Η απόφαση της κυβέρνησης της Δυτικής Λιβύης, με έδρα την Τρίπολη, να προκηρύξει διαγωνισμό για 22 θαλάσσια και χερσαία οικόπεδα υδρογονανθράκων, φέρνει στο προσκήνιο νέες δυναμικές στις σχέσεις της χώρας με την Ελλάδα, αλλά και ευρύτερα στην περιοχή της Βόρειας Αφρικής. Η συγκεκριμένη κίνηση δείχνει την επιθυμία της Λιβύης να αναβιώσει τον πετρελαϊκό τομέα και να αξιοποιήσει τον πλούτο της, ο οποίος είναι κρίσιμος για την οικονομία της χώρας.

Συγκεκριμένα, στα χερσαία οικόπεδα, η Λιβύη δεν φαίνεται να δημιουργεί προβλήματα προς την Ελλάδα, ενώ για τα θαλάσσια, η χώρα δείχνει να σέβεται την αρχή της μέσης γραμμής, κάτι που εξάλλου αποτελεί και τη θέση της Ελλάδας, σύμφωνα με το νόμο Μανιάτη του 2011. Αυτό προκαλεί απορίες στην Αθήνα, αφού μόλις πριν από ένα χρόνο, η Λιβύη είχε εκφράσει αντιρρήσεις για τις σεισμικές έρευνες που πραγματοποιούσε η Ελλάδα σε περιοχές δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης, επικαλούμενη παραβίαση κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Η Εξέλιξη και οι Αντιφάσεις

Η αλλαγή στάσης της Λιβύης φαίνεται να αιφνιδιάζει τη διεθνή κοινότητα και ιδιαίτερα την Ελλάδα, η οποία βλέπει αυτή την κίνηση ως μία «θετική εξέλιξη», που δείχνει σεβασμό στα κυριαρχικά της δικαιώματα. Ο πρώην Υπουργός Ενέργειας και ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. Γιάννης Μανιάτης χαρακτήρισε την απόφαση της Τρίπολης ως «απρόσμενο δώρο» για την Ελλάδα, υπογραμμίζοντας πως η κίνηση αυτή αποδεικνύει τη σημασία της εφαρμογής του Δικαίου της Θάλασσας στην περιοχή.

Η Λιβύη φαίνεται να επιδιώκει να επαναφέρει τις αμερικανικές εταιρείες στην αγορά της και δεν επιθυμεί να συγκρουστεί με τις Ηνωμένες Πολιτείες ή να προκαλέσει ένταση με την ΕΕ. Επιπλέον, η Τρίπολη αποφεύγει να δημιουργήσει προβλήματα με την Ελλάδα, καθώς η χώρα επιθυμεί να διατηρήσει καλές σχέσεις και με τις δυτικές δυνάμεις.

Η Πολιτική Πραγματικότητα στη Λιβύη

Παρ’ όλα αυτά, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι το τουρκολιβυκό μνημόνιο για τις θαλάσσιες ζώνες παραμένει σε ισχύ, αν και η κίνηση της Λιβύης να σεβαστεί τα όρια της μέσης γραμμής είναι σίγουρα μια θετική εξέλιξη. Ο διεθνολόγος Ιωάννης Μάζης αναφέρει ότι η ζώνη που καθορίστηκε από την Τουρκία με τη Λιβύη αφορά την ανατολική Λιβύη, και όχι τη δυτική, γεγονός που επιτρέπει στην κυβέρνηση της Τρίπολης να υιοθετήσει μια πιο συντηρητική προσέγγιση στο θέμα των θαλάσσιων οριοθετήσεων με την Ελλάδα.

Η Λιβύη παραμένει χωρισμένη μεταξύ της κυβέρνησης στην Τρίπολη και του Κοινοβουλίου στη Βεγγάζη, κάτι που καθιστά δύσκολη τη λήψη ενιαίων αποφάσεων. Παρά τις θετικές εξελίξεις, όπως η πρόσφατη ανακοίνωση για τον διαγωνισμό οικοπέδων, η Ελλάδα πρέπει να είναι προσεκτική και να μην βιαστεί να βγάλει συμπεράσματα για τη συνέχεια της πολιτικής της Λιβύης.

Η απόφαση της Λιβύης να προκηρύξει διαγωνισμό για τα θαλάσσια και χερσαία οικόπεδα αποτελεί σημαντική εξέλιξη για τις σχέσεις της με την Ελλάδα και την περιοχή συνολικά. Αν και η κίνηση αυτή φανερώνει έναν σεβασμό για τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, παραμένουν αναπάντητα ερωτήματα σχετικά με τις επόμενες πολιτικές κινήσεις και τη συνολική στρατηγική της Λιβύης, ειδικά δεδομένων των αντιφάσεων στο εσωτερικό της χώρας και των συνεχιζόμενων δεσμών με την Τουρκία.

Διαβάστε περισσότερα Η Λιβύη «ακυρώνει» στο πεδίο το τουρκολιβυκό μνημόνιο! – «Η Ελλάδα ας μη βιαστεί να βγάλει συμπεράσματα»