες χώρες η ηλεκτρική ενέργεια φορολογείται πολύ περισσότερο από το φυσικό αέριο.

Τέλος στάθηκε στο σύστημα εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα ETS2, σημειώνοντας ότι χωρίς αυτό η Ευρώπη θα κατανάλωνε πολύ περισσότερο φυσικό αέριο, γεγονός που θα αύξανε την εξάρτηση και την ευαλωτότητα της Ένωσης ενώ προειδοποίησε ότι, παρά την ενεργειακή πίεση, η Ευρώπη δεν πρέπει να εγκαταλείψει τη στρατηγική της. «Κάποιοι υποστηρίζουν ότι πρέπει να εγκαταλείψουμε τη μακροπρόθεσμη στρατηγική μας και ακόμη και να επιστρέψουμε στα ρωσικά ορυκτά καύσιμα. Αυτό θα ήταν ένα στρατηγικό λάθος», δήλωσε, τονίζοντας ότι μια τέτοια επιλογή θα έκανε την Ευρώπη «πιο εξαρτημένη, πιο ευάλωτη και πιο αδύναμη».

Κλείνοντας την ομιλία της, υπογράμμισε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση ιδρύθηκε ως εγχείρημα ειρήνης και ότι παραμένει προσηλωμένη στις αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και του διεθνούς δικαίου. Στο πλαίσιο αυτό επανέλαβε τη σημασία της στήριξης προς την Ουκρανία απέναντι στη ρωσική εισβολή, επισημαίνοντας ότι η Ευρώπη θα συνεχίσει να υπερασπίζεται την ειρήνη και τη σταθερότητα στην ήπειρο.

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πρώτη εφαρμογή του νέου μοντέλου εκλογής Προέδρου της Βουλής

Avatar photo

Published

on

Με την πρώτη εφαρμογή της νέας διαδικασίας εκλογής Προέδρου της Βουλή των Αντιπροσώπων θα πραγματοποιηθεί στις 4 Ιουνίου η πρώτη Ολομέλεια της νέας Βουλής που προέκυψε από τις βουλευτικές εκλογές της 24ης Μαΐου 2026.

Απαντώντας σε ερωτήσεις του ΚΥΠΕ, ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής της Βουλής Άνδρεας Χριστοδούλου ανέφερε ότι η ημερήσια διάταξη της πρώτης Ολομέλειας περιλαμβάνει αρχικά τη διαβεβαίωση των Βουλευτών, όπως προβλέπεται από το Σύνταγμα, ώστε να μπορούν να αναλάβουν επίσημα τα καθήκοντά τους.

Αμέσως μετά θα ακολουθήσει η διαδικασία εκλογής του Προέδρου της Βουλής. Όπως εξήγησε, στον πρώτο γύρο απαιτείται πλειοψηφία 29 ψήφων επί συνόλου 56 Βουλευτών, δηλαδή το ήμισυ συν μία έδρα. Εάν κανένας υποψήφιος δεν συγκεντρώσει την απαιτούμενη πλειοψηφία, τότε οι δύο υποψήφιοι με τις περισσότερες ψήφους θα περάσουν σε δεύτερο γύρο, όπου θα εκλεγεί εκείνος ή εκείνη που θα εξασφαλίσει τις περισσότερες ψήφους.

Ο κ. Χριστοδούλου διευκρίνισε επίσης ότι σε περίπτωση ισοψηφίας στον πρώτο γύρο μεταξύ υποψηφίων που διεκδικούν θέση στον δεύτερο γύρο, θα πραγματοποιηθεί επαναληπτική ψηφοφορία μεταξύ τους. Αν η ισοψηφία παραμείνει και στον τελικό γύρο, τότε προβλέπεται δημόσια κλήρωση υπό την ευθύνη του προεδρεύοντος της συνεδρίας. Όπως ανέφερε, προεδρεύων θα είναι ο πρεσβύτερος σε ηλικία Βουλευτής, εκτός αν είναι και ο ίδιος υποψήφιος για την προεδρία της Βουλής, οπότε θα αναλάβει ο αμέσως επόμενος σε ηλικία Βουλευτής.

«Αυτά προβλέπει ο κανονισμός και θεωρείται ότι έχει εκσυγχρονιστεί το πλαίσιο. Αυτή ήταν η βούληση του νομοθετικού σώματος κατά την απελθούσα βουλευτική περίοδο και θα προχωρήσουμε με αυτές τις διαδικασίες», δήλωσε.

Σύνθεση και προεδρίες Κοινοβουλευτικών Επιτροπών

Σε ό,τι αφορά τα επόμενα βήματα της νέας Βουλής, ο κ. Χριστοδούλου ανέφερε ότι στην αμέσως επόμενη συνεδρία της Ολομέλειας μετά την πρώτη θα συγκροτηθεί η Επιτροπή Επιλογής, όπως προβλέπει το Σύνταγμα. Η συγκεκριμένη συνεδρία πραγματοποιείται συνήθως περίπου μία εβδομάδα αργότερα. Η Επιτροπή αυτή θα καθορίσει τη σύνθεση των κοινοβουλευτικών επιτροπών και θα εξετάσει ζητήματα που αφορούν τις προεδρίες τους.

Όπως σημείωσε, ο Κανονισμός δίνει τη δυνατότητα ανάληψης προεδριών κοινοβουλευτικών επιτροπών από πολιτικές κομματικές ομάδες που διαθέτουν τουλάχιστον επτά βουλευτές, αριθμός που αντιστοιχεί στο 12% του συνόλου του σώματος. Με βάση τα σημερινά δεδομένα, αυτό αφορά τέσσερις πολιτικές ομάδες, ωστόσο ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει προκαθορισμένη κατανομή, καθώς το ζήτημα θα συζητηθεί στο πλαίσιο της Επιτροπής Επιλογής.

«Αυτό που προβλέπεται είναι η δυνατότητα ανάληψης προεδριών. Από εκεί και πέρα είναι θέμα που θα το συζητήσει η Επιτροπή Επιλογής. Δεν προκαθορίζουμε κάτι εκ προοιμίου· θα γίνει συζήτηση στο πλαίσιο της Επιτροπής Επιλογής, όπως προβλέπει το Σύνταγμα», ανέφερε.

Υπενθυμίζεται ότι, με βάση τα αποτελέσματα των εκλογών, ΔΗΣΥ εξασφάλισε 17 έδρες, το ΑΚΕΛ 15, το ΕΛΑΜ 8, το ΔΗΚΟ 8, το Άλμα – Πολίτες για την Κύπρο 4 και η Άμεση Δημοκρατία 4.

Ο κ. Χριστοδούλου πρόσθεσε ακόμη ότι μετά τη συγκρότηση των Επιτροπών θα ακολουθήσει και η συγκρότηση των κοινοβουλευτικών αντιπροσωπειών που θα εκπροσωπούν τη Βουλή σε ευρωπαϊκούς, περιφερειακούς και διεθνείς οργανισμούς. Παρ’ όλα αυτά, επισήμανε ότι προτεραιότητα αποτελεί η συγκρότηση των Επιτροπών, ώστε να ξεκινήσει το νομοθετικό έργο της νέας Βουλής.

Continue Reading

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βουλευτικές εκλογές 2026 – Αναλυτικά αποτελέσματα και κατανομή εδρών

Avatar photo

Published

on

Η Υπηρεσία Εκλογών του Υπουργείου Εσωτερικών δημοσιοποίησε τα αναλυτικά κομματικά αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών του 2026.

Στο συνοδευτικό αρχείο Excel περιλαμβάνονται αναλυτικά στοιχεία σχετικά με:

• Τα ποσοστά και τον αριθμό ψήφων κάθε κόμματος
• Τα αποτελέσματα ανά επαρχία
• Τα αποτελέσματα ανά δήμο, δημοτικό διαμέρισμα και κοινότητα
• Τα αποτελέσματα ανά εκλογικό κέντρο

Υπενθυμίζεται ότι, βάσει των τελικών αποτελεσμάτων, η νέα Βουλή των Αντιπροσώπων διαμορφώνεται ως εξακομματική, με συμμετοχή των ΔΗΣΥ, ΑΚΕΛ, ΕΛΑΜ, ΔΗΚΟ, ΑΛΜΑ και Άμεσης Δημοκρατίας.

Σε επίπεδο εδρών, ο ΔΗΣΥ αναδείχθηκε πρώτη πολιτική δύναμη με 17 έδρες, ακολουθεί το ΑΚΕΛ με 15, ενώ ΕΛΑΜ και ΔΗΚΟ εξασφάλισαν από 8 έδρες. Το ΑΛΜΑ και η Άμεση Δημοκρατία κατέλαβαν από 4 έδρες έκαστο.

Continue Reading

EKLOGES2026

Βουλευτικές Εκλογές 2026 – Ζωντανή Αναμετάδοση Αποτελεσμάτων από το ΡΙΚ

Avatar photo

Published

on

Το Vouli TV και το CityChannel μεταδίδουν ζωντανά τη μεγάλη εκλογική βραδιά των Βουλευτικών Εκλογών 2026, σε απευθείας σύνδεση με το πρόγραμμα του ΡΙΚ.

Παρακολουθήστε λεπτό προς λεπτό:

  • Τα πρώτα exit polls
  • Τη ροή των αποτελεσμάτων από όλες τις επαρχίες
  • Αναλύσεις και σχόλια για τη νέα σύνθεση της Βουλής
  • Δηλώσεις πολιτικών αρχηγών και εκπροσώπων κομμάτων
  • Όλες τις εξελίξεις της εκλογικής βραδιάς σε πραγματικό χρόνο

Η ενημέρωση συνεχίζεται καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας με συνεχή ανανέωση αποτελεσμάτων και ζωντανές συνδέσεις από τα εκλογικά κέντρα.

Μείνετε συντονισμένοι στο Vouli TV και το CityChannel για την πιο ολοκληρωμένη κάλυψη των Βουλευτικών Εκλογών 2026.

Continue Reading
Advertisement
Off the Record2 weeks ago

Ο Φούλης εν όπως τον σκαλαπούνταρο… εδείχτηκεν τους ούλλους!

ΠΟΛΙΤΙΚΗ1 week ago

Βουλευτικές εκλογές 2026 – Αναλυτικά αποτελέσματα και κατανομή εδρών

Βουλευτικές Εκλογές 20262 weeks ago

Όσα πρέπει να ξέρετε πριν ψηφίσετε!

Βουλευτικές Εκλογές 20264 weeks ago

Φ. Παναγιώτου: «Στόχος μας μια νέα, πιο σύγχρονη και άμεση δημοκρατία»

EKLOGES20261 week ago

Βουλευτικές Εκλογές 2026 – Ζωντανή Αναμετάδοση Αποτελεσμάτων από το ΡΙΚ

Βουλευτικές Εκλογές 20264 weeks ago

Με μία κενή θέση στο ψηφοδέλτιό του ως ένδειξη τιμής για τον Ανδρέα Νεοφύτου, το ΚΕΚΚ κατέρχεται με 55 υποψηφίους

Βουλευτικές Εκλογές 20262 weeks ago

Σάλος από πρόταση υποψήφιου του ΕΛΑΜ για παρακολούθηση κομμάτων

EKLOGES20262 weeks ago

EKLOGES2026 – H τελική της προεκλογικής περιόδου με χιούμορ! | Παρασκευή 22/05 στις 7μμ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ4 weeks ago

Στο ΥΠΑΜ κυπριακή σημαία από το αεροδρόμιο Λευκωσίας του 1974-Την κατείχε στρατιώτης της ΕΛΔΥΚ

Βουλευτικές Εκλογές 20262 weeks ago

Τι δεν επιτρέπεται από την Παρασκευή μέχρι την ημέρα των εκλογών

Viral

(c) 2017-26 | Vouli.TV. All Rights Reserved. Developed by UnitrustMedia