MILITAIRE
Η σκληρή αλήθεια για εξοπλισμούς και αμυντική βιομηχανία από τον Ευ. Μυτιληναίο
Η πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη στον τομέα των εξοπλισμών και της αμυντικής βιομηχανίας δέχθηκε δριμεία κριτική, όχι από πολιτικούς αντιπάλους ή δημοσιογράφους, αλλά από έναν κορυφαίο επιχειρηματία, τον Ευάγγελο Μυτιληναίο. Σε ομιλία του στο συνέδριο του «Κύκλου Ιδεών» με τίτλο «Η Ελλάδα Μετά VIII», ο κ. Μυτιληναίος ανέδειξε τα σοβαρά προβλήματα της αμυντικής πολιτικής της κυβέρνησης, αποδομώντας πλήρως τα επιχειρήματά της.
Αναφερόμενος στη θέση της Ελλάδας στο γεωπολιτικό σκηνικό, υπενθύμισε πως η χώρα μας δεν είχε ποτέ πρόβλημα με τη Ρωσία και έθεσε το κρίσιμο ερώτημα: «Το πρόβλημα μας είναι άλλο και αναρωτιέμαι ποιος θα το κοιτάξει αν χρειαστεί;»
Αμφισβήτησε, επίσης, τη διάθεση των συμμάχων να συνδράμουν την Ελλάδα σε περίπτωση κρίσης, παραθέτοντας το παράδειγμα της Ουκρανίας που έλαβε εκατοντάδες δισεκατομμύρια και προηγμένα οπλικά συστήματα. Υπενθύμισε ότι στη σύγχρονη ιστορία, η Ελλάδα δεν είχε ποτέ την τύχη μιας τέτοιας στρατιωτικής βοήθειας.
Ο επιχειρηματίας δεν δίστασε να χαρακτηρίσει ως εγκληματική την πολιτική της κυβέρνησης στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας. Ανέτρεψε, μάλιστα, το αφήγημα ότι η ελληνική αμυντική βιομηχανία αδυνατεί να συμμετάσχει σε μεγάλες διεθνείς συμπαραγωγές, αποκαλύπτοντας πως οι εταιρείες του λειτουργούν σε τριπλές βάρδιες για να παραδώσουν παραγγελίες σε ξένες αγορές. Το ίδιο συμβαίνει και με πολλές άλλες ιδιωτικές επιχειρήσεις, οι οποίες, όπως κατήγγειλε, όχι μόνο δεν υποστηρίζονται από την κυβέρνηση, αλλά βρίσκονται αντιμέτωπες με εχθρική πολιτική.

Η κατάσταση της κρατικής αμυντικής βιομηχανίας, από την άλλη, βρίσκεται σε ακόμη χειρότερη θέση, καθώς, όπως επεσήμανε, έχει ουσιαστικά εξαϋλωθεί από τις πολιτικές της κυβέρνησης.
Αίσθηση προκάλεσε η αποκάλυψή του για το πρόγραμμα των γαλλικών φρεγατών Belharra, καθώς ανέφερε ότι η ελληνική συμμετοχή περιορίστηκε μόλις στο 0,5% της προστιθέμενης αξίας. Υπογράμμισε μάλιστα το παράδοξο της υπόθεσης, λέγοντας: «Είναι δυνατόν εμείς, που ναυπηγήσαμε τα υποβρύχια που σήμερα διατηρούν την ισορροπία στο Αιγαίο, να μην μπορούμε να “χτίσουμε” πλοία; Δεν μας ζήτησαν τίποτα».
Όπως έχει επισημανθεί επανειλημμένα, τα εξοπλιστικά προγράμματα που έχει υιοθετήσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν θα πάψουν να απασχολούν τη χώρα για χρόνια – και, όπως όλα δείχνουν, όχι για καλό.
ΠΗΓΗ: MILITAIRE
MILITAIRE
Οι 4+1 παίκτες της γεωπολιτικής παρτίδας και ο γερμανικός κίνδυνος για την Ευρώπη-Θ.Ιγνατιάδης
Με εργαλείο την Ιστορία, ο Θεόδωρος Ιγνατιάδης, επικεφαλής της Ελληνορωσικής Λέσχης ΔΙΑΛΟΓΟΣ, επιχειρεί να εξηγήσει όλα όσα συμβαίνουν στην Ουκρανία. Πολλά απ’ αυτά είναι εξαιρετικά παράδοξα για όλους εμάς. Πως αλλιώς να χαρακτηρίσεις τη στάση των ευρωπαίων ηγετών που επιμένουν στον πόλεμο ,όταν ΗΠΑ και Ρωσία δεν κρύβουν ότι βρίσκονται σε φάση προσέγγισης που δεν πρόκειται να επηρεαστεί από το Βερολίνο, το Παρίσι ή τις Βρυξέλλες. Ποιοι είναι οι τέσσερις παίκτες που κάθονται στο τραπέζι της μεγάλης γεωπολιτικής παρτίδας που βρίσκεται σε εξέλιξη και ποιος είναι αυτός που διακαώς επιθυμεί να γίνει ο πέμπτος; Μήπως η Ευρώπη θα πρέπει να αρχίσει να ανησυχεί όχι για τον ρωσικό αλλά για τον γερμανικό κίνδυνο; Το Βερολίνο βρήκε την ευκαιρία για να επανεξοπλιστεί! Από κοντά και η Ιαπωνία.
ΠΗΓΗ: MILITAIRE .gr
MILITAIRE
Γ. Εγκολφόπουλος: Η συμφωνία Κύπρου-Λιβάνου αποδομεί τη Γαλάζια Πατρίδα-MILITAIRE.gr (VIDEO)
Ο αντιναύαρχος ε.α. Γιάννης Εγκολφόπουλος μιλάει και αναλύει στο κανάλι της Ναυτεμπορικής
MILITAIRE
Γερμανός ΥΠΕΞ ζητά στενότερη αμυντική συνεργασία ΕΕ – Τουρκίας μετά τη συνάντηση με Φιντάν
Στενότερη αμυντική συνεργασία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία, «έναν σημαντικό γεωστρατηγικό εταίρο», μέσω του προγράμματος SAFE, ζήτησε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Γιόχαν Βάντεφουλ, μετά τη συνάντησή του με τον Τούρκο ομόλογό του, Χακάν Φιντάν. Αναφερόμενος στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, τόνισε την ανάγκη «να ανοίξουμε ένα νέο κεφάλαιο», υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι η ένταξη μίας χώρας εξακολουθεί να υπάγεται στα κριτήρια της Κοπεγχάγης.
Ο Χακάν Φιντάν δήλωσε ότι η ΕΕ «παραμένει ο στρατηγικός στόχος της Τουρκίας», εκφράζοντας παράλληλα την απογοήτευσή του για τη «στασιμότητα» στις διαπραγματεύσεις.
«Η Τουρκία έχει εξελιχθεί σε βασικό γεωστρατηγικό εταίρο σε πολλούς τομείς», τόνισε ο Γιόχαν Βάντεφουλ, αναφερόμενος στον ρόλο της Άγκυρας στην Ουκρανία και στη Γάζα, και πρόσθεσε ότι επιθυμεί να ανοίξει «ένα νέο κεφάλαιο» με την ΕΕ. «Είναι προς το συμφέρον και της Γερμανίας να ενισχυθεί η συνεργασία ΕΕ – Τουρκίας», επεσήμανε, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι τα κριτήρια της Κοπεγχάγης για τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου παραμένουν μη διαπραγματεύσιμα και δεσμευτικά για την ένταξη.
Σύμφωνα με τον Γερμανό υπουργό, «αν η Τουρκία επιθυμεί να ενταχθεί στην ΕΕ ως εταίρος του ΝΑΤΟ, θα έχει έναν αξιόπιστο και φιλικό σύμμαχο στη Γερμανία, αλλά τώρα είναι η σειρά της Άγκυρας να δείξει την πρόθεσή της να ακολουθήσει αυτή την πορεία. Παράλληλα, η ΕΕ πρέπει να προσεγγίσει την Τουρκία και να ενδυναμώσει τον δίαυλο επικοινωνίας».
Ο Βάντεφουλ επανέλαβε ότι η Τουρκία είναι μακροχρόνιος και αξιόπιστος εταίρος στο ΝΑΤΟ και πρέπει να ενταχθεί στα νέα αμυντικά προγράμματα της ΕΕ. «Πιστεύω ακράδαντα ότι το πρόγραμμα SAFE της ΕΕ πρέπει να είναι ανοιχτό στην Τουρκία και στη Βρετανία ως σημαντικούς εταίρους του ΝΑΤΟ», σημείωσε, προσθέτοντας ότι βρίσκονται σε «εποικοδομητικές συνομιλίες για αυτό το θέμα».
Η Τουρκία, σύμφωνα με τον Γερμανό υπουργό, υπήρξε πάντα σταθερός και αξιόπιστος σύμμαχος του ΝΑΤΟ, και η γερμανική κυβέρνηση επιδιώκει να αναβαθμίσει τη διμερή σχέση σε νέο επίπεδο, με έμφαση στην ασφάλεια. Η στενή σχέση Γερμανίας – Τουρκίας ενισχύεται και λόγω της νέας γεωστρατηγικής πραγματικότητας, τόνισε ο Βάντεφουλ.
Από την πλευρά του, ο Χακάν Φιντάν επανέλαβε ότι η ΕΕ παραμένει στρατηγικός στόχος για την Τουρκία και ότι τα κριτήρια ένταξης δεν αποτελούν εμπόδιο. «Πρέπει να τηρούνται οι κανόνες του παιχνιδιού», είπε χαρακτηριστικά, εκφράζοντας παράλληλα την απογοήτευση της Άγκυρας για τη «στασιμότητα» στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις. «Όπου δεν υπάρχουν προβλήματα, θα πρέπει να μπορούμε να προχωρήσουμε», πρόσθεσε.
-
Βουλευτικές Εκλογές 20263 days agoΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΠΡΟΘΕΣΗΣ ΨΗΦΟΥ ΓΙΑ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ 2026
-
ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ1 month agoΤουφάν Δεν μπορείτε να μας κάνετε να αγαπήσουμε τον Ερντογάν!
-
#exAformis1 month ago8κομματική βουλή δείχνει η δημοσκόπηση
-
Off the Record4 weeks agoΧρήστο Στυλιανίδη, γιατί δεν μοιράζεσαι τις «αποκαλύψεις» σου με τον κυπριακό ελληνισμό;
-
#exAformis1 month ago#exAformis | Εκ φύσεως Πολιτικός — με τον Μάριο Πουλλικκά, Δευτέρα 27/10 στις 7μμ
-
Βουλευτικές Εκλογές 20261 month agoΑναστασιάδης για Στυλιανίδη, Αννίτα και Χριστοδουλίδη: Τι αποκαλύπτει ενόψει εκλογών
-
Βουλευτικές Εκλογές 20261 month agoΔΗΚΟ – Αποστόλου: Οι όροι για κοινή πορεία στις εκλογές 2026
-
#exAformis1 week ago
#exaformis – Ρίτα Θεοδώρου Σούπερμαν εφ’ όλης της ύλης | Παρασκευή 28/11 στις 7μμ
-
Άρθρα Χάρη Θεραπή1 month agoΗ ψευδαίσθηση Ερχιουρμάν: προοδευτικός λόγος ή καμουφλαρισμένος εθνικισμός;
-
Off the Record2 weeks ago«Αποκεφαλίζουν» την οικογένεια Χριστόφια…


