Κατά την επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη την περασμένη Πέμπτη στο Ισραήλ, συζήτησε με τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό Βενιαμίν Νετανιάχου σχέδιο κατασκευής υποθαλάσσιου αγωγού που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από τα ισραηλινά κοιτάσματα στο σταθμό υγροποίησης που θα κατασκευασθεί στην Κύπρο, με τελικό προορισμό την ευρωπαϊκή αγορά, όπως δήλωσε χθες ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός σε δηλώσεις του πριν την έναρξη του Υπουργικού Συμβουλίου.

«Πρόκειται για μία νέα διασύνδεση ενεργειακού χαρακτήρα στην περιοχή μας, η οποία είναι σίγουρο ότι θα ανυψώσει την ισραηλινή οικονομία σε νέες πρωτιές, καθιστώντας το Ισραήλ έναν σημαντικό διεθνή πάροχο ενέργειας», πρόσθεσε ο κ. Νετανιάχου.

«Όλοι γνωρίζουμε ότι η Ευρώπη έχει ανάγκη από ενέργεια. Χρειάζεται φυσικό αέριο και σκοπός μας είναι να παρέχουμε στην ευρωπαϊκή αγορά καλής ποιότητας φυσικό αέριο και με ανταγωνιστικές τιμές», ανέφερε ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι αυτό το νέο σχέδιο ενεργειακής συνεργασίας με την Κύπρο «θα ενισχύσει πολύ τη θέση μας στην διεθνή αγορά».

Παράλληλα, ο Βενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι κατά τις συναντήσεις που είχε τόσο κατ’ ιδίαν με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, όσο και εντός του πλαισίου των συσκέψεων που πραγματοποίησαν οι κυβερνητικοί παράγοντες των δύο χωρών την περασμένη Πέμπτη, συζητήθηκε η εμβάθυνση του πλαισίου περιφερειακής συνεργασίας μεταξύ των τριών δημοκρατιών της Ανατολικής Μεσογείου.

«Πρόκειται για μία συμμαχία των τριών δημοκρατιών της ανατολικής Μεσογείου, δηλαδή του Ισραήλ, της Κύπρου και της Ελλάδας. Είναι μία συμμαχία που κτίζουμε από κοινού και συστηματικά τα τελευταία χρόνια», κατέληξε.

 

Πηγή: REPORTER

Έλενα Θεραπή