ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Καταρρέει η εκεχειρία στη Γάζα – Εκατοντάδες νεκροί από βομβαρδισμούς
Δεκάδες ισραηλινοί αεροπορικοί βομβαρδισμοί άνευ προηγουμένου, αφότου τέθηκε σε εφαρμογή συμφωνία κατάπαυσης του πυρός ανάμεσα στον ισραηλινό στρατό και στη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας τη 19η Ιανουαρίου, στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 200 ανθρώπους τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα απ’ άκρου εις άκρον της μικρής παραθαλάσσιας περιοχής, σύμφωνα με εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας της Χαμάς.
Η τελευταία κατηγόρησε την κυβέρνηση Νετανιάχου πως έβαλε μονομερώς τέλος στην ανακωχή και ζήτησε από τους μεσολαβητές, την Αίγυπτο, το Κατάρ και τις ΗΠΑ, να παρέμβουν και να εγγυηθούν πως θα λογοδοτήσει.
Ο Νετανιάχου και ο υπουργός Αμυνας Ισραέλ Κατς έδωσαν διαταγή στον στρατό να προχωρήσει σε «σθεναρή δράση εναντίον της τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας», σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του πρώτου που δόθηκε στη δημοσιότητα τις πρώτες πρωινές ώρες.
Η απόφαση αυτή ακολούθησε «την επανειλημμένη άρνηση της Χαμάς να απελευθερώσει τους ομήρους μας» και την «απόρριψη όλων των προτάσεων που έλαβε από τον ειδικό απεσταλμένο της προεδρίας των ΗΠΑ Στιβ Γουίτκοφ και τους μεσολαβητές», πρόσθεσαν οι υπηρεσίες του πρωθυπουργού Νετανιάχου.
Με τη σύμφωνη γνώμη της πολιτικής ηγεσίας, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις «διεξάγουν εκτεταμένα πλήγματα εναντίον τρομοκρατικών στόχων που ανήκουν στην τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας», ανέφεραν μέσω Telegram η ισραηλινή πολεμική αεροπορία και η υπηρεσία εσωτερικής ασφαλείας (Σιν Μπετ).
«Το Ισραήλ, εφεξής, θα δράσει αποφασιστικά εναντίον της Χαμάς με αυξημένη στρατιωτική ισχύ», σύμφωνα με την ανακοίνωση των υπηρεσιών του πρωθυπουργού Νετανιάχου, που διευκρινίζει πως το επιχειρησιακό σχέδιο παρουσιάστηκε στην κυβέρνηση το Σαββατοκύριακο και έχει την έγκρισή της.
Η Χαμάς, στην εξουσία στη Λωρίδα της Γάζας από το 2007, κατηγόρησε το Ισραήλ πως «τορπίλισε» τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός. Εκρινε ακόμη πως ο κ. Νετανιάχου χρησιμοποιεί την επανέναρξη του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας σαν πολιτικό «σωσίβιο».
Ο Νετανιάχου «και η εξτρεμιστική κυβέρνησή του αποφάσισαν να τορπιλίσουν τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, εκθέτοντας τους αιχμαλώτους στη Λωρίδα της Γάζας σε τύχη αβέβαιη», πρόσθεσε.
Εκπρόσωπος της προεδρίας των ΗΠΑ δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News ότι είχε υπάρξει διαβούλευση της ισραηλινής κυβέρνησης με αυτήν του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ πριν από τους σημερινούς βομβαρδισμούς.
Ο Χαλίλ αλ Ντακράν, εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας της κυβέρνησης της Χαμάς στον θύλακο, είπε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς πως οι βομβαρδισμοί στοίχισαν τη ζωή σε πάνω από διακόσιους ανθρώπους. Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος της πολιτικής προστασίας στη Λωρίδα της Γάζας Μαχμούντ Μπασάλ μιλούσε για τουλάχιστον 121 νεκρούς, «στην πλειονότητά τους παιδιά, γυναίκες και ηλικιωμένους».
Τουλάχιστον 42 άνθρωποι σκοτώθηκαν στη Χαν Γιούνις (νότια) και δεκάδες άλλοι στη Νουσέιρατ (κεντρικά), στην πόλη της Γάζας (βόρεια) και σε άλλες πόλης του βόρειου τομέα του θυλάκου, πρόσθεσε ο κ. Μπασάλ.
Σε οπτικό υλικό του AFP διακρίνονται τραυματίες που μεταφέρονται εσπευσμένα με φορεία στο νοσοκομείο Νάσερ της Χαν Γιούνις.
Σύμφωνα με Ισραηλινό αξιωματούχο που μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, οι σημερινοί βομβαρδισμοί είχαν στόχο την πολιτική και στρατιωτική ιεραρχία της Χαμάς και η επιχείρηση για να εξαλειφθεί θα διαρκέσει «για όσο χρειαστεί».
Τα «προληπτικά» πλήγματα είχαν στόχο «στρατιωτικούς διοικητές μεσαίων βαθμών, μέλη της ηγεσίας της Χαμάς, καθώς και τρομοκρατικές υποδομές» του παλαιστινιακού κινήματος, συνέχισε ο αξιωματούχος, κάνοντας λόγο για «δεκάδες» αεροπορικά πλήγματα.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, θα ακολουθήσουν πέρα από τις αεροπορικές επιδρομές και χερσαίες επιχειρήσεις. Σκοπός είναι να αποτραπεί το ενδεχόμενο η Χαμάς «να ανασυντάξει τις δυνάμεις της και να επανεξοπλιστεί», είπε.
Οι ισραηλινές αρχές ανακοίνωσαν πως δεν θα λειτουργήσουν σήμερα τα σχολεία στους τομείς του Ισραήλ που γειτονεύουν με τη Λωρίδα της Γάζας.
Η Χαμάς στην ανακοίνωσή της κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να συνεδριάσει εσπευσμένα και να αναγκάσει το Ισραήλ να «σταματήσει την επίθεση» και να αποσύρει τα στρατεύματά του από όλη τη Λωρίδα της Γάζας.
Μόλις προχθές Κυριακή, το Ισραήλ ανακοίνωνε πως έστειλε διαπραγματευτές στην Αίγυπτο για συνομιλίες με τους μεσολαβητές όσον αφορά το ζήτημα των ομήρων.
Μία ημέρα νωρίτερα, ο Μπ. Νετανιάχου δήλωνε πως «έδωσε οδηγία» στους διαπραγματευτές να «προετοιμαστούν για τη συνέχεια των συνομιλιών» ενόψει της δεύτερης φάσης της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός, σύμφωνα με το γραφείο του, ώστε να εξασφαλιστεί «η άμεση απελευθέρωση 11 ομήρων εν ζωή και των μισών νεκρών ομήρων».
Η συμφωνία, που εξασφαλίστηκε με δυσκολία από τις χώρες που μεσολαβούν (Κατάρ, Αίγυπτος, ΗΠΑ) τέθηκε σε εφαρμογή τη 19η Ιανουαρίου, έπειτα από 15 μήνες καταστροφικού πολέμου με έναυσμα την άνευ προηγουμένου έφοδο της Χαμάς σε νότιους τομείς της ισραηλινής επικράτειας την 7η Οκτωβρίου 2023.
Κατά τη διάρκεια της πρώτης φάσης της συμφωνίας, που τυπικά ολοκληρώθηκε την 1η Μαρτίου, η Χαμάς παρέδωσε 33 ομήρους –8 από αυτούς ήταν νεκροί– στις ισραηλινές αρχές και, σε αντάλλαγμα, το Ισραήλ αποφυλάκισε κάπου 1.800 Παλαιστίνιους κρατουμένους. Ομως οι διαπραγματεύσεις για τη δεύτερη φάση, που καθυστέρησαν να αρχίσουν, είχαν περιέλθει στο μεταξύ σε αδιέξοδο.
Η Χαμάς απαιτούσε να αρχίσει η δεύτερη φάση της συμφωνίας, που προέβλεπε το οριστικό τέλος του πολέμου, την απόσυρση των ισραηλινών στρατευμάτων από τη Λωρίδα της Γάζας, το άνοιγμα όλων των συνοριακών διελεύσεων και την απελευθέρωση των τελευταίων ομήρων.
Η κυβέρνηση του Ισραήλ από την άλλη αξίωνε να παραταθεί η πρώτη φάση έως τα μέσα του Απριλίου και, για να αρχίσει η δεύτερη, την «πλήρη αποστρατιωτικοποίηση» του θυλάκου και την αποχώρηση της Χαμάς.
Βουλευτικές Εκλογές 2026
Ekloges2026 – Η αμυντική θωράκιση της Κύπρου | Παρασκευή 30/01 στις 6μμ
Με παρουσιαστή τον Χάρη Θεραπή, η εκπομπή φιλοξένησε μια ουσιαστική και εφ’ όλης της ύλης συζήτηση με θέμα «Η αμυντική θωράκιση της Κυπριακής Δημοκρατίας».
🎙️ Καλεσμένοι της εκπομπής ήταν:
Γιώργος Κάρουλλας, Βουλευτής Αμμοχώστου ΔΗΣΥ και Υπ. Βουλευτής Αμμοχώστου
Πέτρος Ζαρούνας, Διεθνολόγος και Υπ. Βουλευτής Λάρνακας ΑΛΜΑ
Χαράλαμπος Πετρίδης, Πρώην Υπουργός Άμυνας και Υπ. Βουλευτής Λευκωσίας ΔΗΣΥ
Στέλιος Ξιουρής, Δημοσιογράφος
🛡️ Άμυνα & Ασφάλεια Η συζήτηση επικεντρώθηκε στη σημερινή κατάσταση της κυπριακής άμυνας, στην αποτρεπτική ικανότητα της Εθνικής Φρουράς, καθώς και στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Κύπρος σε ένα ρευστό γεωπολιτικό περιβάλλον.
⚙️ Εξοπλιστικά προγράμματα & στρατηγικός σχεδιασμός Οι καλεσμένοι ανέλυσαν τα δεδομένα γύρω από τους εξοπλισμούς, τις δυνατότητες εκσυγχρονισμού των αμυντικών μέσων και τη σημασία της στρατηγικής συνεργασίας με εταίρους και συμμάχους.
🌍 Γεωπολιτικές εξελίξεις & προοπτικές Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στις περιφερειακές εξελίξεις, στον ρόλο της Κύπρου στην Ανατολική Μεσόγειο και στο πώς η ενίσχυση της άμυνας συνδέεται άμεσα με τη σταθερότητα, την ασφάλεια και τη διπλωματική ισχύ της χώρας.
📌 Μια εκπομπή με τεκμηριωμένες απόψεις, διαφορετικές προσεγγίσεις και καθαρό πολιτικό λόγο, γύρω από ένα ζήτημα ύψιστης εθνικής σημασίας.
ΑΠΛΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ
ΑΠΛΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ – Πέμπτη 29/01 στις 9μμ
Ο Πέτρος Φανάρης υποδέχεται στο στούντιο καλεσμένους με ουσιαστικό ρόλο στον δημόσιο διάλογο:
• Παναγιώτης Σαββίδης – Οικονομικός Αναλυτής
• Φάνος Καραντώνης – Πρόεδρος Συνδέσμου Εταιρειών ΑΠΕ
Στο επίκεντρο της συζήτησης βρίσκεται το έργο GSI και οι κρίσιμες οικονομικές, ενεργειακές και στρατηγικές του προεκτάσεις.
🔎 Θέμα εκπομπής:
Το έργο GSI – Σωτήριο ή καταστροφικό;
Μια ουσιαστική ανάλυση γύρω από το πραγματικό κόστος και όφελος του έργου, τις επιπτώσεις για την κυπριακή οικονομία και την ενεργειακή ασφάλεια, καθώς και τα ερωτήματα που προκύπτουν για τη βιωσιμότητα και τη μακροπρόθεσμη σημασία του.
📡 Απλή Πραγματικότητα
Ανάλυση χωρίς φίλτρα. Ερωτήματα χωρίς εύκολες απαντήσεις.
EKLOGES2026
Ekloges2026 – Τοπική Αυτοδιοίκηση και ΕΟΑ | Πέμπτη 29/01 στις 7μμ
Στην πολιτική εκπομπή Ekloges2026, με παρουσιαστή τον Μίκη Κασάπη, καλεσμένος ήταν ο Θεόδωρος Τσάτσος, Κοινοτάρχης Μαθιάτη για τέταρτη συνεχόμενη θητεία, πρόεδρος του Α’ Συμπλέγματος Κοινοτήτων Λευκωσίας, ταμίας της Ένωσης Κοινοτήτων Κύπρου και εκπρόσωπος σε συμβούλια του ΕΟΑ, ο οποίος διεκδικεί έδρα στη Βουλή με τον Δημοκρατικό Συναγερμό στη Λευκωσία.
🏛️ Τοπική Αυτοδιοίκηση & ΕΟΑ
Ο καλεσμένος εξήγησε τον ρόλο και τη λειτουργία του ΕΟΑ, αναφέρθηκε στα προβλήματα της μεταβατικής περιόδου και τόνισε πως μέσα στους επόμενους μήνες τα ζητήματα θα επιλυθούν, ώστε το σύστημα να λειτουργεί ομαλά.
🔥 Κοινωνικές προκλήσεις
Η συζήτηση επεκτάθηκε στο μεταναστευτικό, την υπογεννητικότητα, τη δημογραφική αλλαγή και τη φυγή των νέων από την επαρχία. . Ο καλεσμένος προειδοποίησε ότι, αν δεν υπάρξει άμεση και ουσιαστική δράση, «κινδυνεύουμε να γίνουμε μειονότητα στον τόπο μας», υπογραμμίζοντας την ανάγκη για στοχευμένες πολιτικές στήριξης των τοπικών κοινωνιών.
🌱 Όραμα και πολιτική ταυτότητα
Ο Θεόδωρος Τσάτσος μίλησε για το τι θα πράξει από την πρώτη ημέρα εκλογής του, τα σχέδια που έχει θέσει και το όραμά του για τη Λευκωσία και την Κύπρο γενικότερα. Μέσα από τη συζήτηση αναδείχθηκε τόσο το πρόσωπο όσο και ο πολιτικός και ιδεολογικός του χαρακτήρας, ο οποίος, όπως ο ίδιος ανέφερε, συνοψίζεται σε δύο φράσεις: «να είσαι πρώτα άνθρωπος» και «όλοι μαζί μπορούμε».
📺 Ekloges2026 — πολιτικός διάλογος με καθαρές θέσεις και ουσία.
-
Think Tank1 month agoΣομαλιλάνδη: το νέο μέτωπο Ισραήλ–Τουρκίας
-
ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ4 weeks agoΤο ερώτημα για την Holguín για την UNFICYP και η υπόθεση της Μάμμαρι: γιατί δέχθηκαν επίθεση δύο Ελληνοκύπριοι αγρότες;
-
Off the Record2 weeks agoΣΥΚΑΣ: Πολιορκία κομμάτων για να είναι υποψήφιος – Λευκωσιάτικη δημοσκόπηση
-
Off the Record2 weeks agoΑνθρωποφαγία από το ΔΗΣΥ καταγγέλλει ο Τορναρίτης
-
Off the Record7 days agoΗ ττενέκκα και το ΕΛΑΜ…
-
#exAformis1 month ago#ExAformis – Το ΑΛΜΑ στο δρόμο προς τις εκλογές | Παρασκευή 19/12 στις 7μμ
-
Άρθρα Χάρη Θεραπή3 weeks agoΠώς στήνεται ένα πολιτικό «viral σκάνδαλο»
-
Off the Record1 month agoΕκλογές 2026: Το ποτάμι δεν γυρίζει ΠΙΣΩ…
-
Off the Record7 days agoΕπέκταση της υπηρεσίας των εφέδρων στρατιωτών στην Εθνική Φρουρά μέχρι την ηλικία των 65 ετών
-
Think Tank1 month agoΤο πραξικόπημα των ΤΚ το 1963 | Μία εκπομπή ντοκουμέντο

