Τρεις ώρες σχεδόν κράτησε η ανάγνωση της ομόφωνης απόφασης των δικαστών του Συνταγματικού Δικαστηρίου που συνήλθε ως Συμβούλιο και εκδίκασε την αίτηση του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας για παύση του Γενικού Ελεγκτή της Δημοκρατίας. Ωστόσο πολύ πριν ο πρόεδρος του Συμβουλίου Αντώνης Λιάτσος και ο δικαστής Τεύκρος Οικονόμου διαβάσουν και ανακοινώσουν την απόφαση, στην δικαστική αίθουσα ουδείς αμφέβαλε για την τύχη της αίτησης του Γενικού Εισαγγελέα Γιώργου Σαββίδη. Το λεκτικό του σκεπτικού της απόφασης μπορεί να θεωρηθεί και ως καταπέλτης για τον μέχρι πρότινος Γενικό Ελεγκτή. Η απόφαση του Συμβουλίου στηρίχθηκε σε 15 σημεία με τους δικαστές του Συμβουλίου να δικαιώνουν στο σύνολό τους, τον αιτητή Γενικό Εισαγγελέα. Μοναδική εξαίρεση αποτέλεσε η θετική άποψη του Συμβουλίου στην περίπτωση των καταγγελιών του Οδυσσέα Μιχαηλίδη για τον Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα στην Αρχή κατά της Διαφθοράς. Ωστόσο και εδώ το Συμβούλιο επέκρινε την δημόσια αντίδραση του Οδυσσέα Μιχαηλίδη όταν η Αρχή εξέδωσε την απόφασή της.

Τι είπε το Συμβούλιο

Το ρεζουμέ του σκεπτικού των Δικαστών συμπεριλαμβάνεται στο κεφάλαιο που αφορά τις καταγγελίες του Οδυσσέα Μιχαηλίδη για τον Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα στην Αρχή κατά της Διαφθοράς. «.. ο Γενικός Ελεγκτής όχι απλώς «πέρασε τη γραμμή» (crossed the line) αλλά με εμμονή παραβίαζε το τεκμήριο αθωότητας άλλου κρατικού αξιωματούχου και απαξίωνε το αθωωτικό πόρισμα της Αρμόδιας Αρχής κατά της Διαφθοράς παραπέμποντας σε λαϊκά δικαστήρια. Τοιουτοτρόπως ενεργώντας, απέτυχε να αντιληφθεί ότι οι μεταξύ Θεσμών διαφορές δεν επιλύονται με φραστικές, δημόσιες, αντιπαραθέσεις αλλά και ούτε και η απόδοση οποιασδήποτε τυχόν μεμπτής συμπεριφοράς εναντίον άλλου αξιωματούχου αποτελεί αντικείμενο δημοσίων συζητήσεων».

Συμπεριφορά

Διόλου κολακευτικά δεν ήταν τα σχόλια των Δικαστών στο κεφάλαιο δημόσιας συμπεριφοράς του Οδυσσέα Μιχαηλίδη. Στο κεφάλαιο «Ομάδα Στήριξης του Γενικού Ελεγκτή» και Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης το Συμβούλιο απέρριψε τη θέση του Οδυσσέα Μιχαηλίδη ο οποίος κατά την ακροαματική διαδικασία, προσπάθησε να κρατήσει αποστάσεις αναφέροντας χαρακτηριστικά. «Τόσο ως προς τη στάση του έναντι των αισχρών και καθόλα απαράδεκτων αναρτήσεων που λάμβαναν χώρα στην ιστοσελίδα της ομάδας στήριξής του, και ως προς την αλόγιστη χρήση του μέσου κοινωνικής δικτύωσης «Χ» πρώην «Twitter». Κάνοντας ειδική αναφορά στην περίπτωση των καταγγελιών για το Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα αλλά και απόδοσης «αλλότριων» κινήτρων στο Γενικό Εισαγγελέα το Συμβούλιο σημείωσε. «Συνεχούς, λυπούμαστε να παρατηρήσουμε, αποδόμησής τους, παρασύροντας και εμπλέκοντας, σε αυτή την απαράδεκτη και επικίνδυνη για το κράτος δικαίου συμπεριφορά, πολίτες και μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στην αρένα των οποίων σύρθηκαν ανηλεώς τα πιο πάνω πρόσωπα». Το Συμβούλιο επικαλούμενο τις καταγγελίες στην Αρχή κατά της Διαφθοράς αποδίδει στον Οδυσσέα Μιχαηλίδη εμμονική συμπεριφορά σημειώνοντας. «Υπενθυμίζουμε την εμμονή του να τον παρουσιάζει (Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα) ως ένοχο, ακόμα και μετά την αθώωσή του αλλά και τη χρησιμοποίησή του ως παράδειγμα, εντελώς αδόκιμο, όχι όμως τυχαίο, στο θέμα των συντάξεων. Επί του προκειμένου το Συμβούλιο επικαλέστηκε τη συμπεριφορά του Οδυσσέα Μιχαηλίδη έναντι του Πρύτανη «με εμπλοκή στη μεταξύ τους διαφορά της θυγατέρας του»

Οι χαρακτηρισμοί

Στο καταληκτικό σημείο του απόφασης οι Δικαστές τεκμηριώνοντας τη θέση τους ότι η συμπεριφορά του Οδυσσέα Μιχαηλίδη είναι μεμπτή διαπιστώνουν πως «έχει καταδειχθεί πως η συμπεριφορά του Καθ’ ου η αίτηση – όπως αυτή εκδηλώθηκε με παραπλανητικές και απρεπείς δημόσιες δηλώσεις και ανακοινώσεις, με δημόσιες, αβάσιμες, καταγγελίες και υπονοούμενα, παραβίαση του τεκμηρίου αθωότητας αλλά και έλλειψη σεβασμού προς τις συνταγματικές αρμοδιότητες και εξουσίες του Γενικού και Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα – είναι μεμπτή και κατώτερη των περιστάσεων και του επιπέδου του αξιώματος που υπηρετεί».

Η επόμενη μέρα

Την απόφαση του Συμβουλίου σχολίασε η κυβέρνηση. Ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιάννης Αντωνίου μιλώντας στην «Διασπορά Ειδήσεων» του ΣΠΟΡ FM 95 είπε πως η κυβέρνηση σέβεται την απόφαση του Συμβουλίου όπως θα την σεβόταν αν δεν δεχόταν την αίτηση του Γενικού Εισαγγελέα. Ως προς το χρόνο διορισμού νέου Γενικού Ελεγκτή αυτό δεν πρόκειται να γίνει μέχρι την επιστροφή του Προέδρου της Δημοκρατίας στην Κύπρο. Κατά πάσα πιθανότητα ο διορισμός μπορεί να γίνει στο ενδιάμεσο της μετάβασης του Νίκου Χριστοδουλίδη στη Νέα Υόρκη για την Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.

Μικαέλα Θεραπή

Γεια σας! Είμαι η Μικαέλα Θεραπή, απόφοιτος του Πανεπιστήμιο Κύπρου στο Τμήμα Δημοσιογραφίας. Είναι εντυπωσιακό πόσο η δύναμη των λέξεων μπορεί να αναδείξει την ουσία των πραγμάτων, και αυτό είναι κάτι που αγαπώ να κάνω. Με την αγάπη μου για την αλήθεια και τη διαφάνεια, προσπαθώ πάντα να παρουσιάζω τα πράγματα με τον πιο ακριβή και κατανοητό τρόπο. Η διαπραγμάτευση της πολυπλοκότητας μέσα από τη γραφή μου είναι η πρόκληση που με κινητοποιεί και με ενθαρρύνει να ανακαλύπτω νέες πτυχές των θεμάτων. Η εκπαίδευσή μου στη δημοσιογραφία με έχει εξοπλίσει με τα εργαλεία για να αναλύω, να ερευνώ και να επικοινωνώ αποτελεσματικά. Είμαι πεπεισμένη ότι κάθε ιστορία έχει ένα όνομα και η δύναμη να επηρεάσει θετικά τον κόσμο μας. Ανυπομονώ να συνεχίσω να εξερευνώ και να μοιράζομαι με εσάς σημαντικές ιστορίες που αντικατοπτρίζουν την πολυπλοκότητα και την ομορφιά του κόσμου μας.