ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ικανοποίηση Αθήνας – Λευκωσίας για τα συμπεράσματα σχετικά με Τουρκία
Ικανοποιημένες εμφανίζονται Αθήνα και Λευκωσία με την υιοθέτηση των συμπερασμάτων για την στρατηγική σχέση Ε.Ε – Τουρκίας το βράδυ της Πέμπτης από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
Σύμφωνα με το τελικό κείμενο των συμπερασμάτων, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο λαμβάνει υπόψη την έκθεση (κοινή δήλωση) του επικεφαλής ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ και της Κομισιόν του περασμένου Νοεμβρίου για την κατάσταση των σχέσεων Ε.Ε – Τουρκίας σε πολιτικό, οικονομικό επίπεδο και στον τομέα του εμπορίου.
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ως στρατηγικό συμφέρον ένα σταθερό και ασφαλές περιβάλλον στην Ανατολική Μεσόγειο και την ανάπτυξη μιας συνεργατικής και αμοιβαία επωφελούς σχέσης με την Τουρκία» υπογραμμίζεται στα συμπεράσματα, ενώ προστίθεται ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναθέτει πλέον στους μόνιμους αντιπροσώπους (Coreper)- σεβόμενο τις αρμοδιότητες των σχετικών θεσμών- να προωθήσουν το έργο όσων συστήνει η σχετική έκθεση (κοινή δήλωση) Μπορέλ και σε πλήρη ευθυγράμμιση με προηγούμενα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, με τρόπο σταδιακό, αναλογικό και ανατρέψιμο και με την επιφύλαξη πρόσθετων οδηγιών από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
Στα συμπεράσματα επισημαίνεται, παράλληλα, ότι η εποικοδομητική διάθεση της ίδιας της Τουρκίας θα συμβάλλει στην προώθηση διαφόρων τομέων της συνεργασίας, όπως αυτές καταγράφονται στην έκθεση Μπορέλ.
«Στο πλαίσιο αυτό, η Ευρωπαϊκή Ενωση αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην επανέναρξη και την πρόοδο των συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού στην περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας ΕΕ-Τουρκίας» υπογραμμίζεται. Στη συνέχεια γίνεται αναφορά σε προηγούμενα συμπεράσματα και τονίζεται ότι το «Ευρωπαϊκό Συμβούλιο παραμένει προσηλωμένο σε μια συνολική επίλυση του Κυπριακού εντός των αρχών των Ηνωμένων Εθνών και των σχετικών αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας και σε ευθυγράμμιση με τις θεμελιώδεις αρχές της Ενωσης και του κοινοτικού κεκτημένου».
Παράλληλα, οι Ευρωπαίοι ηγέτες χαιρετίζουν τον διορισμό της Μαρία Ανχελα Ολγκίν Κουέγιαρ ως προσωπική απεσταλμένη του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό.
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να παίξει ενεργό ρόλο στη στήριξη όλων σταδίων της διαδικασίας υπό την ηγεσία του ΟΗΕ, με όλα τα κατάλληλα μέσα που διαθέτει» καταλήγουν τα συμπεράσματα.
Η Λευκωσία
Για την κυπριακή πλευρά υπάρχει ικανοποίηση σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, καθώς έχει επιτευχθεί σαφής διασύνδεση των Ευρωτουρκικών με την πρόοδο στο Κυπριακό εντός του συμφωνημένου πλαισίου, ενώ τονίζεται η ανάγκη για εποικοδομητική εμπλοκή της Τουρκίας, ως καθοριστικό κριτήριο για την πρόοδο όλων των θεμάτων που αναφέρονται στην έκθεση Μπορέλ συμπεριλαμβανομένου και του Κυπριακό.
Ελλάδα και Κύπρος σε συντονισμό με τη Γαλλία προσέθεσαν, εξάλλου, την αναφορά για ανάθεση στους μόνιμους αντιπροσώπους Coreper να κατευθύνουν τις μελλοντικές εργασίες, γεγονός που αποτελεί πρόσθετη ασφαλιστική «δικλείδα».
Ικανοποίηση υπάρχει και για την αναφορά σε προηγούμενα συμπεράσματα καθώς και στις αιρεσιμότητες, που εμπεριέχονται σε αυτά όπως «σταδιακή, αναλογική και αναστρέψιμη προσέγγιση» αλλά και υπό την αίρεση «πρόσθετων οδηγιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σχετικά με την πρόοδο αναφορά με τις συστάσεις της έκθεσης Μπορέλ.
Σημειώνεται ότι τις τελευταίες ημέρες υπήρξε έντονο διπλωματικό παρασκήνιο καθώς κάποια κράτη μέλη, όπως η Γερμανία, ήθελαν να σταλεί από την Ε.Ε όχι μόνο ένα θετικό μήνυμα προς την Τουρκία, αλλά να συνοδεύεται από κάτι απτό, ιδιαίτερα λόγω της επικείμενης επίσκεψης του προέδρου της χώρας Φρανκ Βάλτερ Σταινμάγερ στην Άγκυρα.
Προσερχόμενος στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε αναφέρει πως ήταν ικανοποιημένος από τα συμπεράσματα έως εκείνη την ώρα καθώς «αναγνωρίζουν το γεγονός ότι μπορεί οι σχέσεις Ευρωπαϊκής Ενωσης και Τουρκίας να προοδεύσουν, αλλά πάντα στο πλαίσιο των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, οι οποίες έχουν ληφθεί τα τελευταία χρόνια».
«Σε απόλυτη συνεννόηση με την Κυπριακή Δημοκρατία, εκφράζω την ικανοποίησή μου για το γεγονός ότι υπάρχει ρητή αναφορά, η οποία συνδέει την πρόοδο των ευρωτουρκικών σχέσεων και με την πρόοδο η οποία μπορεί να γίνει στο ζήτημα του Κυπριακού. Με ρητές αναφορές στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας που καθορίζουν το μόνο πλαίσιο βάσει του οποίου μπορεί να επιλυθεί το Κυπριακό ζήτημα και βέβαια εκφράζοντας και εμείς την προσδοκία μας, η νέα αυτή προσπάθεια, η οποία γίνεται υπό τη νέα απεσταλμένη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, να μπορέσει να αποδώσει επιτέλους καρπούς» είχε τονίσει ο πρωθυπουργός.
Πηγή: Kathimerini
EKLOGES2026
Ekloges2026 – Καυτά Θέματα της Επικαιρότητας, Παρασκευή 13/03 στις 7μμ
Οι διεθνείς εξελίξεις, τα ζητήματα ασφάλειας, το ερώτημα για τη «σωστή πλευρά της ιστορίας» και το πολιτικό κλίμα ενόψει των επερχόμενων βουλευτικών εκλογών αποτέλεσαν βασικά θέματα συζήτησης στην εκπομπή Ekloges 2026, με παρουσιαστή τον Μίκη Κασάπη, όπου αναλύθηκαν οι διαφορετικές θέσεις των κομμάτων για τη γεωπολιτική πορεία της Κύπρου και την τρέχουσα πολιτική συγκυρία.
Στο στούντιο φιλοξενήθηκαν οι ακόλουθοι εκπρόσωποι κομμάτων:
Αναστασία Ανθούση (Πρώην Υφυπουργός Πρόνοιας – υποψήφια βουλευτής ΔΗΣΥ), Μαρίνα Σάββα (Μέλος της Κεντρικής Επιτροπής ΑΚΕΛ), Διομήδης Διομήδους (Επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας της ΕΔΕΚ) και Μάριος Πελεκάνος (Εκπρόσωπος τύπου ΕΛΑΜ – υποψήφιος βουλευτής).
• Η στρατηγική συμμαχία Κύπρου – Ελλάδας – Γαλλίας, όπως αποτυπώθηκε στη συνάντηση Χριστοδουλίδη, Μητσοτάκη και Μακρόν, ενισχύει την ασφάλεια και σταθερότητά στην περιοχή ή αυξάνει την ένταση εντείνοντας το αίσθημα ανασφάλειας.
• Βρίσκεται η Κύπρος στη «σωστή πλευρά της ιστορίας» μέσα στο σημερινό διεθνές περιβάλλον;
• Ποιοι πολιτικοί χώροι διαμόρφωσαν ιστορικά τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Κύπρου και οδήγησαν τη χώρα στην ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση;
• Πώς ορίζεται σήμερα ένα «αντισυστημικό» και ένα «συστημικό» κόμμα στο κυπριακό πολιτικό σκηνικό;
• Ποια είναι η διαφορά μεταξύ των όρων «εθνικόφρων» και «εθνικιστικό» κόμμα και πώς χρησιμοποιούνται στον πολιτικό λόγο;
• Ποια κόμματα μένουν στα λόγια και στις θεωρίες και ποια μπορούν να επιδείξουν απτό έργο και συγκεκριμένες πολιτικές πράξεις διαχρονικά;
• Πώς επηρεάζουν οι μετακινήσεις στελεχών από ένα κόμμα σε άλλο το πολιτικό σκηνικό και την προεκλογική περίοδο;
Ζωντανά στο Vouli TV και διαδικτυακά.
#exAformis
#ExAformis – Πόλεμος στο Ιράν: Είναι πραγματικά σε κίνδυνο η Κύπρος; | Τετάρτη 11/03 στις 6μμ
Στην επόμενη εκπομπή “Εξ Αφορμής”, ο Χάρης Θεράπης συζητά με τον Ζήνωνα Τζιάρρα, Λέκτορα στο Τμήμα Τουρκικών και Μεσανατολικών Σπουδών, για τις τελευταίες εξελίξεις στον πόλεμο με το Ιράν και τη στρατηγική σημασία της Ανατολικής Μεσογείου. Αναλύουμε την επίθεση με drone στο Ακρωτήρι και τη δυνητική απειλή για την Κύπρο, καθώς η περιοχή βρίσκεται στο επίκεντρο των γεωπολιτικών εξελίξεων.
Μείνετε συντονισμένοι για μια βαθιά ανάλυση των κινδύνων και των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Κύπρος στην παρούσα συγκυρία.
EKLOGES2026
Ekloges2026 – Κυπριακό: Διζωνική, δύο κράτη ή κάτι άλλο;, Δευτέρα 09/03 στις 7μμ
Οι εξελίξεις γύρω από το Κυπριακό και οι γεωπολιτικές ανακατατάξεις στην περιοχή αποτέλεσαν το βασικό αντικείμενο της εκπομπής Ekloges 2026, με παρουσιαστή τον Χάρη Θεραπή, όπου συζητήθηκαν οι διαφορετικές προσεγγίσεις των κομμάτων ως προς τη μορφή λύσης του Κυπριακού και τα μοντέλα που τίθενται στο τραπέζι της δημόσιας συζήτησης.
Στο στούντιο φιλοξενήθηκαν οι ακόλουθοι υποψήφιοι βουλευτές:
Οζ Καραχάν (Λευκωσία – Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών), Ανδρούλλα Καμινάρα (Λευκωσία – Άλμα), Έφη Ξάνθου (Λευκωσία – Volt) και Μάριος Πουλλίκκας (Λευκωσία – ΕΛΑΜ).
• Μπορούν οι σημερινές γεωπολιτικές εξελίξεις να αποτελέσουν συγκυρία για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων;
• Ποιες είναι οι θέσεις των κομμάτων ως προς τη μορφή λύσης του Κυπριακού;
• Ποια θεωρείται η ιδανική και ποια η εφικτή λύση;
• Ποιες είναι οι συγκλίσεις και ποιες οι διαφοροποιήσεις των κομμάτων στην προσέγγιση του Κυπριακού;
• Ποιος είναι ο ρόλος του ΟΗΕ και του διεθνούς δικαίου στη διαδικασία επίλυσης;
• Πώς αντιλαμβάνονται οι υποψήφιοι τη λύση της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας;
• Υπάρχουν αντίστοιχα παραδείγματα σε άλλες χώρες και κατά πόσο θα μπορούσε ένα τέτοιο μοντέλο να εφαρμοστεί στην Κύπρο;
• Ποιοι είναι οι κίνδυνοι από τη μη λύση του Κυπριακού και κατά πόσο υπάρχει ανάγκη για άμεση επανεκκίνηση της διαδικασίας;
Ζωντανά στο Vouli TV και διαδικτυακά.
-
EKLOGES20262 weeks agoEkloges2026 – Αποτελέσματα Διαδικτυακής Δημοσκόπησης Vouli.TV | Παρασκευή 27/02 στις 7μμ
-
Behind Politics3 weeks agoBehind Politics | Επεισόδιο 2: Γιώργος Μαυρουδής, Σάββατο 21/02 στις 7μμ
-
ΠΟΛΙΤΙΚΗ1 month agoΣυντάξεις για ψηφοθηρία: Κρατικό έγκλημα με χρονόμετρο
-
Off the Record1 month agoΑργίες à la carte: κόλλησε ο Κουλάς του ΔηΣυ όταν ρωτήθηκε για τον δήμαρχο Αγίας Νάπας
-
Off the Record4 weeks agoΞεσηκωμός στον Μαζωτό για Μονάδα Αφαλάτωσης
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ1 month agoBloomberg: Διεθνής κυβερνοεπίθεση πλήττει δεκάδες χώρες – Στο κάδρο και η Κύπρος
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ1 month agoΜε ψήφους 5-3 απορρίφθηκε η αίτηση Βαρωσιώτου – Προσφυγή στο ΕΔΑΔ
-
Off the Record1 month agoΤο Trident περιμένει ακόμη — και αυτή τη φορά περιμένει εμάς
-
EKLOGES20261 month agoEkloges 2026 – Κράτος σε κλοιό Διαφθοράς | Παρασκευή 06/02, 7μμ
-
#exAformis3 weeks ago#ExAformis – Η θεωρία πίσω απο την Άμεση Δημοκρατία | Σάββατο 21/02 στις 6μμ

