ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Η «Μέδουσα» υλοποίησε την απειλή της
Διαρροή προσωπικών δεδομένων από το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου σημειώθηκε χθες στο σκοτεινό διαδίκτυο, το γνωστό dark room. Το μέγεθος της διαρροής δεν είναι ακόμη γνωστό, ωστόσο εκτιμάται ότι αφορά χιλιάδες πρόσωπα, φοιτητές, ακαδημαϊκούς, συνεργάτες, μέλη ΔΣ και διοικητικό προσωπικό.
Οι χάκερς, που κρύβονται πίσω από το γνωστό κακόβουλο λογισμικό με την ονομασία Medusa, φαίνεται να υλοποίησαν τις απειλές τους. Το μέγεθος της διαρροής θα φανεί, σύμφωνα με τους ειδικούς, τις επόμενες ημέρες, ενώ το θέμα παρακολουθούν Αστυνομία, Επίτροπος Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, η Αρχή Ψηφιακής Ασφάλειας κ.ά.
Η Επίτροπος Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα Ελένη Λοϊζίδου Νικολαΐδου ανέφερε ότι στο Γραφείο της έγιναν οι γνωστοποιήσεις που επιβάλλεται να γίνουν όταν υπάρχει τέτοια κλοπή δεδομένων. Ειδικά από το Ανοικτό Πανεπιστήμιο έχουν γίνει δύο γνωστοποιήσεις, μια αρχική και μια συμπληρωματική. Επίσης έχουμε επικοινωνία κάθε φορά που εντοπίζουν τι έχει κλαπεί, ανέφερε.
«Εμάς δεν μας επηρεάζει στην κρίση μας κατά πόσον ζητήθηκαν ή αν δόθηκαν ή μη λύτρα. Εμάς το θέμα που μας απασχολεί είναι αν υπήρχαν ή όχι τα οργανωτικά μέτρα στον Οργανισμό αυτό που δέχθηκε την επίθεση. Ήταν αυστηρά τα μέτρα αυτά, ήταν χαλαρά, έπρεπε να υπάρχουν άλλα, αυτά διερευνούμε εμείς», εξήγησε η Επίτροπος.
Όσον αφορά με το τί γίνεται με αυτούς που έχουν διαρρεύσει τα προσωπικά τους δεδομένα, η Επίτροπος ανέφερε ότι και αν δεν υποβάλουν παράπονο, εάν υπάρχει η παραδοχή του Πανεπιστημίου ότι για παράδειγμα 100.000 ατόμων έχουν διαρρεύσει τα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα, δεν χρειάζεται να υπάρχει ξεχωριστό παράπονο. Σημειώνεται ότι μετά από παρέμβαση της Επιτρόπου, έγινε ενημέρωση των υποκείμενων στη διαρροή, η οποία περιέχει βήματα προστασίας τους. Από εκεί και πέρα, πρόσθεσε, ο καθένας που θεωρεί ότι είναι εκτεθειμένος, μιλά με τις τράπεζές του, τους παρόχους του, ώστε όταν δουν ύποπτη κίνηση να μην την αφήσουν να προχωρήσει. Η κ. Λοϊζίδου επεσήμανε ότι σκοπός των χάκερς δεν ήταν τα προσωπικά δεδομένα αυτά καθ’ αυτά, αλλά για να εκβιάσουν για λύτρα. «Εγώ αν ήμουν του Ανοικτού Πανεπιστημίου θα επικοινωνούσα με την τράπεζά μου ώστε αν δουν κάτι ύποπτο να με ενημερώσουν».
Υπενθυμίζεται πως η επίθεση των χάκερς στην ιστοσελίδα του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου σημειώθηκε στις 27 Μαρτίου και ζητούσαν το ποσό των 100.000 ευρώ σε κρυπτονομίσματα με σκοπό να μη διαρρεύσουν τα προσωπικά δεδομένα που είχαν στην κατοχή τους.
Πηγή: φilenews
Βουλευτικές Εκλογές 2026
Ekloges2026 – Η αμυντική θωράκιση της Κύπρου | Παρασκευή 30/01 στις 6μμ
Με παρουσιαστή τον Χάρη Θεραπή, η εκπομπή φιλοξένησε μια ουσιαστική και εφ’ όλης της ύλης συζήτηση με θέμα «Η αμυντική θωράκιση της Κυπριακής Δημοκρατίας».
🎙️ Καλεσμένοι της εκπομπής ήταν:
Γιώργος Κάρουλλας, Βουλευτής Αμμοχώστου ΔΗΣΥ και Υπ. Βουλευτής Αμμοχώστου
Πέτρος Ζαρούνας, Διεθνολόγος και Υπ. Βουλευτής Λάρνακας ΑΛΜΑ
Χαράλαμπος Πετρίδης, Πρώην Υπουργός Άμυνας και Υπ. Βουλευτής Λευκωσίας ΔΗΣΥ
Στέλιος Ξιουρής, Δημοσιογράφος
🛡️ Άμυνα & Ασφάλεια Η συζήτηση επικεντρώθηκε στη σημερινή κατάσταση της κυπριακής άμυνας, στην αποτρεπτική ικανότητα της Εθνικής Φρουράς, καθώς και στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Κύπρος σε ένα ρευστό γεωπολιτικό περιβάλλον.
⚙️ Εξοπλιστικά προγράμματα & στρατηγικός σχεδιασμός Οι καλεσμένοι ανέλυσαν τα δεδομένα γύρω από τους εξοπλισμούς, τις δυνατότητες εκσυγχρονισμού των αμυντικών μέσων και τη σημασία της στρατηγικής συνεργασίας με εταίρους και συμμάχους.
🌍 Γεωπολιτικές εξελίξεις & προοπτικές Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στις περιφερειακές εξελίξεις, στον ρόλο της Κύπρου στην Ανατολική Μεσόγειο και στο πώς η ενίσχυση της άμυνας συνδέεται άμεσα με τη σταθερότητα, την ασφάλεια και τη διπλωματική ισχύ της χώρας.
📌 Μια εκπομπή με τεκμηριωμένες απόψεις, διαφορετικές προσεγγίσεις και καθαρό πολιτικό λόγο, γύρω από ένα ζήτημα ύψιστης εθνικής σημασίας.
ΑΠΛΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ
ΑΠΛΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ – Πέμπτη 29/01 στις 9μμ
Ο Πέτρος Φανάρης υποδέχεται στο στούντιο καλεσμένους με ουσιαστικό ρόλο στον δημόσιο διάλογο:
• Παναγιώτης Σαββίδης – Οικονομικός Αναλυτής
• Φάνος Καραντώνης – Πρόεδρος Συνδέσμου Εταιρειών ΑΠΕ
Στο επίκεντρο της συζήτησης βρίσκεται το έργο GSI και οι κρίσιμες οικονομικές, ενεργειακές και στρατηγικές του προεκτάσεις.
🔎 Θέμα εκπομπής:
Το έργο GSI – Σωτήριο ή καταστροφικό;
Μια ουσιαστική ανάλυση γύρω από το πραγματικό κόστος και όφελος του έργου, τις επιπτώσεις για την κυπριακή οικονομία και την ενεργειακή ασφάλεια, καθώς και τα ερωτήματα που προκύπτουν για τη βιωσιμότητα και τη μακροπρόθεσμη σημασία του.
📡 Απλή Πραγματικότητα
Ανάλυση χωρίς φίλτρα. Ερωτήματα χωρίς εύκολες απαντήσεις.
EKLOGES2026
Ekloges2026 – Τοπική Αυτοδιοίκηση και ΕΟΑ | Πέμπτη 29/01 στις 7μμ
Στην πολιτική εκπομπή Ekloges2026, με παρουσιαστή τον Μίκη Κασάπη, καλεσμένος ήταν ο Θεόδωρος Τσάτσος, Κοινοτάρχης Μαθιάτη για τέταρτη συνεχόμενη θητεία, πρόεδρος του Α’ Συμπλέγματος Κοινοτήτων Λευκωσίας, ταμίας της Ένωσης Κοινοτήτων Κύπρου και εκπρόσωπος σε συμβούλια του ΕΟΑ, ο οποίος διεκδικεί έδρα στη Βουλή με τον Δημοκρατικό Συναγερμό στη Λευκωσία.
🏛️ Τοπική Αυτοδιοίκηση & ΕΟΑ
Ο καλεσμένος εξήγησε τον ρόλο και τη λειτουργία του ΕΟΑ, αναφέρθηκε στα προβλήματα της μεταβατικής περιόδου και τόνισε πως μέσα στους επόμενους μήνες τα ζητήματα θα επιλυθούν, ώστε το σύστημα να λειτουργεί ομαλά.
🔥 Κοινωνικές προκλήσεις
Η συζήτηση επεκτάθηκε στο μεταναστευτικό, την υπογεννητικότητα, τη δημογραφική αλλαγή και τη φυγή των νέων από την επαρχία. . Ο καλεσμένος προειδοποίησε ότι, αν δεν υπάρξει άμεση και ουσιαστική δράση, «κινδυνεύουμε να γίνουμε μειονότητα στον τόπο μας», υπογραμμίζοντας την ανάγκη για στοχευμένες πολιτικές στήριξης των τοπικών κοινωνιών.
🌱 Όραμα και πολιτική ταυτότητα
Ο Θεόδωρος Τσάτσος μίλησε για το τι θα πράξει από την πρώτη ημέρα εκλογής του, τα σχέδια που έχει θέσει και το όραμά του για τη Λευκωσία και την Κύπρο γενικότερα. Μέσα από τη συζήτηση αναδείχθηκε τόσο το πρόσωπο όσο και ο πολιτικός και ιδεολογικός του χαρακτήρας, ο οποίος, όπως ο ίδιος ανέφερε, συνοψίζεται σε δύο φράσεις: «να είσαι πρώτα άνθρωπος» και «όλοι μαζί μπορούμε».
📺 Ekloges2026 — πολιτικός διάλογος με καθαρές θέσεις και ουσία.
-
Think Tank1 month agoΣομαλιλάνδη: το νέο μέτωπο Ισραήλ–Τουρκίας
-
ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ1 month agoΤο ερώτημα για την Holguín για την UNFICYP και η υπόθεση της Μάμμαρι: γιατί δέχθηκαν επίθεση δύο Ελληνοκύπριοι αγρότες;
-
Off the Record2 weeks agoΣΥΚΑΣ: Πολιορκία κομμάτων για να είναι υποψήφιος – Λευκωσιάτικη δημοσκόπηση
-
Off the Record2 weeks agoΑνθρωποφαγία από το ΔΗΣΥ καταγγέλλει ο Τορναρίτης
-
Off the Record1 week agoΗ ττενέκκα και το ΕΛΑΜ…
-
Άρθρα Χάρη Θεραπή4 weeks agoΠώς στήνεται ένα πολιτικό «viral σκάνδαλο»
-
Off the Record1 month agoΕκλογές 2026: Το ποτάμι δεν γυρίζει ΠΙΣΩ…
-
Off the Record1 week agoΕπέκταση της υπηρεσίας των εφέδρων στρατιωτών στην Εθνική Φρουρά μέχρι την ηλικία των 65 ετών
-
Think Tank1 month agoΤο πραξικόπημα των ΤΚ το 1963 | Μία εκπομπή ντοκουμέντο
-
Off the Record2 weeks agoΟ κωμικός θίασος και τα ρεζιλίκια…

