Ομόφωνα με 43 ψήφους εναντίον η Ολομέλεια της Βουλής απέρριψε την αναπομπή που απέστειλε στο σώμα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, αναφορικά με τον νόμο που είχε ψηφίσει για την οριζόντια μείωση του ΦΠΑ στον ηλεκτρισμό από το 19% στο 9%.

Εκτός από τα κόμματα της αντιπολίτευσης που είχαν υποστηρίξει τη συγκεκριμένη πρόταση νόμου, την αναπομπή απέρριψε τελικά και ο Δημοκρατικός Συναγερμός, με τον Βουλευτή του ΔΗΣΥ Χάρη Γεωργιάδη να αναφέρει ότι το κόμμα δεν αλλάζει τη θέση του επί της ουσίας, αλλά την απορρίπτει για λόγους τάξης και συνταγματικής ορθότητας, με σεβασμό στο δικαίωμα του Κοινοβουλίου να καθορίζει τη φορολογική πολιτική του κράτους.

Ο αναπεμφθείς νόμος ψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής στις 3 Δεκεμβρίου και αναπέμφθηκε στη Βουλή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την 22α Δεκεμβρίου.

Στους λόγους της αναπομπής,  ο Πρόεδρος αναφέρει ότι ο νόμος που ανέπεμψε παραβιάζει το δίκαιο της ΕΕ και παράλληλα την Αρχή της Διάκρισης των Εξουσιών.

Προσθέτει οι λόγοι αναπομπής είναι οικονομικοί και δημοσιονομικοί, αφού θεωρείται ότι η ψήφιση του νόμου θα επιφέρει μεγάλο αντίκτυπο στα δημόσια οικονομικά και θα εκτροχιάσει τις δημοσιονομικές δεσμεύσεις και στόχους του κράτους καθότι πρόκειται για ένα μέτρο με οριζόντια εφαρμογή για το οποίο δεν έχει καθοριστεί χρονικό πλαίσιο εφαρμογής. Όπως αναφέρεται, η απώλεια αναμένεται να ανέλθει στα 75 εκ. ευρώ περίπου για περίοδο ενός έτους με βάση τις εισπράξεις της ΑΗΚ για το ΦΠΑ.

Αναφέρει ακόμα ότι επί της ουσίας ο αναπεμθείς Νόμος παρεμβαίνει και τροποποιεί τη δημοσιονομική πολιτική, η οποία υπόκειται στις δεσμεύσεις του ενωσιακού δικαίου και αντίκειται στις σχετικές διατάξεις του Συντάγματος, ήτοι του Άρθρου 167.

Πηγή : https://www.philenews.com/oikonomia/kypros/article/1369162/katapsifisi-anapompis-toy-ptd-ga-meiosi-toy-fpa-sto-revma?fbclid=IwAR3Q0dF47mu067WrxJNcxY_SWZjqf9V67B7DsedbFTn8HdNuN9agETGI6tw